|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Policistični jajčniki
20.12.2005 15:02:11   
dulcinea
Zdravo!

Na vašem forumu objavljam prvič. Vašo stran sem odprla in se kar takoj prijavila, ko sem po internetu brskala vse o policističnih jajčnikih. Ker sem bila pri G, ki mi je povedala da to imam. Ni mi pa nič razložila, kaj je to in kako se to zdravi. Predlagala mi je KT Diane35, ali Yarina. Vzela sem slednje, ker se po njih ne zrediš, jaz pa sem nagnjena k debelosti. M je sedaj redna, ne vem pa kako bo ko bom prenehala s KT. Kak šne izkušnje imate ve? Napišite čim več, kar veste o tej bolezni, prosim. user posted image

LP, D
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Policistični jajčniki
20.12.2005 16:48:49   
Massa26
Pozdravljena!

O policističnih jajčnikih je napisano že vse in še več user posted image , poskusi s katerim koli iskalnikom..

Nisi napisala, če si želiš zanositi. v tem primeru je seveda brez veze, da si na kt. Če pa še ne želiš user posted image , so kt čisto v redu, dokler želiš biti zaščitena. Ker, poenostavljeno rečeno,  policitični jajčniki večinoma ne delujejo prav in je potem boljše, da ne delujejo (v času jemanja kt).

Napiši, če želiš zanositi in bom pisala naprej user posted image ..

LP!

(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Policistični jajčniki
20.12.2005 17:10:43   
Anonimen
Ne se sekirati zaradi tega. To ima skoraj polovico žensk. Nekatere niti ne vedo. Jaz jih imam tudi. Zaradi tega imaš lahko tudi neredne in boeče M. In zato si dobila tbl za uravnavanje M. Naj ti povem, meni tbl. niso nič pomagale. No ja, sicer so držale kakšen mesec, potem pa sem spet imela M na 40-45 dni.
POtem sem se pa sprijaznila s tem. Problem predstavlja edino, če želiš zanositi, pa ne veš točno kdaj je ovulacija. Boš mogla pač malo pogosteje (več dni zaporedoma) user posted image

V bistvu nič hudega. Zanosiš lahko tudi s takimin jajčniki. Samo pozabi na njih.

(odgovor članu dulcinea)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Policistični jajčniki
20.12.2005 17:46:43   
dulcinea
Massa26
Iskala sem že po marsikaterih iskalnikih in zato me je tudi pretreslo, ker sem povsod brala, da se potem težko zanosi.
Trenutno sem na tabletah, ker mi je zdravnica rekla, da bo to uredilo ciklus. Drugače jih ne bi jedla, ker nerada vase dajem karkoli umetnega.
Zanosila? Ker se bližam 27etim bi seveda rada zanosila kmalu. Namen imam začet v roku pol leta. Bojim se, da bo potem dolgo trajalo, preden se bo kaj "prijelo"... Lahko mi razložiš že sedaj, saj mi vsaka info. prav pride.

LP; D

(odgovor članu Massa26)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Policistični jajčniki
20.12.2005 18:13:08   
Massa26
Hej,

najprej to: nikar se ne ustraši. Najprej to: ali si se že seznanila s razliko med pco (policistični ovariji) in pcos (sindrom policističnih ovarijev). Zanositev praviloma ovira pcos, ta pa se vidi samo na podlagi krvne preiskave hormonov. Se pravi, če ti je na uz videla pco, to v bistvu še ni nič posebnega. Težave z zanositvijo so praviloma zato, ker ne prihaja do ovulacije, ampak se nezrela jajčeca kopičijo kot hormonsko aktivne ciste in nam delajo štalo user posted image . Za spodbuditev O sicer tudi obstajajo tablete - klomifen, ampak tebi še ni treba razmišljat o tem.

Res je tudi to, da marsikatera večkrat brez problema zanosi in donosi kljub pco, pri nekaterih pa traja. Midva sva začela takoj, ko sem videla, da moj ciklus ni ravno v redu in lahko da bo trajalo. Če se bosta odločila, seveda morata biti pripravljena tudi na to, da uspe takoj. Nama sicer ni user posted image ..

Nekateri pravijo, da je ženska po prenehanju kt bolj plodna, tako da mogoče sploh ni slabo, da jih jemlješ par mesecev, potem pa se spravita k delu user posted image .

LP!


