|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
27.3.2010 10:34:13   
Zobnamiska22
Pozdravljeni.
Sicer ni tole čisto odgovor na zgornjo temo, zato se oproščam, ampak najlažje tudi svojo prošnjo uvrstim pod ta naslov. Hvala za razumevanje.

Sem študentka socialnega dela in v diplomski nalogi se ne bom osredotočila na motnje avtističnega spektra, ampak bom dala besedo vam staršem, da poveste, kaj bi vi potrebovali in kaj bi nam želeli povedati. To se mi zdi zelo pomembno. Zato vas bi lepo prosila, če bi se potrudili in iskreno odgvorili na vprašanja. Pomembno je namreč, da skupaj raziščemo to področje in da vi kot straši dobite glas. Sem namreč v tujini, kjer delam na področju motenj avtističnega spektra. Vaš glas je tisti, ki največ šteje in lahko pri tej tematiki veliko doprinese in nam odpre nova obzorja.
Najlepša hvala za vaš trud, podatki ostanejo seveda anonimni, če vi sami tako želite.
Odgovore pa mi lahko pošljete na mail: zobnamiska22@gmail.com ali pa jih pripišete tukaj pod moja vprašanja.



Smernice za nestrukturiran intervju s starši otrok z motnjo avtističnega spektra


- Kje ste vi izvedeli, da bi lahko imel vaš otrok avtizem? Na koga ste se obrnili?
- Kako je bilo pri vas? Ste imeli v vsem času sploh kakšen stik s socialno službo?
Zanima me, kako ste se počutili ob in po diagnozi. So vam ponudili kakšno podporo, besede opogumljanja? Kaj bi si takrat želeli? Kdo vam je sporočil to novico? Kako ste vi sprejeli to dejstvo in kako vaša družina?
- Smem z vami raziskati vašo družinsko situacijo? Kako vi gledate na to? Kako ohranjate družinske in partnerski odnos? Kje vaša družina črpa moč, kje vi sami? Kje so vaši podporni stebri? Kakšen je vaš partnerski odnos?
- Družina se mora po diagnozi prestrukturirati za potrebe otroka. Kakšno pomoč bi po diagnozi družina potrebovala? Kako ste vi občutili to pri vas? So se odnosi med vami spremenili?
- Kako gledate na otroka? Ga sprejemate?
- Ali poznate način pomoči v obliki skupin za samopomoč? Kako se vam to zdi? Če bi imeli besedo vi starši, kaj bi nam želeli povedati in sporočiti?
- Kako skrbite zase, kje dobite moč, energijo? Kako preživite dan?
- Kje vi iščete pomoč? Na koga se obračate?.

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 15:22:41   
Anonimen
Frost in še nekatere druge..........ne zavajajte staršev z izjavami, da avtizem ni ozdravljiv, ker AVTIZEM JE OZDRAVLJIV!!!

(odgovor članu tatam)
  Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 18:45:44   
anajmad

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Frost in še nekatere druge..........ne zavajajte staršev z izjavami, da avtizem ni ozdravljiv, ker AVTIZEM JE OZDRAVLJIV!!!

Ma lepo prosim. Ne kopirat iz spletne strani društva DAN. In mislim,da so te mame same si že vse pregledale in preštudirale.
In tudi kolikor sama vem,se ta motnja lahko omili,da se ne kaže tako agresivno,ampak ostane za celo življenje prisotna.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 18:49:32   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: anajmad


IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Frost in še nekatere druge..........ne zavajajte staršev z izjavami, da avtizem ni ozdravljiv, ker AVTIZEM JE OZDRAVLJIV!!!

Ma lepo prosim. Ne kopirat iz spletne strani društva DAN. In mislim,da so te mame same si že vse pregledale in preštudirale.
In tudi kolikor sama vem,se ta motnja lahko omili,da se ne kaže tako agresivno,ampak ostane za celo življenje prisotna.


Ja, kolikor sem sama brala o teh rečeh, je točno tako, kot anajmad piše.

Anonimna, če pa meniš, da je neka motnja, ki očitno izvira iz možganov ozdravljiva, me pa to zanima. Zelo me zanima. Mi lahko posreduješ link do strani, kjer o teh rečeh več piše in kjer je potrjeno, da je to zgolj prehodno stanje?

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 18:53:35   
Gina
Pa še to - avtizem ni bolezen, da si bolan ali zdrav. Zdravi se bolezen. Motnje se pa na nek način "prilagaja". V bistvu se ne prilagaja motenj samih, ampak vedenje, ki iz njih izvira. Navadno na razumskih treningih, avtomatizmih pri delovanju ali čem podobnem. MOžganov samih pa ne spremeniš, četudi nanje razumsko deluješ. Še vedno bodo videli, razmišljali v osnovi na isti način. In nič ni narobe s tem, da je kdo drugačen. Narobe je, ker mi želimo vkalupljat ljudi in jih jemljemo za bolne, kadar ne vkalupljajo z nami.


