|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 16:59:33   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

Če te nekdo nekam povabi, pa četudi na roditeljski sestanek, je lepo in vljudno, da se tega udeležiš. Pa če se to nekomu zdi ali ne zdi pomembno. Za nekoga sigurno je, drugače te ne bi vabil.
Če se vabilu ne moreš odzvati, je pa lepo in vljudno, da pokličeš in se opravičiš. Poleg tega pa imaš priložnost, da se zmenita za drug termin.


Po večih letih prakse ugotoviš, da so roditeljski sestanki vse prej kot to, kar bi morali biti. In to ti dajo jasno vedeti tudi razredniki. ker! Nekateri starši hodijo na roditeljske čist iz drugih razlogov, kot skupni interes!! Roditeljski niso namenjeni obravnavi posameznega otroka, za to so govorilne ure in nekateri starši to enostavno ne morejo dojeti. Pri nas je bilo tako, da je sicer vabilo vedno bilo in vedno si tudi povedal zakaj te ne bo (zaradi določenih staršev) in jaz sem vedno dobila odobravanje s strani razrednika. Več sem izvedela "na vratih", kot na tri ure trajajočih roditeljskih sestankih, kjer so vedno govorili eni in isti starši o svojih otrocih in ne o razredu kot skupnosti. Potem se pa pejt. Tako da pri nas ni bila (ne)prisotnost na roditeljskem odraz tega, koliko te lastni otrok zanima in razredniki so to dobro vedeli in neprisotnost na nekaterih roditeljskih celo odobravali. Kar verjemi!

zato jaz pravim. govorilne so vedno razpisane, dopoldanske in popoldanske. in si imel možnost izbire, če te je kaj zanimalo. nanje so bili nekateri starši izrecno vabljeni zaradi problematičnosti otroka, bodisi učenja ali vedenja. torej govorilne niso nujne in so samo po potrebi, razen če je kakšen problem, kjer te sami učitelji vabijo. Roditeljski je pa fajn, da greš na uvodnega in še kakšnega vmes, ali pa tudi če ne. kot sem rekla, večinoma v treh besedah izveš na vratih. vse drugo je bolj klobasanje nekaterih staršev, ob čemer še razredniki zavijajo z očmi.


Razrednik je tisti, ki mora organizirati in ustrezno voditi roditeljski sestanek. Ce ne more obvladati starse in ce starsi razrednika "povozijo" pri vodenju sestanka ter posledicno odobrava neprihajanje starsev in zavija z ocmi... Osebno bi se mocno zamislila nad sposobnostmi in osebnostjo doticnega razrednika.
On je namrec tisti, ki mora postaviti in vzdrzevati pravila igre... Strah me je pomisliti kaj sele pocne, ko ne uspe obvladati mularijo...
Skratka niso starsi krivi, ce je razrednik nesposoben.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:03:39   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

Pri nas dajo vsak mesec na vrata list za govorilne ure, z določenim datumom in uro (npr. od 15:30 do 17:30) in se vpišemo za tisto uro, ki nam odgovarja. Tako učiteljica vnaprej ve, kdo bo prišel in kdaj bo prišel.
Jaz hodim na govorilne vsak mesec, če je le mogoče (3. razred), da sem na tekočem s hčerinim delom v šoli. Se mi zdi fino, da smo z učiteljico na vezi in da sodelujemo. Ok, je pri nas sicer malo posebna situacija, ker ima probleme s pozornostjo in koncentracijo in hodiva tudi k defektologinji.


