|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 11:45:44   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: lilip
IZVIRNO SPOROČILO: pasijonka

Na voljo je bila tudi pijača, od vode, čaja, soka... Brez tega ne vem, kako bi zdržala.


Saj ne gremo v restavracijo ampak v porodno sobo?!? Mislim, na vrsto več kot tri vrste pijače (če so tri pikice sklepam, da je bilo na voljo še kaj).


a res, a zdaj je pa narobe, da ne dobimo samo vode in kruha? nekatere ne rojevajo samo 2-3 urce in tistim lahko veliko pomeni spodobna hrana in pijača. da ne govorim o tem, da vnos hrane in pijače pomaga pri porodu - če ti paše seveda.
kaj te moti - a bo kdo tebe slili z njo al kaj si predstavljaš pod tem, da imaš izbiro pijač? kaj je sploh tu slabega, če je za nekaj dobro poskrbljeno user posted image

Sicer me pa zelo moti primerjava s tujino. Na RR (in ostalih forumih) kar naprej berem, kako je v tujini vse boljše, kot pri nas. Če bi večkrat gledali z dobre stvari bi bilo življenje veliko lepše:-)


ne vem zakaj te primerjava moti. a nočeš slišat da smo v tem rahlo za svetom in da je čas da se kaj spremeni? najbolje da ostanemo za cajtom, saj nam bo življenje veliko lepše, če gledamo samo sebe, a ne? user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 14.5.2011 11:46:05 >

(odgovor članu pasijonka)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 12:35:35   
pelin
Nisem nek medicinski um, vendar mi tule pri vseh tistih lačnih porodnicah nekaj ni čisto jasno....a tisti  klistir, ki ga ponavadi fašeš pred porodom  nima nekega svojega pomena user posted image ...že to ti nekako pove, da naj bi se na porodno mizo spravile s kolikor se da praznim črevesjem...Ena babica mi je pred prvim porodom fino razložila, da te poln želodec krepko ovira pri porodu, da pa  zna biti ob iztiskanju otroka, ob morebitnih komplikacijah in urgentni narkozi poln želodec krepka ovira in življenjsko nevarna zadeva. Sama sem bila obakrat sicer bolj kot ne tešč in zaradi tega nisem imela posebnih težav...res pa je da sem bila žejna kot strela in bi mi pasalo piti veliko več kot so mi pustili. Kako je to, če te peljejo roditi s polnim želodcem direkt iz restavracije, pa mi je povedala sodelavka. Njej se je porod sprožil nenapovedano ( sredi restavracije ji je počil pl. mehuruser posted image ), nakar so jo v porodnišnico pripeljali naravnost od mize. Mož, ki je bil zraven že ob dveh porodih, je rekel, da kaj tako groznega še ni videl. Med tem, ko se je rojeval otrok, je mamico ves čas tiščalo na veliko potrebo in  bilo ji je za umret  slabo. Ob velikem finišu,ko pa tako ali tako ne moreš posebej kontrolirati svojega telesa , ji  je pa  ( po njegovih besedahuser posted image )iz vsake luknje kaj ušlo in da o veliki packariji raje ne bi govoril.
Sama nisem imela lahkih in hitrih porodov (prvi 11h, drugi 9h), pa vendar nisem bila niti malo lačna oz. mi ni na kraj pameti padlo, da bi kaj jedla. Bila sem le grozno žejna in po moje so razni krepčilni napitki ali podobne tekoče  zadeve za energijo v porodni sobi kar dobrodošle...Žal pa si ne predstavljam , da bi šla na porodno mizo namerno nabasana s špageti, pizzo ali podobno težko hrano....Zdi se mi neodgovorno do otroka, sebe in seveda do osebja, ki se trudi okrog obeh.
 

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   [Brisano sporočilo]
14.5.2011 13:36:36   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 13:48:54   
Masha_M
Matr nekatere bi pa res najraje videle, da ostanemo v srednjem veku in boh ne daj, da rečemo kakšno kritično čez naše zdravstvo in zafurano državo. user posted image user posted image user posted image

Jaz sem imela ZELO lahek porod, dobila sem komplet klistir, ustrezno počakala, bila pol ure na wcju, da je šlo kao vse ven, pa mi je med porodom vseeno enkrat ali dvakrat ušlo. In kaj zdaj? So pač zamenjali podlogo.

