|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
27.8.2006 21:43:49   
Seven*
Čeveljeki za prve korake
As. mag. Janez Brecelj, dr. med., spec. ortopedije, Ortopedska klinika Ljubljana

Za normalen razvoj stopala je pomembno, da je že prvo obuvalo pravilno. To pomeni, da pušča nožici polno svobodo gibanja in kar se da pristno ohranja dotik s podlago. Ravno občutek dotika s tlemi je pomemben za razvoj tako hoje kot pravilnega skladnega delovanja mišic, ki sodelujejo pri hoji.

Obutev v prvem letu življenja
V prvem letu življenja bomo zaščitili stopalo v prvi vrsti pred mrazom. Ko je toplo, naj bo otrok bos, sicer mu bomo pa obuli ene od številnih toplih nogavičk ali copatk, ki smo jih dobili za darilo ob otrokovem rojstvu. Do prvih korakov z obutvijo ne bo težav, saj le-te dojenček ne potrebuje. Za prve korake je idealna bosa noga na mehki podlagi. Kot prvo obutev pa priporočam nogavičke s stopalnim delom, ki preprečuje drsenje. Trenje podplata na obuvalu naj bi bilo čimbolj podobna trenju kože na podplatu. Če se odločimo za čeveljčke, priporočam mehke čevlje z enoplastnim mehkim usnjenim podplatom. Ti čevlji bodo izjemoma visoki, da segajo preko gležnjev iz preprostega razloga, da se otroku težje snamejo.

Malček je shodil
Ko bo otrok zakorakal v zunanji svet na trda tla, bo potreboval nekaj več zaščite za stopala. Nujno ga bomo utesnili v bolj okorne čevlje z debelejšim podplatom. Ves čas odraščanja moramo biti pozorni na dve stvari.

Otroku noga presenetljivo hitro raste. Že ob rojstvu stopalo doseže 40% svoje končne dolžine in v prvem letu se poveča za 70%. Končno velikost pa doseže kmalu po 12 - 13 letu starosti, dosti prej kot ostali deli telesa. Bodimo torej pozorni da ima otrok dovolj veliko obutev, predvsem da ne utesnjuje sprednjega dela stopala po njegovi širini, saj so otroška stopala običajno relativno širša. Druga pomembna značilnost dobrega čevlja pa je, razen prostornosti tudi prožnost podplata, dobra upogljivost preko osnovnih členkov prstov in pa mehak zgornji del čevlja. Čevelj naj ne sega preko gležnjev, če to ne narekujejo vremenske razmere. Za vsa obdobja velja, da mora biti čevelj narejen iz zračnega materiala, tudi zimski čevelj.

Omeniti moram coklje, ki jih pogosto vidimo na otroških nogah. To obuvalo res oponaša boso hojo, vendar predstavlja zaradi svoje okornosti in nestabilnosti veliko nevarnost za zvin ali celo zlom skočnih sklepov. Mlajši je otrok, bolj so zanj cokli neprimerni.

Ortopedska obutev - da ali ne?
Dolgo časa je veljajo prepričanje, da potrebuje stopalo za normalni razvoj in dosego optimalne oblike neko stalno zunanjo oporo. Skozi desetletja so otroci nosili trdo obutev, starši so neutrudno iskali čevlje s trdimi opetniki, z oporami za stopalne loke ali gleženj, kar so s skupnim imenom imenovali "ortopedski čevelj". Danes na osnovi obsežnih raziskav vemo, da takšna "ortopedska obutev" ni samo nepotrebna ampak celo škodljiva za normalen razvoj stopala.

