|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kožica na lulčku
14.2.2010 14:36:07   
Anonimen
Ok, verjetno že 100x predelana tema, pa vendar mam eno vprašanje.

Naš je star 20 mesecev. Zdaj par dni je mel mal rdeč lulček - oziroma kožico na koncu, sva mu poskušala spucat, pa je blo kr težko, ker se je zlo upiral.

P nam je rekla, ko je bil še dojenček, da kožice ni potrebno vlečt na silo, le toliko, da lahko očistiš okrog glavice.

No in zdaj me zanima, do kdaj ima otrok čas, da se mu ta kožica čist odlušči - ker našemu se ene pol cm al pa niti to ne - v glavnem, vidi se več ali manj samo zgornji del glavice.

Hvala vsem - predvsem me pa skrbi, da se mu ne bi kaj vnelo
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kožica na lulčku
15.2.2010 9:17:09   
živa
Hoj!

Čas ima do 3. leta. Če se ti bo takrat zdelo, da še ne gre čisto dol, opozori na sistematskemu pregledu, da pediater pogleda in po potrebi da napotnico za urologa.

Mi smo morali iti, da mu je odluščil kožico, je bilo hudo takrat in potem še nekaj dni, ko smo jo morali vleči dol in umivati, zdaj je pa bp. No, seveda ima mali kdaj pa kdaj svoje muhe in se ne bi umival, ampak je to samo fiksna ideja in ne zato, ker mu kožica ne bi šla dol ali ker bi ga bolelo.

Aja, lulček mu pa zdaj zaradi vnetja spiraj s fiziološko, morda namaži z bepantenom, če samo fiziološka ne bi pomagala.

Lp,

živa

< Sporočilo je popravil živa -- 15.2.2010 9:18:10 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kožica na lulčku
15.2.2010 10:34:42   
Anonimen
Živa - najlepša hvala

(odgovor članu živa)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kožica na lulčku
15.2.2010 15:54:26   
naja78
ojla.
od malega dojencla vlečeš kožico dol,da imaš do cca 1 leta glavico uzuni.ni res da se ne vleče in pusti pri miru.ja ker pr 2,3,4 mesecih ti to pusti,pr 1 letu pa te že ornk brcne in poči.

torej,.....na silo ne, vsakič po malem pa in vedno gre več.vsak dan po kopanju obvezno.
zdaj nimaš kaj,namaži z bepantenom in verjetno boš mogla it 1x na pediatrijo.tam ga v 2 urah zrihtajo,potegnejo dol,potem boš pa mogla bit vzrajna.ni hudga,mali ne bo nič trpel,ker mu malo omrtvičijo in nato potegnejo do konca.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kožica na lulčku
16.2.2010 7:03:36   
pupika
Nam so rekli v porodnišnici naj ne vlečemo dol kožice, no in jaz sem jih poslušala. Ko je bil v bolnici pri 2 letih zaradi uroinfekta, je tam pediater, lepo povlekel kožico dol in glavica se je lepo videla. Ko pa sva bila na sistematskem ko je bil star 3 leta, pa nama je pediatrinja rekla, naj vlečeva dol in maževa z kremico. Parkrat mije uspelo, ampak, ga je tako bolelo, no in potem je dobil vnetje lulčka in smo mazali z kremico, ampak nič vlekli. Sedaj pa mu nikakor ne morem povlečt dol kožice, ker mi sploh ne pusti in me malo skrbi, kaj če mu ne gre dol kožica. Je pa res, da je tudi pedistrinja pri 3 letih lepo povlekla dol in je bila glavica vidna. Tak, da starejši je otrok slabše je, ker ti itak ne bo več pustil.

(odgovor članu naja78)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kožica na lulčku
16.2.2010 15:23:19   
naja78
no potem se pa tudi mnenja tako kot pediatrov,mamic in v porodnišnici močno razlikujejo.user posted image

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kožica na lulčku
16.2.2010 19:37:34   
frutolina
meni so rekli da ne dol vlečt. da se bo samo porihtalo do 3 leta.

(odgovor članu naja78)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kožica na lulčku
19.2.2010 14:22:34   
Anonimen
To, da nič ne boli, pa jaz težko verjamem - mogoč takrat res ne, ampak ko pa tisto omrtvičenje popusti, pa prva gotovo ni prijetno.