Jedla sem ob 11h zvečer, rodila ob 10h dopoldan, kar pomeni da je bilo od zadnjega obroka 11 ur, pa sem vseeno dvakrat bruhala vmes. In kaj zdaj? So pač pobrisali.

In evo gredo vaše teorije po gobe. :(

Moje mnenje je, da je treba poskrbeti da se porodnica dobro počuti, dokler s tem ne ogroža otroka. Če ji torej paše kaj prigriznit, naj le. Če ji to ne pade niti na pamet, naj se je s hrano ne sili. Če ji paše kaj spit, naj spije. Če ni žejna, naj se jo pusti pri miru.

Otroku kot jaz vem s hrano in pijačo ne škodi, lahko je morda pikico več umazanije, kar pa še nobenega ni pokončalo.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 14:40:30   
pelin

verjetno ni malo takih, ki jedo nedolgo predno dojamejo, da rojevajo - koneckoncev se le hranimo na nekaj ur in glede na to da tud hrana potrebuje nekaj casa, da se prebavi, je sploh pri hitrih porodih velika moznost, da je hrana se v zelodcu.

kar pa se izlocanja blata med porodom tice - hrana od zelodca do izhoda potrebuje precej dolgo casa in ce je sodelavka rodila hitro, ni sanse, da bi hrana v zelodcu vplivala na to, da je izlocala blato med porodom. pa kakor je meni razlozila prva babica, se to kljub klistirju se vedno dogaja.
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
a tisti  klistir, ki ga ponavadi fašeš pred porodom  nima nekega svojega pomena user posted image ...


klistir izprazni crevesje, da ne gre vsebina ven med samim porodom.

Žal pa si ne predstavljam , da bi šla na porodno mizo namerno nabasana s špageti, pizzo ali podobno težko hrano....Zdi se mi neodgovorno do otroka, sebe in seveda do osebja, ki se trudi okrog obeh.


verjetno ni malo takih, ki jedo nedolgo predno dojamejo, da rojevajo - koneckoncev se le hranimo na nekaj ur in glede na to da tud hrana potrebuje nekaj casa, da se prebavi, je sploh pri hitrih porodih velika moznost, da je hrana se v zelodcu.

kar pa se izlocanja blata med porodom tice - hrana od zelodca do izhoda potrebuje precej dolgo casa in ce je sodelavka rodila hitro, ni sanse, da bi hrana v zelodcu vplivala na to, da je izlocala blato med porodom. pa kakor je meni razlozila prva babica, se to kljub klistirju se vedno dogaja.


user posted image user posted image To, da ne pade vsak grižljaj ,ki ga pojemo takoj v črevesje in se spremeni v blato  tudi jaz vem...Pa tudi to mi je znano, da ima veliko žensk urgentne porode, kjer si ne morejo nič  pomagat, če so malo prej jedle...vendar je tule gor veliko takih, ki bi se z veseljem nabasale s težko prebavljivo hrano, kar med samimi popadki na porodni mizi...To se mi ne zdi pametno...Pa ne zato, ker bi želela živeti kot v srednjem veku, temveč iz preprostega razloga, ker je to za moje pojme bolj zdravo. Tudi, če ni nevarnosti (kar se meni zdi še najmanj pomembno  )da bi poleg otroka spodaj lezlo ven še kaj drugega, je po moje že sam porod s svojimi bolečinami  za žensko dovolj težka zadeva in ne rabi zraven še dodatnih tegob  v obliki slabosti zaradi prepolnega želodca.
In če smo že pri tem...da s tem, ko ima sama težave z bruhanjem, na žalost lahko po svoje škodi otroku, ker ob vseh teh dodatnih problemih težje aktivno sodeluje in pomaga otroku priti na svet...Vsaj jaz med samim bruhanjem ne bi bila sposobna pritiskati...in rojevati ...takrat še sama komaj žvim...
Pa konec koncev ...je ta mala prehrambena  abstinenca še majhna stvar v primerjavi z vsemi odrekanji in odpovedovanjem, ko je otrok enkrat na svetu...Tako da...mislim, da bi bilo dobro, da bi malo bolj zaupali tistim, ki nam pomagajo pri porodu...Res da niso bogovi....zagotovo pa  dobro vedo, kaj je za otročka in bodočo mamico bolj zdravo...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 16:22:55   
pasijonka
Tako da...mislim, da bi bilo dobro, da bi malo bolj zaupali tistim, ki nam pomagajo pri porodu...Res da niso bogovi....zagotovo pa  dobro vedo, kaj je za otročka in bodočo mamico bolj zdravo...


