|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 12:54:01   
Sarica2
In ko sem tamali razložila, da naj sestri reče, da naj jo pusti pri miru


A tole ne pomeni, da naj se zmenita med sabo. Ne želim provicirati; vendar še vedno menin, da se morajo otroci tudi sami kaj pomeniti.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 12:54:28   
krtekxx
Khm, Nika v službi se mi zdi, meni se tekanje po razredu in obmetavanje res zdita taki navihani kršitvi. In ja, moj otrok - to je moje mnenje - je pri 7 letih še premalo zrel, da bi vedno upošteval navodila in se držal pravil. Mimogrede, tudi jaz pri dobrih 40-ih velikokrat namerno kršim zakone (telefoniram v avtu brez prostoročnih pripomočkov, tečem čez cesto ne ravno na prehodu za pešce...ne neprestano, vendar kdaj pa kdaj pa ja).
Po mojem mnenju se pač ene učiteljice zelo poslužujejo komuniciranja s starši ob takih težavah šolarjev, druge pa same ukrepajo tako, da so stvari pod kontrolo. Zavisi od izkušenosti in sposobnosti.
Vse kar sem napisala ne pomeni, da zagovarjam otrokovo početje. Za vsak podpis, ki ga prinese pri nas domov, se zelo resno pogovorimo, povemo mu, da ga razumemo, da je pozabil upoštevati to pravilo, vendar se mora truditi ravnati se po pravilih. Glede pretepanja se mi zdi, da se pač vsak otrok mora znati braniti, je pa vsekakor potrebno ustrezno ukrepati, če reagira na določene situacije sam s pretepanjem, oz. izziva pretepe. Je pa res, da tega pri naših dveh fantih še nismo "jemali". Zaenkrat.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 12:58:58   
Sarica2
Pa saj to je največji problem - popoldansko varstvo. Ti podpisi letijo samo od učiteljice iz popoldanskega varstva. Pa še okrog 30 otrok je v skupini. Ko pridem v šolo so povsod, v razredu, v slačilnici, na hodniku, v avli. Ne vem ali imajo sploh vse pod nadzorom.

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:01:17   
mateyka
Sarica, glej, jaz se s tem ravnokar ubadam (uboganje na besedo, da ni treba vsakič povzdignit glas ko hočemo, da kaj naredi) pa ima mala 4 in je v vrtcu. smo imeli govorilne v vrtcu, ker je bil zaradi tega problem. te stvari se ureja takoj ko je otrok sposoben to sprocesirat in ne ko je "vržen v vodo" in mora že to vsaj osnovno obvladat. ampak ok, zdej je kar je, pač delate to kasneje. se da, ampak je težje in večji bo upor (z njegove strani). gre se za to da postaviš in predstaviš svojemu sinu jasna pravila in posledice, če se jih ne drži. da mu vse razložiš in ponavljaš, da si do konca dosledna (tudi če je težko), dokler se stvar ne popravi. in če je frustriran mu tudi poveš, kdaj bo bolje in zakaj ter ga motiviraš da vztraja (in z njim tudi ti). na en enostaven način mu tudi predstavi prednosti - prijatelje se pridobiva z primernim vedenjem. seveda ni zdaj vsak prijazen, če si ti, je pa velika večina prijazna nazaj, če si prijazen tudi ti. user posted image