Tko da, jaz mu ne mislim nič na silo, zdaj mu v vodi vsake toliko probava malo, ampak zgleda mamo še dobro leto časa.

Pa hvala vsem za odgovore. To, da se pa mnenja razlikujejo, je pa itak jasno - vsak pediater po svojeuser posted image


(odgovor članu frutolina)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kožica na lulčku
19.2.2010 14:26:28   
živa
IZVIRNO SPOROČILO: nya

To, da nič ne boli, pa jaz težko verjamem - mogoč takrat res ne, ampak ko pa tisto omrtvičenje popusti, pa prva gotovo ni prijetno.



Zelo boli, ko mu vlečejo dol, moj je bil res junaški, pa je vseeno kričal in jokal. In potem tudi, ker tudi malo teče kri in je vse razboleno, ti mu pa moraš vleči in umivati in skrbeti, da se ne bi nazaj zaraslo.

Nya, potegni dol pri umivanju samo toliko, kot gre, ker če zatrgaš, bo še huje. Če bo že treba, bodo že strokovnjaki porihtali po 3. letu.

Lp,

živa

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kožica na lulčku
19.2.2010 14:33:01   
Anonimen
živa - ja sej tko bom, hvala ti res

(odgovor članu živa)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kožica na lulčku
20.2.2010 17:45:43   
suzolinka
V zvezi s tem je pa tok deljenih mnenj, da ni res. Od tega, da pusti pri miru, do tega da imamo čas do 5 leta.
Mi pri 3 letih še vedno vlečemo kožico dol pa pediatrinja nič ne komplicira. Nekako sem ugotovila kako mu moram potegniti in lepo napreduje. Seveda se mali včasih upira, včasih (ob kakšni risanki) pa še ve ne.
Mislim, da imamo še vedno čas, da gremo do dr. in mu povlečejo dol, vseeno bi mu pa to rada prihranila ...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kožica na lulčku
20.2.2010 18:26:07   
zmajaz
Moj P reče, da je treba vlečt dol, pa sem mu ravno zadnjič rekla, da so glede tega deljena mnenja, kaj je prav in kaj ne - pa mi je rekel nekaj v stilu, da ja da sej pozna tisto knjigo, ker piše not, da ne vlečt in da jo je napisala ženska. user posted image Da vsak urolog bo rekel, da je treba vlečt dol in oni glede tega najbolje vedo. Tako da jaz se trudim nekaj vlečt dol, pa sprva ni šlo nikamor, potem sem pa videla, da nimam pravo tehniko, ko sem gledala pediatra, kako to naredi, zdaj sva pa že toliko napredovala, da se že kar lepo glavica vidi, ni še pa sicer cela zunaj - ampak še ni nobene panike, ker je star komaj 9,5 meseca.

(odgovor članu suzolinka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 11:13:46   
darja.mark
Tudi jaz imam za vas eno vprašanje in sicer...
Sinko je star leto pa pol, kožica mu že od rojstva ne gre dol, pa smo se matrali a ne gre in ne gre. pediatrinja je tudi že probala na vsakem pregledu pa je bila neuspešna. Na zadnjem pregledu, ko je imel mali leto dni, je probala še enkrat a je kožica šla dol čisto malo in je rekla da je tako zaraščeno da bo to težko spravit dol in nam napisala napotnico za urologa. Je rekla da naj ga on pregleda in če tudi on ne bo uspel, bo treba it na operacijo - obrezovanje :(

No pa smo šli zadnjič na pregleda in je doktor probal, po ene 30 sek. ali še prej je nehal in rekel da tole pa ne bo šlo, da bojo kar napisali napotnico za operacijo. Sem vprašala če res ne gre drugače, pa je rekel da lahko mu on proba potegnit na silo dol, samo se lahko kožica strga in bo pol še slabše. Naročili so nas januarja prihodnje leto, ko bo otrok star dve leti pa pol.

