|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
27.2.2012 21:29:42   
meta11
bolhica1317
Eno vprašanje imam zate - ko ste pri tretjem otročku šli v Valdoltro so vam odsvetovali opornice. Jih potem do operacije niste nič več nosili in ste tako imeli samo mavčenje in potem operacija?
Tudi midva ko gledava te opornice, so nama vedno manj všeč, saj sinu nogice vleče v precej čudne položaje - predvsem rad skupaj tišči kolena in potem ima noge kar v X...user posted image

(odgovor članu bolhica1317)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
27.2.2012 22:38:18   
mojca_
Hmmm..

Moje mnenje je, da je metoda po ponsetiju preizkušena in uspešna. Sem pa včeraj gledala po internetu tuje strani, kot npr.:
http://www.clubfootbaby.com/learningpoints.html

Na tej strani je zelo nazorno opisano, kakšne izkušnje mora imeti zdravnik, ki otroka zdravi. Zraven so tudi slike petih tipičnih pozicij gipskov. V glavnem - če zdravljenje odstopa od navedenega, ni pravilno in so lahko hude posledice - vključno z nepotrebnimi operacijami itd.

Zato mislim, da so tudi opornice nujne. Sicer do njih še nismo prišli ... user posted image

Smo pa bili v petek v Valdoltri in ne glede na to, kako jo vsi hvalijo, imamo slabo izkušnjo. Pri mavčenju zdravnika ni bilo, mavčar pa seveda gipsov ni namestil pravilno - glede na slike po internetu. Za Valdoltro smo bili naročeni spet danes, da popravijo desno nogico, ampak smo šli po nasvetu pediatrinje raje kar v Ljubljano, kjer nam je dr. Antolič namestil nove gipske.

Na sploh je cela izkušnja z Ljubljano boljša. Pozna se, da imajo več takih primerov. Ne dvomim, da so tudi v Valdoltri specialisti, ampak na žalost je bila naša izkušnja slaba.

bolhica1317 .. Kako, da so vam tako pogosto menjavali gipse? Koliko časa pa je to trajalo?

Je na tem forumu še kakšen od staršev s starejšimi otroci, ki so bili uspešno zdravljeni po ponsetijevi metodi? Glede na to, da je bila ta metoda razvita že 50 let nazaj in da se uporablja še danes, predvidevam, da obstaja kar nekaj uspešno pozdravljenih ljudi user posted image

Za nas je trenutno najhujša ta dooolga pot do Ljubljane. Danes je bil mali skoraj ves čas pokonci, tako da se je fino razjezil, ko smo prišli na polikliniko user posted image Že odkar smo prišli domov, je tudi razdražen in jokav. Podobno je bilo tudi v petek, ko je dobil prve gipske. Potem pa se je v soboto zelo pomiril, tako da upam, da bo jutri bolje. Taka dolga pot je za male dojenčke res naporna. Tolažim se s tem, da ga zdaj zdravi dr.Antolič in po moje boljše oskrbe v Sloveniji ne bi mogel dobiti.

Od petka sem se tudi jaz že navadila na gipske. Spat ga dajem na bok, hrbet ali trebušček user posted image

Hvala vsem za odgovore in pomoč, res pomaga če ti kdo svetuje na začetku, ko si še malo v šoku od vsega.

(odgovor članu meta11)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
28.2.2012 11:13:56   
ttjlz
Pozdravljeni,

sem nova na forumu in tudi moj sin ima ekvinovarus levega stopala. Star je 4 tedne in včeraj smo dobili prvi mavec . Pravzaprav je en mavec že dobil pred dvema tednoma v Mariboru, vendar mu je po treh dneh nogica otekla in so mu mavec odstranili. Zardi slabe izkušnje sva se z možem odločila, da greva na polikliniko v Ljubljano k dr. Antoliču, ker je le bolj izkušen na tem področju. Glede otekanja je rekel, da se to pri nejm še ni zgodilo in da je to zelo redko, da nogica oteče. Ker sva sedaj na to bolj pozorna, se nama spet zdi, da ima otečene prstke. Sicer so normalne barve, vendar so nekoliko bolj napihnjeni, kot na drugi nogici. Spet sva v skrbeh, zato se obračam na vas, ki že imate izkušnje z mavčki, da mi poveste kako je potekalo pri vas. Ste kdaj zaznali oteklino in če ste jo kako ste ukrepali? Težava je, da sva iz Maribora in da nam pot v Ljubljano predstavlja napor, tako da ne moremo nogice pokazati tamkajšnjim zdravnikom. Za kakršne koli odgovore vam bom zelo hvaležna!

