|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 0:32:38   
Anonimen
Jap... smo vidl... ko smo šli za hipoteko spraševat... smo mislil, da bi tašča za enoinpol sobno dobila okrog 20 milijonov... ja pa ja de... že res, da je mejhna kvadratura (36 m2), ampak je pa še zmeri 1,5-sobno in na dobri lokaciji, pa lohk skor 30 milijonov dobi... za prodajo, valda, ne za hipoteko... za to pa skor pol manj...

Cene u Prekmurju pa z LJ sploh niso primerljive... jst mam  za 15 mio. v Prekmurju GRAD!!! user posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 1:17:48   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: rija

saj nikjer ne piše, da moraš vsak post prebrati in se vanj vtakniti


Ja, res mi ni treba, ampak ko odprem zadnjih 50 debat in mi ven vrže 50 naslovov Zakaj imate tako grde ..., človek pač prebere, sploh ker je javno.
Tale debata je pa prva te sorte, v katero sem se vtaknila - lahko preveriš.

Drugače pa sem tudi sama proti temu, da se v naši ljubi Sloveniji lahko kjerkoli zgradi kakršenkoli objekt ter se pri tem ne upošteva nekih krajinsko-arhitekturnih posebnosti. Vendar tudi kakšna ultra minimalistično pravokotna hiša z 2/3 stekla in enokapno streho ne paše npr. v Prekmurje niti na Gorenjsko (in še marsikam), kakor tja ne sodijo takele "pravljične" kreature. Jaz tukaj vidim bolj problem v slo zakonodaji oz. v urbanističnem planiranju (nimam pojma, kako se temu pravilno reče) kot v slovenskem kiču.

Sicer se z avtorjem tega sestavka v marsičem strinjam, vendar pa ga ne morem jemati kot resnega kritika slovenskega kiča, ker ni navedel, kaj naj bi potemtakem bilo nekičasto, sploh ker je za kič   označil  tudi take stvari, za katere mi res ni jasno, zakaj bi bile kičaste (na te sem se osredotočila). Avtor se je osredotočil na "kič", ki je bil moderen kakšnih 10-15 let nazaj, zdaj je v modi itak "nekič", ki pa po mojem skromnem in laičnem mnenju prav tako nikakor ne paše v naše slovensko okolje.


IZVIRNO SPOROČILO: rija

mi je bila tako všeč, da vam jo moram prilepiti user posted image user posted image

http://www.3delavnica.com/index.php?main=forum_tema&topic=10409&forum=25&startpri=0
 
Kako v slovenskem prostoru prepoznaš kič? Evo:

- strehe večinoma dvokapne, če se le da s petelinom na slemenu Enokapne strehe ne pašejo v večino slo pokrajin, petelinov na strehi pa že dolgo nisem videla.
- okna so ozaljšana s srebrnimi ali zlatimi, v filingu rustikalnosti pa lesenimi križi Križi tudi meni ne sedejo - obožujem pa dvokrilna okna.
- ograja je ponavadi več vredna kot še ena bauhaus zgrajena hiša za prave enodružinske potrebe, pri bolj patriotsko navdihnjenih lastnikih obvezno kroparski vzorec Kako že pravijo - Najboljši sosed je 2-metrski ziduser posted image
- hiša je na vseh nivojih predimenzionirana in bo taka kljubovala še naslednjih 400 let Ne vidim nič spornega v tem, da hišo zgradimo za dlje časa;  edino Američani si jo postavijo vsako leto znova, ampak meni se to ne zdi praktično. Če bi človeštvo od nekdaj gradilo hiše le za nekaj let, potem bi zgodovinarji in arheologi,  pa še marsikdo bili danes brez dela - naj imajo še zanamci nekaj za delati.

- notranjost vsebuje kamin ali prepotrebno kmečko peč in najcenejšo možno varianto centralnega ogrevanja V prihodnosti se nam obeta naftna kriza, tudi elektrika je pod vprašajem, šare in lesa bo pa vedno dovolj za zakuriti. Zakaj bi me zeblo, zakaj bi zmetala goro denarja za ne vem kakšno ogrevanje, ko pa je znano, da ogenj daje veliko bolj prijetno toploto in dlje ogreva? Pa še romantično je - aja, romantika je itak kičuser posted image

- notranje stopnice so klasično predimenzionirane in bi preživele stampedo 200 bizonov Ni bolj neprijetne stvari, kot je škripanje stopnic.
- skrajno popularno je združevati jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo Kakor komu paše, ampak meni je ta sistem tudi všeč; v kateremkoli delu si, si v bistvu skupaj z ostalimi - lahko kuhaš kavo in istočasno klepetaš z obiski, ne pa da jih pustiš same v dnevni sobi kot ene loleke. Edino če avtor za nekič samtra še gospodinjsko pomočnico.
- pohištvo je alplesovo ali stilesovo A ne od Ikeeuser posted image

