|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 4 [5]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Podpisi za vsako malenkost
19.10.2011 14:37:55   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ne, mama je postala bolj pozorna, ko so to vzg. opazile. Opazila bi gotovo tudi sama, je pa vedno boljše, če se bolezen prej ugotovi, da otrok ne trpi dlje kot je treba. Ni pa vzg. neodgovorna, če tega ne opazi - hočem samo rečt, da to, kar se tebi zdi totalno butasto, je neki mami pomagalo. Njej se pač to ni zdelo butasto, je bila vesela. To je bil moj point. Da ni vedno vse slabo, kar nam povejo o naših otrocih, čeprav ni vsega vedno luštno slišat.


Hotela sem ti samo povedati, da izjema potrjuje pravilo. Taksnih primerov je minorno stevilo, posebej v soli. Sicer komot pridemo do tam, da sistemsko ne mores zastaviti stvar ker je vedno najmanj 1 primer, ki kaze drugace. Receno drugace, da spodbijes trditev ni zadosti en sam posamicen primer temvec doloceno kriticno stevilo primerov.
Enako se dogaja ko so Ronja in Lejla  etalon kako se splosno in sistemsko otroci obnasajo.  No kmalu bos morda ugotovila, da to kar velja za puncki pri 3 in 5 letih ne velja za fantke pri 7 in 9 letih... itn....  :) Saj ves....  :) Ostaja pa nekaj razvojnih skupnih znacilnosti, ki so dejansko lastne  vsem otrokom oz. ljudem. Potrebno je lociti kaj je kaj...

Sama imam zelo "kvalitetno" izkusnjo koliko je odvisno od same uciteljice, njenih nazorov, usposobljenosti in pripravljenosti, da se malo poglobi v svoje delo. Imam zelo slabo izkusnjo, pa tudi zelo dobro izkusnjo. Res pa je, da je moj sin ocigledno v duplikatu ker je za eno bil vse najslabse - nasilnez ipd, za drugo je pa povsem povprecen otrok.  Pa je prva uciteljica **** predmeta in dela v PB ker drugega nima, a druga je vzgojiteljica in uciteljica (stare sole). Bistvena razlika....

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: Podpisi za vsako malenkost
19.10.2011 15:22:33   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ti si napisala, da je bilo verjetno tako pri njiju in zato sem ti zanju odgovorila - ker zanju vem, za druge ne.


...Vprasala sem te ali morda ta odziv ni imel kaj zraven.... Ves tudi za drzge kerse tudi o drugih pogovarjamo in presojamo njihov odziv in reakcije.


Enako. Vprašala si me, kaj je ZAME jasno in odločno - in sem ti odgovorila, kaj to zame pomeni.


In odgovorila sem ti, da  ce je to zate tako, ni nujno pri vseh. Razumevanja se razlikujejo - to je bila moja poanta.

Ampak to ni isto kot če 6 letnik reče drugemu, da ga mama ne mara, zato ga je dala stran.


Otroci drugace dojemajo svoja dejanja in besede. In se morda niti ne zavedajo kako kruti znajo biti.


Hocem ti povedat, da so tudi taksni. Tako kot odrasli. Ne postanes krut, zloben, dober, grd, fin... ob doloceni starosti ( a da so pred tem vsi enaki cukri). taksen si od otrostva - oblikuje te druzina, okolica, lastni znacaj in ziveljenjske okoliscine.

Hočeš rečt, da obstajajo zlobni dojenčki?


Hoces reci, da ti je treba risati o cem govorim?


Sama veckrat sina opomnim, da naj vedno misli kako bi se on pocutil ce bi z nekom zamenjali vloge.... noce prizadeti, amapk prazadane in prav je, da na to misli in temu posveca pozornost.

In točno to bi po moje morala narediti tudi sarica - opomnit sina, da se tudi punčka, ki ji je počečkal risbico zdaj počuti tako kot on, ki mu je nekdo drug počečkal risbico.


Tako, vendar to dejanje ni dejanje nasilnika, za kar je bil fantek zaradi tega dejanj obsojen.


Pa jaz še vedno mislim, da ni bila fora v tem, da bi me hotele spravljat v neugoden položaj, bila jim je hecna rima na moje ime in so me zafrkavale. V resnici mi niso hotele nič slabega in resnično mislim, da niso bile zlobne - samo niso vedele, da je bilo meni to tako zelo zoprno.


Zoprno ti je bilo in vedno ko se spomnis se spomnis, da je to bilo zoprno. In si lahko zamislis, da so osebe , ki niajmo toliko potrpljenja in niso tako flegmaticne pa jim ni zgolj zoprno ampak prav nadlezno in motece taksno zafrkavanje..??? Je to se vedno sprejemljivo ali nihce nima pravice biti bolj obcutljiv in bolj vzkupljiv od tebe? Ker se nekako razume, da ce ti lahko dojames lahko vsak, ker ce si ti dojela, da ti nocejo nic hudega potem velja, da je jasno, da za tovrstne heca na splosno velja, da nocejo nic hudega...
ja nocejo nic hudega, hocejo te v dobro voljo spravit, ko te hecajo... Pravzaprav, sploh nic ne mislijo.


Ko smo postale prijateljice, me seveda niso več zafrkavale in jim je bilo jasno, da to lahko prizadane, ker smo se o tem pogovarjale, prej pa enostavno niso vedele.


Kako niso vedele? Se jim je zdelo, da se mocno zabavas ob njihovem zbadanju?


Tudi odrasli se dostikrat hecamo na račun drugih in sebe - pa zato nismo vsi nesrečni. Človek brez humorja marsikaj izgubi.


Ne, ne hecam se na racun druge osebe, ce tej osebi to ni prijetno. Ker to ni vec hecanje, ampak pod**bavanje.  Ce spostujes cloveka in njegovo osebnost, bos spostoval tudi njegov nacin dojemanja heca in njegov nacin custvovanja. Ne pada mi na pamet predpisovati kaj mora biti smesno za vse in kaj ne. In ce mi necigar hec (kako raztegljiv pojem) ni vsec, to se ne pomeni, da nimam smisla za humor.


To je tako, kot če se postaviš na sredo nogometnega igrišča, ko tam igrajo mulci nogomet in si potem ves užaljen, ker te nekdo v tekmi za žogo podere.


Ne to je tako, kot ce tistega , ki te podere ker si na nepravem mestu ob igri obtozijo, da je nasilen.


Če si tam, sprejmeš pravila igre - ali igraš ali greš stran.


Torej tebi je hecanje tistih dveh punc bilo vsec , ce nisi sla stran? Ali se e njihovo "hecanje" ponavljalo.... Naj se otrok prepise v drugo solo, ce se nekdo nanj spravi s "heci".


Isto je na pomolu, kjer se mulci zbirajo in skačejo in porivajo v vodo. Ni ti treba bit tam -je pa isto kot na vrhu tobogana - meditiraš lahko tam, kadar si sam, če je gužva pa se ali umakni ali pa sprejmi pravila: da se spustiš in ne delaš gužve.