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:01:24   
Taddy78
Sin je rojen novembra zato smo prestavili šolanje. Ne samo da kot mama ne vidim sina dovolj zrelega za šolanje, ampak 5.letnika dati v prvi razred, ker je splošno znano, da je 1.razred kot bivša mala šola...totalna laž. Mi smo se v mali šoli samo igrali, se nismo učili ne pisat na brat, ne matematike, ne delat domačih branj, sploh pa ne referatov.
vem, otroci so si različni in da nekateri tudi leto kasneje niso nič kaj bolj umirjeni in zainteresirani za šolo pa vseeno. Podpis za vsak "prekršek". Zame dokaj neugodna situacija, saj se ponavadi vidi ravno tistega, ki "vdari" drugi. Ne podpiram agresivnosti, ampak kaj pa bo z otrokom, če bodo vsi samo tolkli po njem, branit pa se ne sme, ker to ni lepo. So otroci, ki res ne poznajo V-ja od vzgoje in s takimi je takaltak skozi problem, vem pa za svojega sina, da za brezveze nikogar ne bi vdaril, potisnil ali se kakorkoli znašal nad kom (kvečjemu vedno on potegne takratko).
Na splošno bi se sama pozanimala, kakšni so kaj ostali otroci v razredu. Če izstopa samo on, potem že je problem, pozanimala bi se, če je podpis dobil tudi tisti, zaradi katerega se je "branil"...obstajajo tudi učiteljice (kot tudi vzgojiteljice v vrtcu), ki si že v prvih dneh šole naredijo svoj seznam ljubljenčkov in seznam tistih, ki jim pač enostavno ne sedejo oz. niso simpatični. In če je pri vas tako, lahko pričakuješ podpise do konca leta, za vsako pomembno in nepomembno stvar (poznam samo en tak primer, ko je punčka za vsako figo morala sedeti na stolčku za poredne, da o ostalih "kaznih" sploh ne govorim, ko pa je mamici prekipelo in je vzojiteljicam povedala kaj jim leži, se je naenkrat težavna punčka prelevila v pridno princesko) .

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:02:31   
ronja
A tole ne pomeni, da naj se zmenita med sabo. Ne želim provicirati; vendar še vedno menin, da se morajo otroci tudi sami kaj pomeniti.

ja, definitivno: če se le da, naj se vedno najprej sami probata zmenit. Dostikrat jima tudi rata in me nič ne rabita in takrat se nikakor ne bom mešala zraven - tudi če se mi zdi, da sta se nekaj mal čudno zmenili - če je njima obema prav - ok.
Vedno naj se najprej probata sami zmenit. Če pa ne gre, potem pa naj pride rajši do mene/vzgojiteljice/... kot pa da odgovori z nasiljem. To sem učila že starejšo in ta res za vsako figo prideuser posted image . Tamala je pa bolj samostojna in bi rada sama vse zrihtala (ker ji večinoma pri ostalih tudi rata - pri Ronji pa - roko na srce - še meni se je včasih težko zmenit z njo, kadar bi ona težilauser posted image - kako naj to pričakujem od 2 letnice?) Torej: če se ne moreta sami zmenit, pa pridita do mene in bomo skupaj rešile problem - še vedno smo ga in vedno sta bili obe na koncu zadovoljni. Ker kot si sama rekla: stvari niso črnobele in navadno ima vsaka kaj masla na glavi - en izziva, drug popeni. Boljše je prej nehat, pa jih bo slišal tisti, ki izziva, popenil pa ne bo nihčeuser posted image .

Glede pretepanja se mi zdi, da se pač vsak otrok mora znati braniti

To, da na izzivanje reagiraš s ščipanjem, ni obramba. to je fizično gledano napad, ker se ne znaš branit drugače - in ravno tega ga je treba naučit - branit se z besedami, z načinom komunikacije. Če te kdo fizično napade, valjda, da se braniš - da bi pa ti šefa na gobec, ker bi ti rekel, da si ga nekaj posrala (tudi, če ga nisi), pa vseeno ni sprejemljivo. niti da bi ga uščipnila. NI tak?


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:02:39   
Sarica2
Vsaj ena, ki ima še take probleme kot jaz. Vsi ti podpisi se mi res zdijo pretirani. Nekoč so se fanje vse odmore pretepali, dirjali po hodnikih, obmetavali s kredami, gobami itd. Pa ni bilo takšnih halo-jev kot sedaj. Počasi se mi zdi, da bom dobila podpis že, če bo nekoga malo bolj grdo pogledal.

(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:03:12   
uškinamama
krtexxx, sarica ....nismo tukaj, da bi poveličevali naše "popolne " otroke in zmerjali vajine, no. Mislim, da je Nika mislila na tisti odlomek , ko je tvoj mali strgal  list s kršitvijo. To je eno tako dejanje, ki je stopničko višje od nedolžnega (zame tudi to ni) divjanja po razredu. Ker tudi to divjanje (pomisli, pri nas jih je 27 ) lahko prinese hude posledice...

