|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
22.10.2009 20:39:41   
Anonimen
petka, a če jo primeš za roke in potegneš v sedeči položaj, ti lepo sledi in se vsede, al se upira na noge in sloči v hrbtu? po moje gre za mal ekstenzijskega, glede na to kar opisuješ. z res striktnim handlingom se to v dobrih 14ih dneh popravi. sploh to odlaganje in dvigovanje je pomembno - vedno iz boka. ker če ti otroka dvigneš direkt iz hrbta, se hrbtenica uvije in ramena usločijo nazaj, ne glede na to, kako mu glavo itd. podpiraš.  je pa to ful slabo, ker otroka v ramenih ves čas ful špona nazaj, ima težave pol z vtajanjem, z ravnotežjem, ko shodi, pada vznak, ne razvije dobro motorike, ker zaradi zategnjenosti v ramenih mu tud cele rokice špona nazaj, ne odpre pestk...kasnej taki hodijo ful na pete, ves čas jih vleče nazaj, posledično trpi hrbtenica, kolki, vse je fulk obremenjeno, ker je drugačno, nenaravno težišče telesa v taki drži ( kot recimo nosečnice, k se jim zarad trebuha spremeni težišče in hodijo ful nazaj usločeno, k drgač bi se na nos prekucnile, hrbet pa trpi, ker to ni naraven položaj)...in še in še.

(odgovor članu linči 312)
  Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
22.10.2009 20:46:09   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: jutranja rosa

Uf na začetku se je razvnela takšna burna debata, da mi je bilo že skoraj žal, da sem odprla to temo. Sedaj pa vam vsem NAJLEPŠA HVALA!!!!! Ste mi dale danes res ogromno zelo koristnih informacij, ki bodo mojemu sončku koristile celo življenje. Zlate ste!

Samo še to :). A, ko ga dvigujete pravilno...na bok in potem podprete glavico,...ga vedno obrnete na isto stran ali je tudi te strani potrebno menjati? Je grozno narobe, če ga kdaj primem pod pazduhama in dvignem? Tako ga dam najlažje v položaj za podiranje kupčka.



Hehe, ja, jutranja rosa, a ni res?? Taka burna debata, zdej pa tko super tema, da že lep cajt (al pa menda skor nikol) nism zasledila toliko koristnih informacij na kupu brez nekega prepucavanja!! Bravo bravo! Z nasveti in idejami kar na plan punce, sej se gre za naše otroke in za nas, da nas ne bo preveč skrbelo in bomo znale prav ravnati.

Aja, tole tvoje zadnje vprašanje tudi mene zanima! Torej kako res pravilno dvigovat in spuščat iz strani oz. boka?
 
 
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

petka, a če jo primeš za roke in potegneš v sedeči položaj, ti lepo sledi in se vsede, al se upira na noge in sloči v hrbtu? po moje gre za mal ekstenzijskega, glede na to kar opisuješ. z res striktnim handlingom se to v dobrih 14ih dneh popravi.


Ja, veš, ulla, pa res tko nardi, samo ne zmeri. Se večinoma lepo vsede, ko jo dvigujem, ampak dostkrat pa naredi tako, da ji glavica ne sledi čist lepo in pol kr rito dviguje in se upira na noge in sloči v hrbtu. In če praviš, da lahko v 14 dneh to popravim... .A to torej z vsemi temi napotki, ki smo jih dobile v tej temi? Ker res bi ji rada pomagala in v tem času ziher ne bom prišla ne do RA ne do fizioterapije... Zato bi rada sama nardila največ kar lahko že od danes naprej (no od danes lih ne, ker že spi user posted image ).

