|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kdaj prvič na kahlo
11.4.2006 21:33:34   
Alina_alin
Kdaj - pri kateri starosti - ste dale otroka prvič na kahlo? Sem prebrala zadnji post glede kahle in sem presenečena, da eni že pri osmih mesecih kakajo v kahlo? Hm, sploh nisem študirala, da je že cajt za to - imamo 10 m. pa še kahle nismo kupili... Kdaj ste ve začele?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kdaj prvič na kahlo
11.4.2006 21:42:45   
KODA
Okoli prvega leta.Za prvi rojstni dan je dobil "žvižgajočo kahlico",ki mu je sprva služila za igračo.Šele kasneje je dojel,za kaj se to uporablja.

_____________________________

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu Alina_alin)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kdaj prvič na kahlo
11.4.2006 22:40:41   
Pupica
Pri 10 mesecih.Od takrat redno kaka na kahlico.
Večji zalogaj bo lulanje...popije več kot 2 l tekočine, temo primerno je tudi lulanje.Sicer se vsakič ko jo dam na kahlo vsaj polula, ampak se mi zdi, da bi mogla loviti kar ritem svoje user posted image mame, če bi hotla, da jo ujamem vsakičuser posted image

(odgovor članu Alina_alin)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kdaj prvič na kahlo
12.4.2006 7:10:03   
skuštrana
Nam je pediatrinja svetovala pri enem letu. Jaz sem jo že prej malo posedla in dokler ni hodila je še kar šlo. Ko pa je shodila, se je vsedla na kahlico, full pritiskala, da kao kaka, potem se je pa dvignila in se pokakala zraven kahliceuser posted image ..In kazala v kahlico ni-ni user posted image . Živa komedija. Sedaj pri 15 m, se mi pa zdi, da že malo šteka. Si jo prinese iz kopalnice in se oblečena vsede na njo in se pokaka v plenico. 

(odgovor članu Pupica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kdaj prvič na kahlo
12.4.2006 9:37:26   
HuAnita
Capinka je kakala na kahlico že pri 10m, ko pa je shodila, je pa nič več ne pripravi, da bi vsaj sekundo sedela na njejuser posted image user posted image
Zdaj ima nastavek za wc - na njem se pri mami vedno polula, jaz pa tega po 2m še nisem dočakala... Se napenja, govori kao -šššššššššš - da bo lulala, pa spleza dol in se polula ob školjkiuser posted image
Bo že... Naslednji teden ji grem kupti nekaj krilc, pa bomo počasi začeli vaditi, ko ne bo treba 100 oblačil slačiti.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kdaj prvič na kahlo
12.4.2006 9:45:54   
Anonimen
Prepisujem iz knjige Penelope Leach Otrok od rojstva do šole:

Proti koncu prvega leta starosti zna večino otrok že samostojno sedeti in nekateri gredo že precej redno na veliko potrebo vsak dan ob istem lasu. Zato pride nekaterim staršem na misel, da bi lahko takrat otročička posadili na hkahlico. Temu pravijo "privajanje na kahlico". Toda zavedati se je treba, da v resnici ne gre za nikakršno privajanje. Ne gre za nič drugega, kot da otroka ob praveč času posadite na pravo mesto in tako prestrežete njegovo blato v nočno posodo namesto v plenice. Otrok ničesar ne razume, tudi sodeluje ne, ker še ne more sodelovati.
Pravo privajanje na kahlico pomeni, da se otrok sam zave, da ga tišči lulat ali kakat in da potem nekaj ukrene - na primer, pove mamici ali pa gre iskat kahlico. Dokler pa ne spozna sam, da "mora na stran", da ni mogoče uriti ali privajati na karkoli. Tega pa otroci niso sposobni, dokler niso stari vsaj leto dni, pogosto pa še več mesece po tem ne.

Piše še o tem, da otrok navadno postane čist sredi tretjega leta, ne glede na to, kdaj ga začnete privajati na kahlico.