Sarica, ne vem, imam občutek , da ne želiš razumeti. Ronja je napisala, da je rekla deklici naj sestrici POVE, REČE naj jo pusti pri miru. Ni ji rekla udari jo/ focni jo, ker te izziva ( kar počne tvoj fantek, kot si napisala v začetnem postu).



_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:07:19   
ronja
Ne podpiram agresivnosti, ampak kaj pa bo z otrokom, če bodo vsi samo tolkli po njem, branit pa se ne sme, ker to ni lepo.

Otroku, ki ga ne naučimo, da na izzivanje ne odgovori z nasiljem, ampak drugače, ne bo lepo v nobenem primeru. Če ga kdo besedno napade, naj se besedno brani. Naj ne udari. Če ga kdo udari, se seveda brani. V šoli na žalost ni več tako kot v vrtcu, kjer lahko otroci pokličejo vzgojiteljici in bosta naredili red - tam sta dve za max 24 otrok, v šoli je ena za 30 - je kar razlika...


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:10:29   
uškinamama
Zame dokaj neugodna situacija, saj se ponavadi vidi ravno tistega, ki "vdari" drugi. Ne podpiram agresivnosti, ampak kaj pa bo z otrokom, če bodo vsi samo tolkli po njem, branit pa se ne sme, ker to ni lepo.



Dobro si napisala taddy, samo tukaj bi rada povdarila, da saričin otrok se ne brani - on udari prvi.

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:12:26   
ronja
Nekoč so se fanje vse odmore pretepali, dirjali po hodnikih, obmetavali s kredami, gobami itd.

Pa se ti je to nekoč zdelo fajn. Meni se tisti fantje niso zdelo pretirano srečni. meni se je že takrat zdelo, ad jim manjka pozornosti. In dostikrat se je tisto divjanje kar hudo končalo - brata so peljali šivat glavo, ker "mu je metla padla na glavo" - sama od sebe mu ni... Pač se niso hoteli ubadat s tem, kako je pretep nastal. Ampak imel je posledice. ne nujno luštne. Pri nas je bil dostikrat kak od teh fantov z razbito glavo. Moram priznat, da mi je to, kar imajo dandanes v vrtcih (za šole še ne vem, še nismo tam), veliko bolj všeč. Tudi vzg. pravijo, da opažajo bistven napredek, da se otroci bolj zavedajo svojih napak, se jih trudijo odpravit, so bolj strpni en do drugega in se manj pretepajo kot pred 15imi leti. Meni se zdi to fajn. In to se ni zgodilo samo od sebe - zgodilo se je ob skupnem sodelovanju in trudu staršev in vzgojiteljic.

Vame je bil v mali šoli zatreskan en fant, ki je to izkazoval na tipičen način za male fantke - in sta mi starša razložila, zakaj to počne in vse okoli tega in mi je bilo zato lažje, sem ga potem tudi znala umirit. Če bi mi rekla, da naj se sami zmenimo, bi mi pa ne bilo glih fajn. Se je namreč ta vzorec ponavljal še v oš.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:13:21   
Taddy78
Mogoče bi še dodala samo to...zdaj otroka vsak dan maltretirat s tem kaj je prav in kaj ne, če se ne ve za ozadje problema, lahko naredi otroku kvečjemu samo slabo. Vprašanje če bo prav razumel kritiko, vprašanje kaj stoji za vsem. Zahtevek za podpis starša...najprej bi se pozanimala kaj se je v resnico zgodilo, kdo in zakaj je "sodeloval". Lahko, da se je res samo branil in kaj naredimo otroku, da mu odvzamemo to možnost? Dokler smo mi zraven, znamo v večini pravilno ocenit situacijo, vprašanje, kako jih ocenjujejo učiteljice.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:20:33   
ronja
Lahko, da se je res samo branil in kaj naredimo otroku, da mu odvzamemo to možnost?

Moramo mu dat drugo možnost - o tem ves čas pišemo - kako lahko reagiraš na izzivanje brez nasilja. Ker se da - saj tudi tebe kdaj kdo izziva, pa ga ne uščipneš, ne?

Dokler smo mi zraven, znamo v večini pravilno ocenit situacijo, vprašanje, kako jih ocenjujejo učiteljice.