Največji odstotek deformacij stopala, ki mučijo odrasle in pogosto zahtevajo operativno zdravljenje, je posledica nepravilne obutve že v otroštvu. Če stopalo uklenemo v kalup v želji da ga oblikujemo po našem okusu, podobno kot dela kipar z glino, bomo zavirali razvoj stopalnih mišic in vezi, ki oblikujejo stopalne loke. Ob tem bomo z utesnjevanjem sklepov med nartnimi kostmi in stopalnicami ter prsti povzročili kronična vnetja teh sklepov, s tem bolečine in kasneje trajne deformacije. Vse to so razlogi zakaj je tako pomembno, da je obutev od prvih korakov naprej mehka in prostorna. Bolečina v nogah je pri otrocih najpogosteje posledica neprimerne pretesne in okorne obutve. Na srečo je športni copat, ki ga moda narekuje mladini, po današnjih merilih ortopedske stroke najbolj ustrezna obutev.

_____________________________

Gospa sem.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
27.8.2006 21:48:11   
Marogica
Hvala za zanimiv članek in da končno vem, kako je prav, glede na to, da eni pravijo ortopedski čevlji, drugi pa boso nogo? Ravno včeraj sem sem z možekom o tem pogovarajla, da mi je to edina nelogična stvar, pa si je nisem znala razložiti. No, zato pa imamo tebe, Seven, hvala ti.user posted image

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
27.8.2006 21:54:48   
KIRA
moji dve sta obe shodili v playshoes. user posted image user posted image user posted image user posted image doma sta pa itak več ali manj bosi - v nogavičkah. če je treba obujemo copatke. za ven pa imamo "adidaske". drugega nimamo, pa niti ne rabimo.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
27.8.2006 22:08:43   
frutka_
Ortopedska obutev za otroke še sploh obstaja po trgovinah?
Moj user posted image ima visoko in široko nogo tako da mu težko kupim čeveljce. Najboljši model čevljev mi je Softy program od Cicibana.
Sicer sem pa v Zari videla en model čevljev, ki je bil spredaj pri prstih zvit navzgor. Katastrofa! Kot da bi otroku obula čevlje za klovna ali pajaca.


(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
27.8.2006 22:35:41   
Seven*
Frutka, vecina Cicibanove obutve je se vedno ortopedska. Tisti vlozek noter, pa trdi opetnik.. Mi smo Jakobu kupili ene take lansko leto. Edini prebavljivi so Softy linija.. Letos sem bolj pametna in sem Emi narocila v UK ene copatke (www.star-child.co.uk). Cena bo pa ista skoraj kot ce bi kupila Cicibanove. Sicer nacelno podpiram slovensko proizvodnjo, ampak ne za ceno zdravja mojega otroka.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
27.8.2006 23:14:53   
SPORTINA
Zanimiva tema...
Ravno te dni se ubadam s temi vprašanji - kakšne čevlje, trde-mehke, znamka-proizvajalec, čevlji od starejših otrok da/ne.....
Vprašala sem tudi "strokovnjaka"-neurofizioterapevtko.
Zanimiv mi je bil stavek, v smislu- da naj ne mislim, da so vsi Cicibanovi čevlji pa
dobri....Odsvetovala mi je trde čevlje.
Tudi mene mede. Pri prvi hčerki pa smo kupovali trde, ortopedske čevlje ali kako že...
Pokazala sem ji usnjne,mehke Rebookove supergice in jih je pohvalila.
Za starost 14 mesecev in še ne samostojno hojo.


(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
28.8.2006 7:43:13   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu SPORTINA)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
28.8.2006 21:48:46   
Anonimen
moja je tut doma skos bosa oz v mehkih copatkih štunfkih. ko pa grem čevlje zanjo kupvat je pa merilo edino to da jih lahko opohnem z dvema prstoma s palcem in kazalcem, ker cokel pa ne bo nosila, pa še to da so čimbolj usnjeni in ne plastični! tako so primerni le softisi od cicibana pa kaki se še sem pa ke najdejo od kake druge firme

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
1.9.2006 22:03:48   
tins
No,Seven je spet zadela v črno z odličnim člankomuser posted image , bi pa rekla samo to: v RA ambulanti sem dobila točno take napotke, kot so v članku. Predvsem pa je pediatrinja poudarila, da se mora čeveljček lepo, brez večjega upora upogniti, pa je dober (in res so ravno Cicibanovi prekleto trdi...)
LP