Na "razpisane" govorilne (isti sistem vpisivanja imamo) ne hodim, ker komot lahko grem dopoldan an individualne, pa je brezveze, da kradem mesto nekomu, ki to ne more . Pa na individualnih je vedno vec casa za pogovor in se vsaka cca 2 meseca najavim in pojavim na govorilnih. Na roditeljske redno hodim.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:05:03   
pelin
Sem vedela da ne boš zdržalauser posted image ...vem da sem bila ostra...namerno seveda...me pa vseeno zanima, kako si bila lahko tako z vsem na tekočem, če si bila v osnovni šoli le dvakrat na gov . urah? To da si bila na tekočem je po vsej verjetnosti tvoje mišljenje...informacije, ki jih nekateri starši skušajo ( skušate) namesto na rs dobiti kar na pragu učilnice oz. igralnice med tem časom, ko ima učitelj na grbi 25 otrok, so ponavadi zelo skope in nenatančne...prvo zaradi tega, ker pač to ni mesto, kjer bi se informacije podajale, drugo pa predvsem zaradi tega, ker nam gredo vsem starši, ki si ne vzamejo časa za rs ali govorilne ure, po drugi strani pa valijo jajca na pragu med tem ko paziš gručo otrok.....resnično na živce. Nekateri to jasno in glasno povemo, pokažemo on imamo ponavadi mir....nekateri pa pač starše odpravijo s peščico informacij in zaprejo vrata...Če pri nobeni od vaši učiteljic, nisi dobila tega vtisa, še ne pomeni, da si tega v sebi niso mislile in da o tvojem obnašanju ni tekla debata v zbornici med pitjem kave...
aja...sprašuješ zakaj razredniki povdarjajo naj se hodi na govorilne le če je to potrebno? Hja, to je zato, ker nekateri visijo res na vsakih govorilnih in ko vprašaš starša če ga kaj posebnega zanima, pravi da je prišel kar tako...pri takih res dobiš občutek, da pride zaradi mene in ne zaradi otroka....Mogoče pa tudi zaradi takih, ki nekako ne čutijo potrebe po tem da bi sploh kdaj prišli, in jih na tak način opozori, da bi bilo pametno, koristni in končno tudi primerno kdaj to potrebo občutiti...

< Sporočilo je popravil pelin -- 16.10.2012 17:13:05 >

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:05:38   
Tippi
Dvomim, da je nekdo super truper, da res ni treba hodit na govorilne ure, vsaj vsaketoliko.


Bravo, poudark na vsaketoliko. jaz ne vem kako je pri vas, ampak pri nas smo bili tako zelo povezani, da smo si ključne zadeve izmenjali že na raznih srečanjih, druženjih. vedno se je našel čas za klepetek, besedo dve.

jaz mislim, da so današnji časi čist drugačni. starši ful preveč komplicirajo, preveč so fini. pa prosim, ne se zdaj spotaknit ob te besede, ali bit užaljeni, ampak preprosto drži. že čas, ko je moja hči hodila v osnovno šolo, je čist drugačen od tega zdaj. danes starši morajo bit na tekočem čisto za vse. a dejte nooooo. če otrok ušpiči kaj takega, kar ni grozno za učitelja, ne vem zakaj bi moral starš to vedet. če se enkrat ni naučil pesmice, se je pač ni. če to starš ne ve, tud prou. govorim o otrocih,ki so povprečni v znanju in nimajo kakšnih učnih težav. skratka problem je, da je tista starševska skrb, ki naj bi bila normalna in zaželjena, prerasla v pretiravanje in obsedenost za skrb. ni čudno, da so otroci vsi razvajeni, ko imajo tako zaledje staršev. tako pri učenju, kot pri vedenju. zdaj pa me popljuvajte, kolikor vas je volja. ne bom huda user posted image


(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:10:45   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Joj..tole me je pa ,brez heca, naravnost šokiralouser posted image ...ne morem verjeti, koliko staršev se zdi normalno to, da ne hodijo na redne govorilne ure ( vsaj vsak tretji mesec), da se v celem letu ne morejo udeležiti treh naprej napovedanih roditeljskih sestankov, ki trajajo največ eno uro ali kakšno minuto čez...Pa ljudje...to ni kar tako, ker se učiteljica dolgočasi...tu se gre za vašega otroka....za napredek, mogoče probleme...
......................................................


Jebentis, da si dobro napisala!
Se kar podpisem, z zadovoljstvom! user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:14:17   
Tippi
Pelin. vedela sem, da bo tisto "na vratih" šlo komu v nos user posted image naj razložim. pa ne v smislu polaganja kart, ker za to res nimam nikakršne potrebe, ampak za to, da boš mogoče razumela, da je včasih manj več user posted image Z mojim obiskom roditeljskega sestanka, dva v letu, nimaš težav, torej to preskočimo user posted image Tam sem izvedela, kar sem morala vedeti. malica, izleti, športni dnevi, kulturni dnevi, konference, ocenjevanje, ipd. kar se tiče celotne skupnosti. na govorilnih pa sem dejansko bila samo dvakrat. ker pri nas je veljalo pravilo. če ima otrok težave, prideš. če jih nima, ni potreb po tem da bi hodil. če je bilo kaj zelo kritičnega, so bili starši tudi vabljeni na govorilne ure. ampak kot sem že v zgornjem komentarju napisala, časi se spreminjajo. očitno tudi v osnovni šoli user posted image

