ronja
|
a lahko poveš kako dodatno delo? pri nama je spet "zagustilo", nama je namreč šel avto in bo popravilo precej stalo. Komot. Jaz sem prevedla, lubi pa naštimal podnapise za dokumentarne, strokovne filme, ki jih vrtijo na predavanjih v okviru vaj na enem faksu. (mimogrede, stroka ni najina, nekaj o raznih tipih elektraren, delovanje, itd...) Ko sem bila noseča z Ronjo, sem narisala strip, potem pa še dva plakata. Prej sem vsake toliko napisala kak članek v kako ustvarjalno revijo. Ni bilo glih ne vem kaj denarja od tega, ampak malo po malo, pa se nabere. Šivam zaenkrat samo za nas, če bo pa zagustilo, pa ne vidim razloga, da ne bi tudi s tem kaj zaslužila (včasih je že kdo vprašal, zakaj torej kasneje ne bi, saj zdaj znam kvečjemu več kot prej...) Tudi nakit rada delam in bi se ga verjetno dalo prodat (kako, pa še ne vem, ampak če/ko bo treba, bom zvedela - saj včasih ti ponudijo, da bi prodajali tvoje zadeve kar sami, vsaj meni so...) Enkrat sem eno učila pečt torte, pred kratkim je avto zahteval svojo finančno injekcijo in je prav pasalo, da sem lahko kupila par nepotrebnih malenkostih in tamali enega pliškota, tako čisto brez slabe vesti, ker ga v bistvu ne rabi, bi pa mogoče rabila kasneje kaj... To je bil dodatni denar, na katerega nisem računala in ga torej lahko zapravim, hehe. Paše, vsake toliko. Ali pa bom pekla pecivo za poroke, hehe, poročajo se povsod. Ali pa delala vabila, konfete,... Ali pa inštruirala, to sem že delala, fajn delo, ker dobiš takoj poz. povratno informacijo, da tvoj trud dejansko nekaj pomeni in je še kar dobro plačano, probleme v šoli imajo pa tudi učenci iz podeželja . Ail pa bom učila kitaro ali pa klavir, gotovo hoče to znat tudi kdo na kmetih. pa dojenčke bom plavat učila, ali pa otroke, tečaje mam narejene, trenutno nimam časa, da bi to počela, če bo pa treba, pa seveda bom. Mislim, da bi vse to lahko delal tudi človek na vasi, v bistvu še lažje, ker je tam navadno več prostora. poka, hehe, saj te razumem, se zgodi, da se tudi, če si doma, z dvema nadebudnicama, ne počutiš kaj dosti drugače . Ampak včasih se moraš samo spravit, potem pa samo od sebe steče . Se je pa včasih res težko spravit, poznam to, potem so pa špageti s paradižnikovo omakco, hehe. Noben kmet v moji okolici ti ne bo plačal dela ali dal v zameno nekaj kg. krompirja ali kak liter mleka ali jajca. Pozabi. Potem naj mi pa še en enkrat reče, kako so ljudje na deželi bolj pristni, naravni in prijazni... deja, kadar sem noseča, si zberem kako miselno delo, ki ga delaš doma in lahko malo po malo. ker glava ostane meni ista tudi med . Glede plačila pa mislim, da moraš ljudem samo povedat - saj njim je vseeno, če ti prinesejo liter vina ali pa kilo krompirja (krompir je celo cenejši). Povej jim, da bi bila še bolj vesela kake hrane - po možnosti predno ti prinesejo darilo. Recimo rečeš, kako ti je blo zadnjič všeč, ko ti je nekdo v zahvalo prinesel glavo solate in 3 kile krompirja namesto vina, katerega flaše se ti valjajo okoli... nama nihče ne nosi vina, čeprav je to navada. Vsi vedo, da ga ne pijeva in tako dobiva od sorodnikov rajši kdaj kaka jajca ali pa kilo korenja, recimo. Aja, še to: teh del nisem dobila po vezah.
|