(odgovor članu jutranja rosa)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
22.10.2009 20:53:58   
Anonimen
Ja, veš, ulla, pa res tko nardi, samo ne zmeri. Se večinoma lepo vsede, ko jo dvigujem, ampak dostkrat pa naredi tako, da ji glavica ne sledi čist lepo in pol kr rito dviguje in se upira na noge in sloči v hrbtu. In če praviš, da lahko v 14 dneh to popravim... .A to torej z vsemi temi napotki, ki smo jih dobile v tej temi? Ker res bi ji rada pomagala in v tem času ziher ne bom prišla ne do RA ne do fizioterapije... Zato bi rada sama nardila največ kar lahko že od danes naprej (no od danes lih ne, ker že spi


no, to res ni dobro, če tko nardi. probi si izborit napotnico za RA, ne vem kak je vaš pediater, eni so čist levi kar se tega tiče, pa se jim zdi kr brezveze. ne se pustit odpravit, če treba tud pretiravaj.

drgač pa ja, s pravilnim handlingom se to hitro in fajn popravi, res pazit predvsem to, da je hrbtenica ves čas v položaju lunice, da nima možnosti se zvijat nazaj. zlo faj je lupinica za tole, jo daš notri sedet, pa animiraš s kako igračko, da steguje rokice naprej, odpira pestke, lahko ji božaš rokice od ramen proti komolcem, da jo spročaš in da ji popust napetost v ramenih itd. sej na netu se ful najde o handlingu.

pravilno se pa dviguje iz boka - otrok leži na hrbtu,pa mu greš z roko med nogami in ga primeš za bok, z drugo roko pa pod glavo in ramena in ga dvigneš iz boka. odlaganje pa v nasprotnem vrstnem redu. tkole je težko pisat, je treba videt.

(odgovor članu Petka09)
  Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
22.10.2009 20:58:51   
Anonimen
TULE je lepo pokazano, čeprov odlaga gam mal tko....čudno.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
22.10.2009 21:10:13   
Petka09
Ja, ulla, na točno ta video sem se tut jaz spomnila. Ja, tam je res lepo prikazano, treba se držat tega. Hvala ti za trud! Bom res probala prit do RA, da mi vaje pokažejo, pa da vidijo. Je res pomembno, da popravimo, ker zdaj je še čas. Maš pa prav, je moj pediater mal levi za te stvari in ne vidi problemov oz. preveč flegma je.
V lupinico pa jo dajem sedet in se lepo igra pred sabo z igračkami in lepo rokice uporablja, se ne steguje nazaj. Pesti tudi lepo odpira, lepo prijema velike igračke, žogo, prestavlja iz ene rokice v drugo, pobira igrače iz strani, ko leži na hrbtu. Torej to zategovanje moramo rešit s pravilnim handlingom in vajami, ki ste jih punce naštevale, pa kakšen RA... Hvala vsem, zelo ste mi pomagale!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
22.10.2009 21:21:41   
madejka
Ko vas tak berem ugotavljam, da ima naš tud te probleme... ful se nazaj sloči, tud ko ga primem za rokiceuser posted image Pa sem misla da je ekstenzijski vzorec pri mlajših...
Ja, bo treba zagnjavit pediatrinjo in delat vaje...


_____________________________

soooonček je, soooonček

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 8:15:29   
kristinaj
ma seveda... tudi na tla ga lahko daš sedet, podpreš ga pri strani in zadaj, da pade na mehko če se zvrne.... nekje od 6 m bi morali že sami znat sedet....

_____________________________

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu jutranja rosa)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 9:46:51   
Petka09
No, tole, kristinaj, ko si napisala, da bi od 6. meseca že morali sami znat sedet, tole men ni čisto jasno. Kako pa nej sam sedi, če pa recimo vsi tko strogo odsvetujejo vsakršno zalaganje z blazinami, vsakršno posedanje, celo nekateri pravijo, da naj še pri 5-ih mescih leži vodoravno v vozičku... Da naj se sam usede, ko je za to pripravljen in to iz kobacajočega položaja oz. iz vseh štirih. To pa je mnogo kasneje kot pri 6-ih mescih.
Po drugi strani sm pa ravno včeraj zvečer tle na RR brala pod temo Razvojna ambulanta, da pa je treba otročka učit, kako se naj sam vsede, da mu treba pokazat to iz ležanja na boku, pa mu rokico dat na tla oz. celo dlan da se na njo upre in potem iz tega dvignit. Zdej pa mi res ni nič jasno!
Kaj torej? Ali naj zdej svojo 6-mesečnico učim najprej obračanja na vse strani ter kobacanja in šele potem bo usvojila tudi sedenje? Ali naj jo učim tut sedet oz. jo dam na ravno podlago sedet, pa jo podpiram v medenici? To tut ni ok, ker se poseda hrbtenica!
Sicer naša v naročju sedi tko, da se sama drži pokonci, noče bit naslonjena na moj hrbet in jaz jo samo držim v bokih oz. medenici. To naj bi blo baje ok.
Sam vse ostalo pa..... Kaj je zdej torej  s tem sedenjem?