Dokler ne vemo, da ga učiteljica res serje, je fajn učiteljici zaupat. Večina jih verjetno vseeno želi najboljše za otroke in niso tam samo zaradi plačila. Dvomit apriori vanje, samo zato, ker so na našem krasnem otroku videle nekaj, kar nam ni všeč, ni konstruktivno.

Se je pa vedno treba pozanimat o ozadju - ampak saj to je to: da se pogovoriš z otrokom. Zakaj je to naredil. On odgovori, da ga je punčka izzivala, ti mu razložiš, da to ni pravi odgovor in ponudiš alternative. To je res delo staršev, ne učiteljev, oni naj bi jih učili črke, poštevanko, itd...


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:36:14   
krtekxx
Če te kdo fizično napade, valjda, da se braniš - da bi pa ti šefa na gobec, ker bi ti rekel, da si ga nekaj posrala (tudi, če ga nisi), pa vseeno ni sprejemljivo. niti da bi ga uščipnila. NI tak?

Ronja, to sem tudi mislila, ti si pa podrobneje obrazložila :)
Urškinamama, se tudi s tabo popolnoma strinjam. Za iztrgan list je dobil poleg pridige konkretno kazen tudi iz naše strani...celo bajto je moral pomest namesto risanke. Mislim, da tega ne bo nikoli več naredil, ker je pri nas prava tragedija, če ne sme gledat risanke na nacionalki.


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:37:04   
mateyka
pozorno berte ronjo in se učte! user posted image

ne, res, ronja ima popolnoma prav. treba je otroku dat alternative. če nekaj prepoveš.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:38:52   
Sarica2
Ne vem, če je moj otrok tisti, ki prvi udari. Če ni vedno tisti, ki zadnji udari in vidijo le njega. Težko je pojasniti tudi strgano rumeno rutico že v prvem tednu. Predvidevam, da je ni raztrgal sam. Pa modrice okrog oči. Bilo je vključenih več otrok. Ali so vsi dobili podpise?????

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:41:11   
pety78
IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2

Pa saj to je največji problem - popoldansko varstvo. Ti podpisi letijo samo od učiteljice iz popoldanskega varstva. Pa še okrog 30 otrok je v skupini. Ko pridem v šolo so povsod, v razredu, v slačilnici, na hodniku, v avli. Ne vem ali imajo sploh vse pod nadzorom.


Mi smo šli okoli 12. ure že domov, kjer smo zunaj tekali, šli na igrišče, skratka popoldne je minilo v znamenju igre. Sedaj pa žal zaradi delovnega časa vse več otrok ostaja v podaljšanem bivanju do 15. ali 16. ure in nemogoče je od razigranih otrok pričakovati, da se bodo 4 ure igrali v miru in tišini in lepo pridno sedeli.
In če je otrok "nemogoč" samo pri podaljšanjem bivanju, po možnosti le pri eni vzgojiteljici, jo smatram za nesposobno!

Bi pa jaz na avtoričinem mestu šla v šolo in se pomenila z razredničarko. Potem bi dobila malo boljšo sliko, ali otrok res tako zelo nagaja.
Vsekakor pa dejanja, kot so divjanje v razredu in nogomet z gobo, streljanje s kredami...niso na mestu in tega ne odobravam, saj še prehitro pride do poškodb.
Je pa vloga vzgojiteljice, da zna zaposliti otroke, jim kaj zanimivega pripraviti, ne pa pustiti, da se sami znajdejo po svoje, ker bodo seveda divjali. Potem pa piše, karkoli že pač piše.

Skratka...v šolo na razgorov, potem pa še seveda pogovor s sinom!

Ne vem, če je "dovoljeno" da ima v popoldanskem varstvu samo ena oseba tako število otrok. user posted image


_____________________________



(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:43:59   
Sarica2
Pa še to bi napisala, da je ta učiteljica pred leti enemu fantu, ki ni takoj nehal pisati v delovni zvezek; ta delovni zvezek vzela in ga v pričo otroka raztrgala na dva dela. Miru ni bilo dokler starši niso posredovali in rekli, kaj bi bilo, če bi njihov otrok na polovico raztrgal redovalnico.

