|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
8.10.2006 12:40:17   
lenika
Hruška, pri nas je bilo pri 2. mesecih isto. Pri 3. se je nehal dret, če smo ga imeli v rokah in nosili (v vozičku buden nikoli ni zdražal več kot 5 minut), pri 4. mesecih smo ga vozili v lupinici, ki smo jo dali na voziček in je zdržal notri 10 minut, nato začel sitnarit in za kakšnih 15 minut zaspal, ko se je zbudil je zdržal notri še 5 minut. Torej smo lahko šli za pol ure ven, samo sem morala gledat, da je zelo utrujen, da bo zaspal. Pri 4,5 mesecih smo ga prestavili v športni del vozička, v katerem noče spat, mu je pa kadar je spočit in sit zanimivo gledat ven in tako gremo ven, ko se naspi in naje. Zdrži notri tudi 1 uro, včasih pa še več. Upamo še na bolje, torej, da bi v vozičku tudi zaspal, a smo vseeno že s tem več kot zadovoljni v primerjavi s tem, kaj je bilo.

Torej, bolje bo, ko bo začela gledat okoli, pravijo pa da bo še bolje, ko bodo naši malčki čisto pokonci ssedeli, torej po 6. mesecu, to bo pa pri vas ravno spomladi, ko bo lepo za sprehode.

(odgovor članu Splet.Ka)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
15.10.2006 9:25:07   
mala zirafa
Pozdravljene vse!

Naj se tudi jaz malo potožim ko zdajle vse to berem.Kako se mi smilite.jaz sem bla na istem kot ve.sedaj ima 2leti in 3 mesece staro hčerko, ampak če pomislim kako je blo na sprehodih med vožnjo..no coment, starševsko trpljenje, kavice nisva poznala.Po izolski marini jo je v eno smer motilo sonce, v drugo smer za nazaj burja, nikoli ji ni bilo prav in še dandans je  močan karakter.V avtu pa se še vedno kdaj tu pa tam oglasi.Ampak ni primerjave.Zato zdaj, ko razmišljam o drugem otroku in vozičku gledam na to, da se njegov ročaj obrne v obe smeriuser posted image .Največje muke so bile v 1. letu.Glede spanja je blo ok in je še vedno.Ni pa nujno da je drudi otrok tudi tako zahteven.Pa tolažite se stem, da boste čez 2-3 leta sedele na kavici, otroci pa se bodo podili po igralihuser posted image .Pri nas je že tako.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
17.10.2006 15:44:10   
SelmaC
Jaz se kar najdem v nekaterih postih. Sicer naš user posted image  rad vozi v avtu in tudi pri spanju ni večjih težav. Je pa tako, da še zdaj pri 5 mesecih ne vem vedno zakaj joče. Ker precej joče. Lakota ni. Vendar enkrat je dolgčas, drugič preveč zanimivo, pa so bili krči, sedaj srbijo dlesni. Pa prebava je še vedno ojoj. Pa še nismo na gosti hrani. Če kaka vsaj dopoldan je dan rešen, drugače je jok vsakič, ko  je, ali pred tem ali po tem....v glavnem...niso lahke. Ma bo že. Drugače pa je itak moj največji user posted image

(odgovor članu mala zirafa)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
27.10.2006 20:53:08   
Ada
Vsem močno, ampak res močno priporočam knjigo Williama in Marthe Sears- Fussy Baby. V slovenščini je še ni, ampak res v dobro slovenskih mamic in otrok upam, da nekoč bo, čim prej. Meni je dobesedno rešila življenje, nehala sem se sekirat in obremenjevat, kaj sem naredila narobe in kaj bi morala narediti... še naprej sem puslušala sebe in otročka in vse lažje je. Otroke, ki so bolj "težavni", imenujeta otroci z višjimi potrebami, imela sta sedem otrok, ampak ena deklica je padla v to skupino in vse, kar sta prej vedela o otrocih (imela sta že dva ali tri pred njo), sta morala spremeniti. Pišeta tudi, kakšna osebica je bila ta deklica kasneje, in meni je bilo, kot da je nekdo napisal knjigo o mojem sinku. Preberite jo.