(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Policistični jajčniki
20.12.2005 21:36:00   
mihi78
pozdravljena!
zaradi policističnih jajčnikov bi naj bila zanositev težja, nikakor pa nemogoča - to so moje informacije. tudi meni so rekli, da imam policistične jajčnike, pa jih sploh nimam, kot se je izkazalo!
Kar pogumno pa lepo pozdravljena med nami user posted image

(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Policistični jajčniki
21.12.2005 11:20:32   
Anonimen
Zivjo, jest mam iste probleme, pa mi je glih tko enkrat pokazalo na UZ, da cist ni več....seveda, ker so vodene in kaj hitro počijo, zato mislim, da ni panike za karkoli....jest si pomagam s tem da od časa ovulacije pa do user posted image  jemljem folno kislino, ker sem to nekje prebrala in res te ciste hitro počijo, bolečin kmalu ni več...poskusi...probat ni greh, pa še zgubit nimaš kaj..
Lp Nati

(odgovor članu mihi78)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Policistični jajčniki
22.12.2005 10:51:11   
pot
Za vse nas - vas je tukaj odgovor Dr. Pušenjaka, ki sem ga nasla  na med.over., net na razliko med PCO in sindromom PCO
 
PCO in sndrom PCO

Policistični jajčniki (PCO) so ena najpogostejših endokrinopatij pri ženskah v rodnem obdobju. Kljub temu, da je klinična slika bolezni zelo pestra, je eden vodilnih simptomov neplodnost zaradi kronično redke ali povsem odsotne ovulacije ter posledično tudi menstruacije. PCO so lahko samostojen fenomen, ki se kaže zgolj z značilno ultrazvočno (UZ) sliko, ali pa kot sindrom policističnih jajčnikov (PCO sindrom), pri katerem je poleg značilnega UZ izgleda jajčnikov prisotna tudi redka oziroma odsotna menstruacija in klinični znaki hiperandrogenizma (znaki prisotnosti moških spolnih hormonov). Med spremljevalci ali pa celo vzročnimi dejavniki za razvoj PCO sindroma so debelost in diabetes tip II, možni sprožitelji te presnovne motnje pa so lahko tudi nerpavilnosti v delovanju ščitnice, nadledvične žleze in celo povsem zunanji dejavniki, npr. pelvična vnetja
.
PCO sindrom je prisoten pri 4-8% žensk, PCO jajčniki pa celo pri 22-33%. Čeprav je bila bolezen znana že v začetku prejšnjega stoletja, je bila prvič uspešno zdravljena šele leta 1935
, ko sta Stein in Leventhal poročala o uspešni vzpostavitvi ovulacije s klinastim izrezom jajčnikov. Čeprav je bil kirurški način zdravljenja zaradi pristopa skozi rez v trebuhu invaziven in je imel pogosto za posledico neplodnost zaradi pooperativnih zarastlin, se je hitro razširil in ostal v veljavi vse do uvedbe medikamentnih sredstev za spodbujanje ovulacije.
Na prvi pogled enostavno spodbujanje ovulacije z zdravili - zlasti klomiphen in gonadotropini - pa je kljub visokemu odstotku doseženih ovulacij in tudi nosečnosti kmalu pokazalo tudi slabe strani. Zdravljenje je trajalo več ciklusov, nekatere bolnice so bile odporne na klomifen, gonadotropini so bili dragi, pogoste so
bile mnogoplodne nosečnosti, najresnejši zaplet zdravljenja z gonadotropini pa je bil sindrom ovarijske hiperstimulacije (SOHS). Kirurško zdravljenje je doživelo prerod z uvedbo minimalno invazivne laparoskopske kirurgije. Uveljavile so se različne tehnike “uničenja” oziroma zmanjšanja tkiva jajčnika, najpogosteje pa laparoskopska elektrokoagulacija jajčnikov (LEKO). Stopnja zanositve po kirurškem zdravljenju je od 50 do 70%. Izkazalo pa se je tudi, da je kirurško zdravljeni jajčnik dovzetnejši za medikamentno spodbujanje ovulacije, in da se pri pooperativnem zdravljenju z gonadotropini zmanjša tveganje za SOHS.


Policistični jajčniki (PCO)

DEFINICIJA: Gre za bolezen, ki ima veliko kliničnih in biokemičnih različic. On njej govorimo kadar imamo tipično UZ sliko PCO z oligo (majhen maloštevilen) ali amenorejo (izostanek mesečnega perila) in/ali evidentne klinične simptome hiperandrogenizma (npr hirsutisem – prekomerna poraščenost moškega tipa). PCO se diagnosticira ko z UZ vidimo 8 ali več ločenih foliklov, ko stroma zavzame 25% ali več celotnega jajčnika. Taki jajčniki so ponavadi, ni pa to nujno, povečani.