Koga je motil tvoj brat, da so ga porivali? Onemogocil je drugim da skacejo?


Ne vem, zakaj skakanje in porivanje v vodo ne bi bila igra - vsem, ki smo bili tam, je bila to igra. Njemu pač ni bila všeč in se mu je ni treba it.


Pa saj je jasno in glasno povedal, da tega noce. penil se je in zahteval da nehate?? Ali bo tako kot bo vecina rekla ali nisi zazeljen? Kako izkljucujoce.


Vendar pa ne moreš bit presenečen, če te na sredi igrišča zadane žoga ali če ostali igralci mislijo, da igraš, če si tam. Ne štekam, kje je tu provociranjeuser posted image .


Ne, takrat bo tisti, ki je zogo brcal nasilen ker je udaril sosolca.


Kje so tu meje, kaj si je kdo dovolil? a potem je isti problem, če se bi odločil stat na igrišču za košarko - on ima vendar pravico tam stat, a ne? In nihče mu nima pravice rečt, da naj se ali umakne ali igra? A ni to en silen egotrip?


Torej zagovarjas, da ce nekdo noce nehat, da ga lahko pribijes v glavo ker se glih kar z zogo igras in je on motec? Kaj opravzaprav zagovarjas? Da se psihicno nasilje ne more definirati ker je zate otroska igra tisto kar spada v definicijo psihicnega nasilja? Ja, nekoga provocirati in namerno ravnati tako, da je uzaljen in prizadet JE psihicno nasilje. In tvoj brat je imel pravico, da se ga ne poriva, vendar ste mu to pravico odvzeli z lastnim nasiljem. Ce je to bila otroska igra, zakaj se je ti nsi udelezila? Ker si vedela, da tega ne mara, a drugi otroci so bili pa nerazumni pa so misli, da se peni ker mu je vsec....


Mislim,d a je otroke treba naučit nekih družbenih pravil: da pogledajo na počutje drugega je vsekakor eno od nijh. Da ne pop* za vsako malenkost tudi. Treba jim je razložit, da jim drugi s hecom nič hudega nočejo.


Okoli heca bi bila bolj previdna. Hec je mocno orozje. Tako kot beseda. Vcasih bolj unicujoc kot bomba.


Še vedno imajo pravico, da jim hec ni všeč in da ga ustavijo, 


Kako naj ga ustavijo, ce beseda ne zaleze?  kaksno je tisto veleopevano primerno obnasanje?


Meni ni bil noben problem, če so se potem kdaj hecali na račun mojega imena - ker sem vedela, da tega nihče ne dela zato, da bi me spravil v neugoden položaj,



Torej si potem  sprejela, da si lutka in nebistven clen. Kaj pa pred tem?
Zezali so te ampak to nima nobene zveze s teboj. Super. In ce te niso spravljali v neugoden polozaj so te spravljale v pozitiven polozaj? Tudi ce si custveno nevpletena v to, da te zafrkavajo, neko reakcijo si pa imela.


Težko si v skupini ljudi in zahtevaš, da se vsi prilagajajo tvojim pravilom.


Ah seveda...


Sama npr. ne morem bit v skupini strastnih kadilecev, ker imam pač astmo in ne morem od njih zahtevat, da se vsi nazaj držijo zaradi mene. Strastne kadilke, ki pa si želijo moje družbe, se pač za tisti čas odpovejo čikom.


Torej ce bi bila v razredu, kjer so kadilke in kjer se ne mores po lastni volji odstraniti ter ti uciteljica narekuje, da moras sedeti in sodelovati pri delu s kadilkami, ki tam kadijo ( poanta - spravljajo v tebi neugodno pocutje), lahko lepo pogoltnes ker se skupina tebi ne bo prilagajala ali se prepises na drugo solo. ce te bodo zaradi kasljanja rugale, si pripisi svoji nesposobnosti, da sprejmes hec. hecale se bodo verjetno ko bodo ugotovila, da se namenoma delas da kasljas in da nimas zraka zato, da bi njim prepovedali kajenje... pa ali si v skupini ali nisi...

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: Podpisi za vsako malenkost
20.10.2011 13:51:38   
ronja
Sama imam zelo "kvalitetno" izkusnjo koliko je odvisno od same uciteljice, njenih nazorov, usposobljenosti in pripravljenosti, da se malo poglobi v svoje delo. Imam zelo slabo izkusnjo pa tudi zelo dobro izkusnjo.

To mi je jasno že od tvojega 1. posta daljeuser posted image . Se mi zdi pa čisto logično, da se eni otroci in vzgojitelji/učitelji dobro ujamejo, eni pa pač ne.

Otroci drugace dojemajo svoja dejanja in besede. In se morda niti ne zavedajo kako kruti znajo biti.

To ti ves čas pišem - da mali otroci niso kruti iz zlobe, prej zato, ker enostavno ne vejo, da nekaj tako boli. In da jim je treba razložit, obema stranema.

Hoces reci, da ti je treba risati o cem govorim?

Če govoriš o zelo zlobnih 5-6 letnikih, potem ja.

Tako, vendar to dejanje ni dejanje nasilnika, za kar je bil fantek zaradi tega dejanj obsojen.

Ne zaradi tega dejanja, ampak zaradi odziva, ki se ponavlja v različnih situacijah.

Zoprno ti je bilo in vedno ko se spomnis se spomnis, da je to bilo zoprno. In si lahko zamislis, da so osebe , ki niajmo toliko potrpljenja in niso tako flegmaticne pa jim ni zgolj zoprno ampak prav nadlezno in motece taksno zafrkavanje..??? Je to se vedno sprejemljivo ali nihce nima pravice biti bolj obcutljiv in bolj vzkupljiv od tebe? Ker se nekako razume, da ce ti lahko dojames lahko vsak, ker ce si ti dojela, da ti nocejo nic hudega potem velja, da je jasno, da za tovrstne heca na splosno velja, da nocejo nic hudega...
ja nocejo nic hudega, hocejo te v dobro voljo spravit, ko te hecajo... Pravzaprav, sploh nic ne mislijo.

Ja, res, večinoma sploh nič ne mislijo. Ampak zato niso zlobni in slabi. Jasno, da je vsakemu otroku hudo, ko ga zafrkavajo. Tudi meni je bilo. Ampak zdaj, ko se spomnim nazaj, ne podoživljam traume, ampak mi je to pozitivna zgodba, ker vem, da sem se takrat naučila nekaj, kar mi je potem še dostikrat prav prišlo: da ljudje niso kruti do mene nalašč - samo da ne vejo.