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:48:01   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2

Ne vem, če je moj otrok tisti, ki prvi udari. Če ni vedno tisti, ki zadnji udari in vidijo le njega. Težko je pojasniti tudi strgano rumeno rutico že v prvem tednu. Predvidevam, da je ni raztrgal sam. Pa modrice okrog oči. Bilo je vključenih več otrok. Ali so vsi dobili podpise?????


No malo si obrnila ploščo user posted image   ( v prvem postu pišeš, da je sam priznal, da je uščipnil , ker ga je izzivala;  pa da itak ne posluša brez da dvignete ton ; da je počečkal risbico nič krivi deklici...)

Če je tako, da ne veš ali se on brani ali napade prvi - pogovor . Z malim, z učiteljico, z mamicami drugih otrok. Da dobiš en realen vpogled v dogajanje. Tudi razna ugibanja ( strgana rutica) si boš prišparala s pogovorom. Kaj pravi sine, kako se je strgala rutica? 

Pa še Pety- ne vem koliko je normativ otrok v podaljšanem bivanju - naših je 27.

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 13:49:26   
Sarica2
Pravijo, da jih imajo maksimalno možno število. In to zaradi tega ker lansko leto eni starši niso dali vloge oziroma izpolnili tistega obrazca, da bodo potrebovali popoldansko varstvo. Sedaj pa le tega želijo. V šoli pa pravijo, da so dobili premalo denarja od ministrstva, da bi imeli še eno skupino. Je res noro, ko prideš prej v šolo in vidiš vse tisto vpitje, skakanje, id.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 14:05:45   
kalbo
Še ena k bo svojga piškotka do onemoglosti ščitla pred zlobnimi silami. Pogovori se z otrokom, podpise sankcioniraj, ne pa da iščeš nešteto izgovorov za svojega razvajenega mulca. Otrok pri šestih letih še kako lahko posluša navodila brez vzdignjenega glasu.

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 14:09:48   
ronja
Ne vem, če je moj otrok tisti, ki prvi udari.

Lej, v prvem postu si napisala, da je uščipnil sošolko, ker ga je izzivala - v tem primeru je on prvi začel s fizičnim nasiljem nad drugo osebo. Če je bilo tako, kot si napisala. Če ni bilo, ne morem komentirat, ker ne vem. Ampak da je tu udaril prvi, si napisala sama.
Da je nedolžni sošolki počečkal risbico tudi ni prav. Ni, pa pika. če bi ga ona potem kresnila (ker jo je s tem izzival) - bi se ti zdelo prav?

Če ni vedno tisti, ki zadnji udari in vidijo le njega. Težko je pojasniti tudi strgano rumeno rutico že v prvem tednu. Predvidevam, da je ni raztrgal sam. Pa modrice okrog oči. Bilo je vključenih več otrok. Ali so vsi dobili podpise?????

Nimam izkušenj, še nikoli se ni nobena stepla v vrtcu, ampak iz pogovorov z drugimi mamicami, se mi zdi, da obvestijo pri nas vzgojiteljice starše vseh udeleženih v pretepu. Tako da - ja, verjetno so vsi dobili podpise, kako pa naj sicer starši vejo, da se otroci mlatijo v šoli - tega si navsezadnje verjetno nihče ne želi.

Imam občutek, da ti ni prav oz. se počutiš malo krivo, da nisi reagirala takrat, ko jih je skupil tvoj otrok, zato bi zdaj rada malo kompenzirala - v smislu: naj se pač vedno vse sami zmenijo. Ampak 6 letniki se še ne znajo vedno sami zmenit. In če jih bomo pustili, da bo zmagal močnejši, lahko tvoj fantek zelo slabo odnese, ker sploh ni nujno, da je on najmočnejši v razredu... zato jih je boljše učit drugačnega pristopa. Nasilje ni ok - niti nad njim niti od njega - v nobenem primeru.

Če imaš slabo vest za prej, mu to lepo prostodušno priznaj. "Poslušaj, sine, zadnjič so te namlatili, pa nisem nič rekla - pa to ni bilo prav. Veš, ko sem jaz hodila v šolo, je bilo vse skup še bolj razpuščeno in smo se mulci non stop tepli - ampak to ni bilo fajn, sem jih tudi dostikrat pokasirala - pa sem mislila, da je to normalno in sploh nisem razmišljala, da je lahko drugače. Tebi privoščim drugače in bomo delali drugače, ok? Nihče te ne sme udarit in tudi ti ne smeš nikogar udarit. Če te kdo izziva z besedami, mu z besedami vrni. Tudi te znajo bolet, saj vidiš, da te razjezijo. Če se ne spomniš takoj, kaj bi mu zabrusil, pa počakaj trenutek, da najdeš besede. Če kdo začne pretep, pokliči učiteljico, da naredi red."

