|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   koriščenje prostih dnevov
14.12.2007 6:32:41   
m76
Ali vaši otroci izkoristijo tistih 5 prostih dni, ko so lahko odsotni od pouka brez opravičila?  Mi jih "ponucamo" en teden pred novoletnimi počitnicami, tako da se doma crkljamo kar dooobrih 14 dni.

p.s.  jaz se sicer ne spomnim, ali je bilo včasih tudi kaj "šenkanih" dni v OŠ, (našega otroštva)  ali je zdaj to na novo?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: koriščenje prostih dnevov
14.12.2007 6:43:25   
Lunca1
Ne takrat si lahko ostal doma damo če si bil bolan.user posted image

(odgovor članu m76)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: koriščenje prostih dnevov
14.12.2007 8:18:48   
lelaval
To so uvedli, ko sem jaz bila v zadnjem letniku SŠ. Sem vsaj 1 leto bila deležna "ministrovih počitnic" (izkoristila pa jih itak nisem user posted image ).

Mismo jih vedno koristili septembra 5 dni (gremo še na morje) ali konec aprila - pred prvomajskimi prazniki - da smo dlje na morju.

Pred božično - novoletnimi prazniki pa se mi ne zdi fajn vzet otrok iz šole, ker ravno takrat je najlepše v šoli - ko vse ustvarjajo in pričakujejo Dedka Mraza, pa nstopajo.


_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu m76)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: koriščenje prostih dnevov
14.12.2007 13:58:07   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: Lunca1

Ne takrat si lahko ostal doma damo če si bil bolan.user posted image


Točno tako. Imeli pa smo 14 dni zimskih počitnic ter prvomajske počitnice in to je bilo to.  Drugače pa so ti prosti dnevi po izbiri produkt ex ministra Gabra in se jim reče tudi gabrovi dnevi. Trneutno še nimamo šolarja, ko ga bomo imeli, pa dvomim, da bomo te dni kaj dosti koristili, ker sem sama šolnik in mi teh gabrovih nevov nimamouser posted image , tako da ...

Se pa ne čudim, da so sedaj otroci preobremenjeni, kajti v kar precej skrajšan čas pouka (4x1 teden počitnic + 5 gabrovih dni) so jim stlačili bistveno več predmetov, kot smo jih imeli nekoč mi, in rezultat tega je, da imajo danes skoraj vsak dan učenci na urniku 7 ur pouka + včasih še kakšna predura (predmetna stopnja), medtem ko je bila pri nas 6. ura 2x na teden prej izjema kot pravilo.  Torej - prosti dnevi so fajn, ampak žal gredo na račun marsičesa, predvsem na račun psihičnega zdravja naših otrok.

Se pa strinjam z lelaval, da je teden pred božično-novoletnimi počitnicami v šoli skoraj greh zamuditi.

(odgovor članu Lunca1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: koriščenje prostih dnevov
15.12.2007 18:20:38   
Gina
Nejcko, saj smo mi tudi imeli enako mnogo počitnic. Imeli smo novoletni teden fraj, 14 dni zimskih počitnic in prvomajske. Poleg tega smo imeli prosta dva dni 29. novembra + ravno tako 1. november. Nekaj časa okoli leta 80 ali malo čez smo imeli kaki dve leti celo tri tedne zimskih počitnic.

Osnovna razlika je v količini snovi, ki se od otrok zahteva, da jo znajo. ogroooomna razlika, se absolutno strinjam. moji otroci ne koristijo teh dni, oz. se mi zdi, da sta lani celo koristila 1 dan ali dva, ker so šli z očetom nekam med prvomajskimi ali kako je že bilo. Naš ta velik vedno reče, da mora biti v šoli, da si ne upa zboleti, ker nikoli ni isto, če mora nekaj doma preštudirat, ali pa če posluša v šoli.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: koriščenje prostih dnevov
16.12.2007 14:48:18   
arielca
Tale prosti teden oz. teh 5 dni 'dopusta' je bilo prvotno namenjenih tistim družinam, katerih otroci hodijo v šole v različne regije in imajo zato zimske počitnice z enotedenskim zamikom. Ker to ni bilo striktno zapisano, se je teh 5 prostih dni začelo koristiti tudi zato, da so otroci brez konkretnega razloga doma. In kar se tega tiče, imam jaz osebno pomisleke ...