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kdaj prvič na kahlo
12.4.2006 9:50:28   
Anonimen
Capinka je kakala na kahlico že pri 10m, ko pa je shodila, je pa nič več ne pripravi, da bi vsaj sekundo sedela na njej


Točno o tem "problemu" tudi piše:

Če boste s kahlico začeli, ko bo otroku sedem mesece, najbrž ne bo ugovarjal; nočna psooda se mu ne bo zdela nič bolj čudna kot kako drugo mesto, kamor ga včasih posadite. Dva meseca pozneje pa se bo najbrž že upiral. Dotlej se bo že naučil laziti in ne bo hotel sedeti niti za minuto dlje, kot je potrebno, kjerkoli že; sedeti na nočni posodi pa se mu bo zdelo nekaj najbolj nesmiselnega na svetu. Kadar ga namreč posadite na stolček, dobi jesti, če ga posadite v voziček, se bo peljal na sprehod - če ga posadite na kahlico, pa se ne bo zgodilo nič, smao pokakal se bo, kar pa bi se tudi sicer. Če se boste ravnali po otrokovih željah, boste nočno posodo, ki ste jo začeli zgodaj uvajati, čez nekaj tednov že opustili.

(odgovor članu HuAnita)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kdaj prvič na kahlo
12.4.2006 16:02:30   
Alina_alin
Punce, hvala za nasvete. Spliši, hvala, da si si vzela čas in pretipkala. Verjetno se splača to knjigo kupit - kje se dobi in cena?
LP

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kdaj prvič na kahlo
14.4.2006 7:10:46   
Anonimen
U, oprosti, zudaj sem šele videla, da si to vprašala. A veš, da ne vem, jaz sem jo dobila od mojega, ki jo je kupil že pri prvem otroku, pred 13 leti. Mislim, da jo imajo v knjigarnah, malo povprašaj. Je zelo znana knjiga.

(odgovor članu Alina_alin)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kdaj prvič na kahlo
14.4.2006 20:04:03   
Lu
Maja je šla prvič na kahlo in da je tudi kaj naredila pri 1 letu.user posted image

_____________________________

Maja 21.02.2005 ribica
Tian 03.10.2006 tehtnica
Maša 21.1.2011 vodnarka

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kdaj prvič na kahlo
17.4.2006 21:34:23   
sjug
A mogoče ne pretiravate, 7,8,10 m user posted image ? No vsak po svoje, naša je postala suha pri 2,5 l, pa ne na kahlici ampak na rački - na stranišču. Moram reči, da je nikoli nisem lovila, kazala pa tudi ni kakega zanimanja dokler ni šla v vrtec-pol je pa hitro vštekala. Samo ni šlo čez noč, je kar trajalo, da se ne polula več, pa še sedaj jo moram opomniti.  

_____________________________

Never Ever Give Up!

(odgovor članu Lu)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kdaj prvič na kahlo
17.4.2006 23:56:05   
lelaval
A mogoče ne pretiravate, 7,8,10 m


Tudi jaz tako mislim.

Jaz sem mojo starejšo hčero kaka 2 meseca pred 2. letom začela navajat na kahlico. In v pol leta je bila suha. Pa je nisva nikoli ponoči zbujala, da gre lulat. (poznam pare, ki so si nastavljali budilko, da so otroka spomnili, na potrebo user posted image ) Sin pa je posnemal za njo in je res dosti hitreje bil suh. Ampak, pri prvem otroku. user posted image
Mi res ni bilo žal dat denarja za plenice še za pol leta ali leto. Lahko se zgodi, da če otroka prehitro siliš na kahlo, traja bolj dolgo, da postane suh.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu sjug)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kdaj prvič na kahlo
30.4.2006 22:18:04   
Pupica
A mogoče ne pretiravate, 7,8,10 m ? No vsak po svoje