Iskreno povedano, imela sem srečo, da moj otrok ni potreboval moje pomoči pri učenju in posledično več kot to, kar sem izvedela iz prelistanih učbenikov na začetku šolskega leta, kaj bodo jemali, nisem gledala v njene zvezke. Niti enkrat! Torej na grobo lahko rečem, da nisem vedela kaj se uči. morda se ti zdi neodgovorno ali celo, da sem nezainteresirana za otroka, kot si se grobo izrazila v prvem dolgem postu, ampak je bila toliko samostojna, da me ni potrebovala. niti enkrat v osmih letih se nisem z njo vsedla za mizo. se mi ni bilo treba. in sem srečna, da je bilo tako. torej zakaj bi šla potem na govorilne ure? gledat na uro, čvekat z učiteljico, ali pač kar tako, da bo učiteljica dobila občutek, da se zanimam za svojega otroka? je to res edini dokaz, da pokažeš v šoli, da ti je mar za otroka?user posted image

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:22:01   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

Bravo, poudark na vsaketoliko. jaz ne vem kako je pri vas, ampak pri nas smo bili tako zelo povezani, da smo si ključne zadeve izmenjali že na raznih srečanjih, druženjih. vedno se je našel čas za klepetek, besedo dve.
.......


Torej, ce druzenj ne bi bilo ( ceprav ne vem kako ste jih ustrezno organizirali za celotni razred, ce se roditeljskega niste mogli speljat) ne bi dosti stvari zvedela...
Hecno.. prvo ne hodis na solo, ker ni potrebe, potem zvemo, da si vecino zvedla na vratih, sedaj isplavajo se druzenja, srecanja..... Na koncu bomo izvedeli, da pravzaprav visis na soli ali imas nekega "insajderja" user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:30:49   
Tippi
Torej, ce druzenj ne bi bilo ( ceprav ne vem kako ste jih ustrezno organizirali za celotni razred, ce se roditeljskega niste mogli speljat) ne bi dosti stvari zvedela...
Hecno.. prvo ne hodis na solo, ker ni potrebe, potem zvemo, da si vecino zvedla na vratih, sedaj isplavajo se druzenja, srecanja..... Na koncu bomo izvedeli, da pravzaprav visis na soli ali imas nekega "insajderja" user posted image


hehe preveč je tega, da bi vse lahko zapisala. govorim namreč o osmih letih osnovnega šolanja. bi rekla, da je mogoče pametno prebrati vse moje poste, da se ne ponavljam. moja hči je gimnazijka in so to zdaj čist druge sfere user posted image

na vratih je potekala komunikacija pri otrocih prvih razredov (prvi, drugi razred), in takrat smo si izmenjali predvsem podatke, ali se otrok dobro počuti, ali je imel kakšen konflikt, ali ima družbo, je osamljen in podobno. o ocenah se na vratih ni razpravljalo, niti se ni reševalo hudih problemov če so bili. vsaj spomnim se ne user posted image

imeli smo redna srečanja, ala kostanjčkovi pikniki, razni sejemčki, pozdrav pomladi ipd. takrat se je večino staršev udeležilo. je pač le nekaj drugega kot roditeljski. in je komunikacija bila zelo sproščena z učitelji. tudi v kasnejših razredih, ko je bil že predmetni pouk in si praktično lahko "ulovil" kateregakoli učitelja, če te je glih kaj zanimalo user posted image

Takole v grobem, več se mi pa ne ljubi. se bi preveč ponavlja. lahko pa samo še povem, da upam in si želim, da bom, kljub drugim časom, uspela in zmogla svojega drugorojenca približno isto nekomplikatorsko in čim manj "teroristično" nadzorovati v šoli, tako kot sem to počela pri prvi hčeri, če le ne bo imel učnih ali vedenjskih težav.

pa lep pozdrav, grem pilatesirat user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:31:34   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

. ...ker pri nas je veljalo pravilo. če ima otrok težave, prideš. če jih nima, ni potreb po tem da bi hodil. če je bilo kaj zelo kritičnega, so bili starši tudi vabljeni na govorilne ure. ampak kot sem že v zgornjem komentarju napisala, časi se spreminjajo. očitno tudi v osnovni šoli user posted image