(odgovor članu SelmaC)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
31.10.2006 13:22:41   
mamsi
Vidim, da nas je veliko z zahtevnimi otroci, če ne večina. Mislim, da je ravno "pridnih" otrok zelo malo. Po moje okoli 10% če gledam okoli sebe in nič več. Ko sem imela 1. otroka, so me vsi tolažili, da ta drugi bo pa čisto drug karakter. Saj je res, pa vendar je samo dojenček, neprilagojen v novem čudnem svetu, ki je tako naporen napram maternici. Pa tudi jaz obupujem, ko se mi dojenčica tako kot prva, zbuja na 5, 10 minut in zahteva tolažbo, pa ko slabo spi, slabo je, in je slabe volje in spet težko zaspi in smo v začaranem krogu. Ni recepta, vsaj na začetku ne. Potem pa je edini recept stroga rutina. Problem te rutine je, da jo moraš dolgo časa uvajat, pa še vse je podrejeno tej rutini. Točno določen urnik, vsak dan isto,...praktično neizvedljivo. Pomaga pa, saj je naša starejša hči začela spati več kot pol ure čez dan ravno v vrtcu, kjer je vsakodnevna rutina uredila težave. Je prišla z vrtem pa bolezen, 15x v enem letu, pa spet nismo spali...

Naj povem da tja do leta in pol - dveh ni lahko. Potem pa je iz meseca v mesec lažje. S tem se tolažim ker sem v istem položaju kot dobre dve leti nazaj. Včasih jokava kar obe, pa guramo iz dneva v dan. Energijo si črpam v času, ki ga preživim s starejšo hčerko, ki je stara dobre dve leti. Z njo mi je sedaj čisti užitek. Ves trud je poplačan, vse dobronamerne nasvete - "ne je tako razvajat" sem prezrla, pa se vsi čudijo, da je tako fejst punca. Nikoli je nisem pustila jokat, veliko veliko je vila v mojem naročju, nobenih kofetov nisem pila, ni šlo, v avtu sem jo dojila, da smo kam prišli, voziček sem potiskala med tem, ko sem tamalo v naročju nosila, pestvala in zibala ure in ure, med spanje guncala, da je odspala malo dlje kot pol ure, ... .
Je težko biti venomer na razpolago, ampak je tako edino prav. Otrok to potrebuje, kar poglejte si opice, ves čas jih nosijo s sabo.

Glavo pokonci user posted image , do je samo en delček življenja. Pa saj nam itak kaj drugega ne preostane, če nočemo, da naš dojenček joka.

LP

(odgovor članu Ada)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
31.10.2006 19:34:51   
Ada
Mamsi, to si zelo lepo napisala, popolnoma se strinjam s tabo.

(odgovor članu mamsi)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
9.11.2006 17:10:42   
SOONka
Samo tole bi rekla. Zdi se mi grozno da se obstajajo starsi, ki svojim otrokom ne dovolijo od mize dokler ne pojedo vsega.
Ce otrok i lacen, zakaj bi moral jesti? Bo pac pozneje rekel: lacen sem in mu daste za jest takrat..

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
10.11.2006 11:07:46   
Balerina
Jaz ne vem lih kaj naj bi bila definicija pridnega otroka saj konec koncov smo si vsi želeli zdravega in veselega otroka. Tudi naš sonček je mal bol zahteven kot nakateri drugi pa to ni zato ker bi ga modva razvadila. Že prvi dan v porodnišnici sem se počutila da imam privilegi če sem lahko šla v miru na stranišče saj je skoz hotela bit pri meni druge dva v sobi pa sta le jedla in spala še vedli nismo da sta v sobi. Pa mi je pedatrinja že v porodnišnici rakla da so pač nekateri otroci bol zahtevni in da se težje od staršov odcepijo.
Če smo zunaj v vozičku in v avtu zaspo ali pa tudi ne kot ji paše. Večinomo v avtu uživa v vozičku pa nekolikom manj, ima dneve ko sploh noče bit v vozičku.