Lahko si zelo občutljiv in zelo vzkipljiv, vendar boš kot tak verjetno slabše prišel skozi življenje, ker pač večina ljudi noče bit ob človeku, kjer morajo pazit na vsako besedo in na vsak gib, da jih ne bo razjezilo. In ja, mislim, da večina to dojame enkrat tekom odraščanja, saj navsezadnje te sodelavec ne mahne, če mu vzameš kuli iz pisalne mize. In se večina ljudi heca iz sebe in drugih in zato niso ne eni ne drugi zatraumirani.

Kako niso vedele? Se jim je zdelo, da se mocno zabavas ob njihovem zbadanju?

Ne, niso sploh pomislile, kako se jaz počutim. Jasno, da so videle, da mi ni všeč. Ampak niso pa vedele, da me to boli. To je za moje pojme razlika.

Ne, ne hecam se na racun druge osebe, ce tej osebi to ni prijetno. Ker to ni vec hecanje, ampak pod**bavanje. Ce spostujes cloveka in njegovo osebnost, bos spostoval tudi njegov nacin dojemanja heca in njegov nacin custvovanja. Ne pada mi na pamet predpisovati kaj mora biti smesno za vse in kaj ne. In ce mi necigar hec (kako raztegljiv pojem) ni vsec, to se ne pomeni, da nimam smisla za humor.

Mislim, da ljudje, ki se preveč resno jemljejo, veliko izgubijo in si želim, da se moji otroci ne bi sekirali, če jih kdo heca, ja. To ne pomeni, da moramo imet vsi enak smisel za humor. Meni črn humor dolgo ni sedel, še zdaj to ni moja vrsta. Ampak to ne pomeni, da mi nekdo, ki ima tak smisel za humor, kaj hudega hoče. In to je fajn vedet, se ne počutiš ogroženega.
Tudi mislim, da če ti od nekoga hec ni všeč, še ne pomeni, da ga imaš pravico mahnit. LJudje se velikokrat hecajo iz najrazličnejših stvari in dostikrat kaka tema komu ne potegne. In da bi te potem kar žvajznil - hvala lepa za tak svet! Pač pokaže, da mu to ne sede, zamenjaš temo in to je to. Ne pa da takoj napade. In isto je pri otrocih. Če to ne zaleže, seveda posreduje odgovorna oseba, ki naj jo otrok pokliče na pomoč.

Koga je motil tvoj brat, da so ga porivali? Onemogocil je drugim da skacejo?

ja, seveda. kakšna je pa razlika med toboganom in koncem pomola med jadrnicami? Pač samo tam se lahko skače - če si tam, potem si napoti, nihče drug ne more skočit, če ti tam meditiraš.

Pa saj je jasno in glasno povedal, da tega noce. penil se je in zahteval da nehate?? Ali bo tako kot bo vecina rekla ali nisi zazeljen? Kako izkljucujoce.
AJa????? Madona, kako ti to dobro veš, kako je bilo, pa te sploh ni bilo tamuser posted image . To mi je pri tebi res fascinantno. Ker v tem primeru sem jaz bila tam - in vem, da ni nikomur nič rekel. Prišel je tja, ker so pač tam bili drugi otroci. In ko ga je kdo porinil v vodo, je znorel.
Kako bi lahko zahteval, da nehamo??? Sama ga nisem nikoli porivala v vodo, ker sem vedela, da tega ne mara. Niti ni tega počel nihče od mojih prijateljev, ker sem jim valjda tudi povedala, da tega ne mara. Ampak ti vseeno sklepaš, da sem ga izzivala in porivala, čeprav sem že prvič povedala, da ga nisem, ker ne vidim smisla, da bi to počela njemu, če tega ne mara, sploh ker imam pa tam dovolj drugih, ki jim je ta igra všeč. V čem je point?

Vendar pa ne moreš bit presenečen, če te na sredi igrišča zadane žoga ali če ostali igralci mislijo, da igraš, če si tam. Ne štekam, kje je tu provociranjeuser posted image .
Ne, takrat bo tisti, ki je zogo brcal nasilen ker je udaril sosolca.

Ne štekam - če si na igrišču, otroci smatrajo, da igraš. Če te nekdo v igri podere, ker misli, da igraš obrambo, potem je to zato, ker je mislil, da igraš. sama svojidve učim, da naj ne stojita na sredi igrišča, če drugi otroci tam igrajo nogomet, ker ju lahko zadane žoga ali zgazi kak fant, ki se podi za njo in ne bo pozoren nanju. Enako kot si ti napisala za tobogan. Ne vem, zakaj so na toboganu druga pravila kot v morju ali na igriščuuser posted image .

Torej tebi je hecanje tistih dveh punc bilo vsec , ce nisi sla stran? Ali se e njihovo "hecanje" ponavljalo.... Naj se otrok prepise v drugo solo, ce se nekdo nanj spravi s "heci".

Ne, kot sem že napisala, mi ni bilo všeč. Jasno, da sem hotela it stran, vendar kot veš, v šoli to ni vedno mogoče. Še vedno pa mislim, da te punce niso bile zlobne in da samo nista vedeli, kaj delata. Zanimivo je, da potem, ko smo bile skup, niso več tako zafrkavale (ne mislim samo mene, ampak tudi drugih) - ker smo se pač pogovarjale, kako sem se takrat počutila in vem, da niso hotele, da bi mi bilo hudo. Samo zabavat so se hotele.

Torej zagovarjas, da ce nekdo noce nehat, da ga lahko pribijes v glavo ker se glih kar z zogo igras in je on motec? Kaj opravzaprav zagovarjas?

Že ves čas isto: da če otrok ves čas reagira nasilno, je nekje razlog in ga je treba najt in odpravit. Da moramo sprejet ena pravila, pa četudi nam niso všeč: recimo da se bojo na igrišču/toboganu otroci igrali in da zato ne moreš tam mislit samo nase in bit na sredi in drugim onemogočat igre - ker te bo prej ali slej imel nekdo poln kufer.

Ja, nekoga provocirati in namerno ravnati tako, da je uzaljen in prizadet JE psihicno nasilje. In tvoj brat je imel pravico, da se ga ne poriva, vendar ste mu to pravico odvzeli z lastnim nasiljem. Ce je to bila otroska igra, zakaj se je ti nsi udelezila? Ker si vedela, da tega ne mara, a drugi otroci so bili pa nerazumni pa so misli, da se peni ker mu je vsec....

pa kdo je njega namerno provociral? Otroška igra pri nas ni izgledala tako, da bi prišel drug otrok do tebe, te vprašal, ali te sme porinit in če bi ti dal soglasje, te je porinil. Nekak se mi zdi, da tudi danes ne zgleda tako. Če prideš zraven, štejejo kot da se igraš z njimi. In te porinejo, če stojiš na robu pomola, tam,kjer je edino mogoče skakat. In potem popizdiš. Mislim, da to ni način. Lahko ne prideš tja oz. se umakneš iz tistega dela, kjer je igra ali pa poveš, da se te igre ne greš PREDNO popizdiš. Tako bom sama učila svoje otroke. Ti svojega komot učiš, da lahko vsakega mahne, ker mu je podal žogo, čeprav se on igre ni hotel iti. Ampak mislim, da mu tako ne bo najlepše.
Kot sem ti že 5x napisala: sama ga nisem porivala zato, ker sem vedela, da njemu to ni všeč. Še vedno sem porivala vse ostale in drugi mene. Drugi otroci so bili paf, ker pač niso vedeli, zakaj se je razjezil. Ko so vedeli, da tega ne mara, so ga pustili pri miru, res pa je bil s tem izključen iz igre, kar tudi ni fajn. Problem je, da se na morju populacija na vsake 14 dni menja in se je to večkrat zgodilo - pač z drugimi otroki.