Jaz sem jim popolnoma zaupala. Kjer sem rodila, ne dobiš klistirja. Kljub hrani in pijači, mi ni bilo niti malo slabo in tudi ušlo mi nič. Je pa trajalo vse skupaj 14 ur.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 18:12:59   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Nisem nek medicinski um, vendar mi tule pri vseh tistih lačnih porodnicah nekaj ni čisto jasno....a tisti  klistir, ki ga ponavadi fašeš pred porodom  nima nekega svojega pomena user posted image ...že to ti nekako pove, da naj bi se na porodno mizo spravile s kolikor se da praznim črevesjem...


poglej, mi nismo neke laične porodnice, ki pametujemo na pamet - mi smo mame ki smo rodile drugje in ti povem da je drugje drugače. in jaz nisem dobila klistirja in ga tam ne dajejo. dajejo pa hrano in pijačo, če želiš. tudi v banji lahko sediš, in prižganimi eteričnimi olji, do izstisa (baje pomaga lajšat porodne bolečine).

Tako da...mislim, da bi bilo dobro, da bi malo bolj zaupali tistim, ki nam pomagajo pri porodu...Res da niso bogovi....zagotovo pa  dobro vedo, kaj je za otročka in bodočo mamico bolj zdravo... 


in ja, zaupam tistim, ki so mi pomagali pri porodu - še toliko bolj, ker so tam 10 let pred slovenijo kar se porodničarstva tiče. in samo to hočem povedat - dajmo spremenit stvari na bolje tam kjer lahko. kjer lahko in ni noben problem to izboljšat. ne vse zavijat v avreolo "oni že vejo", ker je tudi to znanost in se mora razvijat in spreminjat z novimi dognanji. in sorry, je razlika med slovenijo in skandinavijo - in jaz sem za to da sledimo najvišjim standardom evrope, kjer lahko.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 14.5.2011 18:13:31 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 18:22:09   
nusi
pa kaj je punce, a še niste dojele, da so tukaj na rr-ju najbolj glasne vedno trpeče matere user posted image . Kakšna pijača in hrana, pa Ea, pa banja in olje - bolečine je treba trpet - neznosne, drugače pa niste ženske in sigurno ne boste imele rade svojih otrok tolk kokr če bi skor preč pršle med porodom in najraj sploh dedcov ne bi v spalnico več spustile user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 18:27:44   
pelin
pa kaj je punce, a še niste dojele, da so tukaj na rr-ju najbolj glasne vedno trpeče matere user posted image . Kakšna pijača in hrana, pa Ea, pa banja in olje - bolečine je treba trpet - neznosne, drugače pa niste ženske in sigurno ne boste imele rade svojih otrok tolk kokr če bi skor preč pršle med porodom in najraj sploh dedcov ne bi v spalnico več spustile user posted image
IZVIRNO SPOROČILO: nusi

pa kaj je punce, a še niste dojele, da so tukaj na rr-ju najbolj glasne vedno trpeče matere user posted image . Kakšna pijača in hrana, pa Ea, pa banja in olje - bolečine je treba trpet - neznosne, drugače pa niste ženske in sigurno ne boste imele rade svojih otrok tolk kokr če bi skor preč pršle med porodom in najraj sploh dedcov ne bi v spalnico več spustile user posted image