< Sporočilo je popravil Gina -- 5.4.2010 18:54:46 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 20:39:18   
frost
Glede na to, da nihče ne ve točno niti od kod avtizem izvira, niti kaj ga pravzaprav povzroča, je enako neustrezno govoriti tako o tem, da avtizem ni ozdravljiv, kot o tem, da je ozdravljiv.
Avtizem je uradno zaenkrat opredeljen kot doživljenjska razvojna motnja. O pravilnosti te trditve se žal zaenkrat še znanost ni uspela točno prepričati, ker obstaja veliko primerov, ki jo potrjujejo, kot tudi obstaja veliko primerov, ki je ne.

Na grobo poznamo dve vrsti terapij za otroke z avtizmom- vedenjske (recimo ABA) in biološke (recimo protokol po katerem dela društvo DAN). Ene in druge so se izkazale za uspešne.

Dejstvo je, da so nekateri otroci s pomočjo ABA terapije dobesedno premagali simptome avtizma, se naučili kompenzirati v tolikšni meri, da se simptomov ne opazi več in kot taki več ne sodijo pod diagnozo motenj avtističnega spektra. Take otroke bi jaz uvrstila pod otroke, ki sicer imajo avtizem, hkrati pa imajo tudi dovolj sposobnosti kompenzacije simptomov, da se ti več ne opazijo. Za takega otroka torej lahko rečemo, da ima avtizem (doživljenjsko motnjo), imel ga bo celo življenje, njegov način razmišljanja bo vseskozi drugačen, vendar se bo naučil dovolj spretnosti, da bo v svetu 'normalno' funkcioniral. Ko pišemo, da je avtizem doživljenjski torej ne mislimo na to zgolj z negativnega stališča. Saj avtizem ni smrtna obsodba. Je težko, zelo težko, ni pa konec sveta.

Drugo dejstvo je, da so nekateri otroci imeli simptome avtizma, in jih s pomočjo diet po protokolu DAN tudi premagali. Pri teh otrocih se je pokazala netoleranca na določene snovi, starši so sledili dieti, otrokovo stanje se je izboljšalo, simptomi izginili. Takemu otroku bi jaz recimo rekla, da dejansko je ozdravljen. Ker so se v tem primeru simptomi pojavili zgolj iz bioloških  vzrokov in z dieto tudi izginili. Še vedno se mi pa recimo ne zdi prav, da društvo DAN veselo napiše, da je avtizem ozdravljiv. Dieta je pri nekaterih primerih vsekakor učinkovita. Ampak to je enako kot če napišemo, da je rak ozdravljiv. V nekaterih primerih je. V mnogih žal ni. V vsakem primeru bi šlo torej za zavajanje. (ne me požret, da primerjam avtizem z rakom-zgolj zarisujem na primeru, ki je vsem bolj ali manj poznan.)

(*Začetek Frostove teorije*globok vdih*)
Iz tega bi jaz domnevala, da obstaja več vrst avtizma (ne mislim vrst motenj ki sodijo pod spekter), kot tudi več možnih vzrokov avtizma.

Prva skupina so motnje, ki nastanejo iz genetskih vzrokov, brez vpliva česarkoli drugega. Druga skupina so motnje, ki sicer imajo genetski vzrok, vendar se ta sproži zgolj pod vplivom določenih faktorjev(na primer cepiv). Tretja skupina so motnje, ki imajo ali nimajo genetskega vzroka in se pojavijo zgolj pod vplivom določenih dejavnikov iz okolja (recimo glutena v hrani) in ko umaknemo te vplive tudi izginejo.

Prva in druga skupina bi torej spadali pod motnje, pri katerih pomaga primarno vedenjska terapija (otrok ima celo življenje avtizem, pa če je to opazno ali ne), tretja skupina bi spadala pod motnje pri katerih pomaga primarno biološka terapija (otrok ima avtizem zaradi vzrokov iz okolja in če odstranimo te vzroke, tudi simptomi avtizma v veliki meri izginejo). Lahko bi prišteli še četrto skupino, v katero spadajo recimo motnje, ki imajo genetski vzrok, ki primarno povzroči avtizem, temu pa se doda še netoleranca na določene snovi iz okolja, ki simptome še sekundarno poslabšajo. Tak otrok bi recimo napredoval ob dieti, kljub temu pa bi še vedno bili prisotni določeni simptomi avtizma. (*konec Frostovih teorij*izdih*če vas ob tem odstavku navdaja jeza, preštejte do 10, ne si lomit prstov na tipkovnici*)

Preden kdo začne skakat v zrak, naj dodam, da je zadnji odstavek Frostovo bolj ali manj lastno razmišljanje, ki zaenkrat nima neke znanstvene podpore (vsaj jaz še nisem našla kakšne raziskave, ki bi se ukvarjala s tem), in je sklepano zgolj po mojih izkušnjah z otroci z avtizmom, ki jih poznam. Seveda je Slovenija premajhna in terapije premalo učinkovite, da bi bilo mogoče narediti konkretno raziskavo.  Se mi zdi pa bolj logično, da obstaja več možnih vzrokov avtizma in posledično tudi več 'vrst' avtizma.