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 9:50:40   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj

ma seveda... tudi na tla ga lahko daš sedet, podpreš ga pri strani in zadaj, da pade na mehko če se zvrne.... nekje od 6 m bi morali že sami znat sedet....


bedarija. otrok se nikol ne zalaga, kaj pa narediš s tem? založiš ga, da kao sedi in se ne zvrne, sam hrbtenica se mu pa poseda in se ukrivlja, ker mišice niso dovolj močne da bi jo držale pokonci in jo podpirale. ko je otrok dovolj razvit in sposoben, se bo že vsedel. to pa je iz položaja na vseh štirih, kar je predpogoj za samostojno sedenje, saj s plazenjem in kobacanjem si otrok krepi hrbtne mišice. in ne, otroku ni nič treba sedet pri 6 mesecih. če že, pol je to v naročju, da je s trupom naslonjen na telo mamice, da se hrbtenica razbremeni.

resnično je samo človek tolk neumen, da sili svoje potomce v nekaj, za kar niti približno niso sposobni. nobena žival tega ne počne. đizs no.

(odgovor članu kristinaj)
  Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 9:55:14   
Anonimen
Kaj torej? Ali naj zdej svojo 6-mesečnico učim najprej obračanja na vse strani ter kobacanja in šele potem bo usvojila tudi sedenje? Ali naj jo učim tut sedet oz. jo dam na ravno podlago sedet, pa jo podpiram v medenici? To tut ni ok, ker se poseda hrbtenica!
Sicer naša v naročju sedi tko, da se sama drži pokonci, noče bit naslonjena na moj hrbet in jaz jo samo držim v bokih oz. medenici. To naj bi blo baje ok.
Sam vse ostalo pa..... Kaj je zdej torej s tem sedenjem?


ma zdej če se ti ne obrača iz hrbta na trebuh in iz trebuha na hrbet, pol ji pomagaš. čeprov tud to še ma čas. pa velik na tleh, pa da je na trebuhu in jo animiraš. posedat je pa nič ni treba oz. učit sedet.ko bo enkrat osvojila položaj na vseh štirih, se bo en dva tri tudi vsedla. pa tist če jo v bokih oz. v medenici držiš, hrbtenici nič ne koristi, tko da ne vem zakaj bi blo to ok. nič se ne mudi, komi 6m je stara. celo življenje pol bo sedela pa stala pa hodla.



(odgovor članu Petka09)
  Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 9:57:08   
linči 312
IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj

ma seveda... tudi na tla ga lahko daš sedet, podpreš ga pri strani in zadaj, da pade na mehko če se zvrne.... nekje od 6 m bi morali že sami znat sedet....


kako to misliš s temle podpiranje pri strani in zadaj. menda ne z blazinami. ker v tem primeru otrok ne krepi mišic. otrok se naj vsede na tla preko boka in se opre na lastne rokice, pa ne bo nikamor padel. oz. ko se bo utrudil se bo ulegel. je pa res, da ga odložimo na kompaktno mehko podlago in ne parket.