(odgovor članu meta11)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
28.2.2012 14:55:15   
mojca_
ttjzl...

Kaj pa, če se greste pokazat vašemu pediatru v Mariboru?



(odgovor članu ttjlz)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
28.2.2012 16:41:14   
ttjlz
Ja, v skrajni sili bomo šli, vendar mi je neprijetno glede na to, da smo šli drugam. Jutri imamo sicer posvetovalnico, tako da bom videla kaj bo rekla pediatrinja. Se je vaš otrok tudi bolj jokal odkar je dobil gipsek? Naš se neprimerno bolj. Sicer večino časa prespi, samo ko se zbudi (zaradi lakote), je mnogo bolj glasen kot je bil prej. Že zaradi tega sem v skrbeh, da ga mogoče kaj boli. Res je, da je bil en mesec vajen prostega brcanja z obema nogicama, tako da je mogoče sedaj pač jezen in ga to ovira. Razlagam si, da je vseeno razlika, če dobi gips otrok takoj po rojstvu ali pa po enem mesecu.

(odgovor članu mojca_)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
28.2.2012 16:44:48   
ttjlz
Za koliko časa pa so vam podaljšali porodniško?

(odgovor članu Ninča77)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
28.2.2012 16:52:44   
bolhica1317
Draga Meta.
V Valdoltru so nam takoj odsvetovali denis bravnove opornice in od tistega dne, pa vse do operacije nismo uporabljali ničesar.Če ima otrok dvignjeno petnico ima otrok sigurno prekratko ahilovo tetivo. Naš je bil pred letom dni operiran in je vse ok in tudi petnica se mu je spustila na tla.Mi smo bili zelo zadovoljni v Valdoltri, imeli smo pa doktor Kramarja, ker se je njegov predhodni doktor upokojil.

Mojca mojemu otroku so menjavali prvih 14 dni po rojstvu mavec na 2 dni, tako da se nogica dobro prekrvavi in jo lahko malo v mavčarni zmasiraš. Da pa nebi prstki na nogicah odtekali jih morete dvigniti ( ko počiva pod nogice dajte pojšterček ali zavito brisačo).Mi smo bili z mavci skoraj na nuli z petnico, kak smo pa pričeli uporabljat opornice pa je petnico začelo dnigovat. Tako da smo ponovno bili na začetku.

Imam pa tudi opornice za prodat , če jih katera rabi sicer so po polovični ceni. Oglejte si moj oglas na bolhi :http://www.bolha.com/ostali-medicinski-pripomocki/dennis-braunova-opornica-z-tarso-cevlji-vel-0-m-oglas1277924528
Uporabljali smo jih dober teden in nič več.
Ali vam izkušen ortoped ni povedal da si morate iz plute ali iz česa podobnega narediri v čeveljček vložek.

(odgovor članu meta11)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
28.2.2012 17:04:54   
mojca_
Naš mali je včeraj po gipsanju pa celo noč ogromno prejokal.
Podobno je bilo tudi v petek, ko smo dobili prve gipske. Pa se je potem v soboto pomiril. Danes je pa tudi že precej bolje. Malo več spi pa bolj miren zgleda. V petek, ko je dobil prve gipske, je bilo prav očitno, da ga motijo, ker ni mogel premikati nogic.

Danes je bila pri nas patronažna in je rekla, da so gipski preveč na tesno, tako da smo se šli kar takoj pediatrinji pokazat. Pa niso pretesni, so pa res grobo zaključeni, tako da je dala spodaj sterilno gazo, da ga manj žuli.

ttjlz.. Verjetno se še srečamo pri dr.Antoliču :) Kako so pa vam zaključili robove pri gipskih? Imate naslednji ponedeljek spet? Ste dobili uro? Ker mi smo dobili samo izvid in da pridemo čez en teden.