In ce otrok ne govori doma kaj dosti zves da ima tezave na nacin, da se ti sanja ponoci, ker... preden postane kriticno te itak ne klicejo v solo.... Aja sorry no... ti to opravis na vratih...  Ne , menda ne ko je dete bilo v 5,6,7,8 razredu.. ali morda... nas ze od 2. razreda sam hodi v solo in iz sole... torej, hm.. kako naj na vratih zvem... Ma vem, s pomocjo magije in trikov :))))))
Ampak pustimo nedoslednosti. rezultati starsevskega dela se itak pokazejo - prej ali pozneje. Vsak stars pa dobro ve ali bi moral, koliko od tega je sad njegove starsevske skrbi, koliko pa neskrbi.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:33:02   
Tippi
Frodo beri beri in še enkrat beri. ne bodi površen. pliz user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:33:57   
pelin

IZVIRNO SPOROČILO: Tippi


jaz mislim, da so današnji časi čist drugačni. starši ful preveč komplicirajo, preveč so fini. pa prosim, ne se zdaj spotaknit ob te besede, ali bit užaljeni, ampak preprosto drži. že čas, ko je moja hči hodila v osnovno šolo, je čist drugačen od tega zdaj. danes starši morajo bit na tekočem čisto za vse. a dejte nooooo. če otrok ušpiči kaj takega, kar ni grozno za učitelja, ne vem zakaj bi moral starš to vedet. če se enkrat ni naučil pesmice, se je pač ni. če to starš ne ve, tud prou. govorim o otrocih,ki so povprečni v znanju in nimajo kakšnih učnih težav. skratka problem je, da je tista starševska skrb, ki naj bi bila normalna in zaželjena, prerasla v pretiravanje in obsedenost za skrb. ni čudno, da so otroci vsi razvajeni, ko imajo tako zaledje staršev. tako pri učenju, kot pri vedenju. zdaj pa me popljuvajte, kolikor vas je volja. ne bom huda user posted image

Osebno te ne bom nič popljuvala, ker imaš tule kar se mene tiče v večini prav...tudi moji niso toliko viseli v šoli, kot midva sedaj...pa nisva kot nek inventar tam....samo sedaj že učitelji čutijo večjo potrebo po tem, da si večkrat tam, ker imajo , roko na srce, sedaj veliko manj pooblastil kot so jih imeli tisti v naši časih...takrat so si učitelji znali, smeli, zmogli narediti nek red, vzpostaviti neko avtoriteto pri učencih in pri starših...v zadnjih časih pa je tega veliko manj...Učitelji so primorani obveščati starše o veliko manjših prekrških kot so jih v naših časih, ker , resnici na ljubo ne smejo sprejemati vsaj podobnih vzgojnih ukrepov kot so jih nekoč...Zato se žal velikokrat ponavlja, da učitelj prav tako rabi starša na govorilnih, kot starš učitelja...

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 17:37:54   
astrid1
Ne se sekirat in prepirat, ženske, ker je tako ali drugače vse OK!
Učitelji posebej povabimo starše otrok, kjer so težave. Takrat se tudi prilagodimo in se dobimo takrat, ko imajo starši čas. Ne čakamo na naslednje govorilne ure. Sama imam prakso, da zraven pride tudi učenec, pa se potem skupaj dogovorimo kako in kaj. Če bi čakali s tekočo problematiko na naslednji mesec, bi tako ali tako popušili na celi črti.

Roditeljski sestanki pa so namenjeni šolski in razredni skupnosti. Na prvem predstavimo potek šolskega leta, dejavnosti, projekte, stroškovnik, predmetnik na drugem pa se osredotočimo na preostanek šolskega leta, tekočo problematiko, končno ekskurzijo...

So pa vsi starši vedno zaželeni, saj mesečna govorilna ura ne traja 60 minut, ampak toliko časa, dokler vsi ne pridejo na vrsto. Pogosto začnem dosti pred določeno uro in končam čez dve ali tri ure.

Sama hodim na hčerine govorilne ure po potrebi. Se mi je pa zgodilo, da so se prekrivale govorilne ure v moji službi in govorilne ure na hčerini šoli. Potem pa smo se pač zmenili po telefonu...