- za hišo je večji, skrbno obdelani vrt, na katerem najdemo krompir, zelje, fižol in v skladu z Jejmijem Oliverjem še kakšno fenci baziliko, ki je itak ne znamo uporabljat, saj ultimativno rešitev predstavlja Vegeta. Če se avtorju tega sestavka zdi bolj zdravo, nekičasto, bolj fensi jesti kupljen petršilj neznanega izvora, naj ga. Meni je zakon, da med kuhanjem lahko letim na vrt po svež petršilj ali korenček. Vrtnarjenje pa je tudi kot rekreacija cenejše in še produktivnejše od orbitreka ali sobenga kolesa.

- če je gospodar elektronsko razsvetljen, bomo notri našli v Hoferju kupljeno plazmo znamke Boki, video nadzor pri vhodnih vratih in DVD player znamke Sony. A je s tem kaj narobeuser posted image
- na steni vidimo kakšen gobelin, kakšno nago babo če slučajno uleti kakšen intelektualec mimo in seveda kakšen katoliški motiv. Kakšno vezo pa imajo gobelini in nage babe z intelekualci?


Ne pozabimo pa na sedaj nujno talno ogrevanje v garaži. A ni malo višje govoril o krušni peči in najcenejšem centralnem ogrevanju - hmmm, nekaj mi ne štima.


(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 6:29:28   
Dashenka
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Za crknt, ampak žal še kako res.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 6:34:43   
Dashenka
Ojoj, kar oči zabolijouser posted image .
Še dobro, da ni kakše take grozilde v bližini.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 6:47:51   
Anonimen
Še ena hiša za glodatuser posted image
user posted image

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 6:49:03   
Anonimen
Me pa res zanimajo komentarji za to hišo!user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 7:24:18   
bumerang
No, zame bi bile minimalistične kocke, če/ko bi stale v Sloveniji in hiše z ravno streho in tudi tiste z dvokapnico brez nadstreška definitivno večji kič kot hiša, ki jo je zalepila rija (ki bi bila, mimogrede, z drugo fasado in drugačnimi okni, z drugače urejenim vrtom in brez tistih pršutov vsenaokoli lahko zelo lepa).

Tudi nekatere od značilnosti, ki jih je zapisal avtor, so daleč od kiča, če so usklajene z ostalimi.
Pod kič pa definitivno ne spadata kamin in lončena peč in definitivno ne spada urejen zelenjavni vrt ob hiši. Vrtičkarstvo definitivno ni stvar kiča ali varčevanja (pravzaprav porabiš definitivno več denarja za pridelavo lastne zelenjave kot če kupuješ katerokoli zelenjavo na trgu), vrtičkarstvo je stil in način življenja. Če bi bilo tako, potem bi bile angleške hiše vse kičaste. Oz. se sprašujem, kaj je potem vrtnarski nekič?

Zame je najhuje navešanje hiše z vsem mogočim okrasjem in še huje neurejena okolica, ponekod celo smetišče. Kamorkoli pogledaš, je kaj nastlano. Od kupov opek, desk, odrabljenih gospodinjskih strojev (ups, ti ponavadi stojijo centimeter stran od lastne parcele, na sosednji parceli, ki je občinska), kaki gliserji ali prikolice, odsluženi avtomobili, sodi, odrabljeni tlakovci, odvečne ploščice in vsa možna krama, ki že zdavnaj sodi na smetišče.
Na pogled grda je tudi vidna plinska zunanja cisterna, obupne vrtne ute pa še kaj bi se našlo.

Raje bi živela v naselju kičastih hiš z ekstremno urejenimi vrtovi s kipci in petelini na strehi kot v ciganiji, ki jo pogosto vidim naokoli.

p. s. Sem mislila, da se tistim kotnikom reče bowindow. user posted image

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 7:56:04   
kalbo
Zdej pa tko. Men pa recimo niso všeč oziroma so mi prav nagravžne hiše v obliki kocke, pa svoje mnenje zadržim zase, ker vem, da nekomu pač je to všeč.  No, nekateri res pretiravajo z modrimi strehami, pa oranžnimi fasadami, pa z svetlečimi ograjami. Samo preden se kdorkoli norčuje mora vedet, da je to njihov dom. Pa če si obesi bizona na sleme namesto petelina je to prav vseeno.