Pa nič naj ti ne bo nerodno, da ste šli v Ljubljano. Meni tudi ni, ker smo zamenjali Valdoltro za Lj. Vsak si pač želi najboljše za svojega otroka.

Za koliko časa podaljšajo porodniško pa tudi mene zanima. Danes sva oddala vlogo za dodatek za nego otroka in pa pri zdravnici sva prosila za papir za povračilo potnih stroškov. Konec koncev imamo čez 100 km v eno stran.

(odgovor članu ttjlz)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   [Brisano sporočilo]
20.3.2012 15:48:34   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ekvinovarus)
  Neposredna povezava do sporočila: 109
   [Brisano sporočilo]
20.3.2012 15:59:42   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
20.3.2012 21:21:55   
mojca_
andra74, čestitke za novega družinskega člana :) Super, da je vse v redu z nogicami pri dojenčku!

Zanima me, ali se je kdo odločil (če se sploh da) za lokalno anestezijo pri operaciji in če, kako se je izteklo. Pri nas uporabljajo splošno anestezijo, kar je mogoče malo pretirano za tako operacijo. Tega dela se namreč od vsega najbolj bojim...


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
2.4.2012 15:17:57   
ekvinovarus
POZDRAV VSEM SKUPAJ

andra74 čestitke za novega člana in super da je s stopalci vse ok mi tudi imamo v načrtu da bi imeli čez nekaj časa še enega otročička pa me je res strah da ne bi tudi drugi otroček imel ekvinovarusa. tko da k sm prebrala tole, da imate pri vas novega člana in je vse ok s stopalci, me je to prov razveselilo. mi smo sicer vprašali sestro na polikliniki v mavčarni koliko je možnosti da ima tudi naslednji otrok ekvinovarus je rekla da ni nobenega pravila. lahko ja lahko ne. Kar se tiče tega ali se vidi ali ne me zanima če katera ve, kdaj oziroma v katerem mesecu nosečnosti se to lahko vidi? moja ginekologinja mi je na pregledu po rojstvu rekla da se ne vidi tko da v drugi nosečnosti bi to rada preverila ker vem da me bo drugače skrbelo mogoče čisto po nepotrebnem celo nosečnost.

kar se tiče dodatka smo dobili odobreno za pol leta. po pol leta so nam na csd rekli da damo novo vlogo plus novi izvidi.

hvala vsem za odgovore glede podaljšanja. tudi jaz upam da dobim podalšano. vlogo bom oddala cca 2 meseca pred iztekom porodniške. Andra74 - še eno vprašanje glede podaljšanja - ali ste vi takrat, ko so vam odobrili še nosili čez dan db opornice -če ima to sploh kakšen vpliv na podaljšanje?

drugače pa glede zdravljenja so tudi nam razložili da zdravljenje poteka po ponestiju in da otrok s temi opornicami ko brca in telovadi tudi pravilno oblikuje mišice na nogici.

aha še tole - če katera ve oziroma tisti, ki ste že tako daleč z zdravljenjem - ali bo res potrebno nositi opornice ponoči do 4 leta? kaj pa podnevi do kdaj? mi jih imamo sedaj 5 mesecev, mali je star 7 mesecev, pregled imamo, ko bo dopolnil 8 mesecev in zelo upam, da nam bodo rekli, da nosimo opornice samo ponoči, ali pa da zmanjšujemo - mali se namreč že malo postavlja na nogice.

glede spanja je bila pri nas na začetku cela katastrofa. malo bolše je bilo, ko se je navadil na opornice. sedaj ko je star 7 mesecev se nam včasih še vedno zbuja vsako uro. kakšno noč je bolje, vendar o tem da bi prespal celo noč lahko le sanjamo. je pa drugače čez dan zelo priden in skoz nasmejan. mi ga damo spat na hrbet, ko se zbudi pa na trebuh in potem spet obratno. se pa sam obrne iz hrbta na bok - zgornji del telesa. upam da se bo stanje s spanjem umirilo do konca porodniškeuser posted image .

