|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   otrok v šolo
10.11.2006 7:29:19   
Anonimen
Zanima me kaj pravite o devetletki. A ni to malce prehitro? Imam Sina, ki je star 20 let v prvi razred je šol z 8 leti. Drugi bo star 9 let pa je že v 4 razredu. Z njim je treba vsak dan se zelo veliko ukvarjat. Vsak dan ga opominjat da ne bo kaj pozabil. Nevem meni se zdi to prehitro. Saj so še preotročji. Imate tudi ve kakšne izkušnje.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 7:51:07   
lelaval
Sama sem mnenja, da če so že uvedli devetletko, da bi bilo bolje, če bi otroci bili ob vstopu v OŠ stari isto, kot prej, končali pa bi jo leto starejši. Itak pri 15. letih še ne vedo, kam bi šli kasneje.
Pa še v 1. razredu se lahko igrajo, v 2. pa naenkrat več ne. To bi moral bit prehod iz vrtca v šolo (oz. iz male šole). In tudi prva 3 leta ni ocen, potem pa v 4. razredu naenkrat. Moja najstarejša je v 4. razredu devetletke in sva jo morala učit, kako se sploh uči. In kje je potem smisel prvih 3 let devetletke - brez igre, pa vendar brez pravih učnih navad?

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 7:52:32   
mika
meni se tudi to zdi prehitro. sicer še imamo nekaj časa do šole, ker bo naša decembra stara dve leti, pa mislim, da bo šla kasneje v šolo. je pa smešna, ko si da nahrbtnik na rame in reče, da gre v sovo(šolo) ali pa v subzbo(službo)user posted image user posted image . saj sem že v eni temi o petletnikih v šoli, pisala da ni prav, da so otroci oropani enega leta brezskrbnosti. nam se eno leto ne zdi veliko, otrokom pa. ko pride enkrat v šolo, pa naj je še tako 'prijazna' in prilagojena za malčke, se za otroke začnejo skrbi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 8:24:47   
darjatimci
Jaz sem bila podobnega mnenja kot ti do takrat ko nisem imela izkušenj.Ko je naš najstarejši še hodil v osnovno-osemletko je začel s prvim razredom pri sedmih letih in pol.Hči tudi tako nekako,ker je pač januarka in so takrat v vrtcu predlagali,da bolje da počakamo do naslednjega leta.Zdaj je v sedmem razredu in stara bo trinajst let,tako, da se mi ne zdi problematično.No naš najmlajši pa bo šel izgleda s šestim letom v šolo in če jih vse primerjam,razlika v razvoju je precejšna s prvim dvema.Onadva pri treh letih in pol nista bila tako brihtna kot je njun bratec,zato se mi ne zdi prezgodaj,kaj vse že znajo in obvladajo dobro vemo in prvi razred ni ne vem kakšen bav-bav.Težave imajo mogoče le tisti,ki niso vključeni prej v vrtec,saj jih že tam kar dodro pripravljajo na šolo.Tako,da si lahko mirna.Delat z njimi in jih opozarjat je pa treba vse od malih do večjih,sama to delam že dolga leta,a kaj ko moramo pač starši vedno težit,tako pač je.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 12:20:33   
Anonimen
Hvala za vaša mnenja. Darjatimci bi pa povedala, da imam tri otroke in tako prvi, kot drugi nista bila v vrtcu in upam, da tudi tretji, ki je še dojenček ne bo, če se bo le dalo. Ne bi rekla, da imajo tisti težave, ki niso vključeni v vrtec, vsaj pri meni ne, če primerjam prvega in drugega. Saj ne pravim, da ima težave, pač pa da se je treba zelo veliko z njim ukvarjat in da je prehitro, če gre otrok v šolo, ko še ni star 6 let. Pri meni še gre sedaj, ko sem doma, kaj pa mamice, ki hodijo v službo????