Kar se rutke tiče - mojidve sami strgata marsikaj, mislim, da bi jima tudi rutko ratalo, sploh po kakem preganjanju po dvorišču, pa če je še kje kako drevo v bližini... Ni pa nujno, lahko da mu je kdo "pomagal" pri tem, seveda. Ampak zakaj zaboga ga ne vprašaš? Če bi moja punca prišla plava iz vrtca, bi jo sigurno vprašala, kaj so imeli. Tudi vzg. vprašajo, če vidijo kako modrico in se mi zdi to prav - lepo da skrbijo zanje, da povejo, da so opazile (tako se tudi zavarujejo, da to ni nastalo v vrtcu) in hkrati še preverijo, od česa ta modrica je (sama ju ne tepem, ampak obstajajo tudi taki starši, ki puščajo sledi na otrokih...), kar daje meni kot mami en tak občutek varnosti - da res gledajo na vsakega otroka in jim ni vseeno. To je fajn občutek - podpisi so nekaj podobnega - to je sodelovanje s starši, stalno javljanje težav. Ker je prav, da vemo, predno rata velika štala - manjšo je namreč veliko lažje rešit.

PS. sama sem prva 4 leta obiskovala šolo s podaljšanim bivanjem in sem bila tam do 15-16ure. Nismo šli čisto vsak dan ven. Imela nas je samo ena učiteljica in bilo nas je 33. Ni tako velike razlike kot zdaj, se mi zdi;). Vem, da so se učiteljice kar namatrale, da so spravile vse otroke napisat domačo nalogo... So bili problemi že takrat in so se včasih precej kruto končali.

Otroci so po celem dnevu šole že malo utrujeni, malo razposajeni, rabijo pokurit višek energije, v dodatnem bivanju nimajo toliko zadolžitev,... jasno, da se jim malo strga in da jih krotit v pop. bivanju ni enako lahko kot zjutraj, sveže, site, spočite, željne znanja... Primerjat delo dveh učiteljic in rečt, da je ena nesposobna, čeprav ima precej drugačne pogoje, se mi zdi malo krivično.

Kakorkoli obračaš, tvoj otrok je bil udeležen v veliko pretepih (včasih jih je skupil on, včasih drugi) - to ni dobro zanj. Otroci in učitelji hitro popredalčkajo en drugega in če bo on "težaven in agresiven", potem mu ne bo luštno. Zdaj je minil komaj 1 mesec in lahko to še popravita, konec leta bi bolj težko - ko ga bojo sošolci tako videli, se bojo vsi, ki bojo imeli slab dan, spravili nanj, ker bojo vedli, da bo on ziher popenil. In mu bo težko. Res. Tega ne delaš zato, da ne bo punčka jezna, ker ji je počečkal risbico - to delaš ZA svojega fantka!


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 14:20:38   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2

Pozdravljene!
Moram reči, da se vse te vaše "obsodbe" kar krute. Izpadla sem kot mati, ki ne vzgaja otrok. Oziroma imate ve popolne otroke. Se opravičujem zaradi krutih besed. Vendar se tako počutim.
user posted image


Glej. Tvoj otrok udari sošolko, dobi podpis. Ti namesto, da bi mu rekla, da se to ne sme, sprejmeš njegov izgovor, da ga je izzvala. Spet drugemu počečka risbo, spet dobi podpis, ti namesto da bi ukrepala sprejmeš spet en tipično šestletnikov izgovor za svet....krva je pa učiteljica na koncu, ker daje podpise v beležko. Kje že tu vzgajaš? Res me zanima.

Ne, nimam popolnega šestletnika. Se je že stepel v šoli, šel sedet ven na klop, ni da ni. Sam moj ve, da to ni prav, zato zna reagirat na kazen, ki mu sledi, tvoj pa žal od tebe dobiva drugačne vzorce.

