|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 14:56:21   
Nika v službi
Kot vedno, ena in ista pesem, smo imeli podobno debata že ob črni piki. Na enem bregu starši, ki svoje krofke, sončke, zakladke,.... ihtavo in užaljeno ščitijo (malodane) za vsako ceno ter drugi breg, kjer si drznemo pogledat na svoje otroke s kritičnimi očmi. Ker nihče ni popoln - ne mi, ne naš otrok in ne učiteljice.

_____________________________

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   [Brisano sporočilo]
11.10.2011 16:12:17   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Nika v službi)
  Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 16:37:43   
ronja
Ah dejte no. Delovni zvezek, da je raztrgala na pol. Tega pa še v naših časih niso počele niti najbolj zarukane. Pa tud če bi to nardila, pač bi plačala drugega.

no, jaz sem mela razrednika, ki je enega čisto nič krivega sošolca ornk užgal - dal mu je šamar. Tako da ni, da se ne najdejo "biseri". (se mu je kasneje opravičil, ker smo to glasno in jasno zahtevali, ker je res pridivjal in kar počil - in to res popolnoma nedolžnega v tisti situaciji in tudi sicer enega zelo neproblematičnega fanta).

Ja, verjetno to res drži, ampak moje izkušnje pa so, da zelo veliko vlogo pri nemirih in razposajenosti v razredu odigra tudi učitelj.
Seveda. Ampak učiteljico imajo to. In dokler ga ne serje in ni več staršev nezadovoljnih z njo, je verjetno ne bojo spreminjali... Je pa seveda pametno stopit do nje in ugotovit, kje je problem, kako ga ona vidi in kako probleme vidi otrok.  Skratka pogovor - again;).


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 20:20:12   
Paštetka
Pri nas so pravila obnašanja jasna.
Kakšne manjše kršitve je sedenje toliko minut kot imata let. ( 4 in 6).
Če se pretepata, me ne zanima koliko sta stara, sedita tričetrt ure. To velja tudi v primeru, da udarita koga drugega.
Če kričita nesramo en na drugega ali koga drugega sedita 15 minut
Če se osta zlagala in ju dobim bosta sedela 1 uro in tako dalje

Ker vesta pravila in vesta kazen, in če jo prekršita, bosta najprej sedela in šele potem se pogovarjamo, opravičimo.
Moram povedati, da preden smo uvedli ta pravila, sta jih kršila mimogrede in samo sedenje 4 ali 6 minut je bilo neučinkovito. Šele, ko sta ugotovila, da mislim resno, se je nehalo ščipanje, cukanje, kričanje... Itd. Sedela sta 2 x pol ure ( ker sem zavestno skrajšala kazen, saj sta sedela zelo lepo in umirjeno) in to je bil zadosten primer, da mislim resno. Vse to se je nehalo.
Želim povedati, dokler ni jasnih pravil in kazni, da mislimo resno, so otroci še bolj zmedeni in ne vedo, kaj jih čaka, zato probajo kje je meja in kakšna bo posledica.
Pri nas je nedopustno pretepanje, laganje, kričanje en na drugega, zmerjanje, preklinjanje in zato je pač tudi kazen taka. Ker vesta kaj bo sledilo se sama odločita kako bosta ravnala, se obnašala. Pa sta bila oba taka, navihana, skoz en v drugem in dokler sem bolj sama sebi govorila in ni bilo dovolj velike kazni, se mi je lahko samo zmešalo od skrbi, zakaj to počneta in ne poslušata.
Je pa zadnjič ušlo mojemu iz ust nekaj grdega, in sva se samo spogledala, kaj zdaj, pa smo dali atija sedet v svojo sobo za 15 minut. Jap pravila morajo biti za vse enakauser posted image .
Glede podpisov pa tudi jaz absolutno želim vedeti kako se obnaša v šoli, ali zganje bedarije ali sodeluje. Pa ne zato, da ga kaznujem, ampak vem usmeriti.
Mojega so zadnjič porezali z nožem pri kosilu po licu. In kaj naj storim? bila je nesreča. Se zgodi, vendar se ne bi, če bi tudi starši npr. naučili otroke kako se nosi nož, škarje ipd v roki.
No naša učiteljica ima za take, ki letajo po razredu dobre vzgojne. 3 kroge okrog stadiona. user posted image potem so pa itak zadihani, da še samo sedijo user posted image

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 11.10.2011 20:35:07 >


_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Podpisi za vsako malenkost
11.10.2011 21:19:09   
Metuljček Cekinček
Večina vas je predlagala pogovor z učiteljico, ampak jaz sem nad tem pogovorom bila še najbolj razočarana. Jaz sem si predstavljala, da bova z učiteljico skupaj prišli zadevi do dna, da bova skušali ugotoviti, kaj bi ga lahko mučilo, da je postal tako čustven in da ima take izbruhe jeze. Mene namreč ni v šoli in ne vem točno, kaj se tam dogaja, na osnovi pogovorov s sinom pa mi tudi ni vse najbolj jasno. Učiteljica pa je takoj zavrnila pomislek, da bi lahko bilo karkoli narobe, da se lepo vključuje v igro z ostalimi vrstniki, da pri pouku lepo sodeluje itd. V glavnem, saj sploh ni nič tako zelo narobe, naj se samo doma veliko pogovarjamo. No, čemu potem vsa ta obvestila o nesprejemljivem obnašanju mi tudi ni jasno.