user posted image user posted image user posted image In kdo govori o tem da je treba trpet neznosne bolečine, da si tretirana kao dobra mati in super ženska , aa Nuši??Tole je pa oprosti čist mimo...Tu se govori samo o tem, da s polnim želodcem ni zdravo in priporočljivo iti na porodno mizo...In to je v prvi vrsti bolje prav za počutje bodoče mamice....In ja, tudi meni bi pasalo vonjat eterično olje in te zadeve...veliko raje kot navaden medicinski vonj po alkoholu in razkužilu....no, saj po pravici povedano mi je pa to takrat dol viselo...sem se prvič preveč veselila otročka, drugič pa me je na smrt skrbelo zanj...
Podpis: ena izmed vedno trpečih materuser posted image


< Sporočilo je popravil pelin -- 14.5.2011 18:41:20 >

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 18:30:49   
pelin
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Nisem nek medicinski um, vendar mi tule pri vseh tistih lačnih porodnicah nekaj ni čisto jasno....a tisti klistir, ki ga ponavadi fašeš pred porodom nima nekega svojega pomena user posted image ...že to ti nekako pove, da naj bi se na porodno mizo spravile s kolikor se da praznim črevesjem...



poglej, mi nismo neke laične porodnice, ki pametujemo na pamet - mi smo mame ki smo rodile drugje in ti povem da je drugje drugače. in jaz nisem dobila klistirja in ga tam ne dajejo. dajejo pa hrano in pijačo, če želiš. tudi v banji lahko sediš, in prižganimi eteričnimi olji, do izstisa (baje pomaga lajšat porodne bolečine).
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

Lačne porodnice, lačne.... Matejkauser posted image Kakšne pa naj bi bile laične porodnice? Nisem še slišala zanje...a mogoče tiste, ki o porodu samo berejo in nakladajo, pa nikoli ne rodijo ali kaj?user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Nisem nek medicinski um, vendar mi tule pri vseh tistih lačnih porodnicah nekaj ni čisto jasno....a tisti  klistir, ki ga ponavadi fašeš pred porodom  nima nekega svojega pomena user posted image ...že to ti nekako pove, da naj bi se na porodno mizo spravile s kolikor se da praznim črevesjem...


poglej, mi nismo neke laične porodnice, ki pametujemo na pamet - mi smo mame ki smo rodile drugje in ti povem da je drugje drugače. in jaz nisem dobila klistirja in ga tam ne dajejo. dajejo pa hrano in pijačo, če želiš. tudi v banji lahko sediš, in prižganimi eteričnimi olji, do izstisa (baje pomaga lajšat porodne bolečine).

Tako da...mislim, da bi bilo dobro, da bi malo bolj zaupali tistim, ki nam pomagajo pri porodu...Res da niso bogovi....zagotovo pa  dobro vedo, kaj je za otročka in bodočo mamico bolj zdravo... 


in ja, zaupam tistim, ki so mi pomagali pri porodu - še toliko bolj, ker so tam 10 let pred slovenijo kar se porodničarstva tiče. in samo to hočem povedat - dajmo spremenit stvari na bolje tam kjer lahko. kjer lahko in ni noben problem to izboljšat. ne vse zavijat v avreolo "oni že vejo", ker je tudi to znanost in se mora razvijat in spreminjat z novimi dognanji. in sorry, je razlika med slovenijo in skandinavijo - in jaz sem za to da sledimo najvišjim standardom evrope, kjer lahko.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 18:34:03   
nusi
pelin - ne bit huda, nisem niti tvojga posta brala celga, samo itak se vedno delimo na dva pola.

ne vem zakaj imajo eni tolk za povedat čez tiste, ki si želijo več. Sej noben ne brani ženski, da rodi kot po tekočem traku, brez vode, hrane in ne vem česa še vse bi si katera zaželela, samo kaj je narobe s tem, da si nekatere želijo roditi drugače, pa če bi jim postregli v porodni s kokakolo, kaj je s tem narobe? A se katera zato prikrajšano počuti al kaj?