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
1.9.2006 22:51:22   
pravljica
tudi jaz vedno poskusim čevelj/copat upognit v dlani...zaenkrat prisegam na superfit (niso s trdim opetnikom, lahko jih upognem s prsti v dlani, nimajo ortopedskega vložka, copati imajo pa še v podplatu luknjice, da noga diha)...cicibanovi so mi vsi pretrdi, prav tako nike in adidas supergice (vsaj tiste, ki sem jih imela v rokah in tiste, ki jih je mali poskusil na nogi...dokler je šlo, je bil pa itak bos oz. v nogavičkah z gumijastim podplatom doma

_____________________________

yeah, thats me ;)

(odgovor članu tins)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
3.9.2006 22:37:29   
TVN
Super tema, tudi mene je zanimalo, kaj in kako s čeveljci in sem ravno prejšnji teden klicala v RA. Lahko samo potrdim, da so bili napotki iz RA enaki kot v zgornjem članku. In tako sem planirani nakup čeveljčkov Ciciban opustila. Doma smo še vedno v ABS nogavičkah, za ven pa debelejše nogavičke in po potrebi tanke, prožne supergice. Naša punčka še ne hodi, se pa začenja postavljati na nogice. Po nasvetu iz RA ji moram pustiti, da se sama dviga, popravljam ji le držo (pomik medenice naprej), kar pripomore k temu, da otroček stopi na celo nogico. Pozorna moram biti torej, da ne stoji na prstkih. "Zviranje" nogice v gležnju levo-desno pa ni nič narobe, ker otroček pač preizkuša in vadi stanje in gibanje. Ravno zato mi je svetovala, da tudi kasneje kupim copatke ali čeveljčke, ki bodo tako naravno gibanje nogice omogočali.




_____________________________

*** Imejte se lepo! ***

(odgovor članu pravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
4.9.2006 11:20:35   
cuma
Zanimive informacije!!user posted image
Jaz bi pa prosila tiste, ki ste našle dobre(primerno mehke in neortopedske) čeveljčke, da prilepite kakšen link proizvajalca, da bom vedela kam po nakupih za naslednje - prvi so namreč cicibanovi user posted image  - sem mislila, da so primerni! 
Hvala!
cuma

(odgovor članu TVN)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
4.9.2006 22:02:29   
teta beta
V Celju v razvojni pa so meni priporočili ortopedske - visoke in s trdim opetnikom. Take tudi imamo, Cicibanove za prve korake.

_____________________________

Ko si srečen, daj z dlanjo udari v dlan...

(odgovor članu cuma)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
6.9.2006 21:35:32   
POKPOK
Enako je NFT priporočila naši. Visoki, prožni, opetnik...
Za otroke s težavami je to potrebno. Če je z nogico vse vredu pa res ni potrebno komplicirat.

(odgovor članu teta beta)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
26.9.2006 23:29:02   
rija
Če pa med vsemi temi ne bo enih pravih, potem pa ne vem...
http://www.shoesearcher.com/kids_shoes.html 

meni so zelo všeč vsi tile

http://www.zappos.com/n/es/d/722415645/page/1.html

cene pa veliko manjuser posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil rija -- 26.9.2006 23:33:05 >

(odgovor članu POKPOK)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
26.9.2006 23:55:08   
kofetek2010
user posted image

taman za našo user posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
26.9.2006 23:59:32   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: jana73

user posted image

taman za našo user posted image


fenomenalniuser posted image user posted image

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
27.9.2006 0:12:25   
kofetek2010
poglej si čeveljčke od Agatha Ruiz de la Prada - v LJ imajo samo prevelike št. za našo tamalo user posted image  drugače bi že šminkirala user posted image  



(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
17.10.2006 9:09:03   
mojčika

http://www.orthops.si/clanki-moj_malcek.php?id=27
http://www.orthops.si/clanki-moj_malcek.php?id=18
http://www.mojmalcek.si/revija-04-04/stopala.php
http://www.revija-vita.com/Vita_38/Stopala_in_pravilna_obutev_od_/stopala_in_pravilna_obutev_od_.html
http://www.mf.uni-lj.si/ortho/Otroska%20ortopedija.doc
http://www.orthops.si/clanki-ona.php?id=36