lep pozdrav vsem!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
2.4.2012 15:25:23   
ekvinovarus
hm sploh se ne spomnim kakšno anestezijo je naš mali dobil - nam niso na ort.kl.v ljubljani nič dali na izbiro. podpisali smo kup nekih papirjev. je pa res da je bil po anasteziji mali ene 14 dni zelo jokav. sicer pa ga je verjetno bolelo po opreaciji. moram rečt da so bili na ort. kl. zelo prijazni vsi. res vse pohvale. malemu pa če boste slučajno imeli operacijo dajaj svečke proti bolečinam - mi smo jih dobili na kliniki in tudi pediatrinja nam jih je potem predpisala pa bo lažje prenašal vse skupaj. je pa toa operacija res malce težka izkušnja. ampak če je treba je pač treba. le pogumno.

aha glede podaljšanja porodniške sem brala v zakonu in tudi na csd-ju so mi potrdili da podaljšajo za 3 mesece.

(odgovor članu mojca_)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
2.4.2012 15:39:14   
amyZ
Bi rada povedala, da sem bila dva tedna nazaj na UZ prav zaradi možnosti ekvinovarusa, v LJ porodnišnici. Kjer sem omenila to možnost in so podrobneje pogledali kako sta stopali postavljeni in zgledata normalni.
Je pa tako v naši družini:
Mami je imela to prirojeno in rajše ne razlagam kakšne mesarije so zganjali pred 40 leti na tem področju. Moj oče ima blažjo obliko, pač toliko da ima dvignjeno stopalo in krajšo zadnjo mišico oz. tetivo. Prav tako so se meni v otroštvu izoblikovala visoka stopala, ob rojstvu pa je bilo vse ok. Sedaj normalno hodim in vse, samo ne morem recimo postaviti noge v pravilen položaj za dlje časa, rabim malce pete na čevljih, in če dosti hodim in to nimam bolečin, drugače pa imam pekoč občutek v mečih. Sicer pa so moje mišice ok, le da je sprednja daljša kot zadnja. Moja sestrica nima nobenih teh težav. Torej ni nekega pravila.
Mi je pa lažje, da četudi bi moj otrok to imel, da so zdaj operacije veliko lažje, manj obsežne in to kakor so bile včasih. Zna pa biti to naporno, tako za dojenčka kot za starše. Tako da res nobenemu ne privoščim kakršnekoli napakice.

(odgovor članu ekvinovarus)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
2.4.2012 16:24:27   
ekvinovarus
amyZ

ali imaš v lj. tudi izbranega ginekologa ali si šla tja samo na pregled? v katerem tednu nosečnosti pa se opravlja pregled?

še vprašanje ostalim - ima mogoče kateri od vaših malčkov, ki ima def.eno stopalo mogoče manjše od drugega? kako so to zadevo reševali na ortopediji?

hvala

(odgovor članu amyZ)
Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
3.4.2012 9:02:03   
meta11
Najin sinko ima deformirano samo levo nogico, tako da je to stopalo krajše in tudi malo bolj drobno. Na ortopediji so rekli, da ta razlika vedno ostane, vizuelno pa je mogoče, da se pri odraslemu sploh nebo nič poznalo, vsaj ne očitno.
Se mi zdi, da se levo stopalo res razvija - počasi dohiteva desnega. V treh mesecih se je precej "okrepilo", pa tudi v dolžini je bila prej razlika dobre 0,5 cm, sedaj pa je že manj kot 0,5 cm.

(odgovor članu ekvinovarus)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
3.4.2012 9:20:52   
ekvinovarus
Midva sva mu ravno včeraj merila stopalca - ker potrebujemo nove čevelce in je tudi nekje 0,5 cm, na začetku je bila nekoliko več. Tudi nohtek na desnem deformiranem stopalcu je pričel počasi rasti - ko je imel mavce je bil ta veliki prstek vedno skrit pod mavčki in se je takrat poškodoval nohtek.


Sem pa ravno včeraj brala na netu, da naj bi bila razlika tudi do 1,3 cm.

Na kliniki pa smo na začetku našega zdravljenja videli fanta, ki je bil star okoli 4 leta in je tudi imel ekvino in sta bila stopalca na pogled enaka - ni bilo kake očitne razlike.