Doma pa tako ali tako pričakuje da se skoz negdo z njo ukvarja. Od kar se je rodila, stara je 15 tednov, še nisva v miru jedla, razen če smo bili zunaj in je v vozičku spala. Ko midva jeva želi biti v naročju.


Imamo pa trenutno drugo težava, ki pa ne vemo kako je sploh rešiti. Ima obdobja ko se na vse pretege začne jokati. Se zvija postane čist rdeča, včasih meji že kar na vijolčno in da o solzah sploh ne govorimo. Človek bi pomislil da jo nekaj zelo boili, zato jo tudi danes k pediatru peljem, vendar se to vedno začne ko pridemo na obisk ali ko pride na obisk kdo drug.  Vendar se ne joka le ko je v naročjih pri drugih, starih starših, pač pa tudi midva jo nato ne moreva potolažiti. Jok traja kakšno uro nato pa je vsa dobre volje in bi kar govorila in se smejala.
Če je imela kakšna podobne izkušne bi bila vesela vsakršnih predlogov.



(odgovor članu SOONka)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
13.11.2006 19:04:04   
SOONka



V letu 2006 v Združenju Štorklja v Ljubljani in v Mariboru že četrto leto izvajamo brezplačne delavnice za razumevanje nadpoprečno zahtevnih otrok in spoštljivo ravnanje z njimi po programu M. Sheedy ****inka:
Vzgoja iskrivih otrok
 
Namen programa
Program je pripravljen z namenom pomagati staršem razumeti potrebe in temperamentne značilnosti nadpovprečno zahtevnih otrok, razumeti in sprejemati lastne potrebe ter ustvarjanju medsebojne komunikacije in vzgoje, ki omogoča spoštljivo in nenasilno ravnanje v primeru konfliktnih situacij.

Program pomaga staršem, da se premaknejo s pozicije jeze, prizadejanja čustvene ali fizične bolečine in maščevanja na pozicijo, ko medsebojno merjenje moči prevržejo v priložnost za utrjevanje medsebojnih odnosov.

Srečanja bodo  staršem pomagala:
- razumeti svoj in otrokov značaj
- oblikovati uspešen odnos med njimi in otrokom
- odkriti pozitivne lastnosti otrok, ki so bile skrite v negativnih označbah
- najti strategije in načine, kako se soočati z otrokovo slabo voljo, izbruhi jeze, besa ali togote.

Več o vsebini delavnic
KOMU SO DELAVNICE NAMENJENE:
-   
staršem predšolskih nadpovprečno zahtevnih otrok

KJE V LJUBLJANI: Center Štorklja Ljubljana. Delavnica zajema 4 srečanja, ki potekajo 1-krat tedensko v dopoldanskem času po 2 šolski uri.
KJE V MARIBORU:
Center
Štorklja Maribor

OBVEZNE PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE
:
02/ 2512 421 ali E-mail




  

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
18.1.2007 10:55:59   
Splet.Ka
Dober dan.

Sem opazila, da debata že dolgo miruje. Vseeno sem vesela zanjo, saj ob kakšnih posebej napornih dnevih malo preletim vaše izkušnje...pa tudi svoje, ki se zelo hitro spreminjajouser posted image .


Mi smo stari že skoraj pol leta. Obdobje neprestanega joka je minilouser posted image . Naša punčka je precej vesela, včasih se tudi sama zamoti, še vedno pa je ZELO zahtevna. Poskrbi, da ne more doma imeti nihče slabe vesti, češ da se premalo ukvarja z njouser posted image .

Vožnjo z vozičkom smo (vsaj začasno) rešili. Ugotovili smo, da jo okolica še ne zanima, zato ji po 20 minutah postane dolgčas v vozičku. Tako da prakticiramo sprehode takrat, ko je zaspana...potem spi v vozku tudi do tri ure. Super zanjo in za nas!

Imamo pa zvečer težave z uspavanjemuser posted image . Vem, da je tega ogrooomno na forumu, ampak bi potrebovala kakšen nasvet mamic, ki imate podobne otroke kot jaz.

Situacija je taka. Punčka čez dan spi od 1 do 3 ur...ponavadi zaspi okoli poldneva, enih. Včasih popoldne okoli 17ih še malo zadrema, mogoče za 15 minut, več ne.