(odgovor članu darjatimci)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 12:26:42   
darjatimci
Tiste,ki so v službi jih imajo-mo v glavnem v vrtcu.Moramo se pa sprijazniti,da so naši otroci vedno bolj zahtevni in vedno bolj dojemljivi za okolico in učenje.Če imaš več otrok in je med njimi še razlika v letih se to kar pozna.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 13:07:20   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: darjatimci

No naš najmlajši pa bo šel izgleda s šestim letom v šolo in če jih vse primerjam,razlika v razvoju je precejšna s prvim dvema.Onadva pri treh letih in pol nista bila tako brihtna kot je njun bratec,zato se mi ne zdi prezgodaj,kaj vse že znajo in obvladajo dobro vemo in prvi razred ni ne vem kakšen bav-bav.


Res je, da so današnji otroci drugačni, naprednejši kot včasih, ampak stvari spet ni dobro posploševati. Ker če primerjaš stanje v šolah nekoč in danes, lahko vidiš, kako se je povečal delež otrok z različnimi (učnimi) težavami. In dejstvo je, da tudi preobilica informacij, vedenj in znanj na otroke ne vpliva nujno samo pozitivno.
Kot sem že napisala v temi Petletniki v šoli, se mi osebno zdi, da je sistem vpisovanja otrok v prvi razred pri nas popolnoma zgrešen. Če pogledaš otroka, ki je rojen npr. januarja, in ga primerjaš z enim decembrčkom, je med njima razlika eno leto (čeprav sta isti letnik) - to leto pa je lahko še kako pomembno v otrokovem razvoju.

IZVIRNO SPOROČILO: darjatimci

Delat z njimi in jih opozarjat je pa treba vse od malih do večjih,sama to delam že dolga leta,a kaj ko moramo pač starši vedno težit,tako pač je.


To pa je druga plat zgodbe in žalostno je, da se tolažimo z besedami, da tako pač je. Tako namreč ne bi smelo biti!!! Šola naj bi otroke navajala na samostojnost in odgovornost, dejstvo pa je, da čedalje večjo odgovornost in šolsko delo nase prevzemajo starši. Preveč vsega so strpali v učni program in otroci tega enostavno niso sposobni absorbirati (seveda obstajajo izjeme), poleg tega so že pri 5-6 letih potisnjeni v konkurenčni boj, dobijo znak (sposoben/nesposoben), ki se ga do SŠ težko znebijo, starši pa v želji, da bi jim čim bolj pomagali, delamo tisto, česar ne bi smeli - prevzemamo njihov del odgovornosti.
Če pogledam svojo generacijo, lahko mirne vesti rečem, da so le redkokateri starši delali naloge namesto svojih otrok, jim urejali zvezke in podobne zadeve, pa so pregovorno imeli več časa, kot ga imajo sedanji starši.

Moje mnenje torej je, da gre danes marsikateri otrok mnogo prezgodaj v šolo in se mu s tem naredi velika škoda.



(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 13:21:57   
darjatimci
Če pogledam svojo generacijo, lahko mirne vesti rečem, da so le redkokateri starši delali naloge namesto svojih otrok, jim urejali zvezke in podobne zadeve, pa so pregovorno imeli več časa, kot ga imajo sedanji starši.
.
Tudi pri meni je bilo tako.
Kar se pa tiče samostojnosti in odgovornosti otrok,smo pa zadolženi v prvi vrsti sami starši,tega ne moremo prelagati na vrtce in šole.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: otrok v šolo
10.11.2006 13:37:08   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: darjatimci

Tudi pri meni je bilo tako.
Kar se pa tiče samostojnosti in odgovornosti otrok,smo pa zadolženi v prvi vrsti sami starši,tega ne moremo prelagati na vrtce in šole.



Seveda je to naloga staršev, absolutno se strinjam, finta je le v tem, da tega niti na šole in vrtce ne prelagamo več, ampak to breme prevzemamo na svoja ramena. Pa ne nalašč, ampak povsem spontano, nehote, nevede.