(odgovor članu meta11)
Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
8.5.2012 15:49:53   
mojca_
Lep pozdrav vsem skupaj še enkrat :)

Mi smo sedaj dali skozi 6 gipsov, operacijo in še 3 tedne gipsov po operaciji. Včeraj smo dobili opornice. V Proloco medico sva vzela dobsovo "štango", ker je bolj gibljiva kot navadna denis-brownova. Čeveljčke pa se pri nas dobi samo te markellove.

Zaenkrat naš fantek to kar lepo prenaša. Ne joče ob menjavi, niti drugače ni bolj jokav kot ponavadi. Celo nasprotno, odkar nimamo več gipsov, zgleda celo bolj zadovoljen.

Je pa problem, ker tudi nam uhaja peta oz. se dviga od podlage. Tako, da poskušamo razne stvari - zaenkrat je najbolj pomagala debelejša nogavička. Nogice je imel že po parih urah nošenjah precej rdeče. Pašček zatisnemo kolikor se da - včeraj na tanke nogavičke je bil zatisnjen čisto do konca, pa se je petka vseeno dvignila. Sicer pa nimam neke predstave, koliko se petka lahko dvigne. Čisto dol ves čas jo je res težko imeti. V najboljšem primeru jo z brcanjem malo dvigne, pa mu jo potem popravimo itd.

Zanima me, če kdo od vas naroča Mitchelove čeveljčke (ali pa celo kakšne druge) iz tujine in če, od kje. Ali so res toliko boljši? Malo me namreč skrbi to uhajanje petke, ker nočem, da se vse skupaj ponovi.

Drugače pa imamo tudi mi eno stopalce večje od drugega pa ni nihče nič komentiral. Imamo pa obe nogici "bolani".

(odgovor članu ekvinovarus)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
10.5.2012 11:55:12   
meta11
Mojca, tudi mi smo imeli enak problem. Zdrava nogica je bila v redu, ta druga pa je bila malo bolj drobna in je imel peto skozi dvignjeno, mi je šlo že prav na živce, ker sem mu skozi tiščala nogico navzdol, pa ni nič pomagalo.

Potem sva pa kot prvo kupila nogavičke preko C-Prodirect. Res so malo dražje, ampak neprecenljive za te nogice. Se fino oprimejo, tako da se nič ne gubajo in ne lezejo, pa še material je tak, kot da bi imel dvojne nogavičke gor, ampak ni tako debel. Ko smo dali nogavičke gor, ni bila nogica nič več rdeča, sploh na petki se mu je prej že skoraj žulj narediluser posted image  Te nogavičje imajo spodaj tudi gumaste bunkice in zato tudi nogico težje dviguje, tako, da je bila tudi petka bolj "pri tleh".

Potem je pa mož poštudiral še eno zadevo: iz pene debelne ca 0,5 cm sva izrezala dva kvadratka in to peno nato dala v čeveljc med jeziček in nogico. To je bil zadetek v polno! V bistvu je bolj zamudno še to peno noter dajat, ko je nogica že v čeveljcu, ampak od takrat naprej je peta vedno na svojem mestu:) Pa še čevlja ni potrebno zategovat do onemoglosti, da bi ja kaj držalo...

Drugače pa je naš mali ravno včeraj po treh mesecih prešel na nošenje opornic čez noč in čez dan ko spi. Že ko smo se macev rešili, je bilo tudi pri nas razpoloženje veliko boljše, ko je postal močnejši in se začel vrteti z opornicami pa sploh ni bil več problem. Ampak včeraj, ko je imel pa frej nogice, je bil pa prav srečen otročekuser posted image