Okoli 19.30 začnemo s kopanjem ali preoblačenjem v pižamico, poslušamo pojočo lunico, potem pa se dojiva. Vse je ok, ponavadi po kakšne pol ure zadrema. Ampak potem se PREDRAMI in je najbolj živahna, najlepša, najbolj nasmejana. In to do polnočiuser posted image . Nič ne pomaga, če jo ignorirava, če se ne igrava z njo, ona pelje svojo igro naprej...

Kako naj premaknemo tole naše spanje na normalno uro, ima katera kakšno pametno idejo?

Kakšen je (bil) vaš večerni ritual, ko so bili otroci stari okoli pol leta?

Aja, še to...ne bom je nesla v posteljico, kjer bi v joku zaspala, ker je nikoli ne pustim jokat, sem se pač odločila za tak pristop. Saj so prijetnejši načini, mar ne?

Kakršnakoli izkušnja mi bo prav prišlauser posted image .

Lep pozdrav. Pester dan bo pa tako ali drugačeuser posted image


_____________________________

Cvetim...

(odgovor članu SOONka)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
18.1.2007 13:38:31   
TiaSara
Moj odgovor ne bo iz teorije in mogoče bom čist mimo brcnila. Ne vem kakšna tipa sta vidva z user posted image , ampak, morda je user posted image pač bolj večerni tip. Kaj pa če bi se ji prlagodili, jo dali zvečer samo malo zadremat, da se spočije, pa ste potem vsi pokonci še do recimo enajstih, pa jo potem daste spat? Potem pa morda to uro malo prestavljate tja proti deseti... Pri nas je bilo vedno tako, da smo se morali držati user posted image ritma in ne tistega, kar piše v knjigah. Naš gre tako vsak dan trikrat čez dan spat, čeprav je star že skoraj 8 mesecev. Če nima večernega kratkega spančka, se pa kasneje prebuja in imamo dosti več težav ponoči kot sicer. Ker če ni zaspana, pač ne more spati, ne?

(odgovor članu Splet.Ka)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
18.1.2007 19:04:37   
aja
Tudi nas fantek je "high-need baby" in neskoncno hvalezna sem, da sem ze v prvih dneh nasla opis takih otrok v knjigi "The baby book" od dr. Searsa...tudi eden izmed njunih osmih otrok je bil namrec tak. Ze to, da smo ime iz "napornega" (kot so ga imenovali vsi okoli naju) v "high-need" (ljubkovalno ga kliceva kar "hajni", haha) je naredilo vse skupaj bolj pozitivno. Od takrat naprej gledam na to kot na velik izziv in ne kot na breme (ceprav vse verjetno veste, da je skrb za take malcke tudi fizicno napornauser posted image ). Ogromno koristnih nasvetov pa je tudi v knjigi "Fussy baby" od dr. Searsov.

Tudi nas fantek se pol leta sploh priblizati ni smel vozicku, v avtu se se vedno ne mara vozit vec kot 15 min, ponoci se vedno je na 2-3 ure, pogosto pa se zbudi in ga lahko uspavamo le z nosenjem. Ves cas potrebuje pozornost in druzbo pri igri.

Zelo nam je pomagalo, da sledimo principom "attachment parentinga"...spimo skupaj, dojiva se kolikor zeli, masirava se in veliko stiskava, nosim ga v slingu, vedno se odzovemo se na njegov jok ali drugo komunikacjo...po osmih mesecih lahko recem, da je to neprecenljiva investicija, ki nas je mocno povezala in mali je postal vesel in zadovoljen  ter izredno zvedav fantek, ceprav je na zacetku kar precej jokal.

Res sem vesela, da "dobronamerni" nasveti o razvajenih otrocih niso niti malo omajali najinega starsevstva. Veliko super spoznanj kako skodljivo je, ce se ne odzivamo na otrokove potrebe najdete v "The science of parenting". Toplo priporocam.

Otroci, ki zelo izrazajo svoje potrebe so v bistvu super...vsaj ves, da bodo vedno dobili kar potrebujejo :-))) Kot pravi dr. Sears..."high need babies allways fly first class". In ce jim damo vse kar potrebujejo, se bodo zagotovo razvili v izjemne posameznike...