_____________________________

4. 4. 2006 je posijalo sonce z imenom MAYA MARINA
16. 3. 2009 je posijalo še drugo sonce z imenom LUCIJA JULIJA

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
8.1.2007 23:00:53   
luna100
Seven,
Mi imamo podobne čevlje kot si jih ti naročila (smo jih tudi dobili iz Anglije), samo to so bolj copati kot čevlji. Za v stanovanje so res super, ker so mehki (kot nogavica) in ne drsijo, samo za ven, ko bo začela sama hodit, se mi pa ne zdijo primerni. Prvič so premrzli, pa tudi podplat ne zaščiti grobe podlage. To je kot bi mi  hodili zunaj v šolskih copatih.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
6.7.2007 11:02:20   
trinityslo
Mogoce bodo pa tile cevelci/copatki koga zanimali.
http://www.pediped.com/Home/Home.aspx
Menda da so super za otrocke ki se pricnejo uciti hodit in se vedno tudi puzajo. Imamo narocene, tak da ko pridejo vam sporocim ce so res tak vredu kot trdijo po nekaterih tujih forumih

(odgovor članu luna100)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
25.7.2007 21:40:57   
alenka11
Oj

Tudi jaz ne vem kakšne čeveljce bi kupila. Naš sinek se še uči hodit in mu ne manjka veliko. Trenutno je večinoma bos al pa v nogavičkah.

Zelo me pa zanima kakšne so kaj copatke od Pediped. Trinityslo daj prosim povej kako si zadovoljna, ker imam v kratkem namen naročit te copatke. A so primerni tudi za potem ko že otrok hodi? Hvala.

_____________________________

15. september 2006 - ALEKSEJ

(odgovor članu trinityslo)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
30.7.2007 13:10:46   
trinityslo
Ojla alenka11!
Ja mi smo dobli svoje Pediped cevelcke in smo ful zadovolni. Smo vzeli fantoma poletne sandalce in so odlicne. Nogica jima gre lepo notri in ni problema ceprav imata res lepo zalite. Me je malo skrbelo da jih ne bi cez nart tiscale, pa ni problema. Zelo mehki, nogica diha, podplat iz usnja, sibajo povsod z njimi, pa se samo obrisejo in so spet cisti. No ce je mozno so v teh vrocih dneh bosi, vendar smo jih vseeno preiskusili in meni se zdi da se obnesejo. Naslednji cevelcki bodo spet njihovi:). Pa zdaj ko se ne hodijo cisto so res fajni. Mi smo namrec trenutno se napol puzaci in jih ne motijo ne pri puzanju ne pri hoji. Lahko samo priporocam
Sporoci ce se bos odlocila zanje in kak se ti zdijo!
Lep pozdrav

(odgovor članu alenka11)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
31.7.2007 15:18:27   
topstar
Imam eno vprasanje user posted image
A ste narocile kar preko njihove strani in plačale s kartico? Sem malo skepticna user posted image
in koliko ste plačale (postnina pa to ) hvala

LP


_____________________________

Če imava dve jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno po eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, imava vsak po dve. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu trinityslo)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Kaksni naj bodo prvi ceveljcki?
4.8.2007 21:12:28   
alenka11
Ojla

Komaj čakam, da vidim te čeveljce (pediped) v ponedeljek jih naročimo. Dva dni nazaj sem pa naročila copatke od star child. Naročila sem preko njihove spletne strani in plačala s kreditno kartico. Do zdaj še niso trgali, malo me je strah a sem se opogumila in zdaj držim pesti da bo vse ok. Za te copatke je poštnina okoli 6 eur. Sporočim ko dobimo oboje copatke.

Lp

_____________________________

15. september 2006 - ALEKSEJ

(odgovor članu topstar)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?