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 14:21:32   
ronja
Sarica, učiteljice niso vzgojiteljice, navadno ne obvladajo teh veščin tako dobro kot vzg. v vrtcih, ki se ves čas izpopolnjujejo na raznih seminarjih prav na to temo, učiteljice pa navadno na seminarjih, kako učit, vzgoja je bolj drugotnega pomena. Tega se je fajn zavedat, še predno vpišeš otroka v šolo. ne bojo vedno prav reagirale. Da raztrga delovni zvezek učencu gotovo ni prava taktika. Vendar pa se bo otrok moral naučit vozit v šoli tudi s takimi osebki (in še precej hujšimi, sama sem imela par prav blesavih profesorjev - meni niso mogli nič, ker sem pač vedno vse znala, ampak če ne bi imela te sreče, pa bi mi bilo bistveno težje - tako sem namreč vedela, da mi nič ne morejo in sem lahko vedno povedala svoje mnenje (ki jim navadno ni bilo všeč) - ampak sem točno vedela, kako jih lahko sprovociram, če čemuser posted image - samo z besedami in to samimi izbranimiuser posted image - navadno je bilo čisto dovolj, če sem samo povedala resnico, to je itak najtežje slišat).

Če je tako, da ne veš ali se on brani ali napade prvi - pogovor . Z malim, z učiteljico, z mamicami drugih otrok. Da dobiš en realen vpogled v dogajanje. Tudi razna ugibanja ( strgana rutica) si boš prišparala s pogovorom. Kaj pravi sine, kako se je strgala rutica?

podpis. Zakaj mislite, da je pogovor z otrokom nekaj tako zelo groznega, da se ga je treba izogibat kot hudič križa? Saj to ne pomeni, da bo moral celo bajto pomestuser posted image . Pogovorit se je pa treba - že zato, da otrok ve, da mama VIDI, kaj se mu dogaja. Da ji ni vseeno. To ti da zaupanje v življenju -da te majo radi, da jim ni vseeno. to rabimo.

po vsem, kar si napisala, se mi zdi, da sin nekako išče pozornost - v vrtcu jo je mogoče dobil od vzgojiteljic, ali pa pač te niso tebi povedale, če so bile kake težave. Zdaj pa je od učiteljice ne dobi in po par urah brez pouka (takrat se zamoti in tudi dobi svoj del pozornosti, ko jih učitejlica uči) - med dodatnim bivanjem, kjer ni pozornosti za vsakega otroka, mu manjka in jo išče v interakcijah z drugimi. Otroci tudi hitro zvohajo, kateri je tak, da bo popenil. Jaz nisem mogla verjet, ko mi je Lejlina vzg. rekla, da so meli ful probleme z grizenjem (ker sem ju ravno pohvalila, kako sem vesela, da mala nikoli ni prišla pogrižena domov) - ampak nanjo se ni nihče spravil, ker pusti ljudi, ki so slabe volje pri miru in če je kdo tečen, se umakne. Pa sicer sploh ni asocialna, samo vidi, kdaj ma kdo slab dan. So se pa non stop garbali v njeni skupini, sami "močni karakterji", kot sta rekli vzg.
Hočem rečt, da otroci čutijo, na koga se splača spravit, da dobiš željen odziv. In če svojega otroka naučiš, da tega odziva ne da, se bojo manjkrat nanj spravili.

v
Otrok pri šestih letih še kako lahko posluša navodila brez vzdignjenega glasu.
Jaz to v bistvu že od svojih večino časa pričakujem. Valjda se zgodi, ko sta zmatrani/lačni, da ne gre vse tipitopi, ampak da bi se morala pa za vsako stvar, ki želim, da jo naredita, dret, to pa ne pride v poštev.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 14:29:02   
kalbo
Ah dejte no. Delovni zvezek, da je raztrgala na pol. Tega pa še v naših časih niso počele niti najbolj zarukane. Pa tud če bi to nardila, pač bi plačala drugega.
Ni čudno, da moram podpisovat soglasja za vsak drek, pa da lahko obiskuje dopolnilni, pa da mu lahko pregledajo bučo za ušmi, pa da lahko lula, pa kaka...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?