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 18:45:21   
pelin
Ne , mislim, da ne bi bilo nič narobe, če bi nas v porodni sobi malo bolj pocrkljali in razvajali...vendar do nekih mej, ki so zdravstveno sprejemljive...

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 19:38:48   
end1

IZVIRNO SPOROČILO: pasijonka

Od kje ti ta podatek? Kjer sem rodila, delajo tudi urgentni CR tako in samo tako (na srečo ga sicer nisem potrebovala).


ker sem v prvo rodila z urgentnim CR in je bila možna samo splošna anestezija. Pri meni gotovo niso imeli dovolj časa, da bi mi skušali omrtvit le spodnji del, kot je meni znano je bol zakomplicirano.

Ravno zato sem pri drugem porodu vzela epiduralno, da v primeru urgentnega CR slišim otroka ob rojstvu, HB sem rodila vaginalno.

(odgovor članu pasijonka)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 20:51:31   
pasijonka
IZVIRNO SPOROČILO: end1


IZVIRNO SPOROČILO: pasijonka

Od kje ti ta podatek? Kjer sem rodila, delajo tudi urgentni CR tako in samo tako (na srečo ga sicer nisem potrebovala).


ker sem v prvo rodila z urgentnim CR in je bila možna samo splošna anestezija. Pri meni gotovo niso imeli dovolj časa, da bi mi skušali omrtvit le spodnji del, kot je meni znano je bol zakomplicirano.

Ravno zato sem pri drugem porodu vzela epiduralno, da v primeru urgentnega CR slišim otroka ob rojstvu, HB sem rodila vaginalno.



Saj v tem je razlika, to govorim. Pri nas CR delajo tako, kot so ga tebi - vedno, tam pa v spinalni - vedno...

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 21:21:28   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Lačne porodnice, lačne.... Matejkauser posted image Kakšne pa naj bi bile laične porodnice? Nisem še slišala zanje...a mogoče tiste, ki o porodu samo berejo in nakladajo, pa nikoli ne rodijo ali kaj?user posted image


ma ja, neki tazga user posted image   al nikol rodile - kao teoretičarke, al pa une, ki sam zamižijo, noge narazen dajo in čakajo da ga dohtarji ven potegnejo user posted image user posted image user posted image   mogoče je kera od teh tudi lačna? user posted image


načeloma jaz sicer ne zagovarjam težke hrane pri porodu, nimam pa proti kaki konkretni malici - moj energy frape je bil super ideja npr. user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 14.5.2011 21:23:31 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 21:48:07   
juhica
A pri nas je klistir obvezen? Mene so v Kranju tri leta nazaj vprašali, če ga želim, pa sem ga, ravno iz tega razloga, da sem lahko sproščeno pritiskala. Aja in jst sem bila normalno sita, in ni mi bilo nič slabo med porodom, če bi bila lačna, bi pa nekaj pojedla (ne se nažrla), ne da še o tem tuhtaš med popadki...Ok, je pa res, da sem obakrat (sploh drugič) hitro rodila, ampak tega nikoli ne veš... in če rodiš ponoči, je fajn kaj imeti s sabo, če slučajno ne dobiš večerje - ja sori no, eni tudi o tem pač razmišljamo, nouser posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 22:03:42   
m_o_i
bemti SLO in tujinouser posted image

v SGju so mi naredili spinalni blok za urgentni CR; kolko pa traja vse skupaj, pa naj povem takole: ob 10.30 sem se na uro gledala, ko sem bla na CTGju. potem se je pa zacelo na hudo dogajatuser posted image
dete rojeno ob 11.07; v tem casu so me: spravli kr s posteljo vred eno nadstropje visje v operacijsko, se pred tem sem dala avtogram okol carskega reza(da ga dovoljujem, pa to), dali ono modro tekocino v mehur, iskali zile za katetrcke, vpicli injekcijo v hrbtenico(ali splosna ali blokada smo se dogovarjali v dvigalu), privezali na operacijsko mizo kot na krizuser posted image , pridruzla se nam je skupinica dijakov al studentovuser posted image (ok, to sem ze ob sprejemu v P podpisala, da se lahko "ucijo" na meniuser posted image ).
evo, tega se spomnim jasno iz operacijske, potem pa vem samo to-da dokler mulc ni zajokal-da mi je blo slabo za umretuser posted image