_____________________________

Jaz v svetu, svet v meni živi!
Skoraj že spim, a svet je! Svet se ne zdi!
Slišim rimo, kako govori:
pred rojstvom te ni bilo,
po smrti te ne bo,
a zdajle si.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: koriščenje prostih dnevov
16.12.2007 17:08:58   
Gina
Zakon določa, da lahko vzame otrok 5 prostih dni, meni se ne zdi to sporno. Vsak človek se mora sam zavedati, da je važno zgolj in edino to, da bo on na koncu nekaj znal. oz. se morajo zavedati starši, dokler je otrok premali. In v bistvu v končni fazi ni važno, a je v šoli ali ne, če se lahko brez težav nauči vso snov sam. Zato je meni osebno tudi brezpredmetno razpravljati o tem, a je neko izostajanje opravičeno ali ne, a je otrok naredil nalogo ali ne, ker v končni fazi pomanjkanje odgovornosti vodi izključno v njegovo lastno škodo. Zato je v resnici popolnoma vseeno, če se izostanki sploh ne bi vpisovali. A hodi otrok v šolo zaradi sebe, da bo kaj znal, pa ker je do tega lažje priti, če si v šoli, ker ti naj bi tam pomagali k temu, ali zato, ker bo sicer kaznovan? A se privežeš s pasom v avtu zaradi sebe ali zato, ker boš plačal, če te policaj dobi? Sicer pa zakon:

53. člen
(izostanki)
Starši morajo ob vsakem izostanku učenca šoli sporočiti vzrok izostanka.

Učenec lahko izostane od pouka, ne da bi starši sporočili vzrok izostanka, če njegov izostanek vnaprej napovejo, vendar ne več kot pet dni v šolskem letu.

Ravnatelj lahko na željo staršev iz opravičljivih razlogov dovoli učencu daljši izostanek od pouka

(odgovor članu arielca)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: koriščenje prostih dnevov
16.12.2007 17:39:09   
Anonimen
ja,mi smo do sedaj vedno izkoristili teh 5 dni,da smo šli na smučanje izven šolskih počitnic.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: koriščenje prostih dnevov
17.12.2007 0:29:23   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Nejcko, saj smo mi tudi imeli enako mnogo počitnic. Imeli smo novoletni teden fraj, 14 dni zimskih počitnic in prvomajske. Poleg tega smo imeli prosta dva dni 29. novembra + ravno tako 1. november. Nekaj časa okoli leta 80 ali malo čez smo imeli kaki dve leti celo tri tedne zimskih počitnic.




Hmmm, ne vem, no. Kolikor meni spomin daleč seže, temu ni bilo ravno tako. Frej smo imeli za 1. novembra (en dan) zdaj imajo 1 teden oz. 5 dni. Imeli smo fraj 2 dni za 29. novembra; za novo leto smo imeli fraj samo 2, mogoče 3 dni, ker božiča takrat nismo praznovali (vsaj ne uradno), letos bo fraj skoraj 8 dni!,; imeli smo 14 (oz. 10) dni zimskih počitnic - nikoli 3 tedne - to si malo zamešala (3-tedenske počitnice so na faxu), zdaj samo en teden oz. 5 dni; imeli smo prvomajske počitnice (1 teden) in to je bilo to - brez velikonočnega ponedeljka in brez 8. februarja! Smo pa prav tako imeli rabotničke sobote (beri čistilne akcije ali akcije zbiranja  starega papirja) sem ter tja, ker smo kaj notri prinašaliuser posted image
Zdaj pa računaj: prej cca 18 dni, zdaj cca 25 = suma sumarum skoraj en teden razlike brez gabrovih dni, kakopak

O količini snovi se pa itak strinjava.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: koriščenje prostih dnevov
17.12.2007 0:37:52   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Frej smo imeli za 1. novembra (en dan) zdaj imajo 1 teden oz. 5 dni. Imeli smo fraj 2 dni za 29. novembra; za novo leto smo imeli fraj samo 2, mogoče 3 dni, ker božiča takrat nismo praznovali (vsaj ne uradno), letos bo fraj skoraj 8 dni!,; imeli smo 14 (oz. 10) dni zimskih počitnic - nikoli 3 tedne - to si malo zamešala (3-tedenske počitnice so na faxu), zdaj samo en teden oz. 5 dni; imeli smo prvomajske počitnice (1 teden) in to je bilo to - brez velikonočnega ponedeljka in brez 8. februarja! Smo pa prav tako imeli rabotničke sobote (beri čistilne akcije ali akcije zbiranja  starega papirja) sem ter tja, ker smo kaj notri prinašaliuser posted image
Zdaj pa računaj: prej cca 18 dni, zdaj cca 25 = suma sumarum skoraj en teden razlike brez gabrovih dni, kakopak



Tako je bilo ja...3 tednov zimskih počitnic bi se sigurno spomnilauser posted image

AJa, imamo pa toliko počitnic, kot v Švici, s tem, da se tam šola začne vedno nekje okoli 21-23. avgusta, konča pa v začetku julija. TOrej imajo manj poletnih počitnic, kot mi.