Nimam pojma, kaj ti tu ni jasno? Je tako zelo nemogoče razumet, da otroci tega niso delali ZATO, da bi ga jezili, ampak ZATO, ker so mislili, da se bo igral z njimi, tako kot vsi ostali otroci, ki so se igrali tam? Normalno obnašanje pri porivanju je tudi to, da rečeš ne, ko te kdo porine - vendar ne misliš resno, to je del igre: ne reči, da se nikoli nisi škropila na morju in rekla ne, pa še dalje špricala? In to seveda zaplete situacijo - ker seveda nihče ni vedel, da je njegov ne drugačen in on tega res noče - sploh če je na robu pomola - če bi ga zvlekli tja, je seveda drugo - ampak ga nihče ni. Ko pa ga je kdo porinil, je bil že penast, konec. Stvari se zgodijo pri otrocih hitro, nihče prej ne vpraša, igra se začne navadno brez pisnega privoljenja vseh vpletenih. Vsaj pri nas je bilo tako.
Njemu to gotovo ni bilo fajn. če mene vprašaš, kaj bi naredila, če bi bil to moj otrok (in kar sem lahko kasneje naredila, ko je bil brat starejši in je bil za): naučila bi ga boljše plavat, ker je bilo to precej s tem povezano. Kasneje si je brat sam želel bit del te igre (verjetno že prej, zato je pa hodil zraven) in se je naučil boljše plavat in skakat in potem mu to ni bil problem.

Torej si potem sprejela, da si lutka in nebistven clen. Kaj pa pred tem?
Zezali so te ampak to nima nobene zveze s teboj. Super. In ce te niso spravljali v neugoden polozaj so te spravljale v pozitiven polozaj? Tudi ce si custveno nevpletena v to, da te zafrkavajo, neko reakcijo si pa imela.

Joj, frodo, resnično ne mislim, da sem lutka, če se kdo heca iz mene. Zate sem zato lutka, sama pa se ne počutim tako. Rima je v resnici lahko hecna. Valjda ti ni hecna, če to jemlješ osebno, če pa je to hec, za splošno dobro voljo, pa je lahko čisto nedolžna. Kasneje sem se hecala tudi sama in se režala temu, ja. In smo iskali rime na svega i svašta in crkavali od smeha zraven - tudi če je bilo kako ime prisotnih vmes. Ni treba, da si vedno zafrustriran. Če veš, da drugi tega ne delajo zato, da bi te prizadeli, potem so stvari navadno čisto banalne.

Okoli heca bi bila bolj previdna. Hec je mocno orozje. Tako kot beseda. Vcasih bolj unicujoc kot bomba.

ja, najboljše, da vsakega, ki bi se drznil pohecat na račun nečesa, kar meni ni všeč, kar na gobec užgem. Da bo videl, da se znam branit. Tako bom ziher ful dobro skozi življenje prišla. Pač ne mislim tako.

Kako naj ga ustavijo, ce beseda ne zaleze? kaksno je tisto veleopevano primerno obnasanje?


Da POVEŠ, da ti ni do takega heca. Če ne zaleže in si otrok, lahko greš do učiteljice/vzgojiteljice, da te nekdo zafrkava in hočeš, da neha.

Kaj pa po tvoje? Najboljše, da ga rukneš na gobec? Resno! Ker si že parkrat napisala, da se otrok mora branit in da je fizično nasilje samo posledica psihičnega in da dokler ne zrihtajo primarnega vzroka ima otrok pravico mlatit dalje, pa čeprav nedolžne. Tega jaz ne kupim. Kaj bi po tvoje bilo prav? Prepovedat vse hece na šoli, ker čisto vsak hec lahko koga zaboli?


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: Podpisi za vsako malenkost
20.10.2011 13:56:17   
ronja
ce te bodo zaradi kasljanja rugale, si pripisi svoji nesposobnosti, da sprejmes hec. hecale se bodo verjetno ko bodo ugotovila, da se namenoma delas da kasljas in da nimas zraka zato, da bi njim prepovedali kajenje... pa ali si v skupini ali nisi...

Glede varnosti sem se že dovoljkrat (tudi na tej temi) izrazila in še vedno isto mislim. Kar se pa bolezni tiče: jasno, da so me tudi zaradi tega zafrkavali/hecali. Ampak tudi to je možno gledat drugače. Ko sem ugotovila, da se lahko iz svoje bolezni tudi sama norca delam, mi je bilo lažje, ker sem ji vzela tisto moč, da je to nekaj, kar ima določeno moč nad mano. Se stirnjam, da lahko včasih res trapasto izpade - se mi je zgodilo pri sestrični, da sva se zezali, ko sem imela napad, potem pa je rekla, da naj zdaj pa neham in ji nekak nisem mogla razložit, da ne morem nehat, da ta del pa ni hec, ampak čisto tako zares je. Amapk all-in-all pa se mi zdi, da mi je prav humor pomagal pri boleznih najboljuser posted image . In veliko bolj kot zezanje sošolcev me je motilo, če so me kazali učitelji - ala: vidite, tako pa zgleda, če je človeku slabo: postane rdeč, pa na sredi bel, itd... Takrat se pa res počutiš kot lutka. Ampak tega niso delali sošolci, pa tudi učitelji takrat niso hoteli slabega, samo blesavi so bili - ker so vedeli, da je odgovornost za tisti napad popolnoma njihova in je niso znali sprejet.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: Podpisi za vsako malenkost
20.10.2011 22:54:02   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

ja, najboljše, da vsakega, ki bi se drznil pohecat na račun nečesa, kar meni ni všeč, kar na gobec užgem. Da bo videl, da se znam branit. Tako bom ziher ful dobro skozi življenje prišla. Pač ne mislim tako.


Ne da se mi vec. Skrajnosti me ne privlacijo in na ali ali recept - v tem primeru ne potegnem.


Kako naj ga ustavijo, ce beseda ne zaleze? kaksno je tisto veleopevano primerno obnasanje?

Da POVEŠ, da ti ni do takega heca. Če ne zaleže in si otrok, lahko greš do učiteljice/vzgojiteljice, da te nekdo zafrkava in hočeš, da neha. 