Me prav zanima, kakšna bo tvoja izkušnja s pogovorom z učiteljico, Sarica2.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 7:08:23   
Sarica2
Ne gre za ščitenje oz. za dajanje v vatko. Drugače pa sem bila včeraj v šoli. Njegova učiteljica z njim nima nobenih problemov in tudi ni seznanjena z vsem tem dogajanjem v popoldanskem bivanju. Problemi so torej le v popoldanskem bivanju in da prihaja do nekih konfliktov s to učiteljico. Drugače pa jih je v popoldanskem bivanju v skupini več kot 30.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 7:16:36   
krtekxx
Jaz sem bila včeraj v šoli na govorilnih in me je učiteljica presenetila s poplavo pohval na račun drugošolca, ki ima poln zvezek podpisov. Potem sem jo vprašala, zakaj daje podpise, pa je rekla, da hoče starše obveščati, kaj počnejo otroci v šoli in da je najhujša kazen, ki si jo zaenkrat poleg podpisa privošči, prepoved igranja z legokockami. Dogovorili sva se, da našega fanta lahko kaznuje tudi drugače - npr. z opravljanjem dobrih del: "nagradno" pospravljanje učilnice, brisanje mokrih tal, ...
Paštetka: sedenje se pri nas ni obneslo, mi jih pošiljamo tečt kroge okoli hiše ali pa morata delat počepe in sklece:) Se nama je zdelo, da je bolje, da malo energije iztrošita, kakor pa počivata na stolu.


(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 7:58:16   
Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2

Ne gre za ščitenje oz. za dajanje v vatko. Drugače pa sem bila včeraj v šoli. Njegova učiteljica z njim nima nobenih problemov in tudi ni seznanjena z vsem tem dogajanjem v popoldanskem bivanju. Problemi so torej le v popoldanskem bivanju in da prihaja do nekih konfliktov s to učiteljico. Drugače pa jih je v popoldanskem bivanju v skupini več kot 30.



Če prihaja do takih težav le v popoldanskem bivanju, potem učiteljica ne zna vzpostaviti nobenega reda in rešuje zadevo preko podpisov staršem. Kar pa še ne pomeni, da moraš v tem primeru zagovarjati svojega otroka, češ, da je ta učiteljica kriva, da tvoj otrok ščipa in čečka drugim risbice. Nauči ga, naj se postavi zase, a ne na agresiven način, kot so ti že predhodnice napisale. Če se zadeva ponavlja, pa stopi na pogovor do dotične učiteljice.

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   [Brisano sporočilo]
12.10.2011 7:59:53   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu krtekxx)
  Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 8:22:05   
Paštetka
KRtexx za našega bi bila nagrada, da ga pošljem telovadit. user posted image

Drugače pa smo si ljudje različni. V grobem lahko ljudi in seveda tudi otroke razdelimo nekak v 3 skupine glede dojemanja različnih stvari.
1. avditivno skupino, ki si stavri, pojme, naloge.... zapomnijo, če jim nekdo nekaj pove, predava razloži
2. vizualno skupino , torej tiste, ki si vse lažje zapomnijo in se naučijo, če vidijo zadevo nekje napisano, narisano
3. skupino - kinestetike, ki si najlažje zadevo zapomnio, se naučijo, če jo sprobajo, vadijo, torej, da sami grejo skozi vse to. taki niso nikoli pri miru, so skoz v gibanju.

Seveda je vsakem določen procent neke skupine, določene značilnosti skupine pa pri vsakem prevladujejo.

In če ugotovimo v katero skupino kdo spada, je takega otroka, (tudi sodelavca user posted image ) lažje razumeti in mu lažje "razložiš, podaš" tisto, kar mora znati narediti.

Ja vem, da jaz in moj otrok že spadava v tretjo skupino. Vse si lažje zapomniva in naučiva, če sama to delava. Problem kinestetikov je naprimer, da se nikakor ne moremo učita "piflarije" npr. predmetov, kot so zgodovina ipd, uživamo pa v matematiki, fiziki, biologiji,...kjer moraš vaditi in snov sam pogruntati.
In verjetno je tvoj otrok Sarica tudi kinestetik. Nam je skoraj brezveze razlagati nekaj, nam govoriti, ker nam druge "relacije" švigajo po glavi in ne razumemo. Tudi slišimo večkrat ne, saj se koncentriramo na drugačen način. Učila sem se največkrat tako, da sem si prav besedila, "narisala" na papir, z raznimi diagrami, puščicami, asociacijami, da sem si zadevo zapomnila.
Hočem povedati, da vsak otrok in tudi odlasel ne dojema enako stvari in zato, tudi ne moremo zahtevati, kot je ena napisala v zgornjem postu, da večina 6 letnikov, sliši na 1. besedo. Moj otrok ne sliši na prvo besedo, če mu govorim, pa zato še ni nevzgojen. Pri njem točno vem, kako mu moram "sporočiti", da bo slišal.
Tudi koncentracija je relevanten pojem. Če moram nekaj brati, poslušati kako se kaj dela, me po 5 minutah mine. Prav tako mojega otroka. Če mu pa isto zadevo ponudim na papirju, da jo rešuje, bo pa sedel tudi eno uro pri mizi in reševal.
Sarica, v trgovinah se da kupiti ogromno takih "pobarvank", kjer so tudi naloge kot vadba za predšolske otroke oz. prilagajanje na šolo. MOj uživa v reševanju labirintov, iskanju razlik, razporejanju levo in desno. ...
Včasih, ko mora kaj pobarvati do koncai, izgubi voljo prej. Vendar vztrajam, da bo lahko reševal naslednji labirint šele takrat, ko prvo zadevo dokonča.
Pri takih otrocih zaleže tudi kazen, saj jo občutijo, grožnje v smislu: vzel ti bom njaljubšo igračo.... pa enostavno ignorirajo.