OVARIJSKA OS: Hipotalamus izloča GnRH (gonadotropin relesing hormon). S tem stimulira anteriorni del hipofize, da izloča FSH (folikel stimulujoči hormon) in LH (lutenizajoči hormon). GnRH se izloča v zagonih, prav tako LH, medtem ko je povečanje koncentracije FSH kontinuirana. Pod vplivom FSH jajčniki izločajo estrogene, pod vplivom LH pa progesteron. Dodatno izločajo še androgene. Estrogeni in progesteroni po principu negativne povratne zanke inhibirajo (zadržujejo) tako hipotalamus(skupek živčnih celic na spodnji strani velikih možganov, ki uravnava telesno toploto) kot hipofizo(pomembna je za normalno rast organizma).

OVARIJSKI HORMONI: Vrsta in količina posameznega hormona je odvisna od faze menstruacijskega cikla.. Glavni ovarijski estrogen je estradiol, v manjših količinah pa sta prisotna še estron in estriol. Od androgenov se izločata androstendion in testosteron.

BIOKEMIČNE POTI: Normalno se v jajčniku androstendion pod vplivom 17 b-Ol-DH konvertira v testosteron, estron pa v estradiol. Pod vplivom aromataz se testosteron spremeni v estron. V perifernem tkivu (predvsem maščevju) pa se androstendion konvertira v estron, testosteron pa v estradiol.

PRIROJENE MOTNJE V BIOSINTEZI STEROIDNIH HORMONOV:
Govorimo tudi o primarnih PCO. Motnja se pojavi v obdobju pubertete. Dekle še ni imelo rednih menstruacij. Gre za encimopatije in sicer za pomanjkanje 17 b-Ol-DH ali pa za pomanjknje aromataz. Pri obeh oblikah se kopičijo steroidi, ki so prekurzorji estradiola (ovarijski androgeni – androstendion in testosetron, od estrogenov pa prevladuje estron).
Tako imamo zvišano koncentracijo androgenov, koncentracija estrogenov pa je normalna ali zvišana (zaradi pribitka androgenov se poveča njihova pretvorba v estrogene v maščevju).Zvišana koncentracija estrogenov stimulira endometrij, kar
vodi v menstruacijske motnje. Te motnje se stopnjujejo od oligomenoreje prek disfunkcijskih (nepravilnih) krvavitev do amenoreje. Preveč estrogena pogojuje tudi debelost, ki je podobna Cushingovi debelosti. Zvečana koncentracija androgenov pogojuje hirsutizem. Androgeni dodatno zavrejo ciklično izločanje LH, estrogeni pa povečajo izločanje LH. Izločanje FSH ostane nespremenjena. Tako se razmerje LH:FSH zviša na 3:1. Tako razmerje hormonov preprečuje ovulacijo, kar vodi v neplodnost.

VLOGA NADLEDVIČNICE
Encimska motnja, ki smo jo opisali pri jajčnikih pa se lahko pojavi hkrati ali pa samostojno tudi v nadledvični žlezi. Tako je lahko tudi nadledvičnica sama vzrok za razvoj PCO
, saj se androgeni lahko kopičijo tudi pri motnjah pri nastajanju nadledvičničnih hormonov.

DRUGE MOTNJE V BIOSINTEZI STEROIDNIH HORMONOV
Motnja se pojavi v germinativnem obdobju, ko je ženska že imela normalne fiziološke cikluse, ki so omogočali normalno zanositev, nosečnost in porod. Procesi, ki vodijo v to motnjo so razni patološki procesi v jajčniku ali okoli njega: akutni in kronični vnetni procesi, venozna staza, spremenjena perfuzija idr. Za razliko od primarnih motenj je proces tu lahko le enostranski. Ob prizadetosti le enega jajčnika s koncentracije LH in FSH v normalnem območju. Če pa sta prizadeta oba jajčnika, imamo zvišani razmerje LH:FSH, vendar ne v tako velikem obsegu kot pri primarni motnji. Koncentracija obeh androgenov je rahlo zvišana, obeh estrogenov pa je normalna ali pa rahlo zmanjšana. Amenoreja je redka. Ponavadi opazujemo oligomenorejo.
Ni zvečane telesne teže, hirsutizem je manj izražen. Ovariji (proizvajanje jajčec) so volumsko zmanjšani.