(odgovor članu mojca_)
Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
10.5.2012 15:42:45   
frutkica
ojla!
Evo tudi moj sinček ima ekvinovarus in sicer desnega stopala. Mavček je dobil star 5 dni. Sedaj ima slaba 2 meseca. Operacija pa za enkrat ni bila potrebna. Smo tudi pri nas dobili opornice in jih pridno nosili dneve in noči, vse dokler nisem prišla na pregled v razvojno ambulanto. Tam je sledil nov šok. Zdravnica oziroma fizioterapevtka mi je pokazala kako zelo otroka opornica omejuje pri gibanju in mu zelo škoduje. Mišič trebuščka naj nebi znal uporabljati, poleg tega sem tudi sama opazila da se obrača samo v levo stran in mu cela leva polovica telesa veliko bolje funkcionira, kot desna. Izvedela sem tudi za primer otroka, ki je po navodilih nosil opornice a se pri starosti 8 mesecev ni znal prevaliti na bok, niti ni puzal. Ležal je samo na hrbtu in brcal na široko. Skratka v razvojni so me precej prestrašili, tako da mu sedaj dajem opornice ponoči in za kakšno uro sredi dneva, večji del dneva pa je brez. Poleg tega delava tudi vaje, ki nama jih je pokazala v razvojni, bomo pa hodili tudi na fizioterapije in sicer večkrat na teden. Počutim se grozno, ker ti vsak reče drugače, koga naj poslušam? Zanima me če je katera imela podobno izkušnjo, ste hodile kaj na fizioterapijo, ali vaši večji otroci normalno hodijo in se razvijajo, so imeli kakšne težave zaradi striktne nošnje opornic? Kakršen koli nasvet bo dobrodošel, ker res nevem ali delam prav in koga naj poslušam ;)
uživajte s svojimi malčki!

(odgovor članu meta11)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
10.5.2012 20:42:36   
mojca_
meta11, hvala za obširen odgovor. Danes smo naročili nogavičke iz c-prodirecta pa še s peno bomo poskušali, da vidimo, kako bo. Upam, da bo bolje.

Ja, našega sicer vidno ne motijo toliko te opornice, ampak zagotovo bo veliko bolje, ko jih ne bo več :) Sem pa takooo vesela, da smo se znebili teh gipsov.

frutkica, meni se tudi že meša, ker vsak malo drugače pove - ne samo glede nogic, v zdravstvu nasploh. Mi ga imamo tudi čez dan kako urcico ali pa 2x po 45 minutk brez opornic, da bolj svobodno brca. Pa mu vmes masiramo nogice pa če ga držim v naročju, mu jih držim v tekem položaju, kot če bi imel gor čeveljčke - oz. še bolj ravno, ker mi ne dviguje petke kot v čeveljcih. Naslednji teden ga bomo mogoče peljali k enemu izkušenemu maserju pa tudi mene zanima, kaj bo povedal. Moja mama, ki tudi poklicno masira, je zaenkrat precej zgrožena nad temi čeveljci - tudi v smislu gibanja pa tudi zastajanja krvi (ker mu tako stisnemo). Pa zdaj se mu nogice prav kuhajo v nogavičkah, upam da bodo te iz c - prodirecta kaj boljše.

Ena moja znanka sinku ni dajala teh opornic, ker jih sploh ni prenašal. Pa ima zdaj tri leta in je vse v redu. Je pa res, da so imeli zadnjo operacijo pri letu in pol (naredili so jim dve operaciji, za vsako nogico posebej - nam so naredili za obe skupaj). In tudi gipske so začeli nosit kasneje, ne takoj po rojstvu.

Jaz ne upam tvegat pa mu ne dajat opornic, ker naj bi se v prvem letu brez opornic v 90% stanje ponovilo.

No, saj se bo oglasil še kdo, ki ima starejše otročke pa več izkušenj. Mene tudi zanima to.


(odgovor članu frutkica)
Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
11.5.2012 20:24:08   
ekvinovarus
OJLA

naš mali nosi opornice 23 ur na dan 6 mesec in jih bo nosil še dokler n e bo začel se postavlat na noge oziroma se oprijemat predmetov da bi se postvil. potem bo nosil čevelce še vsaj 12 ur - se pravi ponči in nekaj podnevi. mi se nošenja opornic striktno držimo in poslušamo ortopeda. mali je star 8,5 mesecev, se normalno giblje in razvija, tudi kobaca že kak msec. zadnji teden se je začel oprijemat predmetov ampak mu opornic ne bomo dali še dol kak mesec dokler se res ne bo začel postavlat na noge. tudi ortoped nas je na zadnjem pregledu opozoril naj res nosimo opornice dokler se ne začne postavljat, ker tako je rekel, da brcanje v čevelcih čez dan je najboljša možna telovadba za nogico. jaz osebno se bojim da se zadeva ponovi kasneje ko bo že rackljalzato sedaj rajši nosimo še malo opornice tudi čez dan.