In kaj ko ti ona (kot v nasem primeru) rece, da se morata sama zmeniti....


Kaj pa po tvoje? Najboljše, da ga rukneš na gobec? Resno! Ker si že parkrat napisala, da se otrok mora branit in da je fizično nasilje samo posledica psihičnega


Nisem to napsiala te,mvec da je fizicno nasilje lahko odgovor na psihicno nasilje, kar je treba upostevati, raziskati in temeljito obravnavati te zadeve. najlazje je izbrazti krivca ker je dvignil roko... Kot je najlazje soditi zenski, ki je zastihala moza, ne da bi razmisljali in se vprasali zakaj je do tega prislo. pac neprimerna in nesprejemljivo dejanje.

 
in da dokler ne zrihtajo primarnega vzroka ima otrok pravico mlatit dalje, pa čeprav nedolžne.


Ne - da bo otrok mlatil vse dokler ne bo resen primaren vzrok. Morda ne bo prav pred uciteljico ampak bo...


Tega jaz ne kupim. Kaj bi po tvoje bilo prav? Prepovedat vse hece na šoli, ker čisto vsak hec lahko koga zaboli?


Izobrazevati kako ucitelje, tako tudi otroke, da je tudi psihicno nasilje - nasilje in predvsem pojasniti kaj to sploh je (pa se marsikateremu starsu tudi, ne bi bilo odvec).
In tvoje "hecanje" bi lahko obrnila (tako kot ti obrnes moje opozprilo o doloceni nesprejemljivosti dolocenih hecov) v kvazi argument, da ti govoris, da je otrokom vse dovoljeno, ker so vsi super dobronamerni soncki in nihce prav nihce od njih drugemu noce nic hudega, samo dobro in zato im je dovoljeno izreci vse dokler se to komerkoli zdi hecno.
Tega ne bom naredila in ne bom nadaljevala te, ze nesmiselne, debate. Kar sem imela za povedat sem povedala.



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: Podpisi za vsako malenkost
20.10.2011 23:03:22   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ampak tudi to je možno gledat drugače. Ko sem ugotovila, da se lahko iz svoje bolezni tudi sama norca delam, mi je bilo lažje, ker sem ji vzela tisto moč, da je to nekaj, kar ima določeno moč nad mano.


MOzno je gledati drugace, mozno se je iz tega hecati. Niso pa vsi tega sposobni. Ne kot otroci ne kot odrasli.
MOrda , ko bos enkrat nehala meriti svet po sebi in ko bos nehala misliti, da ce ti tako lahko, da je za vse enako lahko in sprejemljivo, no morda takrat dojames , da je problem prav pri tistih posameznikih, ki nimajo zmoznosti, sposobnosti, podpore, vodila..... dodaj po zelji, da se lahko tako sposoadejo in resijo tezavo.
Problem je v tistih, ki se jim to vseda v dno duse in jih dusi, hromi jim zivljenje in jih rine v cedalje vecjo nesigurnost, depresivna stanja ipd.
Osebno mi je vedno relativno v veliki kolicini "dol viselo" kaj bo kdo rekel ali mislil. Heci in zezanja mi niso kaj prida prihajali do zivega. Videla pa sem primere, ki se dan danes imajo frustracije in tezave zaradi dobrohotnih prijateljckov, ki so se samo hecali... Dober nek hec ocitno.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: Podpisi za vsako malenkost
21.10.2011 12:33:52   
ronja
Ne da se mi vec. Skrajnosti me ne privlacijo in na ali ali recept - v tem primeru ne potegnem.

Se strinjam. Vendar če praviš, da druge alternative ni, potem ostane samo tvoja skrajnost...

In kaj ko ti ona (kot v nasem primeru) rece, da se morata sama zmeniti...

potem ji povem, da če se moj otrok ne bo znal verbalno branit, bo drugega otroka mahnil in da bi bilo boljše, če bi zadevo že prej preprečili.

Nisem to napsiala te,mvec da je fizicno nasilje lahko odgovor na psihicno nasilje, kar je treba upostevati, raziskati in temeljito obravnavati te zadeve.

S tem se strinjava. vendar si napisala, da "navadno je", ne da "lahko je" - mala razlika...

Izobrazevati kako ucitelje, tako tudi otroke, da je tudi psihicno nasilje - nasilje in predvsem pojasniti kaj to sploh je (pa se marsikateremu starsu tudi, ne bi bilo odvec).

Tu se strinjava. Ampak v to bi spadalo tudi izobraževanje staršev, kot je sarica - ne pa da ji rečeš, da je njen otrok čisto ok, da se že mora branit, če ga kdo zeza in da naj se nič ne sekira, če zato dobiva podpise, ker je to itak zato, ker je učiteljica trapasta.

da ti govoris, da je otrokom vse dovoljeno, ker so vsi super dobronamerni soncki in nihce prav nihce od njih drugemu noce nic hudega, samo dobro in zato im je dovoljeno izreci vse dokler se to komerkoli zdi hecno.

Tega ne narediš, ker veš, da tega nisem nikjer napisala - napisala sem, da lahko hec boli in da je treba to otrokom razložit - tudi je treba otrokom razložit, da so eni otroci bolj občutljivi na ene stvari, drugi pa na druge, zato ene komot hecaš z eno temo, drugih pa z isto temo ne, ker jim ne bo smešno. Saj otroci to razumejo, če jim razložiš. Če pa jim ne, pa mislim da res ne vejo, kako se bo določen otrok odzval, saj še mi ne vemo, kako se bo kak odrasli odzval na določeno temo. Prav je, da jim povemo, da se ne draži ljudi (ali živali).
Ampak vseeno pa ni prav, da na draženje kar odreagiraš s pestmi. Če se ne da zmenit in če se tudi odrasli nočejo odzvat, da bi pomagali rešit težave, razumem. Vendar v tem primeru tu ni bilo tako - da bi kdo pozval učiteljico, pa se ne bi hotela odzvat. Tudi učiteljem je treba najprej dat šanso (to pomeni, da morajo najprej otroci povedat, da imajo problem), šele potem jih lahko obtožujemo, da niso nič naredili (če res nič ne naredijo).

MOzno je gledati drugace, mozno se je iz tega hecati. Niso pa vsi tega sposobni. Ne kot otroci ne kot odrasli.
Verjamem, sploh če jih tega nihče ne nauči in če niso imeli te sreče, da so se spoprijateljili z nekom, ki jih je nekoč zezal in so se tako na lastnih izkušnjah naučili, da zezanje še ne pomeni, da je človek slab ali da ti kaj hudega hoče. Zato pa pravim, da se splača to otroke naučit, jim razložit... - ker bo NJIM lažje, če se bojo lahko hecali, če jih heci ne bojo boleli, če bojo vedeli, da jim otroci nočejo nič slabega... oni se bojo boljše počutili tako. Ker otroci se bojo vedno hecali, že tisočletja se...