Mislim, da si si že z drugim stavkom odgovorila. Pri nas smo jo dali pri 10mes bolj tako za preizkušnjo. Ko ji je uspelo narediti "baso" je bila zelo ponosna in zadovoljna. Potem pa je kahlica postala del rutine. Nihče je ni silil, vedno pa je na dosegu roke. Če želi iti na stran je sama privlekla kahlico na dan. Prav tako jo nismo z muko držli na kahlici, pač pa je sama "uživala" na njej, vmes sem ji jaz na hitro naredila še frizuro, da ji laske niso nagajali, ona pa je gledala TV ali listala po knjigicah.
Če pa ne bi zdržala, če se ne bi podelala, če bi silila dol s kahle, verjemi mi, da je ne bi nihče več silil, pač pa bi poizkusili odvajanje pri 2,5 letih ali celo 3 letih!
 Ne vem no, mogoče poizkusi samo odgovoriti na vprašanje, kdaj ste dali. Ne pa vse ki niso tako naredili kot ti takoj obtožiti in ožigosati, da je to prekmalu. Sej nismo vsi enaki, a ne? No tut otroci niso! Definitvno je tudi razlika med spoloma. Če bi bil pa fante, pa bi lahko začeli šele po 3 letu, ali kasneje. Pa kaj? Bi me potem morala ožigosat, da sem mama, ki se ji en ljubi dat otroka prej ali kaj?Mauser posted image Se opravičujem če ni blo mišljeno tako, ampak res me pogreje (user posted image hormoni kaj češ), če nekdo sodi le po sebi. Vse ki delajo drugače pa vpraša, če se jim zdi njihovo ravnanje normalno.

Jaz nikoli ne berem odgovorov, pač pa samo povem, kaj o tem mislim jaz.Oz.kako smo mi začeli. Potem naj se pa tisti, ki sprašuje za mnenje sam odloči, kdaj bi pa po njegovem bilo primerno.

LP

(odgovor članu sjug)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kdaj prvič na kahlo
30.4.2006 22:27:43   
Gina
Naš ta prvi je hodil na kahlo od 1. leta naprej. Vedno je znal nekaj spustit, če si ga posadil. Pri 2. letih smo mu vzeli plenice in v roku 1. tedna je bil suh podnevi, v roku naslednjih 14 dni pa še ponoči.
Ta srednje ni nobeden pripravil, da bi se kdaj polula notri. Nikoli. NIti ni hotela sedet in še manj sodelovat. Pri dveh letih sem naredila enako kot s ta velikim in je bila v istem času suha podnevi in v istem času ponoči.
Torej je bilo čisto brez pomena, da smo ta velikega sploh dajali na kahlo eno leto....itak je bil suh ob istem času kot bejba.

No, zdaj pa vidim, da bo ta miceni star čez 14 dni dve leti in da moram začet z uvajanjem kahle. V resnici je težko to uvajat. Terja čas, potrpljenje in mnogo živcev.

Vsekakor svetujem - kahlo takrat, ko otrok ve, kaj se z njo dogaja. Prej nima smisla.

(odgovor članu Pupica)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kdaj prvič na kahlo
3.5.2006 8:36:28   
k1
jaz sem nekje zasledila, pa menda ravno v tej knjigi od Leach, da nekje do 2 let itak grejo vsi na kahlico. edino fora je, če prej začneš uvajati, jo boš pač posadila večkrat gor, da bo skapirala, kot pa kasneje, ko jim je prej jasno.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: kdaj prvič na kahlo
3.5.2006 20:18:10   
LEJLA
Evo poletje je tu in meni se zdi to idealni cas, da zacnemo s kahlico.

Zaenkrat se z njo ful rad igrauser posted image in hodi "lulat" oblecen. To vsakic, ko gre mami na wc in pol delava lululu.user posted image

Zvecer predno se gre tusirat pa mu pustim, da je nagec in potem gre kao lulat pa  papir si odtrga in pol si ga obrise. 
V zadnjih stirih vecirih smo enkrat lulali v kahlo, enkrat pa po tleh in to je to. Zdej pa ne vem kako bi zares zaceluser posted image
Pomoje je najboljs, da vzamem dopust. Pa a naj mu res kar plenice dol dam?
joj to bo se zanimivo
kaksen predlog...vase izkusnjeuser posted image