petka09,
ne dviguj otroka tako, da ga primeš za rokice in potegneš gor (no tko sem te jst razumela). dviguj vedno z boka! tako kot je napisala ulla80 (z manjšo pripombo - otroka, ko leži na hrbtu najprej obrni na bok in potem nadaljuj, kot pravi ulla80). da otroka obrneš na bok mu rahlo pokrčiš zgornjo nogico (tisto, ki bo šla čez) spodnjo pa naj ima stegnjeno in ga zasukaš. pri tem pa ga animiraš z igračko in ga probaš spodbudit, da sam naredi ta zasuk. sej vem, sliš se zakompliciran, sam ko enkrat mama skapči, je zadeva super hitra in zabavna. otrok pa itak zadevo hitr obvlada. sploh ne rab dost cajta. se kr strinjam z ullo80, ki pravi da 14 dni. za kako vajo še clo manj časa.

a ja, petka09,
pa če ji glavica kdaj še nazaj omahne, jo nikar ne vleči gor. tako jo lahko povlečeš le ko glavica lepo sledi dvigu.

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 10:25:54   
Petka09
Linči, Ulla, prav zlate ste user posted image user posted image . Bi vaju kr objela, če bi ble zdele tle user posted image .

Se mi je zdelo ja, da je pr 6 mesecih res prezgodaj za samostojno sedenje in zalaganje z ne vem čim.Vse lepo po vrsti.

(odgovor članu linči 312)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 10:36:15   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: linči 312

ne dviguj otroka tako, da ga primeš za rokice in potegneš gor (no tko sem te jst razumela). dviguj vedno z boka!


Ne, linči312, to sm jaz samo za test delala, da sm vidla, kako glavica sledi ramenom oz. trupu. Drugač sm pa napako pri dvigovanju delala tako, da ko je ležala na hrbtu, sem jo kar pod pazduhami prijela in dvignila. Glavica je valjda malo zaostajala in tudi hrbtenica se rahlo usloči. Četut sm ji malo glavico podprla, da ne bi nazaj usločevala, je vseeno hrbtenica trpela. Torej to je bla moja napaka. In isto sem jo polagala nazaj na površino. Sej veš, otroka sm pod pazduhami držala in jo nežno spustila na površino. Totalno narobe!

To, ko ste opisali kako iz boka naredit se zdej strogo držim in je seveda veliiiiko boljše. Pa sej finta je v tem, da sem jaz vse to vedla, celo un handling video gledala takoj, ko se je rodila, pol pa... kaj pa vem... Rataš šlampast, pa itak vse na hitro, pa ne razmišljaš...... Pa si misliš, sej itak ne more nič bit, itak uni komplicirajo itd. itd.... Pol pa počas vidiš posledice.

Tko da... sj pravim, super tema je tole!

Si je pa vredno prebrat tudi tole (vse tiste, ki imate podobne težave):

http://www.ringaraja.net/forum/Razvoj_in_razvojna_-_za_vse_ki_jih_zanima%25%25/m_861535/tm.htm

(odgovor članu linči 312)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 10:41:42   
linči 312
IZVIRNO SPOROČILO: Petka09

Se mi je zdelo ja, da je pr 6 mesecih res prezgodaj za samostojno sedenje in zalaganje z ne vem čim.Vse lepo po vrsti.


ja petka, zgodaj ali pa tudi ne. eni pač skapčijo mal prej eni mal kasnej. važno je le, da si čimbolj dosleden pri pravilnem handlingu. in to ne samo ti, pač pa vsi, ki imajo stik z otrokom. ker tko je pri tej stvari. vsi plusi in vsi minusi se seštevajo. in pol prevladuje tist,česar je več. čist simpl matematika.

v glavnem ne se sekirat, če pa zdej še ne sedi. bo pa mal kasnej. sej tud vsi ne shodjo enak hitr, pa tud vsi se ne dojijo, pa eni so bolši v matematki in drugi v anglrščini.... user posted image pač ljudje smo si različni. vsi pa se lahko trudmo, da delamo vse najbolš. zase in tud otročkeuser posted image

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 11:26:15   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80


no, sej k bo v šoli recimo med onimi bolj nerodnimi otroci, k bojo rekli da je lesena, da nis pretna v igrah z žogo, itd. itd., se boš pa mogoč spomnla. da met jo v stajci skoz in postli mogoč ni bla najbolj fajn ideja. sam takrat bo prepozno. zdej še pa ni.