Kaj menite, a res ni variante da mu to nekako spravimo dol? Če bi bila res vztrajna, a je možno da bi nam ratalo, čeprav je on rekel da je preveč zaraščeno in ne bo šlo? me je pa po drugi strani starh vlečti dol da ne bi kej nardila narobe in da ne bi blo pol še slabše

Res me je groza ko pomislim da ga bomo mogli peljati na operacijo, še posebej ker bo tam moral biti nekaj dni. Sem mislila da to pač prideš tja, opravijo in greš. A gre očitno za večji poseg, saj na listih ki smo jih dobili zraven napotnice piše da ga bo dobil narkozo (jaz sem mislila prej da otroku dajo pač lokalno anestezijo - a ni tako), po operaciji ko se zbudi pa ga peljejo na oddelek in tam ostane še na opazovanju. Tko da ta zadeva očitno ni tolk nedolžna. zato me je zdaj še bolj strah tega.
Je mela katera otroka na tej operaciji, ali pozna koga ki je bil? Res bi mi vsako mnenje in nasvet prišli prav saj sem pošteno prestrašena :(((

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 11:37:48   
Taddy78
darja.mark malo me čudi da so vas tako hitro poslali na op.
Če napišem svoj primer...sin je star 4.leta, pa mu še glavice nisem videla. P mu jo je potegnila dol na vsakem pregledu, kar je pomenilo raztrgano kožico in kri, ampak se mu je v 2.dneh vedno zacelilo. Že od začetka je pravla, da ima zelo dolgo in ozko kožico in da razume, zakaj je jaz ne dobim dol. Tu bi še omenila,da sem tudi jaz verjela "pametnim" nasvetom, da naj je ne vlačim dol.

Lani smo zaradi uroinfekta pristali v bolnici (tast je polulanega pustil več kot uro veni na mrzlem, malega seveda ni motilo, ker se je igral) isto mu je sprejemna zdravnica na silo potegnila kožico dol, da mu je spet vse do krvavega popokalo in dala kar napotnico za urologa in op. Ko sva šla na pregled k urologu, je ta rekel, da on pa ne priporoča operacije, ker je vsak del telesa za nekaj pomemben.
Tako je bilo pri nas. Zaenkrat drugih težav nima. Jaz bi ga takoj peljala če bi dali zeleno luč, upam da nam kasneje ne bo še žal....

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 11:58:03   
darja.mark
Taddy78...ja tudi mene je čudilo da nam je že P pri starosti enega leta rekla da tole pa ne bo šlo...ko pa mi tut kolegica govorijo da se čaka do tretjega leta, berem na forumih ravno tako....kaj pa vem sej ne vem kaj nej zdej nardim. Ker tale operacije mi je tko grozno....tam urolog je pa kar takoj rekle da bomo šli kar na operacijo in da nima kaj narediti :(
Mogoče če bi mu sama probala pri kopanju potegniti vsakič malo dol, pač ne neki ful na silo tko nežno,....sam ko sem že probavala pa res ne gre...mali trzne in pač neham, kaj vem, verjetno ga boli...ne bi pa rada neki na silo dol vlekla pa mu naredila kako škodo...
Tko da sem zdej res slabe volje in v dilemi....povsod se piše in govori da se pač čaka do otrokovega tretjega leta, a pri mojem že pri letu pa pol napotnica za operacijo? user posted image

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 12:03:15   
Taddy78
IZVIRNO SPOROČILO: darja.mark

Taddy78...ja tudi mene je čudilo da nam je že P pri starosti enega leta rekla da tole pa ne bo šlo...ko pa mi tut kolegica govorijo da se čaka do tretjega leta, berem na forumih ravno tako....kaj pa vem sej ne vem kaj nej zdej nardim. Ker tale operacije mi je tko grozno....tam urolog je pa kar takoj rekle da bomo šli kar na operacijo in da nima kaj narediti :(
Mogoče če bi mu sama probala pri kopanju potegniti vsakič malo dol, pač ne neki ful na silo tko nežno,....sam ko sem že probavala pa res ne gre...mali trzne in pač neham, kaj vem, verjetno ga boli...ne bi pa rada neki na silo dol vlekla pa mu naredila kako škodo...
Tko da sem zdej res slabe volje in v dilemi....povsod se piše in govori da se pač čaka do otrokovega tretjega leta, a pri mojem že pri letu pa pol napotnica za operacijo? user posted image


Poglej tako pač je pri nas v zdravstvu, da so vsi različnega mnenja. Jaz mu je ne spravim dol ne med kopanjem, ne drugače in isto kot ti, odneham, ko samo malo trzne. Sem rekla urologu, da bi že zaradi higiene rada, da se ga obreže, pa mi je rekel, da so tisti časi, ko so se ljudje umevali v kozarci vode, minili. Evo in nisem imela več kaj za debatirat. Če bi tisti dan naletela na kakega drugega, bi pa verjetno že imeli op za sabo...