aja, ko sem sedela na mizi in cakala na injekcijo, sem zvedla se to, da se CR lahko naredi v 7 minutah-od priprave do zasitjauser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu juhica)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: hrana med porodom
14.5.2011 23:18:06   
lilip
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Lačne porodnice, lačne.... Matejkauser posted image Kakšne pa naj bi bile laične porodnice? Nisem še slišala zanje...a mogoče tiste, ki o porodu samo berejo in nakladajo, pa nikoli ne rodijo ali kaj?user posted image


ma ja, neki tazga user posted image   al nikol rodile - kao teoretičarke, al pa une, ki sam zamižijo, noge narazen dajo in čakajo da ga dohtarji ven potegnejo user posted image user posted image user posted image   mogoče je kera od teh tudi lačna? user posted image


načeloma jaz sicer ne zagovarjam težke hrane pri porodu, nimam pa proti kaki konkretni malici - moj energy frape je bil super ideja npr. user posted image


Tole se mi sicer ne zdi ravno prijazno, ampak na forumu pač napiše vsak svoje mnenje. Jaz sem svoje mnenje napisala na podlagi svojih izkušenj - imela sem dve zelo pozitivni porodni izkušnji in nimam občutka, da smo v Sloveniji 100 let za časom. Pa sem že šla kdaj čez naše meje in tudi na lastni koži izkusila zdravstvene storitve "razvitejših" držav.

Kolegica je bila dve leti v Ameriki in se ji je zdel njihov zdravstveni sistem/politika boljši kot naš. Svak pa je živel v Ameriki 30 let in se mu zdi slovenski veliko boljši (no, ameriški se mu zdi boljši če imaš poln bančni račun). Primerjave s tujino delamo na podlagi raznih izkušenj, velik vpliv imajo tudi mediji. Se mi zdi, da je mnenje kaj je boljše/slabše zelo subjektivno.

In nisem zagovornik nekih zastarelih metod v porodništvu, se mi pa ne zdi realno, da imajo javne bolnišnice na voljo cel samopostrežni bife. Mislim, kaj če ima ena rada pomarančni sok, druga borovničev, spet tretja pa bi pila pesin sok?!user posted image  Se mi zdi normalno, da lahko piješ tekočino po požirkih in morda kakšen okrepčilen napitek ali juho, če porod traja res dolgo, ampak da bi si pa kakšno posebno stvar želele točno takrat, se mi pa zdi.... Hm, nenavadnouser posted image  Za uresničitev posebnih želja imamo partnerje, ne pa sestre, zdravnikeuser posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: hrana med porodom
15.5.2011 0:56:10   
mateyka
glej lilip, mogoče je tvoje mnenje, da je slovensko porodničarstvo enakovredno skandinavskemu, samo dejstva so pa druga stvar in nimajo povezave z osebnim mnenjem.

p.s. hm, ne vem, mogoče bi drugače razmišljala, če bi kdaj gor rodila. jaz sem bila podobnega mnenja kot ti, dokler nisem gor rodila. nato sem spremenila mnenje na podlagi izkušenj.

p.s.2 za ameriko pa nimam dovolj podatkov. predvidevam, da niso v vrhu, ker afaik majo tud samo cca 90 dni porodniške. v glavnem ni user friendly glede tega..

< Sporočilo je popravil mateyka -- 15.5.2011 0:58:18 >

(odgovor članu lilip)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: hrana med porodom
15.5.2011 7:51:38   
Masha_M
IZVIRNO SPOROČILO: lilip

Kolegica je bila dve leti v Ameriki in se ji je zdel njihov zdravstveni sistem/politika boljši kot naš. Svak pa je živel v Ameriki 30 let in se mu zdi slovenski veliko boljši (no, ameriški se mu zdi boljši če imaš poln bančni račun).