Torej se bom jaz kar sprijaznila s tem, da bo moja hči računalničar ali pa matematik, ker nikoli ni kobacala in bo oz.  naj bi že zdaj bila "lesena"....tako da jo bom od zdaj naprej bolj spodbujala v smeri tipkovnice in številk......user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 11:39:14   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: ulla80


no, sej k bo v šoli recimo med onimi bolj nerodnimi otroci, k bojo rekli da je lesena, da nis pretna v igrah z žogo, itd. itd., se boš pa mogoč spomnla. da met jo v stajci skoz in postli mogoč ni bla najbolj fajn ideja. sam takrat bo prepozno. zdej še pa ni.



Torej se bom jaz kar sprijaznila s tem, da bo moja hči računalničar ali pa matematik, ker nikoli ni kobacala in bo oz.  naj bi že zdaj bila "lesena"....tako da jo bom od zdaj naprej bolj spodbujala v smeri tipkovnice in številk......user posted image



Ne, liliana, sej ni zato nič narobe s tvojo punčko, ker ni kobacala. Pa seveda ni nujno, da bo "lesena", ker tut jaz poznam punčko, ki ni kobacala, je pa povrhu vsega še zelo pozno shodila, vendar ni padala in je takoj skapčila, kako lepo hoditi, še zelo previdna je bla vedno, tako da.... Ni zdej to res merilo. Me tukaj govorimo v bistvu o tem, da bi se otroka SPODBUJALO! Ni nujno ,da bo vse osvojil, pa da bo čist po reglcih, vendar, če se ga nič ne spodbuja pol valjda da tu nič ne more bit.

Oz. veliko otrok kar samo pogrunta kako in kaj in so izredno aktivni že od prvih mesecev dalje. Eni so pa bolj mirni, pa recimo samo brcajo z nogicami na hrbtu in jim je to že ok. Recimo moja mala je že taka.. Ona uživa na hrbtu, brca z vsemi štirimi se "pogovarja" zraven, dajem ji igračke, jih raziskuje z usti, s prsti, si gleda rokice, se obrača na bok... In to je to.... Pa zdej, kr bo že kr 6 mescev stara pa še vedno ni nardila nekega novega razvojnega koraka naprej, jo moram SPODBUJATI.  Ker njej je kul tako in ona bi verjetno še lep čas samo lepo na hrbtu ležala. Pol kasneje bi se verjetno nekak usedla in počas shodla, bi pa preskočila fazo kobacanja in dolgega pasenja kravic.... Pa jo bom spodbujala, pa če bo bo, če ne ne. Vendar z vztrajnostjo mislim, da bo usvojila tudi plazenje. Ampak ji moram jaz pokazati.

To smo torej mislile in ne na tak način kot si ti napisala, da pa zdej s tvojim otrokom ni kej v redu. Ker marsikdo se je sprijaznil, da otrok ne kobaca in da nerad pase kravice a sami pa ne naredimo veliko, da bi spodbudili otroka v temu. Pa vsi pravijo, sej otrok bo že vse znal, ko bo pripravljen na to. Pa ni zmeri vse res. Sej bo, samo nekaterim je določene vaje oz. nek obrat treba pokazati... Ko pa ga skapči, pol pa z veseljem sam ponavlja to vajo.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 11:59:13   
liliana
Petka09.....bodi brez skrbi....jaz kakih večjih travm ne doživljam, ker moj otrok ni kobacal.....moj post je bil mišljen bolj kot šala.....vendar, v vsakem hecu naj bi bilo nekaj resnice......user posted image

In vidiš, jaz sem se sprijaznila, da pa moj otrok ne kobaca in se nisem tri mesece kobacala vsaj tri ure na dan z njim.....

tako kot sem se sprijaznila s tem in se seveda nisem sekirala, da pri letu in pol še ni povedala praktično nič....nekateri pa so takrat že govorili v tekočih stavkih.....no, naša je šele zdaj pred kratkim (stara pa je dve leti in pol) šele začela govoriti v obliki stavka (še zdaleč pa ni to lep in tekoč stavek).....poje pa še vedno ne......user posted image