Upam, da sem ti Sarica kaj pomagala, da boš lažje razumela zakaj se tvoj otrok tak obnaša. In ne ženi si k srcu, ker verjetno ni nevzgojen... ampak probaj razumeti otroka, da bo lahko razumel tudi on tebe. In s tem, se bo sčasoma tudi prilagodil tudi drugačnemu načinu podajanja znanja, ker bo razumel in bo bolj zbran.
In po moje, če to tudi učiteljici razložiš, bo razumela, in podala snov tvojemu otruku na drugačen, njemu bolj razumljiv način.

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 12.10.2011 8:34:30 >


_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 15:29:50   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2
...Problemi so torej le v popoldanskem bivanju ...

Sarica2. Problem je pri tebi. V popoldanskem varstvu se samo odrazi.

Če odmislimo vse in pogledamo samo "strgal list s podpisom". Če to ni višek arogance 6 letnega otroka. Tvoj otrok nima nobenega spoštovanja do avtoritete drugih oz. učiteljice popoldanskega varstva, še najmanj pa tvoje. Žal pa se tega sploh ne zavedaš. Lahko da ga vzgajaš. Da lepo skrbiš za njega. Ampak sanja se ti ne, da si ti vir problema oz. tvoj odnos do avtoritete (svoje ali učiteljev). Kaj si misliš o 13 letniku, ki bi strgal list s podpisom. No, tak je tvoj že pri 6 letih. Pa ne zaradi učiteljice. Zaradi tebe,ker mu to dopuščaš, ker on dobro ve da si to lahko dovoli.

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 17:39:33   
pelin
IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2
...Problemi so torej le v popoldanskem bivanju ...


Sarica2. Problem je pri tebi. V popoldanskem varstvu se samo odrazi.
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2
...Problemi so torej le v popoldanskem bivanju ...


Tehnofil spet trka na vest staršev...moram priznati, da se ne strinjam čisto s tabo, saj  za vse pa starši tudi niso krivi...Nekoliko se mi zdi smešno, ker vsak problem naprtiš družini, staršem...Veš, res je družina temelj, samo kljub dobri podlagi in primerni vzgoji, pride pri otrocih do preizkušanja mej tudi v vrtcu in v šoli. Če si je strokovni delavec sposoben v razredu ali igralnici ustvariti neko avtoriteto, ki gre v isto smer kot starševska, potem tu ni toliko problemov, kot pri strokovnem delavcu, ki se le pritožuje, deli podpise, ter jadikuje, avtoritete pa ne zna ustvariti in obdržati. Že res, da če otroku doma nekaj vcepiš in mu dopoveš, potem v šoli ponavadi ni toliko težav...vendar ni vedno tako...Staršev v šoli in v vrtcu ni zraven in niso poklicani zato, da bi skrbeli in ustvarjali red tudi tam...Tako pač je...Velikokrat so tisti domači " angelčki" v šoli in vrtcu pravi vragci, če začutijo, da to smejo biti ...
Sarica, sama dobro razumem tvojo jezo, ogorčenost in nemoč...Pri našem fantu so bili podobni problemi...ne sicer v prvem razredu , temveč v drugem...Bilo je obdobje, ko so podpisi kar deževali in z možem sva visela v šoli kot bi bil mali najmanj diler prve vrste...Obema nama je dvigovalo kapo, ker sva oba iz stare šole, ko se je podpis nesel domov,  ko si ušpičil vraga in pol...Ko pa sva midva prišla v šolo, pa sva poslušala le , da ni bilo nič hudega, da so se fantje sporekli zaradi žoge, pa zaradi kock, pa ....ter da so podpise dobivali kolektivno...Ko sem ji omenila, da se mi zdi podpis resna stvar, pa je rekla, da na tak način obvešča starše če se v šoli dogaja kaj posebnegauser posted image ...Skratka, podpisi očitno  nimajo več take vrednosti kot včasih, saj verjamem, da izgubijo svojo vzgojno noto, če jih otroci nosijo domov za vsako malenkost...Pri nas je bilo pač tako, da je za vsak podpis sledila sankcija ( neka prepoved...računalnik, tv...) in mali je bil ves ogorčen, ker je videl, da drugi sošolci niso nič kaznovani, ker starši pravijo, da so v njihovem razredu podpisi pogostejši kot domače naloge...Skratka...stvar se je vlekla kot čreva nekaj mesecev,podpisi so se redno vrstili v smislu "sodeloval pri tekanju po igralnici, med poukom šilil barvice, ni maral plesati s sošolko..." mi smo fanta doma masirali, izgubljali živce in obupavali ( posebej jaz, ker sem kot pedagoški delavec za te zadeve še posebej občutljiva), tako da je enkrat mulo imel tega dovolj in tudi on strgal en podpis ven...Takrat je bilo dovolj tudi nama... V šoli nisva nič dosegla, ker se  je učiteljica le pritoževala da je zelo živahen,nemiren...ter da je v razredu kar nekaj takih in da bi nam svetovala psihologa...Pa smo šli....že v čakalnici smo srečali tri sošolce...ko pa smo prišli v ordinacijo, je psihologinja v smehu vprašala, če smo pri tej pa tej učiteljiciuser posted image ...ko smo pritrdili, je povedala, da smo že šesti iz tega razreda in da bi prav rada spoznala učiteljico osebno...Na najino pobudo je fanta vseeno stestirala in opazovala, ter nas še enkrat naročila, da se vse pogovorimo...Rezultat...testi pokazali nadpovprečno inteligenco  in rahla motnja koncentracije, ki pa je po njenem najbrž posledica tega, da smo na pregled čakali skoraj dve uri...Povedala je, da se fant očitno v šoli dolgočasi, ter dela neumnosti verjetno zaradi tega, ker je učiteljica premila in ne zna narediti reda. Skratka...cela kalvarija, ki se je končala, ko smo čez nekaj  mesecev v tretjem  razredu dobili novo učiteljico...mlado, vendar strogo in dosledno...Od takrat nobenega podpisa več...Sedaj smo v četrtem o podpisih že od drugega razreda ne duha ne sluha....Ne morem reči, da so se vzgojne metode pri nas doma kaj posebno spremenile....po moje je veliko na tem, da je naš  fantič malo dozorel....predvsem pa v tem, da je učiteljica v razredu neka avtoriteta, ki zbuja spoštovanje in ga zna tudi pokazati..    