In ce me kdo vprasa "A je priden?" se le nasmehnem...definicija pridnega otroka je po mojem mnenju precej zgresena...otrok ki ja miren in tih, cim manj moti starse, nikoli ne joka in skoraj ne ves, da ga imas Je pa res bolj zabavno z nasimi malimi divjaki :-))) Kot ste ze opazile, dajo high-need otroci v vse kar delajo neskoncno energije...tako v jok kot tudi v smeh.  In tako res nikoli ni dolgcas, se posebej, ce dodas k temu se nasega high-need kosmatinca.

Sicer pa na to temo ravno pisem prispevek, ki ga bom v kratkem objavila na mojem blogu Skinsip http://skinship.typepad.com/skinship/ . Tam najdete tudi opise knjig o katerih pisem zgoraj. Zelim vam prijetno branje in se veselim vasih komentarjev.

Pa veliko zabave z vasimi malcki...



(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
19.1.2007 16:36:02   
Seven*
Aja, tole si zelo lepo napisala in se precej strinjam. Dokler sem videla le druge otroke in se sprasevala : "Zakaj moj ni taksen?", sem bila zelo zalostna, kasneje sem poskusala vedno gledati iz pozitivne smeri. Je pa potrebno tukaj omeniti se eno dejstvo..Taksen otrok zahteva ogromno energijie in vcasih smo kot prazne baterije. Pri sebi opazam, da sem slabe volje in se ne znajdem ravno takrat, ko sem precej izmucena. Za vzgojo taksnega otroka potrebjes nekoliko vec napora, ampak se zelo obrestuje, ker se ti vse vrne 100%. Sama opazam pri Jakobu, da se je vlozeno zelo izplacalo, saj je prijazen in nezen fant, ceprav zelo temperamenten.

In priznam se nekaj. Marsikdaj sem bila zelo obupana. Pomagalo mi je druzenje z mamicami podobnih otrok.



_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu aja)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
20.1.2007 11:14:17   
trojči
Sem mama treh precej blizu po starosti.

Prebiram to debato. Če dojenček joka, ok, ga potolažiš, itak. Sam se mi zdi, da nekatere tu vseeno preveč verjamejo tistim strokovnjakom, ki forsirajo ugoditev otroku za vsako ceno. Tudi sama sem bila taka in se natančno spomnim vseh občutkov (slabe vesti, žalosti, obupa, jeze), ko sem se trudila postavljati otrokom meje. Globoko prepričana, da otroci brezveze že ne jokajo, da je mučenje zahtevati, da sedi pri miru, ko grejo starši na sok, da jim je treba do nezavesti vse razlagati in dopovedovati....priznam, zastrupili so me in potem se vedno, ko sem hotela doseči čisto preproste reči, čutila, da ne delam prav, da bodo travmatizirani. In vam povem, da je to ostalo v meni. Tega se ne rešiš. Vsaka domača naloga, vsako učenje, vse mi je muka. Ker vem, da me bodo na vse mogoče načine skušali izkoristiti in okrog prenesti. In da bom potrebovala neskončno veliko živcev, da bom naredila red v stanovanju, ma mislim, da ste dobile sliko.

Pri nas je na prvem mestu pri prometnih nesrečah alkohol, v ZDA pa nedisciplinirani otroci na zadnjem sedežu. Postajamo Američani? V marsičem ja. Šole pri nas so že podobne ameriškim javnim šolam, govorjenje med poukom, metanje papirčkov celo šolsko uro že na razredni stopnji, grožnje učiteljem in drugim otrokom. Mislim, da ima velike zasluge vzgoja, ki ima korenine v stroki, ki zapoveduje 24 - urno ugodje otroka, tudi, če je ugodje zanj slabo. Da vse dobi, kar hoče, ker je to edino prav? user posted image  V službi, če ne bo imel iste plače kot direktor, se bo pa pritožil ali kaj? user posted image user posted image user posted image  Potem bo res izjemen posameznik Aja.