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: govorilne ure v šoli
16.10.2012 23:57:48   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi


hehe preveč je tega, da bi vse lahko zapisala. govorim namreč o osmih letih osnovnega šolanja. bi rekla, da je mogoče pametno prebrati vse moje poste, da se ne ponavljam. moja hči je gimnazijka in so to zdaj čist druge sfere user posted image


Niso. Se vedno obstajajo taki starsi, ki menijo, da imajo pravico "za nekaj minut" cepet na vratih in se pogovarjat.

na vratih je potekala komunikacija pri otrocih prvih razredov (prvi, drugi razred), in takrat smo si izmenjali predvsem podatke, ali se otrok dobro počuti, ali je imel kakšen konflikt, ali ima družbo, je osamljen in podobno. o ocenah se na vratih ni razpravljalo, niti se ni reševalo hudih problemov če so bili. vsaj spomnim se ne user posted image  


Torej na vratih ste izmenjali podatek, ja otrok je imel konflikt in ja otrok je osamljen (ceprav ze vnaprej vemo, da tvoj otrok pa nikoli ni bil tako problematicen) in si s tem podatkom gladko odsla domov ter potem, ker je ocitno potreba sla na govorilne...; Ce smo pa iskreni si kar na vratih razpravljala kaj pa kako, pa niti ne najbolj na kratko..

imeli smo redna srečanja, ala kostanjčkovi pikniki, razni sejemčki, pozdrav pomladi ipd. takrat se je večino staršev udeležilo. je pač le nekaj drugega kot roditeljski. in je komunikacija bila zelo sproščena z učitelji. tudi v kasnejših razredih, ko je bil že predmetni pouk in si praktično lahko "ulovil" kateregakoli učitelja, če te je glih kaj zanimalo user posted image


Torek pikniki namesto govorilnih, Ucitelji pa uzivali.. saj zato so na dogodku, da se seznanijo starsi, ki nimajo potrebe iti na govorilne. user posted image user posted image user posted image  Enako kot  starsi na roditeljskem, ki ne razpravljajo o skupnosti temvec o svojih otrocih... Pravzaprav a je kaksna bistvena razlika med kategorijami?

Takole v grobem, več se mi pa ne ljubi. se bi preveč ponavlja. lahko pa samo še povem, da upam in si želim, da bom, kljub drugim časom, uspela in zmogla svojega drugorojenca približno isto nekomplikatorsko in čim manj "teroristično" nadzorovati v šoli, tako kot sem to počela pri prvi hčeri, če le ne bo imel učnih ali vedenjskih težav.


Seveda da bos. Se vedno so pikniki in ti ne bos komplicirala ampak "ulovila" ucitelja na pikniku. Ostali komplikatorji in butasti starsi s problematicnimi otroci in "teroristicnimi" navadami kontroliranja, pa celo razmisljajo zakaj sploh so govorilne ure... ce pa imajo piknike pa srecanja... hudirja so cudni... pa se teroristi... hodijo na govorilne namesto, da ulovijo ucitelja na pikniku, srecanju...

pa lep pozdrav, grem pilatesirat user posted image


A to, da ti kaksen ucitelj ne uide na kaksnem srecanju? user posted image user posted image user posted image user posted image

Potem pa naj kdo rece, da je uciteljem lahko....

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 17.10.2012 0:03:39 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 6:13:34   
lily32
Moram dodati še svoje misli in komentarje. V času svojega službovanja sem imela priložnost delati v vseh stopnjah izobraževanja od vrtca so konca srednje šole. In moje opažanje je, da je potreba po pogostosti obiskovanja govorilnih ur pri povprečno uspešnem otroku brez večjih učnih in vedenjskih težav obratno sorazmerna s starostjo otroka.

V vrtcu se otrok prvič znajde v novem okolju zunaj družine in posledično se lahko njegov način obnašanja drastično spremeni. Lahko ima tam težave, čustvene in vedenjske izpade, za katere ne veš, če se ne pogovarjaš z vzgojiteljico. Tu so pomembne tudi kratke vsakodnevne informacije »na vratih«: je otrok jedel ali ne, je spal ali ne ipd.  

V prvih razredih osnovne šole še ni številčnih ocen, ki nam dajejo nek hiter vpogled v otrokovo  delo in uspešnost, zato je pomemben pogost pogovor z učiteljico, saj lahko z majhnimi ukrepi doma hitro izboljšamo morebitne manjše šolske težave.  