(odgovor članu Alina_alin)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: kdaj prvič na kahlo
18.5.2006 22:37:22   
Naty_ka
Pozdravljene.
Mi se še ne ukvarjamo z kahlico, ker je user posted image  še premajhen.
Rada bi pa vaše mnenje. Od kolegice hčerka bo v kratkem stara 3 leta. Mala že več kot pol leta pride k mami in reče: mama previj me, ker sem polulana! Mama jo potem previje in čez kakih 15 ali pa 20 min. zatem pa pride zopet k njej in ji reče: mama previj me, ker sem pokakana!
Zdaj me pa prosim popravite, če se motim. Če ji pride otrok povedat kdaj jo je treba previt, a nebi potem lahko povedala kdaj jo tišči???
Zanimivo v vsem tem pa je še to, da je v vrtecu vedno povedala kdaj jo tišči, in je šla na kahlo, doma pa "noče", kot pravi kolegica.
Jaz sem ji včasih rekla, da naj jo vsaj podnevi navadi na kahlo, pa sem potem jaz izpadla "mučenik otrok"
Ne vem kaj še mene čaka, a  se mi zdi, da pa meje le morejo biti.
Kaj menite ve, ko mate že starejše otroke?
Pa lep pozdrav


_____________________________

VČERAJ JE ZGODOVINA. JUTRI JE SKRIVNOST. DANES JE DAR!


NAJBOLJŠE NE PRIHAJA SAMO. PRIHAJA V DRUŽBI VSEGA (Tagore)




Moški so najpametnejši med seksom, ker so takrat priključeni direktno na izvor
inteligence.

(odgovor članu LEJLA)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: kdaj prvič na kahlo
19.5.2006 0:20:46   
karmy
ni tako dosledna in ni stroga pri temu..zato jo tamala "prenaša okoli" in se dela kot da je dojenček... ker ji to pusti...če si ji hotla kaj predlagati in da te je označila, za to kar si napisala, se mi zdi brezveze kaj drezat ker se bo pol samo kregala s tabo.... raje bodi tiho in samo opazuj...naj ona pride s tem problemov do tebe...


< Sporočilo je popravil karmy -- 19.5.2006 0:25:54 >


_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Naty_ka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: kdaj prvič na kahlo
19.5.2006 11:21:20   
asso
IZVIRNO SPOROČILO: sjug

A mogoče ne pretiravate, 7,8,10 m user posted image ?


Meni se ne zdi, da sem pretiravala, ko sem jo prvič posadila na kahlo pri 7-8 mesecih. Sej takrat ni bil moj namen jo navajati na kahlo, ampak ji samo pomagati kakati, ker se je pri kakanju zelo mučla in tudi tri dni ni kakala, ker je šlo "na trdo" in je vsak dan naredila samo eno "ščinko". Ko sem pa jo, potem ko se je napenjala, posadila na kahlo je lepo kakala in to za dve plenice skupi. Takrat sem ugotovila, da je zanjo to boljše. Tudi sebe se ne predstavljam, da bi kakala sede na stolu, ko ti nekaj ovira, da gre ven, kar mora iti.
Od takrat sem jo vsak dan dajala na kahlo, da ji bo lažje. Od  tistega dne nismo imeli več težav z zaprtjem in je tudi sama začela spraševati za kakat, v plenico ji od takrat skoraj nikoli ni več ratalo. Tudi ko sem ji rekla, da naj kar v plenico naredi (ko smo bili npr. kje stran od hiše, ko ni bilo kahle pri roki). Sedaj pri letu in pol ni brez plenice, ampak velika potreba je vedno v kahli, tudi sama pove, ko hoče.
Tudi pri enem letu je že znala povedati, da hoče kakat, ni bil slučaj, da sem jo točno ob določenem času posadila gor. Je, pa res, da jo s kahlo nisem nikoli silila. Tudi ko je shodila in če je stekla z nje sem jo pustila malo brez plenice, pa je nato sama po par minutah (tudi 10) šla sama gor in naredila kar je imela za naredit...

Moja zgodba.

_____________________________

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

(odgovor članu sjug)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?