na tvojem mestu bi se mogoče posvetovala z ortopedom ali pa daš čevelčke takrat ko boš delala vaje in med fizioterapijo dol.

a so ti v razvojni rekli da naj ne bi nosila teh čevelcov čez dan ali kako?

no moja pediatrinja niti ni vedela kakšno deformacijo ima naš malček...sm ji potem vse na dolgo in na široko razložila....

lp

(odgovor članu frutkica)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
17.5.2012 15:31:35   
mojca_
Samo ena informacija za vse... Pri nas se da v proloco medico po novem kupiti gibljivo "štango", ki je veliko boljša od fiksne. Ni pa originalna Dobbsova in na njo se ne da pritrditi Mitchellovih (Ponseti) čeveljcev. Tudi teh čevljev se ne da kupiti pri nas.

V glavnem, mi pete ne mormo obdržat lepo. Če zatisnem tako, da je peta na mestu, ima mali modre noge in ves čas joče. Če ne zatisnem dovolj, pa gre peta dol in če dosti brca, sname tudi čeveljček. Nobena "finta" ni pomagala.

Tako, da smo zdaj iz Italije naročili originalno gibljivo Dobbsovo opornico (od http://www.centroessedi.it/), na c-prodirectu pa bomo naročili še Ponsetijeve čevlje (ker so tam cenejši). Nogavičke iz c-prodirecta pa že imamo.

Bomo bankrotirali, ampak kaj drugega skoraj ne preostane. Ne upam pa ne nosit čeveljcev, ker je imel sinko zelo hudo obliko in je še naša pediatrinja presenečena, kako dobro so mu v tako kratkem času pozdravli. Nočem še enkrat gipsov, še sploh pa ne še kake operacije.

Upam, da bo s temi dragimi čevlji boljše! Mogoče bomo potem po enem letu poskusili spet s temi Markellovimi čeveljci, ko bo nogica že boljša pa ko bo že hodil.


(odgovor članu ekvinovarus)
Neposredna povezava do sporočila: 123
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
17.5.2012 15:35:42   
mojca_
Kar se pa gibanja tiče - naš je že zdaj pri 3 mesecih močan za 6 mesecev. Danes smo imeli posvetovalnico in so bili kar presenečeni. Tudi obrača se že sam na bok (ko je brez oprornice). Pa tudi s trebuščka na hrbet mu je že uspelo pridet - bolj po nesreči, pa vseeno :)

Brca kot vsi ostali dojenčki, pa je bil ves čas v gipsih, zdaj smo pa dober teden v opornicah. Snamemo mu jih večkrat na dan - da pregledamo prekrvavitev in pa seveda jih sname tudi sam. Ko nima opornic, mu nogice ves čas masiramo ali pa mu jih vsaj držim v pravem položaju navzven.

Tako, da gibalno je po moje odvisno od vsakega dojenčka posebej. Ne verjamem pa, da opornice tako grozno vplivajo na razvoj. Še posebej ne te gibljive, za fiksne pa nevem.

Lp

(odgovor članu mojca_)
Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: Ekvinovarus stopal(a)
12.6.2012 15:49:38   
kreslincica
Pozdravljeni,
tudi mi se po novem ubadamo z ekvinovarusom. Sin je star dober mesec in ima obe nogici obrnjeni navznoter, baje da gre za hujšo obliko. Zaenkrat ima gipse, ki jih bo treba nositi še kakšen mesec - prej so jih menjavali dvakrat tedensko, sedaj pa le še enkrat. Nato bomo pa videli, ali bo potrebna še operacija. Mali zadevo zaenkrat zelo dobro prenaša, nazadnje nam je med menjavo gipsa celo zaspal. No upam, da bo tako tudi ostalo user posted image . Se pa bojim(o) operacije in seveda nadaljnjega zdravljenja.
Kolikor berem, se pojavljajo težave pri prehodu na opornice. Rada bi videla kakšne fotke opornic (na otroku) in pa upam, da se bo oglasil kdo, ki ima že večje otroke, ki so ravno tako imeli ekvinovarus.
Lp

(odgovor članu mojca_)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?