|  amorcek   
   | kopiram od drugje..... 

Moja  otroka sta  še  v šoli hodila k logopedinji zaradi nečiste  izgovorjave črke R, pa me je logopedinja sama povabila, da me nauči  pravilnega postopka vaj, da bom lahko otroka opozarjala in mu pomagala  pri vajah tudi doma.Če ne bi vseh tistih vaj z jezikom videla in  slišala na lastna ušesa, ti priznam, da samo iz skripte ne bi razumela,  kaj sploh hočejo.Moja otroka sta morala vaditi dosti tudi pred  ogledalom, da sta sama videla, kam mora iti jezik in kako so  izoblikovane ustnice pri izgovorjavi glasu - vadila sta točno tako, kot  ju je naučila logopedinja, jaz pa sem ju nadzorovala - kot ona. Kot  sem že napisala, mislim, da se teh vaj ne da naučiti s papirja, ampak  ti mora strokovnjak to pokazati, da  jih otrok vidi in tudi sliši. Saj  se strinjaš z mano, da je en glas zapisan z eno črko, izgovorjen pa  lahko na sto načinov, zato se je brez slušne izkušnje govoriti težko  naučiti (lep primer so gluhi od rojstva - izredno težko govorijo, ker  zapisanih črk pač nikoli niso slišali kot glasove). Želim ti  veliko uspeha in ne obupaj, te stvari gredo naprej počasi. Moja dva še  zmeraj pogrkujeta, prav tako kot vsa moška linija po moževi strani. Kaj  hočemo.Prepričana sem, da se bodo tudi sinovi šunmiki kar naenkrat pojavili - malo vaje, zobje bodo zrasli, pa bo!

|