Skozi leta osnovnega šolanja, naj bi se otrok navadil na vedno večjo samostojnost in pridobil učne navade. Zdi se mi dobro, da starši opravijo temeljit pogovor, ko otrok zamenja razrednika, da le-tega seznanijo z morebitnimi posebnostmi, situacijo v družini (ločitve, izgube bližnjih ipd.). To pomembno vpilva na boljše delov razredu in boljše počutje učenca. Ko so otroci večji ob koncu oš, je dobrodošlo,  čeprav ne vem, če vse šole to prakticirajo, da se otroci skupaj s starši udeležijo govorilnih ur. Če otrok ni problematičen je na tej stopnji dovolj, da pridejo starši trikrat na leto na govorilne. Če nastopijo težave pa je zelo pomembnem stalen stik med razrednikom in starši. Saj ni nujno, da starši ves čas »visijo« v šoli, lahko se dogovorite za tedenske telefonske pogovore, meile … 

V srednji šoli so otroci že precej samostojni in v normalnih okoliščinah je dovolj, da je starši enkart do dvakrat letno pozanimajo o stanju. Osebno se mi je zgodilo, da sem bila dijakom razrednik 4 leta , a staršev praktično nisem niti poznala, ker jih ni bilo na GU, a ker dijaki niso imeli težav, se mi ni to zdelo nič problematično, saj so po mojem mnenju dobro opravili svojo vlogo, saj so jih dobro vzgojili in jim privzgojili delovne navade in občutek odgovornosti. 

In še komentar tebi tippi, upam, da se boš pri svojem drugem otroku drugače obnašala, ker tudi meni gre grozno na živce, če za mano po trgovini tekajo mame in me cukajo za rokav, kako je z njihovim otrokom, Ali pa grem po sto letih s prijateljico na kavo in pride mama/natakarica:«O, a veste, jaz sem pa mama od …., kako je pa z mojo punco v šoli?«user posted image Govorilne ure imajo svoj namen.

< Sporočilo je popravil lily32 -- 17.10.2012 6:14:09 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 7:37:17   
Tippi
In še komentar tebi tippi, upam, da se boš pri svojem drugem otroku drugače obnašala, ker tudi meni gre grozno na živce, če za mano po trgovini tekajo mame in me cukajo za rokav, kako je z njihovim otrokom, Ali pa grem po sto letih s prijateljico na kavo in pride mama/natakarica:«O, a veste, jaz sem pa mama od …., kako je pa z mojo punco v šoli?«user posted image Govorilne ure imajo svoj namen.


Težko je komentirat, če ne veš podrobnosti in se mi vsakakršno obsojanje ne zdi primerno, sploh pa ne v smislu dajanja napotkov, kako naj delam z otrokom, češ delala si slabo, upaš, da bo v bodoče bolje in bla bla bla. Jaz sem s svojo vzgojo pri starejši hčeri zelo zadovoljna, kar se kaže tudi na njenem obnašanju in vsemu kar sodi zraven. žanjem kar sem sejala. In moj cilj, pa tudi cilj vsakega starša je, da otroku nudi zdravo odskočno desko za naprej. Nisem popolna, in to mirne vesti na glas priznam, tudi moj otrok ni, pa vendar mislim, da sem naredila vse kar sem v danih trenutkih pred mnogo leti lahko. Moji otroci in moja vzgoja naj te ne skrbijo. Verjamem, da imaš s svojimi dovolj dela user posted image . In konec koncev izrazila sem svoje mnenje, pri tem se nisem spotikala konkretno v nobenega otroka od vas, ki ste prisotne v tej temi, kar za vas niti ne bi mogla trditi. Pa dobro, različni smo! user posted image Kaj čem zamerit.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 7:39:09   
Tippi
Frodo ne ignoriram te, nič bat. Na žalost pa moram povedat, da mi tvoj način dialoga ne ustreza, zato ne bom niti na eno "točko", ki si jo spesnila, odgovorila. upam, da ne boš huda.

Pilates je bil pa odličen. Same babe smo veš. sproščujoče zelo! user posted image

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 7:49:01   
ZARA
Jst grem vsak mesec, da vsaj približno vem kaj se dogaja.

< Sporočilo je popravil ZARA -- 17.10.2012 7:50:09 >


_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 8:54:48   
lily32
Tippi, narobe si me razumela. Niti z eno besedo se nisem dotaknila tvoje vzgoje, saj se popolnoma strinjam s tabo, da za sodbo nimam niti pravice niti ne dovolj podatkov. Kar sem komentirala je tvoj odnos do učiteljev in tvoj pristop k zbiranju informacij o svojih otrocih.