S tem upam, da sem tudi razložila, zakaj tu in tam napišem, da je avtizem 'doživljenjska' motnja. Čisto uradno je tako opredeljen. Lahko tudi napišemo, da je 'vseživljenjski', saj obarva vsa občutja, vse zaznave, vse življenje.

lep pozdrav


(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 20:49:48   
Gina
Zanimivo, frost. In logično. Se moram kar strinjat s tabo.

(odgovor članu frost)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 21:10:45   
ely*
Anonimen, zate imam nekaj vprašanj:
1. zakaj si anonimen
2. če imaš zdravilo za avtizem, zakaj nam ga ne razkriješ, mislim, da bomo starši otrok z avtizmom zelo hvaležni
3. če ostaja zdravilo, zakaj je na svetu toliko avtistov???

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
5.4.2010 22:04:40   
koal
No evo nisem več anonomen oz. anonimna. Zanimivo, se mi je zdelo, da bo buren odziv user posted image

Po vrsti:

anajmad moje pisanje ima bolj malo veze z društvom DAN oz. trditev, da avtizem je ozdravljiv ni mišljena v smislu raznih biomedicinskih intervencij, ki jih oni obravnavajo. Čeprav priznam, tudi te niso zanemarljive.

Frost user posted image lepo napisano.


Gina in Ely ne morem govorit o čudežnem zdravilu, tako zlahka pa na žalost še ne gre. Morda (skoraj zagotovo) pa enkrat v prihodnosti.

Poglejte si spodnji link in mi odgovorite........še vedno trdite, da avtizem ni ozdravljiv?


http://www.autismtreatmentcenter.org/

lahko noč




(odgovor članu ely*)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
6.4.2010 18:00:00   
anajmad
Tudi to smo že brali in nisi odkrila tople vode.
Je pa frost lepo realno napisala in s tem,je ozdravljivo...Glej vsak starš se trudi po svojih največjih močeh,da otroku omogoči čim lažje in prijetnejše življenje.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu koal)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
6.4.2010 19:29:11   
koal
Anajmad normalno, da ste/si že brala..........zakaj nisi dala na forum linka? Recimo na tej temi? Ali pa kakšnega drugega o zdravljenju avtizma? Pa četudi ga je kdo že prej pogledal ali prebral, mnogi ga niso. Imaš otroka z avtizmom?

Pa tele tvoje bistre, da kao vsak starš se trudi po svojih močeh in bla bla..........ženska božja pa a sem slučajno kje podvomila v kakšnega starša al kako? Normalno in edino logično je, da vsak starš pomaga svojemu otroku po najboljših močeh.




(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
7.4.2010 20:23:23   
anajmad
Mislim,pa da je netolerantno iz tvoje strani,ko kr neki sredi debate....avtizem je ozdravljiv.
Ma ne vem,no. Tle si izmenjujemo svoje izkušnje in pomagamo drug drugi.Nekateri otroci še sploh nimajo dokončne potrditve te diagnoze.
In to bla,bla,bla da vsak starš svojemu otroku pomaga na najboljši način,jst to delam.
Čeprav na žalost moj otrok še reče kej druga reče kot bla,bla bla....

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu koal)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
8.4.2010 20:43:06   
koal
Anajmad ti samo nekaj nergaš tukaj, daj naredi komu uslugo in povej za spremembo kaj pametnega in optimističnega. Odgovorila nisi niti na eno moje vprašanje, kvasiš nekaj v tri dni, brez repa in glave. Če se prav spomnim, si tudi na MON-u pod istim vzdevkom pametovala kako je avtizem moderen in podobne neumnosti. S tem namerno žališ tako avtiste kot njihove starše.

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
9.4.2010 0:28:38   
frutka_
Kljub temu, da je bila debata na določenih delih konstruktivna, bom temo zaenkrat zaklenila. Nekatere uporabnice očitno nimajo posluha za primerno pisanje.

< Sporočilo je popravil frutka RR -- 9.4.2010 0:30:23 >

(odgovor članu koal)
Neposredna povezava do sporočila: 64
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?