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: Podpisi za vsako malenkost
21.10.2011 13:05:08   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Se strinjam. Vendar če praviš, da druge alternative ni, potem ostane samo tvoja skrajnost...


Druge alternative kot senzibilizacija druzbe za prepoznavanje VSEH vrst nasilja res ne vidim. Kot tudi ne vidim moznost, da je sprejemljivo, da se sankcionira samo tuisto nasilje, ki je vidno na prvo zogo ins e ostalo zanemari, ker ga lahko stlacimo v "otroski hec".

potem ji povem, da če se moj otrok ne bo znal verbalno branit, bo drugega otroka mahnil in da bi bilo boljše, če bi zadevo že prej preprečili.


Torej, ce ona (uciteljica, vzgojizteljica .. kmaterikoli odrasli odgovoren za otroke) ne prepreci bo.... dete fizicno obracunavalo in obveljalo za nasilnika. Zato je treba ljudi, ki delajo z otroci izobrazevati.

Nisem to napsiala te,mvec da je fizicno nasilje lahko odgovor na psihicno nasilje, kar je treba upostevati, raziskati in temeljito obravnavati te zadeve.

S tem se strinjava. vendar si napisala, da "navadno je", ne da "lahko je" - mala razlika...


Poglej, otrok, ki sma od sebe brez vzroka fizicno napade drugega ima najverjetneje taksne motnje, da so opazne tudi na drugih podrocjih in se ne izrazajo zgolj v obcasnih fizicnih napadih brez vzroka.

Imam prijatelja, ki ne more pogledati v nic ostrega - v nobeno spico. Postane mu slabo (nihce ne ve zakaj, tudi on ne). Njega so prav mucili s tem, da so mu pred oci molili ostre predmete (nasiljen svincnik,  sestilo....) za vsakega drugega je to igra, za njega je to bilo mucenje in izzivanje nad njim.č Prav zato je definicija psihicnega nasilja naravnana v smer, da uposteva osebnostne reakcije in sprejemanje dolocenih zadev.
Za zensko, ki se pocuti posiljeno, ce je moski vidi nepokrito ( in se to v njeni kulturi obravnava kot posilstvo) je ta obcutek posiljenosti popolnoma enak kot ce v nasi kulturi nekdo zensko fizicno posili. Govorim o resnicnem primeru - ni hipoteticen.

Zato sem mocno skepticna okoli teh "otroskih hecov". pa kaj, samo pogledal jo je nic ji ne bo.. itd... Nic im ni iz tvojega zornega kota ampak ti nisi oni in je treba upostevati njihov zorni kot. Spostovati posametnika kot osebnostno celoto, tudi ce je otrok. In ce se nekje vsi kadijo in ti ne, nima nihce pravice rece, da ce je dobro za vse je tudi za tebe in , da lahko zacnes gledati iz drugega zornega kota ter ti potlaci cigaret v usta.


Izobrazevati kako ucitelje, tako tudi otroke, da je tudi psihicno nasilje - nasilje in predvsem pojasniti kaj to sploh je (pa se marsikateremu starsu tudi, ne bi bilo odvec).

Tu se strinjava. Ampak v to bi spadalo tudi izobraževanje staršev, kot je sarica - ne pa da ji rečeš, da je njen otrok čisto ok, da se že mora branit, če ga kdo zeza in da naj se nič ne sekira, če zato dobiva podpise, ker je to itak zato, ker je učiteljica trapasta.


Ja no, zelo "selektirano" beres med vrsticami? user posted image user posted image

da ti govoris, da je otrokom vse dovoljeno, ker so vsi super dobronamerni soncki in nihce prav nihce od njih drugemu noce nic hudega, samo dobro in zato im je dovoljeno izreci vse dokler se to komerkoli zdi hecno.

Tega ne narediš, ker veš, da tega nisem nikjer napisala - 


Ne naredim, ker se ne bom posluzila namerno usmerjenega branja med vrsticami in selektivnega pobiranja pomenov, kot si sama naredila en odstavek visje. Kje pa sem npr. zapisala, da je uciteljica itak trapasta???

napisala sem, da lahko hec boli in da je treba to otrokom razložit - tudi je treba otrokom razložit, da so eni otroci bolj občutljivi na ene stvari, drugi pa na druge, zato ene komot hecaš z eno temo, drugih pa z isto temo ne, ker jim ne bo smešno. Saj otroci to razumejo, če jim razložiš. Če pa jim ne, pa mislim da res ne vejo, kako se bo določen otrok odzval, saj še mi ne vemo, kako se bo kak odrasli odzval na določeno temo. Prav je, da jim povemo, da se ne draži ljudi (ali živali). 


Ti se pa najini stalisci razlikujeta. Ko se spomnim svojega otrostva in ko pogledam solsko obdobje mojega otroka lahko recem, da otroci prav namerno drazijo in izzivajo posebno tiste, za katere vedo, da bodo reagirali. In namerno drazijo toliko casa dokler nekoga ne spravijo ob zivce ali v obup... Bolj tezko nekdo prenese izzivanje in "hecanje" bolj se na njega spravljajo.
Nekje si tudi sama ugotovila ( da so se na nekoga spravili (mislim, da je bilo okoli barata in metanja v vodo), ker
se je jezil in ni bil sposoben sprejeti, da je to igra ter da bi ga pustili pri miru ce se ne bi toliko razburjal.... (po spominu).

Ampak vseeno pa ni prav, da na draženje kar odreagiraš s pestmi. Če se ne da zmenit in če se tudi odrasli nočejo odzvat, da bi pomagali rešit težave, razumem. Vendar v tem primeru tu ni bilo tako - da bi kdo pozval učiteljico, pa se ne bi hotela odzvat. Tudi učiteljem je treba najprej dat šanso (to pomeni, da morajo najprej otroci povedat, da imajo problem), šele potem jih lahko obtožujemo, da niso nič naredili (če res nič ne naredijo).


Pripomnila si mi v nekem postu, da me ni bilo zraven... ti si bila zraven pa tocno ves kako je bilo? Poznas uciteljico in njen nacin obravnavanje tovrstnih tezav... Kolikor vem nic od tega.
In pravzaprav ni pomembno kaj ti razumes, pomembno je kaj in kako otrok razume. Spet sodis svet in druge po sebi.
Nikjer nisem zatrdila, da uciteljica ni nic naredila. Dopuscam pa moznost in si jemljem to pravico glede na kar nekaj uciteljic PB, ki jih poznam in tudi iz poznavanja problematike na soli.

Verjamem, sploh če jih tega nihče ne nauči in če niso imeli te sreče, da so se spoprijateljili z nekom, ki jih je nekoč zezal in so se tako na lastnih izkušnjah naučili, da zezanje še ne pomeni, da je človek slab ali da ti kaj hudega hoče. Zato pa pravim, da se splača to otroke naučit, jim razložit... - ker bo NJIM lažje, če se bojo lahko hecali, če jih heci ne bojo boleli, če bojo vedeli, da jim otroci nočejo nič slabega... oni se bojo boljše počutili tako. Ker otroci se bojo vedno hecali, že tisočletja se...