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 20:24:37   
ronja
tehnofil, list s podpisom je strgal sin od krtexx, saričin je uščipnil sošolko, ker ga je izzivala, počečkal risbico drugi sošolki, ker je mislil, da je od fanta, ki je to storil njemu, enkrat pa ni poslušal.

Veš, res je družina temelj, samo kljub dobri podlagi in primerni vzgoji, pride pri otrocih do preizkušanja mej tudi v vrtcu in v šoli. Če si je strokovni delavec sposoben v razredu ali igralnici ustvariti neko avtoriteto, ki gre v isto smer kot starševska, potem tu ni toliko problemov, kot pri strokovnem delavcu, ki se le pritožuje, deli podpise, ter jadikuje, avtoritete pa ne zna ustvariti in obdržati.

Jasno - vsi smo imeli učitelje, pri katerih ni NIHČE delal štale in smo VSI poslušali in take, kjer še najbolj pridni niso poslušali...

"sodeloval pri tekanju po igralnici, med poukom šilil barvice, ni maral plesati s sošolko..."

haha, to me spominja na mojo kazen, ko sem morala 50x napisat: "med poukom se ne smem smejati" - napisala sem 51x, da ne bi bilo toliko, kot mora bit in seveda sem na koncu narisala enega velikega smajlijauser posted image . Saj ne moreš take kazni resno jemat, no. kot za šiljenje barvic ne.
Vseeno pa se mi ne zdi ok, da uščipneš sošolko, če te izziva - mora vedet, da obstajajo alternative.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Podpisi za vsako malenkost
12.10.2011 21:23:40   
kalbo
Kakorkoli stvar obrneš, cukanje sošolke, čečkanje po risbi drugega, fuzbal z gobo. To so vse stvari, ki jih počnejo popolnoma normalni šestletniki, vendar je na nas, da jim dopovemo, da to ne sodi v šolo, ne pa da se nam zdi to OK.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Podpisi za vsako malenkost
13.10.2011 15:23:15   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Tehnofil spet trka na vest staršev...moram priznati, da se ne strinjam čisto s tabo, saj  za vse pa starši tudi niso krivi...

...Pri nas je bilo pač tako, da je za vsak podpis sledila sankcija ( neka prepoved...računalnik, tv...) in mali je bil ves ogorčen, ker je videl, da drugi sošolci niso nič kaznovani, ..., tako da je enkrat mulo imel tega dovolj in tudi on strgal en podpis ven...

Tudi jaz sem nosil domov podpise oz. mama pravi, da se s tisto učiteljico v 4 razredu (3 devetletke) res nisva razumela ker še ni imela svojih otrok. Ampak nikli mi niti na misel ni prišlo, da bi podpis iztrgal.
Ne vem, torej praviš da nisi čisto nič odgovorna za to, da je tvoj otrok strgal podpis? Ga nisi morda ravno ti pripeljala do tega s pretirano strogostjo?

Dobro. Tu ne gre za problem avtoritete ampak za "strah" pred njo. Želim povedati to, da otrok zgolj balansira med našim obnašanjem pa naj bo popustljivo ali strogo. Karkoli od tega je v skrajnostih, toliko bolj skrajno mora biti otrokovo balansiranje.

Ne glede na to, otrok bo celo življenje se srečeval in delal s težavnimi ljudmi. V času šolanja bo imel še mnogo čudnih učiteljev. Enostavno se bo moral navaditi na to čudnost učiteljev in se prilagoditi njihovim zahtevam.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Podpisi za vsako malenkost
13.10.2011 19:17:49   
pelin
Tudi jaz sem nosil domov podpise oz. mama pravi, da se s tisto učiteljico v 4 razredu (3 devetletke) res nisva razumela ker še ni imela svojih otrok. Ampak nikli mi niti na misel ni prišlo, da bi podpis iztrgal.
Ne vem, torej praviš da nisi čisto nič odgovorna za to, da je tvoj otrok strgal podpis? Ga nisi morda ravno ti pripeljala do tega s pretirano strogostjo?