Glej, moj otrok je pač tak kot je, o tem sem že večkrat pisala, in drugo leto naj bi šel v šolo (bomo itak preložili). Če bi ga recimo res drugo leto dala v šolo, sem sto po sto, da bi bila polomija na celi črti. In ker kot vsaka mati svojemu otroku želim najboljše, ker ne želim, da že v štartu dobi tisti --, ki se ga bo držal še naslednjih 9 let, bi (bom) gotovo marsikaj naredila namesto njega. Mic po mic in bi bila pečena.
Otrokom enostavno nismo pripravljeni dati niti priložnosti, da bi se borili za svoj uspeh - ker starši pričakujemo, da bodo naši otroci uspešni, na starše pa pritiska družbeni vzorec - postanemo uspešni učenci mi sami namesto otrok.

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: otrok v šolo
11.11.2006 14:50:09   
hejdi
Tudi sama se soočam s to temo, ker imam dva predšolska otroka...
Se sprašujem: Kako in kdaj pride do tega, da nekateri otroci z veseljem hodijo v šolo, se radi učijo in si v kasnejših letih nalagajo celo več učnih obveznosti, medtem ko nekateri jamrajo, se šole izogibajo... Če seveda odmislimo otroke prezahtevnih staršev, ki pa se prej ali slej šoli uprejo (najkasneje na faksu) ali pa celo zbolijo.
Po mojem skromnem mnenju, bi šola morala biti naša prijateljica in pot do srečnejšega življenja. (upam, da se ne motim!) Žal v praksi ni vedno tako. Šolski sistem, učitelje, ravnatelje, svetovalne delavce, ministre... Vse šinfamo. Tudi sebe, saj smo starši otroku prvi učitelji!
Bila sem v deželi, kjer sem se prepričala, da si sedem let stari otroci med počitnicami sami služijo denar za šolnino ali pa ostanejo doma.
Pa to je že druga tema...
Če so premajhni za v šolo?
Odvisno od šole. Prijazna šola se začne ob rojstvu, takrat prične vsak otrok spoznavati svet okoli sebe, igra je le del učenja, otrok tega ne loči, zanima ga vse kar je novega, zanj je to igra. Če mu predstavimo učenje kot nekaj težkega, bo to tudi postalo. Ne vem kako zgleda prehod iz vrtca v šolo in smo se tudi pri nas odločili, da ne bomo prehitevali. Vendar mislim, da je to šok predvsem za starše. Slišala sem že veliko pohval staršev, ki imajo otroke v prvi polovici OŠ. Po mojem se zatakne proti koncu OŠ, ko se prične puberteta (kar je ravno tako individualno kot primernost za vstop v šolo).
Aja, še to, kar se vstopa v šolo tiče, se tudi jaz nikakor ne morem strinjat s kronološko pogojenostjo otroka. Med njimi so velike razlike. Podobno kot pri rasti: nekateri zrastejo prej in potem v rasti malo počakajo, drugi pa se potegnejo kasneje, skoraj čez noč (tipična razlika med fanti in dekleti). Ugotavljam, da se podobno razvijajo tudi na drugih področjih: motoričnem, umskem, čustvenem...
Po drugi strani pa če zamudimo čas, ki je najprimernejši za učenje določene spretnosti, ga kasneje zelo težko nadoknadimo - potem pa pride do mučenja z učenjem. No pa sem se razpisala! Se opravičujem::::user posted image

Prva šola se začne doma.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: otrok v šolo
12.11.2006 8:46:12   
lenika
Ja, če otrok do 6. leta ne rabi doma nič naredit, ne rabi prevzet nobene zadolžitve, nobene odgovornosti, potem se to tudi na 6. rojstni dan ne bo v trenutku spremenilo. Šola pa zahteva določeno stopnjo odgovornosti in določene zadolžitve, pa čeprav na začetku še tako majhne.

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





So edinci srečni ali razvajeni?
So edinci res osamljeni in razvajeni? Britanski znanstveniki trdijo nasprotno.
Kdo so otroci, ki nimajo alergij in niso b...
Večina se nas z veseljem spominja odraščanja, pri katerem je bilo igranje v blatu in pesku vsakdanja dejavnost in pogost...




Ime za punčko
bušyka

Ime za fantka že imava, za punčko se pa kar ne moreva odločiti,...Prosim za pomoč :) Hvala!

Viktorija (13%)

Sofija (23%)

Izabela (30%)

Mila (22%)

Megi (12%)


Število vseh glasov: 627

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!