Meje jim je treba postavit, jih naučit, kaj je prav in kaj ne, ne pa jim bit 24 ur na razpolago in jim dat vse, tudi tisto kar jim ne pripada, sploh če sta starša pol kot cunja in zakrivita prometno nesrečo, ker se njun triletnik dere na zadnjem sedežu 200 kilometrov. Ven ga potegnit in po riti nažgat! 1000 % !!!


(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
21.1.2007 11:56:15   
lenika
Trojči se strinjam. user posted image

(odgovor članu trojči)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
22.1.2007 16:43:35   
blak
Tudi jaz se strinjam. Starši smo tudi zato, da svoje otroke vzgajamo. Tudi sama sem učiteljica in se mi zdi grozno, kaj se v šolah dogaja. Primeri, ko otrok pri pedagoginji mami reče: "Dej mama bodi tiho!" je vedno več. In mame so čisto nemočne. Pol pa naj bi jih mi v šoli vzgajali. Otrok dobi doma vzor, pedagoški delavci pa ga lahko le obdelujejo.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
22.1.2007 21:20:49   
krfjolca
Kako pa lahko 2mesečnemu dojenčku postaviš meje? user posted image

_____________________________

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D



(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
22.1.2007 21:48:33   
Seven*
Preden se lotim odgovarjanja, sploh na zapis od Trojci, moramo nekaj razcistiti.

1. Gre za forum Novorojencek-dojencek, temu primerna je starost otrok o katerih debatiramo. Namrec, govorimo o majhnih dojenckih, dojenckih ki niso za razliko od nekaterih drugih cele dneve dobre volje, zadovoljni in nasmejani. Govorimo o dojenckih, ki jokajo v vozicku, jokajo v avtomobilih, nocejo (ne morejo?) zaspati ipd. Tako malih bitjec se ne mores vzgajat, lahko pa jih dresiras. Tako kot psa, ce imas veselje in voljo in srce. Ce ne bos spal in bos jokal, mene ne bo. Ker taksen je red in ponoci se spi. Ne zanima me, ce te tisci plenica, ce ti je slabo, ce rabis blizino, jaz bom spal. Karikiram, ampak dolocene scene, ki jih tukaj preberem niso dalec od tega kar sem napisala. In mamica, namesto da bi poslusala svoj notranji glas (ki ji govori, da dojencka stisne k sebi), raje poslusa sosedo, ki ji zagotavlja, da bo na tak nacin imela primerno vzgojenega otroka. Otrok na tak nacin ne bo bolj vzgojen, kje pa, obstaja moznost, da bo se manj, ker se ne bo cutil odrinjenega in zapuscenega. Vzgoja se tukaj se ne zacne, tukaj je dresura, ker otrok ne ve zakaj pravzaprav joce. Enostavno joce in neha jokati, ker OBUPA!

2. Drugo tocko sem namenila dejstvu, da to  ni debata o vzgoji, ampak debata mamic, ki so vcasih zalostne, ker ne vedo kako postopati , ki menijo da so osamljene in  da je edino njihov otrok taksen. To sem odprla predvsem za to, da si pomagamo z nasveti.

3. Najmanj kar mamice tukaj rabijo je, da jim se na temi, kjer so se koncno nasle, nekdo daje nasvete o tem, kako bo nekega dne otrok kriminalec in kako ga naj nazgejo po riti. Oprostite prosim. Doma imam 2.5 letnega otroka, ki je bil ZELO ZAHTEVEN in je po mnenju vzgojiteljice v vrtcu: "Cisto normalen in nezahteven fantic, ki UBOGA". Hecno ane, le kako je to mogoce, ce ga ne tepem in poskusam z lepo besedo, ki menda tudi lepo mesto najde. Ampak to ne pomeni, da ne vzgajam, dalec od tega. Debato o permisivni vzgoji lahko zacnemo kje druge, moja to zagotovo NI, ker skodljiva.

Lepo prosim, ce se vrnemo tja, kjer smo zaceli..


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu krfjolca)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
22.1.2007 23:02:58   
aja
Seven,
zelo lepo si napisala...vceraj ko sem prebrala odgovore mamic sem bila zelo zalostna in sem se dolgo ponoci razmisljala, kako neverjetno je, kako lahko v necem tako naravnem kot je starsevstvo obstajata dva tako nasprotujoca si pola.