ZDRAVLJENJE
Zdravimo vodilne oziroma najbolj moteče simptome. Najstarejši način zdravljenja PCO je kirurška klinasta resekcija, vendar mehanizem, ki privede do sprememb v postoperativnem izločanju hormonov še ni pojasnjen.

NEPLODNOST
Neplodnost zdravimo z indukcijo ovulacije. Uporabljamo klomifenov citrat (Clomid) in tamoksifen. Res pa je, da število uspešnih nosečnosti ni sorazmerno s številom induciranih ovulacij. Če klomifen sam ni uspešen, ga kombiniramo z drugimi preparati. Pri bolnicah za katere sklepamo, da so PCO tudi posledica disfunkcije nadledvičnice, uporabljamo klomifen v kombinaciji z glukokortikoidi (deksametazon), saj z njimi zaviramo izločanje nadledvičnice. Če je bila indukcija ovulacije neuspešna, ker nismo dosegli dovolj velikega vrha LH, dodamo klomifenu HCG (horionski gonadotropin). Bolnicam lahko kot induktor ovulacije dodajamo tudi FSH. Pri bolnicah, kjer neplodnost ni vodilni simptom zdravimo z gestageni

ČEZMERNA PORAŠČENOST
Zdravimo z oralnimi hormonskimi kontraceptivi. Le-ti znižujejo koncentracij LH in s tem izločanje ovarijskih androgenov. Hkrati dosežemo vezavo prej v plazmi prostega in s tem biološko aktivnega testosterona. Hormonske nivoje tako stabiliziramo, vendar čezmerna poraščenost redko izgine. Želeni kozmetični učinek navadno dosežemo le z odstranjevanjem dlak ali z elektrolizo


ANTIANDROGENA SREDSTVA
Ciproteronov acetat, ki je kompetativni inhibitor androgenih receptorjev. Uporablja se tudi spirolakton, ki je v osnovi aldosteronski antagonist, inhibira pa tudi biosintezo androgenov.

(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Policistični jajčniki
22.12.2005 14:35:56   
dulcinea
Najlepša hvala vsem, ki ste se potrudile in odgovorile na moje vprašanje. user posted image Zelo ste mi pomagale. Če pa se katera še kaj spomni, naj napiše še kaj. Meni so bolj všeč osebne izkušnje, kot pa neka teorija, ki jo pišejo strokovnjaki.


Lep božič in srečno novo  leto. Dulcinea


_____________________________

-----------------------------------------------------------------
Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so.

(odgovor članu pot)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Policistični jajčniki
6.1.2006 22:24:04   
DILY
Pozdravljena!

Tudi jaz imam policističen jajčnik (no, ne vem, ali pa sindrom-krvne slike mi niso naredili) in zdravnik mi je predpisal Diane 35.  Ko sem jemala tablete je bilo  vse o.k., tudi menstruacija je bila redna, čeprav zelo kratka 1-2 dni.
Ko sem začela razmišljati o zanositvi sem bila prepričana, da se mora vsaj 6 mesecev telo očistiti tablet in potem se mi je žal zgodilo, da menstruacije ni bilo več. Zdravnik mi je predpisal dvoje tablet, ene za pridobitev menstruacije in takoj nato ene za plodnost.
Torej, dokler ješ tablete verjetno ni potrebno skrbeti, ko pa se boš odločila zanositi boš pa videla kaj se bo zgodilo pri tebi.
Pa ne misli zdaj na to dokler še nosečnosti ne načrtuješ, lahko le negativno vpliva, saj veš....

Lepo se imej!

(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Policistični jajčniki
6.1.2006 22:53:10   
pani
Pozdravljena tudi iz moje strani!
Tudi sama imam policistične jajčnike in ti v tolažbo lahko povem, da sem v času ko obiskujem forum videla, da veliko punc brez problemov zanosi.
Tudi sama sem jemala tabletke Diane35 (M je bila v tem času točna kot urica). Ko pa sva se z mojim user posted image odločila, da je čas za user posted image  pa kar 3 mesece po prenehanju jemanja kt nisem dobila user posted image . Šla sem g., ki mi je dal tablete Cycloprogynova, po katerih sem dobila user posted image , potem pa sem v tem novem ciklusu tudi jemala tabletke Klomifen, ki naj bi vzpodbujale ovulacijo. Sedaj počasi čakava na rezultate, če sva bila dovolj pridna.user posted image  
Ko se bosta tudi vidva odločila zauser posted image , pojdi lepo do g. in mu povej. Moj je bil izredno prijazen in mi je vse lepo razložil.
Lepo se imej in se ne sekiraj!

Lp!

(odgovor članu DILY)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?