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 12:05:39   
Anonimen
no, moj mali pa je v ponedeljek dobil napotnico za urologa!

star je pa 6 let pa pol!!!!!!user posted image
pediatrinja je govorila, aaaah, kar se malo pocakajmo. mogoce se bo ustimalo.
in sem tudi panicna, kaj ga(naju) cakauser posted image

(odgovor članu Taddy78)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 12:18:45   
darja.mark
no, moj mali pa je v ponedeljek dobil napotnico za urologa!

star je pa 6 let pa pol!!!!!!user posted image
pediatrinja je govorila, aaaah, kar se malo pocakajmo. mogoce se bo ustimalo.
in sem tudi panicna, kaj ga(naju) cakauser posted image
IZVIRNO SPOROČILO: miska_mccute

no, moj mali pa je v ponedeljek dobil napotnico za urologa!

star je pa 6 let pa pol!!!!!!user posted image
pediatrinja je govorila, aaaah, kar se malo pocakajmo. mogoce se bo ustimalo.
in sem tudi panicna, kaj ga(naju) cakauser posted image





če bo urolog rekel da morate na operacijo bote kar čakali...kot pravim mi smo dobili datum šele januarja naslednje leto. Mi je pa že zdej hudo ko sam pomislim kaj nas čaka....predvsem malega :(

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 12:26:03   
živa
IZVIRNO SPOROČILO: darja.mark

Tko da sem zdej res slabe volje in v dilemi....povsod se piše in govori da se pač čaka do otrokovega tretjega leta, a pri mojem že pri letu pa pol napotnica za operacijo? user posted image


Eno je adhezija (ko se glavica vidi, pa kožica samo ne gre dovolj dol), drugo pa fimoza, kjer je koža zaraščena čez glavico (to je moj laični opis, ki ni nujno medicinsko pravilen user posted image ). Pri fimozi je nujna operacija in po mojem velja "čim prej, tem bolje", ker so večji otroci bolj občutljivi glede svojega lulčka. Pri adheziji pa se čaka do 3. leta, ker se do takrat lahko dovolj odlušči/raztegne ali kakorkoli že.

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 12:27:33   
Anonimen
no, mojemu tamalemi se vidi glavica. samo ne more do konca dol povlect, ker ga boli.

(odgovor članu živa)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 12:46:42   
darja.mark
Ja Živa, mi mamo fimozo. Piše tako na napotnici in izvidih urologa. user posted image Očitno nam res operacija ne uide. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 12:48:36   
anaksunamun
Tudi mi imamo fimozo. Kje se je pa najbolje naročiti k urologu?

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 13:12:45   
ledenaa
http://www.cirp.org/library/treatment/phimosis/

http://www.mja.com.au/public/issues/178_04_170203/dew10610_fm.html

(odgovor članu anaksunamun)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 13:24:24   
jana84
hm, našemu sinku je šla kožica čist dol na pregledu ob enem letu. Pediatrinji je pustil, da mu povleče kožico dol, doma je pa cel cirkus. Poskušava ko se kopa, pa ni niti sekundo pri miru, pol na previjalni mizi je pa sploh ojoj. Pol ga malo "spodbujava" da si sam malo nateguje lulčka, da se mu kožica ne zaraste...Poskušava, pa ne dovoli, da bi mu kaj preveč tikali lulčka...user posted image Zdaj je star 17 mescev. No, sej čez en mesec ima itak posvetovalnco in bomo vidli kaj bo zdravnica rekla.

_____________________________

3.10.2008 ob 14.44 Jakob
21.10.2010 ob 3.40 Luka
23. 8. 2012 ob 5.15 Manca

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: kožica na lulčku
1.3.2010 13:42:50   
kasso

IZVIRNO SPOROČILO: miska_mccute

no, mojemu tamalemi se vidi glavica. samo ne more do konca dol povlect, ker ga boli.

moj sin je bil pri starosti 5 let. A gre to v PO?

No tle zgleda tako. Mali se sleče, uleže na mizo in kirurg pogleda in takoj povleče...sestra pa hitro namaže s kremo, da preneha bolet. Mene je šokiralo, tamalga pa še boljuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?