Na sreco nas stevilne studije (ki pa zal zelo pocasi prihajajo do starsev) opozarjajo kako nas odnos odlocilno vpliva na razvoj otroskih mozgan. S tem, ko otroka pustimo jokati, ali ga celo v stanju raburjenja, ko je njegovo telo prepravljeno s stresnim hormonom po riti, s tem ko nam je odvec in navelicano odgovarjamo na njegovo zvedavost in podobnim, odlocimo kaksne povezave se bodo zgradile v njegovih mozganih. In te povezave ostanejo za vedno...za to je danes toliko odraslih v stresu, depresivnih, hiperaktivnih ali nasprotno povsem apaticni in brez volje, zbolevajo za razlicnimi psihosomatskimi boleznimi in se in se.



Zadnje desetletje sta močno zazanamovali dve znanstveni področji, neurologija-proučevanje možgan in pozitivna psihologija. Spoznanja obeh imajo izjemen pomen in vpliv na starševstvo. Zgodnja socializacija in naš odnos do otrok namreč odločilno vplivata na razvoj njihovih možgan in s tem na oblikovanje njihove osebnosti. In ta spoznanja (ki jih nasi stasi zal se niso poznali, ker se niso mogli meriti dogajanja v mozganih) nam nalaga odgovornost, da  se izobrazujemo. Ce bi starsi vedeli, zakaj otroci jocejo, kaj se dogaja v njihovih mozganih; ce bi vedeli zakaj se dveletniki mecejo po tleh in kricijo; ...ce bi vedeli zakaj se to dogaja, bi  postalo starsevstvo  precej manj stresno in naporno.  Vsem, ki imate vsaj malo volje res svetujem, da preberete knjigo "The Science of Parenting" od Margot Sunderland.  Ta knjiga nam pomaga, da se ogoromno naucimo o sebi in koncno razumemo, zakaj v nakterih situacijah (nbpr. ko otrok joka) reagiramo razburjeno, zakaj vcasih nimamo volje in energije in se marsikaj. Vecina nasih reakcij se je dolocila z v zgodnjem otrostvu. Predvsem pa nam razlozi kako nase starsevanje vpliva na otroke. In ko vse to poznamo se lahko vsak stars odloci sam...prepricana pa sem, da bodo ob teh spoznanjih nase reakcije zelo drugacne od zgoraj opisanih.

Predvsem pa ne smemo pozabiti...z odzivanjem na otrokov jok in s tolažbo mu pomagamo, da bo kasneje v življenju sposoben obvladovati stres in ne bo podvržen depresijam.  Skozi igro oblikujemo otrokovo kreativnost in optimizem. Z ljubečimi odnosi v družini vplivamo na to, s kom in kakšne odnose bodo naši otroci imeli z ostalimi. In na ta način odločamo, v kakšnem svetu bomo čez nekaj let živeli sami.


(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
22.1.2007 23:14:42   
Naja31
Sem ena od mamic, ki so na začetku napisale en post v to temo, potem pa nekaj časa nisem zašla sem.

Jaz priznam, da sem naredila vse, da moj otrok ne bi jokal. Ma ne vem, ampak meni jok dojenčka nikakor ni znak, da je on zadovljen. To je pomenilo tudi to, da smo se z vseh sprehodov vračali z njim v naročju.
Edino v avtu ni bilo odstopanj-
No,želim povedati, da je moj high need baby zrastel v veliko bolj zadovoljnega skoraj 2 letnika. In da je zdaj neprimerljivo lažje. torej vse mamice zahtevnih dojenčkov, ne obupajte, ne bo trajalo večno.

Knjigo Fussy baby pa tudi jaz priporočam. Zelo mi je žal, da je nisem dobial v roke, ko je bil sinko dojenček.

(odgovor članu aja)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol...
17.2.2007 20:28:35   
Seven*
Punce, to temo bom zaklenila. Tema se seli na podforum Povezano stasevstvo. Tam bo nasla bolj primerno mesto. Vabljene!user posted image user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 71
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?