Moram pa povedati, da pa na igrišču že precej časa brez problema spleza na tobogan, po lestvi, po tisti steni, po mreži.....edino kar še ne upa pa je to, da bi splezala navzdol recimo iz višine dveh ali treh metrov (gor ni problem, dol pa je)....vendar mislim, da temu ni krivo "nekobacanje" ampak to, da še ni sigurna v sebe, da bi izvedla ta podvig, zato je nič kaj intenzivno ne spodbujam v tem......ker ko ji bo, bo osvojila tudi to.....

sem pač pristaš bolj tega, da se otroka po vsej sili ne sili v nekaj, kar mu ni....in tako sem se odločila tudi pri kobacanju oz. plazenju.......ker sem si mislila, tudi mi se nismo vsi plazili, oz. večina naše genaracije smo "preskočilo" to razvojno fazo.....pa nismo vsi kripli.....

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
23.10.2009 13:35:18   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj

ma seveda... tudi na tla ga lahko daš sedet, podpreš ga pri strani in zadaj, da pade na mehko če se zvrne.... nekje od 6 m bi morali že sami znat sedet....


bedarija. otrok se nikol ne zalaga, kaj pa narediš s tem? založiš ga, da kao sedi in se ne zvrne, sam hrbtenica se mu pa poseda in se ukrivlja, ker mišice niso dovolj močne da bi jo držale pokonci in jo podpirale. ko je otrok dovolj razvit in sposoben, se bo že vsedel. to pa je iz položaja na vseh štirih, kar je predpogoj za samostojno sedenje, saj s plazenjem in kobacanjem si otrok krepi hrbtne mišice. in ne, otroku ni nič treba sedet pri 6 mesecih. če že, pol je to v naročju, da je s trupom naslonjen na telo mamice, da se hrbtenica razbremeni.

resnično je samo človek tolk neumen, da sili svoje potomce v nekaj, za kar niti približno niso sposobni. nobena žival tega ne počne. đizs no.



se strinjam. zalagat, da sedi je forsiranje in to ni dobro. kar učijo na FT ni zalaganje, ampak s pravilnimi prijemi otroka usmerit v to, da nekaj naredi.

Pa mislim, da malo komplicirate s tem. Pustite otroku, da se sam razvija. Naj bo čim več na tleh in naj pase kravice, se prevrača, obrača, puza, kobaca, postavlja, usede... ko bo prišel njegov čas bo vse to naredil. Ne toliko teorije gledat, ker vsak otrok je poglavje zase.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
24.10.2009 8:00:47   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj
ma seveda... tudi na tla ga lahko daš sedet, podpreš ga pri strani in zadaj, da pade na mehko če se zvrne.... nekje od 6 m bi morali že sami znat sedet....
To se pa ne strinjam. Zara ni imela nikakršnih razvojnih težav, pa je sedela samostojno "šele" pri 9 mesecih.

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Uf to sedenje :)....ponovno :)
26.10.2009 6:22:01   
Sisy
IZVIRNO SPOROČILO: ribica.

kobacanje je ful pomembna faza in ni glih fajn da jo otrok preskoči.


tole je malo za lase privlečeno, saj itak ne moremo izbirat ali bo otrok kobacal ali ne.

Kar se pa sedenja tiče pa, tud že mal pretiravate. Zdaj ste tako pazljive da se sprašujete že če sme pri šestih mesecih sedeti? Pa saj se razvoj odvija po neki spontani poti, se ni treba obremenjevat do te mere, da mozgate ali lahko sedi, ali mora najprej hodit, pa se obrnit pa ne vem kaj. Sori no, men se zdi da včasih mal pretiravate.


izbirat ne moremo lahko pa otroka k temu spodbujamo z posebnimi prijemi,vajami,....

otrok ki je prej kobacal je bolj stabilen ko shodi zato ga je fajn k temu spodbuditi.

_____________________________

najina skraužlana sreča: Sara, 10.8.2007

je 1.8.2009 dobila bratca Marka

pa imamo dva levčka :-)








(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 70
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?