Najprej tema o grdih kopalnicah, kjer šimfate klasične kopalnice, zraven pa napopate prav nagravžne tri. Pol mate temo o spalnicah, kjer napopate gor tri mrliške vežice, da o kuhinjah ne govorim. In nekateri arhitekti so popolnoma brez okusa in furajo moderni stil tudi tam, kamor to sploh ne paše. Poglejte si recimo naselje pri koseškem bajerju. Vrstne hiše piksne, bloki pa taki k bi gledal Severnomorsk v Rusiji. Vse skupaj postavljeno v sredino naselja, kjer so ljudem nekaj let prej komplicirali z barvo kritine.
Če se peljete od Grosupeljske avtobusne postaje proti Turjaku je na levi ena grozna piksna od hiše s rumeno pločevinasto fasado v ulici dvokapnic, kjer ljudje med gradnjo niti notranjih prostorov niso smeli spreminjat v tipskih projektih. Takšnih groznih modernih arhitekturnih kiksov je še ogromno pri nas, tko da je kaka fasada borovnične barve al pa erker, ki mimogrede tud meni ni všeč, še najmanj.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:02:26   
rija
Kalbo, zdaj pa se lažeš in se demantiraš v roku ene minute:
svoje mnenje zadržim zaseuser posted image

ajauser posted image  kaj pa mrliške vežice user posted image user posted image user posted image user posted image

btw: nad tem pa sem se res nasmejala....user posted image user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:04:01   
kalbo
Sem ga do zdajuser posted image  zadržal zaseuser posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:06:45   
rija
ane da ni hudo, če ga daš ven user posted image user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:07:20   
kalbo
Ne smem prehitro, lohk pade na podenuser posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:07:41   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Dalija

Še ena hiša za glodatuser posted image
user posted image



moja mami je navdušena user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:08:24   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Ne smem prehitro, lohk pade na podenuser posted image


maš srečo  user posted image  za ene mam občutek, da jim bo dekl razneslo user posted image user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:09:06   
mika
- strehe večinoma dvokapne, če se le da s petelinom na slemenu Enokapne strehe ne pašejo v večino slo pokrajin, petelinov na strehi pa že dolgo nisem videla.


jaz sem hotela imeti enokapno streho in je niso dovolili, ker smo na podeželju-jezna in užaljena sem bila, ker so 200m od nas po našem gradbenem dovoljenju, začeli gradit hišo z ravno streho(kocka). no in ko pogledam s ceste gor proti našemu naselju, se  naša hiša  lepo ujame z okolico, tista pa zgleda, kot da je zašla. sedaj tudi razumem, zakaj takšna pravila, ne razumem pa zakaj ne veljajo za vse. tudi petelina sem hotla dat goruser posted image , pa je bil prevelik, cena 180.000,00situser posted image . smo na vasi in bi petelin pasal gor. petelin 'varuje' hišo  pred požarom in ni kar tako na slemenu.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:10:07   
kalbo
Men je tale hiška tud všeč, sam križe bi pobral z oken, pa namestoerkerja bi bla terasauser posted image , pa kaka frčada bi sedla. Sto ljudi sto čudiuser posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:10:35   
rija
no pupe, tiste jezne, poglejte kolko stane ena nagačena kura user posted image user posted image user posted image  jaz si ga res nebi mogla privoščit....user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:11:14   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Men je tale hiška tud všeč, sam križe bi pobral z oken, pa namestoerkerja bi bla terasauser posted image , pa kaka frčada bi sedla. Sto ljudi sto čudiuser posted image


ja potem pa je to že "druga" hiša user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:14:31   
Anonimen
user posted image Evo vam še petelinčka!!user posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:15:40   
rija
zdaj sem se spomnila.....

MIKA če še hočeš kuro, na madžarskem sem jih videla zelo poceni.....user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:20:41   
mika
MIKA če še hočeš kuro, na madžarskem sem jih videla zelo poceni.....

a me zezašuser posted image ?

eh ni treba, hvala. me je že minlo do petelinauser posted image  verjetno barve ne bi trofla s kritino. kolk je pa cena tam?


(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:22:42   
rija
tak lončen je bil ene 10 jurjev....

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:43:27   
Anonimen
Kaj je zdaj? A je konec kokodakanja zdaj ko se je pridružil petelin?user posted image user posted image
Al je zmanjkalo bodic?user posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:45:20   
rija
kaj ti tri strani niso dovolj user posted image

daj, vrži kost....pa bomo kokodajsali naprej......user posted image user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Teorija o slovenskem kiču
20.2.2007 8:46:59   
Anonimen
Kure imajo raje koruzo user posted image user posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?