Dobro. Tu ne gre za problem avtoritete ampak za "strah" pred njo. Želim povedati to, da otrok zgolj balansira med našim obnašanjem pa naj bo popustljivo ali strogo. Karkoli od tega je v skrajnostih, toliko bolj skrajno mora biti otrokovo balansiranje.

Ne glede na to, otrok bo celo življenje se srečeval in delal s težavnimi ljudmi. V času šolanja bo imel še mnogo čudnih učiteljev. Enostavno se bo moral navaditi na to čudnost učiteljev in se prilagoditi njihovim zahtevam.
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Tehnofil spet trka na vest staršev...moram priznati, da se ne strinjam čisto s tabo, saj  za vse pa starši tudi niso krivi...

...Pri nas je bilo pač tako, da je za vsak podpis sledila sankcija ( neka prepoved...računalnik, tv...) in mali je bil ves ogorčen, ker je videl, da drugi sošolci niso nič kaznovani, ..., tako da je enkrat mulo imel tega dovolj in tudi on strgal en podpis ven...

Tudi jaz sem nosil domov podpise oz. mama pravi, da se s tisto učiteljico v 4 razredu (3 devetletke) res nisva razumela ker še ni imela svojih otrok. Ampak nikli mi niti na misel ni prišlo, da bi podpis iztrgal.
Ne vem, torej praviš da nisi čisto nič odgovorna za to, da je tvoj otrok strgal podpis? Ga nisi morda ravno ti pripeljala do tega s pretirano strogostjo?

Dobro. Tu ne gre za problem avtoritete ampak za "strah" pred njo. Želim povedati to, da otrok zgolj balansira med našim obnašanjem pa naj bo popustljivo ali strogo. Karkoli od tega je v skrajnostih, toliko bolj skrajno mora biti otrokovo balansiranje.

Ne glede na to, otrok bo celo življenje se srečeval in delal s težavnimi ljudmi. V času šolanja bo imel še mnogo čudnih učiteljev. Enostavno se bo moral navaditi na to čudnost učiteljev in se prilagoditi njihovim zahtevam.



Glej Tehnofil....nikoli nisem rekla da nisem nič odgovorna za ravnanja svojih otrok....Bistvo pri tem , kar ti hočem povedati je, da ne prevzemam vse odgovornosti za neprimerne pripetije mojega fanta  v šoli... Razumeš? Tu se midva razhajava....jaz pravim, da kljub temu, da se starši korektno in uspešno ukvarjajo z otrokovo vzgojo, lahko otrok v šoli, vseeno kdaj  počne neumnosti, če mu je to dopuščeno.Oziroma, če povem po domače...če oseba , ki naj bi v šoli, vrtcu ....znala vzpostaviti red in avtoriteto tega ne počne uspešno,ne moreš računati, da se sedemletni otrok kljub primerni domači vzgoji  lahko upre tekanju po igralnici, če vidi sovrstnike in če za to ni ne opozorjen in ne kaznovan...
Veš, velikokrat te berem, pa dobim občutek, kot bi brala neko knjigo polno teorije in to takšne, ki gre le v eno smer... Za vse človeške težave, pa naj gre za družinske, službene ali pa družbene probleme, ti  kriviš družinsko vzgojo ...Res je, da človeku veliko da in tudi vzame ravno družina, vendar čisto za vse probleme pa tudi ni kriva vzgoja  v družini...
Mogoče se lahko kaj naučiš iz mojega primera...Tudi midva sva najprej mislila, da je pri nas kaj narobe z vzgojo. Precej časa sva potrebovala da sva spoznala, da v bistvu problem našega otroka ni v naši hiši ampak je to v njegovi učiteljici...Verjetno bi gnala svoje še dlje, če ne bi fant strgal obvestila iz beležke....In ni ga strgal ker se naju bi bal, temveč, ker je obupal, da nama bo kdaj pridelalo, kje v bistvu je problem....Njegovo trganje obvestila ni bil alarm iz strahu da bo spet kaznovan, temveč iz obupa, ker sta njegova starša vztrajno iskala vzroke neprimernih dejanj pri sebi in pri njem in ne tam od koder so v bistvu izvirali.Skratka, če bi se držala tvojega vztrajnega nasveta, ko praviš, da moramo pri problemih z otroki poiskati napake pri lastni vzgoji v družini, bi še vedno tavala v temi in fanta brez veze krivila za sto in en podpis...Tako sva se zaradi dvomov  tudi obrnila na psihologinjo. ki nama je dobro pomagala...
Veš ni dobro, da vse naprtiš staršem...ni dobro v srcu starša ves čas vzbujati nek slab občutek in krivdo...Starši smo že tako ali tako vedno nekako nesigurni in velikokrat živimo s slabim občutkom ,da delamo kaj narobe...K sreči ni vedno tako...k sreči nas naši starševski instinkti kar dobro vodijo, kljub taki šibi Božji v obliki takšnih nasvetov kot so tvoji...
Glede navajanja na čudnost učiteljev in drugih ljudi v življenju....Ne zdi se mi prav, da otroka vzgajaš v smislu " glej boš moral pač potrpeti, ta stric je pač čudn"...Pri nas ni takšnega načina...res da nam v življenu prekrižajo poti sto in eni čudni ljudje, ampak ne želim da moj otrok zraste v človeka, ki se bo zaradi teh " čudnih" ljudi počutil da počne kaj narobe, da je on nesprejemljiv, neprimeren in konec koncev čudn, če bo počel stvari drugače kot oni. ..Prav je, da se vzgaja v smeri tolerance, vendar pa ne pomeni to, da je treba vedno za vse neprimerne stvari vedno kriviti sebe, vsak problem vzeti na svoja pleča in konec koncev poteptati svojo samopodobo, ker so pač ljudje "čudni"... Če ti svoje vzgajaš v tem smislu, lahko kmalu pričakujemo kakšen klic na pomoč iz tvoje strani...
Pa še mimo tega nikakor ne morem...
Pri tebi resnično pogrešam neko praktično svetovanje...takšno po zdravi kmečki starševski pameti...ne neko teoretično nakladanje in ala" za vse so krivi nenormalni družinski odnosi"pametovanje  prekopirano iz knjig...