Učitelji res ne maramo tega, da nas na vratih, šolskih hodnikih, piknikih, v trgovini .... »ulovite« kar tako mimogrede. S tem se kaže nespoštovanje do učiteljev. Mogoče so preveč vljudni in takih staršev ne zavrnejo, a prav jim ni. Jaz sem se zdaj že naučila, pa vljudno zavrnem tako spraševanje: »Gaspa, žal ne vem natančno, oglasite se ne govorilnih urah.«

Tudi bančnih uslužbenki, ki jo srečamo na ulici, ne izročamo položnic za plačilo, poštarju, ki ga srečamo pri vulkanizerju, ne oddamo poštne pošiljke, zdravnici, ki jo vidimo na plaži, ne gremo težit zaradi svojih bolezni.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 9:14:51   
Tippi
Kar je zapisano, v to še zdaleč ni zajetih tisoč in ena podrobnost in si lahko situacijo interpretiraš popolnoma drugače, kot je realno bilo. in oceniti nekaj na podlagi parih zapisanih besed in vzeti to "zdravo za gotovo" je milorečeno otročje. meni te vrste komunikacija, pinkponkanje in obračanje besed v nedogled, pač ni blizu. želje in potrebe, da bi pisala vse na dolgo in široko pa nimam, zato tudi debatiram na tak način kot pač debatiram. in vedno znova so mi zanimive komentatorke, ki se spotaknejo ob besedice, in jo zgnetejo na sto in en način, da bo le lahko idelna podlaga za "napad".

Poleg tega je včasih dobro svojega sogovornika vzeti za zrelo, odgovorno, odraslo osebo (sploh na raznih forumih) in jih v določenem trenutku celo zaupati njena dejanja in zaupati v njeno presojo, da dela prav. Brez zamere, a zdi se mi, da me nisi vzela za sebi enako, ker če bi me, bi si prišparala svoj čas, ki si ga porabila za razlago, kaj učitelji ne marate in kaj je prav in kaj ni. Naj te potolažim. Sem v svoji karieri, ko je hčera obiskovala osnovno šolo, videla že toliko groznih staršev, tudi takšnih, ki so na vratih težili, staršev, ki so svoje otroke branili pod vsako ceno, starše ki so podkupovali (ja včasih se je dalo!), staršev, ki so bili milorečeno idioti, da zelo dobro znam "videti" razliko med njimi in sabo in sebi podobnimi starši. še vedno zelo dobro znam ocenit kdaj bi lahko bila moteča in kdaj ne, ter kdaj se sme vprašati kakšno malenkost na vratih in kdaj to ni primerno.

Kakorkoli včasih si res želim, da bi bila komunikacija bolj na izi, brez obsojanj in s čisto malček širšim pogledom na vse kar je zapisano, saj vendar vemo, da je težko zapisati do pičice točno kar se je dogajalo, kar se je povedalo. no, vsaj jaz nisem tak stručko.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 10:37:25   
astrid1
Torek pikniki namesto govorilnih, Ucitelji pa uzivali.. saj zato so na dogodku, da se seznanijo starsi, ki nimajo potrebe iti na govorilne.


Kako grdo se tole bere! Sama sicer nisem še organizirala razrednega piknika, so ga pa kolegice in kolegi. In veliko energije so vložili v organizacijo ter izpeljavo... In bili po takšnem pikniku dobesedno izžeti.

Še enkrat. V šoli so vsi starši dobrodošli. Nekateri pridejo 3X letno na govorilne, ker ni potrebe, saj je vse OK. Nekateri radi pridejo na vsake govorilne ure. Nekatere pa pokličemo, če je problem. Univerzalnega pravila res ni. Se pa pozanimamo tudi, če kakšen starš res nikoli ne pride. Takrat malo pokličemo in se pogovorimo.




(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 12:16:54   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

Frodo ne ignoriram te, nič bat. Na žalost pa moram povedat, da mi tvoj način dialoga ne ustreza, zato ne bom niti na eno "točko", ki si jo spesnila, odgovorila. upam, da ne boš huda.

Pilates je bil pa odličen. Same babe smo veš. sproščujoče zelo! user posted image