Splaca se ampak to ni 25 crk in se 10 drugih znakov, ki jih vsak povprecen ali podpovrecen otrok lahko usvoji. To je custveno stanje, ki se nadovozuje na custveno stanje zunaj sole, v druzini .... Na primer - ko sem delala na soli smo imeli 17 primerov incesta v 7 mesecih solskega leta! In ti bos nekemu mladostniku, ki se sooca z zlorabo, posiljevanjem s strai morda celo brata in/ali njegovih kolegov razlagala kako so njegovi vrstniki dobrohotni in res nic hudega nobenemu nocejo ? To velja tudi za tiste fantke, ki so se "samo hecali" ko so v velenju ( ce me spomnin ne vara) mucili in zazigali macke? Oni so tudi dobrohotna otrocad in nimajo niti ene krute misli ne nagona ali zelje po mucenju nekoga drugega.... Morda bi lahko nekaj racionalnejse pogledala na svet okoli sebe. Lepse je in lazje verjeti, da je cel svet dober in ti nihce nic hudega noce, vendar zivljenje zna mocno presenetiti.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: Podpisi za vsako malenkost
21.10.2011 13:18:50   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
......
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

.......

IZVIRNO SPOROČILO: kekec in mojca
IZVIRNO SPOROČILO: Sarica2
...

....

...so se trudili že ..

No, vidiš da se gre.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: Podpisi za vsako malenkost
21.10.2011 13:40:36   
ronja
Prav zato je definicija psihicnega nasilja naravnana v smer, da uposteva osebnostne reakcije in sprejemanje dolocenih zadev.

ja, ampak tega ne more otrok, niti odrasli vedet vnaprej, dokler mu tisti, ki ima nek problem tega ne pove, razloži, da mu to ni hecno. Zato ne odobravam tega, da bi tvoj prijatelj vsakega, ki mu pokaže nekaj špičastega kar počil. Če bi to še naprej počel nekdo, ki ve, kako je to njemu grozno, pa je seveda nekaj čisto drugega, ker takrat ta nekdo to ve. ampak tu ni bilo nikjer govora o tem, da bi se ves čas isti fantje spravljali nanj, bile so udeležene druge osebe, samo odziv je bil isti.

Pripomnila si mi v nekem postu, da me ni bilo zraven... ti si bila zraven pa tocno ves kako je bilo?

ja, v postu o mojem bratu - ker tam sem res bila zraven. Pri sarici pa nisem bila zraven in vem samo to, kar je napisala. Napisala ni nič o tem, da bi se kdo na njenega sina spravljal, ko sem ji (kot veliko drugih) svetovala pogovor s sinom (kjer bi lahok tudi to izvedela), pa si ti začela s tem, da so učiteljice nesposobne in da ni problem v njenem otroku...

Poznas uciteljico in njen nacin obravnavanje tovrstnih tezav... Kolikor vem nic od tega.

ne, ji je pa treba dat šanso - tako da v primeru psihičnega maltretiranja pride otrok do nje - mogoče bi te pa presenetila in ni tako zarukana kot misliš - in mogoče bi res pomagala. saj ne rečejo vse: sami se zmenite. Če pa učiš otroka, da naj najprej uporabi vsa sredstva, ki jih ima na voljo, pa avtoriteti sploh ne daš možnosti, da bi uredila stvari, ker 33 otrok nimaš ves čas na očeh, pa če si biser od učitelja. Gledaš ene, pa drugi medtem nekaj naredijo, kot si sama dala primer - je dovolj, da nekomu pokažeš svinčnik - in to se zgodi v sekundi, tega  ne more učitelj vnaprej preprečit, če ne ve, da ima otrok take probleme z ošiljenimi predmeti.

pomembno je kaj in kako otrok razume.

Seveda, ampak pri tem mu lahko pomagamo.

Splaca se ampak to ni 25 crk in se 10 drugih znakov, ki jih vsak povprecen ali podpovrecen otrok lahko usvoji. To je custveno stanje, ki se nadovozuje na custveno stanje zunaj sole, v druzini ...

Pa pridemo spet do tehnofila - da je zasnova v družini. Seveda se je treba potrudit, da ima otrok možnost to dojet in jasno da to ni tako kot napiflat se pesmico na pamet. NIkjer nisem trdila, da je to lahko. tudi meni je bilo takrat hudo, ko sem pa prišla čez to, mi je bilo neprimerno lažje. Lubiju recimo nikoli ni prišlo razno zezanje kaj dosti do živega, je drug karakter - tako da čisto razumem, da je nekaterim bolj hudo kot drugim - sama sem na splošno bolj občutljivček - vendar mi je pomagalo ravno to, da sem vedela, da tega ljudje ne delajo zato, da bi mi bilo hudo. Potem vsa reč zbubi moč in bolečino.

Na primer - ko sem delala na soli smo imeli 17 primerov incesta v 7 mesecih solskega leta! In ti bos nekemu mladostniku, ki se sooca z zlorabo, posiljevanjem s strai morda celo brata in/ali njegovih kolegov razlagala kako so njegovi vrstniki dobrohotni in res nic hudega nobenemu nocejo ? To velja tudi za tiste fantke, ki so se "samo hecali" ko so v velenju ( ce me spomnin ne vara) mucili in zazigali macke?

Nikakor ne! Ampak tukaj je govora o 5-6 letnikih! Ki ne mučijo, ampak je en počečkal drugemu risbico in ta jo je naprej drugi... Mislim, da to ni ravno primerljivo psihično nasilje... Mislim, da so mladostniki lahko zelo kruti in da se otrok z vsakim letom bolj zaveda svojih dejanj in mora prevzemat vedno večjo odgovornost zanje. Tudi midva učiva punci, da se ju ne sme nihče intimno dotikat, tudi drug otrok ne, če onidve tega nočeta in da se tudi onidve ne smeta dotikat drugih brez privoljenja. Spolno nasilje ali porisat risbico kljub temu, da je mogoče nekomu veliko pomenila, ni isto. Če bi ti vsak dan oz. ponavljajoče počečkali to, zakar si se trudil, je pa lahko nasilje, ja. Vseeno je pa boljše, da ga najprej "prijaviš" nadzornim.