Poskusi kar tokrat...na praktičen način svetuj avtorici...mogoče bo nasvet koristil še komu..

< Sporočilo je popravil pelin -- 13.10.2011 19:29:08 >

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Podpisi za vsako malenkost
14.10.2011 15:17:21   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Veš, velikokrat te berem, pa dobim občutek, kot bi brala neko knjigo polno teorije in to takšne, ki gre le v eno smer... Za vse človeške težave, pa naj gre za družinske, službene ali pa družbene probleme, ti  kriviš družinsko vzgojo ...Res je, da človeku veliko da in tudi vzame ravno družina, vendar čisto za vse probleme pa tudi ni kriva vzgoja  v družini...Veš ni dobro, da vse naprtiš staršem...
...ne neko teoretično nakladanje in ala" za vse so krivi nenormalni družinski odnosi"pametovanje  prekopirano iz knjig...

Se strinjam. Niso za vse krivi nenormalni družinski odnosi, je pa to prvo kar je potrebno prečekirati če je z njimi vse v redu. Seveda pa zna to biti boleče, predvsem takrat ko kaj ni v redu. Tako lahko pač prečekira in da kljukco, ali pa ne. Dejstvo je da se navečkrat postavi kratko vprašanje, vse okoliščine pa si pri odgovoru lahko le predstavljamo.

Tako da če ima Sarica2 vse v redu pošlihtano, toliko bolje. Direktno krivljenje učiteljev brez resnega pregleda stanja odnosov doma je za mene beg od resničnosti in odgovornosti h kateremu so nagnjeni tisti, ki za vse vedno krivijo druge.

Pa naj bo pametovanje ali ne, v podobnem primeru je postajal fant neobladljiv da so ga hoteli že "zdraviti". Eni bi ga še najraje "fino v roke prijeli". Pa se je izkazalo da je vsa ta njegova neobladljivost zgolj njegovo upiranje obstoječemu čustvenemu stanju v odnosih med staršema.

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Ne zdi se mi prav, da otroka vzgajaš v smislu " glej boš moral pač potrpeti, ta stric je pač čudn"..

Boš to povedala, ko bo "čudn" profesor na fakulteti. Ali bo izpolnil njegove zahteve, ali pa gre lahko študirat na druga faks, kjer bo spet drug čuden profesor.

Lahko se ti hodiš kregat v šolo glede učiteljev a iz tega ne bo nobenega haska. Prej obratno. Naj se javijo tisti, ki jim je uspelo spremeniti čudnega učitelja. Lahko se javiš tudi ti kako si uspela spremeniti svojega šefa, da je tebi po meri. Tudi pri tvojem otroku se je stanje uredilo šele kasneje, ko je napredoval v višji razred in dobil novo učiteljico. Prejšnja pa je še naprej čudna - dokler pač ne bo imela dovolj izkušen da spremeni način.


Pa da se razumemo. Oba se strinjava da za obnašanje ni bil kriv otrok, ker bi bil po naravi "slab" in ker "je problematičen", ampak je bilo krivo okolje, ki ga je v to "prisililo". Pa naj bo to domače okolje ali pa šolsko.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 14.10.2011 15:18:52 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Podpisi za vsako malenkost
16.10.2011 9:32:54   
kekec in mojca
IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2

Pozdravljene!
Moram reči, da se vse te vaše "obsodbe" kar krute. Izpadla sem kot mati, ki ne vzgaja otrok. Oziroma imate ve popolne otroke. Se opravičujem zaradi krutih besed. Vendar se tako počutim.
user posted image


Sarica!

Ne bodi razočarana zaradi komentarjev drugih mamic. Mislim, da razumem, v čem je srž problema. Želela si slišati, da učiteljica pretirava s podpisi.

Vendar se motiš. Bodi vesela, da ti sploh želi sporočiti problem in to počne sproti. Glej, videla sem primere, ko se staršem ni sporočalo, kaj njihov otrok počne v 1. triadi. V 4. razredu pa šok na roditeljskem sestanku, ko je enemu staršu počilo in je mami tega otroka pred vsemi povedal, kaj vse je njen otrok počel njegovemu otroku! Sprva mama ni verjela, pa so se začeli oglašati še drugi starši. A ni to kruto? V 4. razredu ugotovi, kaj njen otrok počne v šoli vse od vstopa vanjo? Kako naj probleme rešuje zdaj, za nazaj in za vnaprej???