Toliko o ameriškem zdravstvenem zavarovanju samo za bogate:
"V Sloveniji sem za zdravstvo (prispevki za obvezno zavarovanje in premija za prostovoljno zavarovanje) plačeval okoli 380 evrov na mesec (vsi prispevki), v ZDA pa plačujem mesečno 180 dolarjev oziroma 108 evrov. Glede na povprečni BDP na prebivalca torej v Sloveniji plačujem sedemkrat več (!) kot v ZDA." Vir: http://www.finance.si/216870/Slovenija_Amerika_in_kakovost_%beivljenja

Slovensko zdravstvo se ljudem zdi cool, ali pa vsaj za silo sprejemljivo ker so večinoma vsi jedli nore gobe in verjamejo v to, da je pri nas zdravstvo brezplačno. Kdor zna pogledati svojo plačno listo in ve kaj je to bruto-bruto plača, gre pa lahko samo še jokat v kot. user posted image

(odgovor članu lilip)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: hrana med porodom
17.5.2011 7:08:54   
Anonimen
V LJ sem jedla na skrivaj, dokler me ni dobila, preostanek sem morala pospravit. Dma sem jedla ornk zajtrk, tam 1/2 višnjevega zavitka in to je bilo potem vse do 23h, ko sem bila premeščena na oddelek. Pa mi ni bilo nekaj preveč do hrane. Vmes me je babica spraševala kdaj je bil zadnji obrok, ker so mi dodajali glukozo. Pila sem po želji, svetovano je bilo, da naj večkrat po malem. Mož mi je stalno polnil bidon z vodo. Brez problema.

Sama ne vidim absolutno nobenega problema za uživanje lažje hrane, napitkov, sploh pa tista varjanta miksanega mlečno- sadnega napitka, se mi zdi odlična.

Ja, se je treba odrekat po porodu in ne, ni problem zdržat brez, ampak RES ne vidim pomena v stradanju. Rabiš energijo, da lažje dobro sodeluješ, brez hrane, to narediš težje.

(odgovor članu Masha_M)
  Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: hrana med porodom
23.5.2011 10:56:17   
linči 312
za vse tiste, ki menite, da hrana med porodom ni ok...

prebrala sem knjigo Modrost rojevanja, kjer avtorica piše tudi o hrani med porodom. če na kratko povzamem, kar je zapisala, lahko rečem, da je odrekanje hrani skrajno nesmiselno. to namreč še zdaleč ni zagotovilo, da med morebitnim CR v splošni anesteziji ne bi prižlo do zapletov. kot ste že nekatere zapisale, se hrana prebavlja počasi in klistir še ne pomeni, da je v celoti izločena. poleg tega pa avtorica navaja, da v želodcu še vedno ostajajo želodčni sokovi, ki ravno tako lahko pripeljejo do zapletov v primeru operacije. avtorica nato nadaljuje, da v večini porodnišnic, kjer se hrana in pijača prepovedujeta, se porodnnicam daje intravenozna infuzija z glukozno raztopino (v lj porodnišnici je že tako, to vem iz lastnih izkušenj in prepričevali so me, da mi to da dovolj energije :) )avtorica pri tej infuziji opozarja, da ni povsem varen nadomestek, saj lahko preveliki odmerki pripeljejo do novorojenčkove dihalne stiske (v mojem primeru je bilo tako), povzročijo krče pri otroku, zaradi nizkega krvnega sladkorja in nizke vrednosti kalcija v krvi. prevelik odmerek pa lahko škodi tudi materi. nadalje avtorica navaja mnoge raziskave na to temo, pri čemer naj omenim študijo, ki je bila opravljena na nizozemskem in je primerjala med seboj porodnice, ki so jedle in tiste, katerim je b ila hrana odvzeta. pri slednjih je bilo več slabega napredovanja v drugi porodni dobi.