< Sporočilo je popravil Marogica -- 17.12.2007 0:45:28 >


_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: koriščenje prostih dnevov
17.12.2007 6:36:01   
Dashenka
Glede 3 tedenskih imksih počitnic ima Gina kar prav.

Imeli smo jih kako leto ali dve in to v času naftne krize, mislim da takrat enkrat, ko smo se šli tudi par-nepar.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: koriščenje prostih dnevov
17.12.2007 6:39:19   
bumerang
Ja, res so bili trije tedni zimskih počitnic, še kar nekaj let, ko sem jaz začela hodit v šolo. Pa tudi novoletne so trajale dlje kot ve pišete, ponavadi je bilo najmanj 5 dni, velikokrat pa tudi cel teden. So se že takrat mostovi delali in potem smo ob sobotah prinašali notri.
Meni se zdi kar zelo podobno.

Kar se pa gabrovih dnevov tiče, meni so ok, če so starši ok. Če poskrbijo, da otroci nadoknadijo to, kar so zaradi manjka zamudili. Pri meni ni noben problem, jaz sem otroka pustila tudi 3/4 šolskega leta na daljše potovanje po Indiji. V bistvu se mi je zdelo to življenjsko veliko bolj pomembno kot če bo kakšno snov zamudila.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: koriščenje prostih dnevov
17.12.2007 16:37:27   
karmy
Meni so to dovolili v SŠ ko sem šla februarja za par mesecev domov (tik pred porodom sem bila in po porodu kakšen mesec) in v tem času je prihajala moja razredničarka domov, da sem pisala teste in spise.

_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: koriščenje prostih dnevov
17.12.2007 18:57:56   
Gina
user posted image user posted image nejcko, po moje je bilo popolnoma enako prostih dni, kot zdaj. en teden za novo leto, čist zihr ni bilo manj nobeno leto, pa za 29. nov. je bilo fraj par dni, nikoli samo en dan, ali je bilo pa vezano na vikend + dva dni prej, vem, ker ko sem bila še čisto majhna, smo hodili vedno takrat smučat v apartma od fotrove službe v Kranjsko Goro, pa moji mi ne bi dovolili manjkat niti en sam samcat dan v šoli, to je bilo za njih nezaslišano, da bi si kdo kaj takega dovolil. Potem kasneje snega za konec nov. ni bilo več, smo hodili pa za novo leto. Cel teden so ta stari smučali z nami, zvečer pa špilali karte in žurali. Zelo lepe spomine imam. Za zimske počitnice sem hodila s staro mamo in dedkom na vikend vsakič za 14 dni še z bratranci in sestričnami in smo si tam proge delali, ali pa igrali družabne igre in brali. Da je bilo pa vsaj enkrat 3 tedne počitnic pa vem zato, ker sem cele tri tedne brala Karla Maya, vstala sem iz postelje na vikendu izključno za zajtrk, kosilo in večerjo pojest. Sicer pa v posteljo pod luč brat.user posted image user posted image  Komaj so me dol spravili po treh tednih, da sem šla spet v šolo. No, za prvega maja nismo hodili nikamor, vendar se spominjam, da smo vsi komaj čakali, da bo spet nekaj prostih dni, v tistih časih se ne spomnim dežja za prvomajske, kot je zadnjih 10 let obvezno. Nismo imeli velikonočnega ponedeljka, smo pa imeli razne partizanske praznike, kot 27. april, 29. nov., pa 25. maj, pa bog ve kaj še vse, česar se ne spomnim več. Skratka, ni bistvene razlike.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: koriščenje prostih dnevov
18.12.2007 22:27:33   
kofetek2010
Mi jih vsako leto koristimo, ponavadi pred prvomajskim ali pa ob koncu pouka.

Napišem le, da se sklicujem na prvi odstavek 13.člena Pravilnika o pravicah in dolžnostih učencev v osnovni šoli in to je to.


13. člen  (napovedana odsotnost)
Učenec lahko izostane, ne da bi starši sporočili vzrok izostanka, če njegov izostanek razredniku vnaprej napovejo. Ta izostanek lahko strnjeno ali v več delih traja največ pet dni v letu.
Ravnatelj lahko na podlagi obrazložene prošnje staršev iz opravičljivih razlogov dovoli učencu daljši izostanek od pouka.
Odsotnost učenca pri posamezni uri pouka oziroma drugi dejavnosti dovoli učitelj, ki vodi to uro oziroma dejavnost, in o tem obvesti razrednika.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?