Upam, da razumeš poanto te izkušnje. Težko je sprejeti sporočilo od učiteljice. Zdi se mi, da v tem ne vidiš, kaj je NAREDIL tvoj otrok, ampak da se ti sporoča, da si v vzgoji padla, da ne znaš pravilno vzgajati, da nič ne narediš prav, da je tvoj otrok grozen... Pa temu ni tako.

Poglej z druge strani. Učiteljica je naletela na problem. Želi ga rešiti in ne pomesti pod preprogo. Želi pomagati, da se zadeve ne nadgrajujejo, da se otrok umiri. Mogoče pa je opazila, da tudi on doživlja neko stisko, ki se izkazuje na različne načine.

Glej. Težave začni reševati SEDAJ! Sicer se bodo zadeve poglabljale, prihajalo bo do večjih težav, ki jih kasneje ne boš mogla rešiti. Če otrok ne posluša, se z njim pogovori. Ne začni težav reševat s kaznimi. Otrok bo več dal na pogovor. In še nekaj - samo enkraten pogovor še ne bo obrodil sadov.

Da boš vedela: oiše ti mama, katere otrok večkrat prinese domov podpise - sicer v zvezi z drugimi zadevami, ampak vseeno razumem, kako se počutiš, ko dobiš tak vpis. Nisi ti kriva, moraš pa rešiti problem! Pogovor pomaga - za nekaj časa, potem pa moraš vse spet na novo. Poskusi otroku razložit, kako se ob njegovem dejanju počuti drugi otrok. S tem boš razvijala tudi njegov socialni čut, zaradi katerega bo kasneje veliko bolj priljubljen.


_____________________________

Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog.

(odgovor članu Sarica2)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Podpisi za vsako malenkost
16.10.2011 9:42:30   
kekec in mojca
Mimogrede, debate nisem prebrala do konca, ker se mi enostavno ni dalo, ustavila sem se pri tvojem postu, ki sem ga citirala. Zdaj na koncu vidim, da se težave dogajajo v PB.

Vedeti moraš, da je delo v PB popolnoma drugačno od dopoldanskega. Otroci so popoldan bolj razigrani, utrujeni od dela in zato bolj, veliko bolj nagajivi. Pogovori se z učiteljico PB, če se pri njej dogajajo težave. Razredničarka ne more reševati problemov, če ni bila prisotna.


_____________________________

Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog.

(odgovor članu kekec in mojca)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Podpisi za vsako malenkost
16.10.2011 10:00:18   
pelin

Vendar se motiš. Bodi vesela, da ti sploh želi sporočiti problem in to počne sproti. Glej, videla sem primere, ko se staršem ni sporočalo, kaj njihov otrok počne v 1. triadi. V 4. razredu pa šok na roditeljskem sestanku, ko je enemu staršu počilo in je mami tega otroka pred vsemi povedal, kaj vse je njen otrok počel njegovemu otroku!
IZVIRNO SPOROČILO: kekec in mojca

IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2
Glej, tudi take učitelje imaš, ki se radi obrnejo stran in se delajo da ni nič narobe...vendar je tule pri Sarici po moje druga stvar...Da, tudi jaz bi bila jezna, če bi me puščali v vednosti, da je moj otrok v šoli čisto vredu, v resnici pa bi bilo drugače...vendar...Te zadeve se ne urejajo s podpisi dan za dnem in za vsako figo...to se da povedati na govorilnih urah, individualnih pogovorih ( če so potrebni ) in podobno...Podpisi so zame ( in kot sem se pogovarjala z nekaterimi učitelji na naši šoli, zanje tudi) neko opozorilo , da je otrok storil res nekaj precej velikega in sam podpis po sebi naj bi dal vedeti, da je stvar alarmantna...Žal pa so podpisi pri nekaterih učiteljicah izgubili večino svojega smisla, ker se jih poslužujejo za tako banalne zadeve, ki bi jih morale rešiti same pri pouku ( prepir zaradi kock, če fant ne želi plesati z dekletom,če skupaj z gručo drugih teka po učilnici...)...
Pa še to....tista mamica , ki jo opisuješ,  je gotovo vedela marsikaj že prej predenj je nastal tisti napad nanjo na roditeljskem, ali pa je vsaj kaj sumila...Se mi pa ženska zelo smili, ker ima otroka pri učiteljicah, ki dovoljujejo osebni spopad med starši v razredu zaradi stvari, ki bi jih morale one urediti....To mi je najbolj ogabna stvar, ki jo  pedagoški delavec ne bi smel dopuščati...Tudi pri nas v vrtcu pride do kakšnih konfliktov, ko želijo starši izvedeti ime otroka, ki je ugriznil njihovega, ali pa tistega, ki mu jemlje igrače ali....vendar ga po zdravi kmečki logiki ne smeš povedati, če ne lahko pred vrati igralnice mirne duše postavimo boksarski ring za medsebojna starševska obračunavanja...Kakor koli obrneš, mora v šoli delati red učitelj in ne starš....Če učitelj ni sposoben vzpostaviti avtoritete v razredu, ni kriva mamica, ki med tem časom v trgovini dela na kasi ampak on....Seveda, če gre pa za posebne primere, pa se pokliče starša v šolo...pa ne z nejasnim podpisom  ampak z razločnim in odločnim povabilom, da se naj starš oglasi v šoli...