za konec naj zopet povzamem avtorico, ki povsem laično zapiše, da je "porod edino težko človeško delo, pri katerem velja medicinska prepoved hranjenja in pitja".In še za tiste, ki pravite, da na hrano niti pomislile niste. "Številne ženske med porodom ne občutijo lakote in njihovi porodi napredujejo tako hitro, da bi obrok predstavljal motnjo. Če porod napreduje in če mama noče jesti, ugotavljam, da je najbolje, da se upoštevajo njene želje. Ona ve, kaj je dobro zanjo. Na drugi strani pa številne ženske, še posebej prvorodke, rojevajo več kot šest ur." IN slednjim naj se hrana ne odreka. Kajti ljudje smo si različni. Nekateri pač enostavno za večji fizični napor (kar po moje porod je) potrebujemo hrano. Kakršnokoli že - težko, lahko,...

in v razmislek vsem tistim, ki menite, da pri nas osebje popolnoma ve kaj dela, in da nikakor nismo v srednje veku. No morda res ne v srednjem veku, vsaj kakih sto let za časom pa. Ali se vam tudi zgolj ležeči položaj zdi edini naraven? Pri meni je bilo namreč sedenje, sprehajanje in vse ostalo, kar ni v horizontali, prepovedano.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: hrana med porodom
23.5.2011 19:58:47   
Anonimen
No, midva nisva niti čakala, da bi kaj prepovedali. Zahtevala sva dvižen naslon pri postelji, jasno sva povedala, da dokler se zares ne začne, želim stati, se premikati ob postelji in da vsekakor ne mislim rodit na boku oz. leže na hrbtu. Da moj cilj je najboljše možno sodelovanje, ampak da pričakujeva tudi njihovo. So naju čudno gledali, dali navadno posteljo, potem je pa moj gnjavil in so mu le 'ustregli'. Pravzaprav se zgovoril na mojo histerijo.user posted image da se boji, da se mi bo odpulilo in bo konec sodelovanja. user posted image  So se tudi oni ustrašili histerije in naredili kot je treba. Pa smo bili brez histerije in opravili v razmeroma normalnem času. user posted image

Sama mislim, da je tako, kot so svetovali v MŠ. Več kot nas bo 'zahtevnih', večja je možnost, da bodo 'tisti zgoraj' ugotovili, da ne morejo pustiti osebja delati 100 let za časom. V KC (in drugod po Slo) bodo spremembe samo, ko bomo dojeli, da imamo tudi mi pravice postavljati zahteve po večji razgledanosti, napredku v postopkih in posegih, po večji količini pripomočkov in osnovnih sredstev... Seveda, ne rabimo pa bit nesramni in osorni, saj ena babica res ni kriva, če ima na voljo le eno ubogo dvižno posteljo, ki niti ne deluje kot bi morala, ali pa le en prenosni CTG in moraš zato biti neposredno ob postelji ves čas...

(odgovor članu linči 312)
  Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: hrana med porodom
24.5.2011 13:28:19   
izalina
Rodila pred 1 letom v Postojni. Babice so me neprestano opozarjale, da naj pijem oz. mojemu dragemu naročile, naj mi daje za pit vsakih 15 minut par požirkov. So pa tudi večkrat vprašale, koliko sem spila. Rojevala sem čez noč in sem vmes pojedla dve energijski ploščici (ne v porodni sobi, ampak med sprehodom po hodniku). Ne vem pa kako bi preživela 21 urno rojevanje brez hrane. Saj ni čudno, da se ženske matrajo, ko pa nimajo nič energije za iztis otročkauser posted image

(odgovor članu pasijonka)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: hrana med porodom
10.6.2011 9:45:46   
mavrica24
Rodlila dobri dve leti nazaj v Lj. Jedla nisem nič od zjutraj, rojevati sem pa začela proti večeru. Pa sem pred tem naročila svojemu, da mi gre po sirovo štručko, sok in frutabele, da bom lahko speljala. In sem se tudi z babico zmenila, da rabim energijo, da bom lahko sodelovala. Mi je brez ugovarjanja dovolila, sva se v šali zmenili, da bom pridna, da ne bo treba kakih posegov z narkozo. Rodila sem potem v 3-ih urah - naravno in brez problemov, pa za prvič hitro. Ne vem pa, če bi šlo tako dobro, če bi bila sestradana.

(odgovor članu izalina)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?