|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zanimivo za branje
13.2.2006 10:59:48   
corfu
Neješč otrok
Otroci imajo velikokrat nenavaden okus za hrano. Lahko se še tako trudite s pripravo jedi in okraševanjem mize, lahko si omislite svečke in dekoracijo, toda če vaš otrok ni lačen ali pa ne mara kakšne jedi, ga z razumnimi metodami težko prisilite, da bi hrano pojedel.
Kljub temu pa obstaja nekaj poti, s pomočjo katerih boste otroka prepričali, da bo vendarle jedel zdravo in njemu primerno hrano.

1. Ponudite mu veliko različnih, vendar zdravih jedi

Otrokove prehranjevalne navade so zelo nepredvidljive. Določeno hrano en dan obožujejo, naslednji dan pa še slišati nočejo zanjo. Nenadoma postanejo zelo lačni, že čez nekaj minut pa jih lakota popolnoma mine. Ponudite jim raznoliko hrano in jih brez prepirov, vendar dosledno spodbujajte k uravnoteženi prehrani. Pri vsakem naslednjem obroku boste imeli manj težav, čeprav sprememba ne bo prišla čez noč.

2. Ne silite ga

Naj hrana ne postane sporna točka med vami in vašim otrokom. Otroka ne morete prisiliti, da poje nekaj, česar ne mara. Otroci najdejo različne poti, da se temu izognejo. Hrano skrivajo v ustih, po žepih ali pod krožnikom, z njo pod mizo hranijo hišnega ljubljenčka ali pa začnejo groziti, da bodo bruhali. Postavite se v njihov položaj. Bi se dobro počutili, če bi vas nekdo silil pogoltniti nekaj, česar absolutno ne marate? Spomnite se teh neprijetnih situacij iz vašega otroštva.
Pripovedovanje zgodb o otrocih, ki na drugem koncu sveta stradajo, ni primerno. S tem otroka spodbudite k razmišljanju, kako bi stradajočim otrokom dali svoj poln križnik stročjega fižola. Naučite jih, da morajo biti hvaležni za hrano, ki jo imajo na voljo, in sočutja do tistih, ki je nimajo, vendar pripovedi o stradajočih niso ključ do ješčnosti vašega otroka.

3. Čas obrokov naj postane pozitivna izkušnja

Prehranjevanje ni tekmovanje za nagrado. Sladica ne sme biti nagrada za to, da otrok poje cel krožnik hrane. Takšne metode vodijo do otrokove povečane telesne teže, ustvarjajo napačne prehranjevalne navade in spodbujajo otrokovo hrepenenje po nezdravi hrani. Pozitivne in negativne pritiske na otroka poskusite zmanjšati na minimum, tako da boste ustvarili sproščujoče ozračje med obroki. V šoli ali vrtcu se pozanimajte, kako se vaš otrok vede in počuti pri kosilu, saj lahko stresne situacije negativno vplivajo nanj.

4. Naučite otroka, da je hrana nujno potrebna za aktivno in zdravo telo
Skupaj z otrokom berite knjige in se pogovarjajte o delovanju telesa. Razložite mu, da telo nujno potrebuje gorivo in kakšna hrana je zanj najboljša. Poskusite mu tudi razložiti, kaj se dogaja s hrano v telesu in da organi veliko teže prebavijo masten hamburger kot na primer skodelico zelenjavne juhe.

5. Doma imejte kvalitetna živila

Živila v vaši shrambi in hladilniku vplivajo na otrokov način prehrane. To imejte v mislih, ko kupujete zaloge. Večkrat ko bo otrok imel na voljo sveže sadje in zelenjavo, prej se bo navadil na njun okus in si ju večkrat zaželel tudi na svojem krožniku.

6. Pritegnite otroka v načrtovanje, kupovanje in pripravljanje hrane

Spodbudite otroka k skupnemu odločanju o tem, kaj boste jedli. Naučite ga tudi, naj si na krožnik naloži malo hrane ter si kasneje vzame še, če bo še lačen.

7. Med obroki

Če otrok nikakor ne more zdržati do naslednjega obroka, mu ponudite zdrave prigrizke, na primer oreške, polnovredno riževo tablico ali rozine.

8. Tudi drugi vplivajo na vašega otroka

Hrana, ki je ta teden najbolj osovražena, lahko zaradi vpliva dedka in babice ali otrokovih prijateljev naslednji teden postane najboljša. Ne prepirajte se z otrokom zaradi tega, pač pa ga podučite, da je najbolje, da je čim več raznovrstne hrane in da se z vašo pomočjo sam odloča, kaj bo jedel.

9. Bodite dober zgled

Če želite, da vaš otrok stopa po pravi poti, jo morate najprej prehoditi sami. Če se boste vi zmrdovali nad določeno hrano, je verjetno tudi otrok ne bo maral. Tudi siljenje, naj poje še zadnji grižljaj, ni dobro zanj. Otrok naj je, ko je lačen, in neha, ko je sit. Sicer se lahko hitro začnejo nabirati odvečni kilogrami, ki lahko povzročijo zasmehovanje vrstnikov in težave s samozavestjo.

10. Ponudite hrano, v kateri bo otrok užival

Pomembno je, kakšnega okusa, temperature, videza in sestave je hrana, ki jo ponudite otroku. Bodite pozorni in mu ponudite hrano, ob kateri bo lahko užival. Imejte v mislih, kaj ima vaš otrok rad in česa ne mara, servirajte mu manjše porcije in ga spodbujajte k pravilnemu načinu prehrane. Navsezadnje ima načrtovanje, nakupovanje, priprava, serviranje, hranjenje in pospravljanje po tem veliko vlogo v našem življenju in za vse te aktivnosti porabimo tudi precej časa, zato naj bo dobro in prijetno izkoriščen.



_____________________________

Uživaj življenje...
Neposredna povezava do sporočila: 1
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?