(odgovor članu kekec in mojca)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Podpisi za vsako malenkost
16.10.2011 22:55:55   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Glede pretepanja se mi zdi, da se pač vsak otrok mora znati braniti

To, da na izzivanje reagiraš s ščipanjem, ni obramba. to je fizično gledano napad, ker se ne znaš branit drugače - in ravno tega ga je treba naučit - branit se z besedami, z načinom komunikacije. Če te kdo fizično napade, valjda, da se braniš - da bi pa ti šefa na gobec, ker bi ti rekel, da si ga nekaj posrala (tudi, če ga nisi), pa vseeno ni sprejemljivo. niti da bi ga uščipnila. NI tak?


Primerjava otrok z odraslimi osebami je neprimerna. Sicer je to minornega pomena. Tisto kar se mi zdi zanimivo je, da se tako hitro obsodi fizicna reakcija na psihicno nasilje, a o psihicnem nasilju se niti ne premisli.
Uciteljice PB pa marsikdaj niti niso strovno ne psihicno sposobne opravljati to delo. In za vse to so otroci krivi in njihove neprimerne reakcije. In pravzaprav ce bi moj sef (tvoj primer ronja) dovolil, da me sodelavec zali in grobo izziva ter na to ne bi reagiral bi scasoma in sodelavec in sefe dobili po nosu. Zal je tako, da niso vsi dobrohotni, pozitivno usmerjene osebnosti, ki tu pa tam malo kiksnejo in se za nesramnosti opravicijo. Odrasli ljudje znajo biti ogabno kruti, grobi in nesramni. Taksni pa ne postanejo ob polnoletnosti. Taksni so ze kot otroci. Na zalost veliko tovrstnih osebnosti ne razume drugega kot silo - ne glede ali so otroci ali odrasli.
In uciteljice, ki niso sposobne prepoznati ali je reakcija neizzvana ali izzvana s psihicnim nasiljem samo spodbujejo te psihote pri tem, da je njihovo ravnanje in spravljanje na druge sprejemljivo vse dokler nima fizicne oblike.
To je sporocilo, ki ga dajemo otrokom. Psihicno lahko koga maltretiras, lahko provociras, zalis, sikas.... ne smes pa fizicno obracunati.... vse ostalo je pa druzbeno sprejemljivo. Kaksno grdo (ogabno) sprenevedanje. Potem se pa cudimo, da je toliko samomorov.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Podpisi za vsako malenkost
16.10.2011 23:01:28   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ne podpiram agresivnosti, ampak kaj pa bo z otrokom, če bodo vsi samo tolkli po njem, branit pa se ne sme, ker to ni lepo.

Otroku, ki ga ne naučimo, da na izzivanje ne odgovori z nasiljem, ampak drugače, ne bo lepo v nobenem primeru. Če ga kdo besedno napade, naj se besedno brani. Naj ne udari. Če ga kdo udari, se seveda brani. V šoli na žalost ni več tako kot v vrtcu, kjer lahko otroci pokličejo vzgojiteljici in bosta naredili red - tam sta dve za max 24 otrok, v šoli je ena za 30 - je kar razlika...



Kako naj se brani otrok, ki ni verbalno sposoben braniti se. Kako naj se verbalno brani otrok, ki ga nepretrgano doloceni rugajo zaradi jecljanja ko se vznemiri???
Otroci niso po kalupu. Pa ne zagovarjam nasilja, samo zagovarjam, da ne sme biti nasilnez tisti, ki doloca in diktira. In se manj se sme pozabiti, da je psihicno nasilje tudi nasilje.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Podpisi za vsako malenkost
16.10.2011 23:26:58   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Tehnofil spet trka na vest staršev...moram priznati, da se ne strinjam čisto s tabo, saj  za vse pa starši tudi niso krivi...



Tipicna nekriticna relacijska druzinska terapija. Za vse so odgovorni starsi in zato jaz kot posameznik nisem za nic odgovoren - to je vse (ne)delo mojih starsev...
Osebna odgovornost je pa primerno in ustrezno odstranjena, kot da clovek ne bi bil zavedno bitje zunaj odnosa do svojih starsev.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Podpisi za vsako malenkost
17.10.2011 9:04:57   
kekec in mojca
Pelin!

Namensko nisem do potankosti opisovala, kako je pri tisti učiteljici potekal roditeljski sestanek, vendar verjemi, da je učiteljica, ki je s temi strarši bila prvič v stiku, storila vse, da se sestanek ne bi tako razvijal.

Pa zgrešila si poanto. Želela sem povedat, da je bolje, da starša učiteljica obvešča o zadevah, ki se dogajajo, kot pa da ga ne.

Se pa strinjam, da določene zadeve res niso pomembne in tudi po moje ne sodijo najbolj v beležko, kot recimo tista, da ni hotel plesati s sošolko... Po moje mora biti tukaj že nek drug problem v ozadju.




_____________________________

Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Podpisi za vsako malenkost
17.10.2011 9:05:42   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Za vse so odgovorni starsi in zato jaz kot posameznik nisem za nic odgovoren - to je vse (ne)delo mojih starsev...

Ne. Odgovoren si kot posameznik, ker si starš.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?