pajac
|
to sem našla... na med.over.net dojenje po zaužitju pokvarjene hrane? Karmen, pozdravljena, poskušala sem poiskati po forumu kaj na to temo, vendar nisem našla. Zaenkrat sicer še nisem imela težav s pokvarjeno hrano, vendar se večkrat spomnim, kaj naj naredim, če mi bo po neki hrani slabo. Ali naj tudi tisti dan dojim ali ne, se bo kaj preneslo na otroka ali ne? Če naj ne dojim, si moram verjetno mleko izbrizgati? Po kolikem času lahko spet ponovno dojim? Hvala za odgovor! Pri večini zastrupitev s hrano gre za lokalno delovanje strupov, ki so jih izločili mikroorganizmi, na črevesno steno. Ti strupi povzročajo drisko in bruhanje. Ovir za dojenje ni. Če gre za okužbe s hrano, mikroorganizmi in njihovi presnovki prav tako večinoma delujejo na črevesno sluznico. Kužno je blato ali izbruhana masa. Včasih tudi drugi povzročitelji (virusni in bakterijski) dajejo podobne znake, kot so znaki okužbe s hrano (slabost, bruhanje, vrtoglavica,...). Na dojenčka se spet prenašajo predvsem z blatom, s kužnimi kapljicami in aerosolom, ki nastane ob bruhanju. Preko mleka bi se na otroka eventualno prenašali v fazi viremije (prisotnosti povzročitelja v krvi), ki pa je vi sploh ne bi zaznali, ali pa bi se kazala kot splošno slabo počutje s povišano vročino. V splošnem torej omejitev za dojenje - tudi ob znakih zastrupitve s hrano, NI. Paziti je potrebno le na osebno higieno (izjemno natančno umivanje rok), pogosto zračiti prostore, in na preprečevanje morebitnega prenosa s kužnimi kapljicami in nosu ali ust. Pozdrav!