Verjamem, da je veliko neizobraženih učiteljic, se še spomnim svojih in vem, da so bili nekateri učitelji res kreteni (in te sem sama verbalno napadala, ker se mi je zdelo res nefer, kako se obnašajo do nekaterih ničkrivih otrok), vendar so nekatere verjetno čisto po srcu take, da bojo razumele problem, tudi če tega niso študirale. Jaz nimam nobene izobrazbe v tem, pa ne bi šla mirno čez to, da se mi fantje sklofajo v razredu - bi hotela vedet, zakaj se je to zgodilo, zakaj je nekdo udaril, zakaj je prvi provociral, kaj nekomu tako zelo gre na živce itd... Pa nisem čisto nič posebnega, nimam pojma o šolanju, psihologiji,... Torej verjetno ni tako zelo zagamano, da tega ena učiteljica, ki je kdaj poslušala kako pedagogiko, ne bi zmogla. Če tega ne dela, jo je pa seveda treba napotit na izobraževanje - kot če jaz ne znam neke tehnike, ki jo pri delu rabim.

Ampak če se ne pogovorim najprej s svojim otrokom, ne morem niti vedet, kaj se je dogajalo - lahko kot sarica samo ugibam, zakaj je prišel s strgano rutko domov. In potem rečt: "saj mi tudi nismo komplicirali, ko jih je on skupil", res ni način. Na ta način mu daješ dvojno narobe sporočilo: da ti ni mar, kako jih je skupil in da mora za svoje počutje v šoli popolnoma sam poskrbet. Pa še, da se na učitelje ni za zanašat, ker njihovih pripomb sploh ne jemlješ resno, da bi se vsaj pogovoril o njih. To se mi zdi narobe.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: Podpisi za vsako malenkost
21.10.2011 21:47:14   
Frodo Bisagin
Sploh ne vem ali tako cudno pisem, da ne mores razumeti kaj hocem povedati ali je problem v cem drugem. Ne napadam uciteljic po defoltu, niti zagovarjam nasilje, sem proti izkljucnosti in prehitrih sodb. Resno se mi ne da se enkrat razlagati kar sem hotela povedati, zato bom te dele izpustila.


IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Prav zato je definicija psihicnega nasilja naravnana v smer, da uposteva osebnostne reakcije in sprejemanje dolocenih zadev.

ja, ampak tega ne more otrok, niti odrasli vedet vnaprej, dokler mu tisti, ki ima nek problem tega ne pove, razloži, da mu to ni hecno.


Torej, ce nekdo prvosolcku pocecka risbico se mu mora pojasniti, da tistemu , ki je risbico narisal to ni hecno ???? In sele potem prodobis pravico do reakcije? Ali no dovolj, da vidis, da je nekomu hudo, da se joka, da se nervira, da se peni... prav to je vzvod za "hecanje" , ker je hec samo za eno stran....


Zato ne odobravam tega, da bi tvoj prijatelj vsakega, ki mu pokaže nekaj špičastega kar počil. Če bi to še naprej počel nekdo, ki ve, kako je to njemu grozno, pa je seveda nekaj čisto drugega, ker takrat ta nekdo to ve. ampak tu ni bilo nikjer govora o tem, da bi se ves čas isti fantje spravljali nanj, bile so udeležene druge osebe, samo odziv je bil isti.


Razred ni poln novih obrazov vsak dan, ki ne vedo nic eden o drugemu. Bila sem tam videla in dozivela. Te stvari se dogajajo namenoma in to tistim, ki so po neki svoji znacilnosti ali reakciji razumljeni kot sibkejsi in s tem ustrezni za "obdelavo".


Gledaš ene, pa drugi medtem nekaj naredijo, kot si sama dala primer - je dovolj, da nekomu pokažeš svinčnik - in to se zgodi v sekundi, tega  ne more učitelj vnaprej preprečit, če ne ve, da ima otrok take probleme z ošiljenimi predmeti.


Tudi ce ve, ne more prepreciti. NI pa tukaj point v ucitelju ampak v odnosu "dobrohotnih" otrok.


pomembno je kaj in kako otrok razume.

Seveda, ampak pri tem mu lahko pomagamo.


Ce se na njega spravljajo, mu bodo tvoje razlage bore malo pomagale. Morda in morda (da ne bo napacno spet interpretirano) mu uspes celo dopiovedati da se slabo pocuti ne ker ga nekdo ruga ampak ker on ni sposben in ne zna sprejeti ruganje ker je to pra vzaprav zanimivo in hecno... Ti nisi vsakdo in tvoji nazori, sprejemanje.....mehanizmi resevanja tezav niso splosni etalon.


- vendar mi je pomagalo ravno to, da sem vedela, da tega ljudje ne delajo zato, da bi mi bilo hudo. Potem vsa reč zbubi moč in bolečino.


Tebi to prericanje pomaga, morda pa ne pomaga vsem. In tvoje prepricanje , da ti verjames da.... ni realno in ni neka uveljavljena resnica za vse. To pomaga tebi. Ti nisi "idealni predstavnik".


Nikakor ne! Ampak tukaj je govora o 5-6 letnikih! Ki ne mučijo, ampak je en počečkal drugemu risbico in ta jo je naprej drugi...


Ali o 7,8,9,10 letnikih.... Kje je ze tista meja ko se nekateri prelevijo iz dobrohotnih in samo v dobro usmerjenih otrok v cloveske posasti? Pri katerem letu to?
Ce pokukam na drugo temo - kitajska deklica...  kdaj so vsi ti kruti odrasli okoli nje postali taksni ko so bili tako dobrohotni otroci... kdaj se to zgodi ronja?  Jim presadijo znacaj pri doloceni starosti?


Mislim, da to ni ravno primerljivo psihično nasilje... Mislim, da so mladostniki lahko zelo kruti in da se otrok z vsakim letom bolj zaveda svojih dejanj in mora prevzemat vedno večjo odgovornost zanje. 


Tako. Tudi otrok, ki se brani ali reagira z udarcem bo scasom vedno bolj prevzemal odgovornost za svoja dejanja. In ga ni potrebno nekriticno etiketirat.


Spolno nasilje ali porisat risbico kljub temu, da je mogoče nekomu veliko pomenila, ni isto. Če bi ti vsak dan oz. ponavljajoče počečkali to, zakar si se trudil, je pa lahko nasilje, ja. Vseeno je pa boljše, da ga najprej "prijaviš" nadzornim.


Torej saricin otrok ni bil nasilen, ko je poceckal risbico. Prijavis ga pa... zakaj, ker otroci nocejo nic hudega, ker je puncka nespsobna sprejeti, da ji nocejo nic hudega... saj otroci niso hudobni.. zakaj bi zganjal preventivo....

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: Podpisi za vsako malenkost
21.10.2011 22:02:25   
ronja
preventivo zganjaš zato, da nehudobni otroci ne bi počeli krutosti ali hecev, ki bi koga prizadeli.Da pojasniš otrokom, zakaj nekaj ni ok, kako se nekdo drug pri tem počuti - da tega ne počnejo kar naprej. Ker če otrok ne razume, da ima drugi res neprijetno izkušnjo/strah/traumo, karkolipač in zato tako reagira, potem mu je mogoče hecna reakcija - pa mu ne bi bila, če bi vedel, od kod izhaja.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 112
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 4 [5]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 4 [5]
Pojdi na:





Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?