Nikakor ne bom huda, posebej ker odgovora niti ne pricakujem kot tudi ne pisem poste zaradi tebe. Ze zdavnaj si obstala na tocki - ne poznate vseh detajlov in pozabila, da nam jih niti ni treba. Tisto kar pa je zalostno ob vsem tem je, da se potolazis ali z nepoznavanjem detalov, ali z neustrezanjem dialoga ali... Srbi pravijo "rdjavom qrcu i dlaka smeta"...
Dovolila si bom se eno regresijo: Imela sem sosedo, ki je bila dokaj zanemarjen otrok. Oce vedno odsoten, mama bolj kot ne nezainteresirana za otroka. Se je spomnim, kako je kot enoletnica brez hlac hodila po ulici gor pa dol s velikim kosom kruha v eni roki in nekuhano hrenovko v drugi... Ta deklica je sedaj uspesna zenska, vendar ne zato, ker sta njena starsa opravila svoje delo, temvec zato, ker se je hitro zavedla, da ce hoce kaj iz sebe narediti se lahko zanese zgolj nase. Mama se pa rada pohvali kako je vzgojila svojega otroka, da niti ne ve, da jo je imela...
Zato sem tudi zapisala "Vsak stars pa dobro ve ali bi moral, koliko od tega je sad njegove starsevske skrbi, koliko pa neskrbi."

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 12:25:29   
Tippi
Frodo prebrala user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 12:33:30   
ronja
Dovolila si bom se eno regresijo: Imela sem sosedo, ki je bila dokaj zanemarjen otrok. Oce vedno odsoten, mama bolj kot ne nezainteresirana za otroka. Se je spomnim, kako je kot enoletnica brez hlac hodila po ulici gor pa dol s velikim kosom kruha v eni roki in nekuhano hrenovko v drugi... Ta deklica je sedaj uspesna zenska, vendar ne zato, ker sta njena starsa opravila svoje delo, temvec zato, ker se je hitro zavedla, da ce hoce kaj iz sebe narediti se lahko zanese zgolj nase. Mama se pa rada pohvali kako je vzgojila svojega otroka, da niti ne ve, da jo je imela...

UF, Frodo, točno nekaj takega sem hotela napisat - da vse mame, ki vneto zatrjujejo, da so naredile vse, kar so v dani situaciji lahko in da so njihovi otroci super duper, torej so svoje delo krasno opravile... navadno po mojem gledanju svojega dela niso najbolj vzorno opravile, ampak so ga pač otroci zanje... Pa nisem hotela drezat tippi, ker ima že tako malo piko name;). Ampak pod tole tvoje se pa vseeno moram podpisat. To, da je otrok priden in uspešen, še ne pomeni, da so bili starši krasni, vsaj po moje ne. Navsezadnje imaš uspešne ljudi, ki so začeli v sirotišnici... Tako da se tolčt po prsih, ni nobenih problemov z njo, torej sem jo super vzgojila... po moje ni čisto utemeljeno - ker je več dejavnikov tu. Je res, da je v nekaterih okoliščinah lažje in v drugih težje dosešt nekaj, vendar niso to absolutne kategorije.

Sama nisem tako samozavestna, da bi rekla, da vedno vem, če grem komu na jetra, če se začvekam, recimo. Niti ne mislim, da sem svojim otrokom dala vse, kar bi jim v danem trenutku lahko. Mislim, da bi jim lahko več. Milijon stvari je, ki jih (še) nisem naredila z njimi, projektov, izletov, včasih se razjezim, včasih sem tečna,... Vsekakor bi lahko bila boljša... Mi je pa fascinantno, kako so nekateri tako zelo prepričani v to, da delajo popolnoma pravilno... Sva zadnjič imela z lubijem debato na to temo, pa sva zaključila s Frodicinim podpisom;) Mogoče je boljše malo dvomit vase kdaj pa kdaj;). Tako lahko prepoznaš napake in jih popraviš. Če misliš, da si vse naredil super duper... pa nimaš šanse.

Pa ne leti to na govorilne ure, tu nimam kaj pametovat, so še vsi v vrtcu in se mi ne zdi katastrofa, če kdaj kakšno reč spustiš, če se res ne izide. Ampak na splošno... Včasih samo gledam, s kako lahkoto ljudje rečejo, da so vse naredili super, niso popolni in to pomeni, da jim napak ni treba popravljat... Jasno, da ni noben popolen, fajn je, da nas napake ne obremenjujejo, češ da bi morali bit popolni, ampak to še ne pomeni, da jih ne bi bilo pametno popravit - pač kar gre, eno po eno, počasi...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 12:47:03   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi
Kakorkoli včasih si res želim, da bi bila komunikacija bolj na izi, brez obsojanj in s čisto malček širšim pogledom na vse kar je zapisano, saj vendar vemo, da je težko zapisati do pičice točno kar se je dogajalo, kar se je povedalo. no, vsaj jaz nisem tak stručko.

Veliko uspeha pri tvoji želji, ampak imam dvom user posted image  
RR-ovke smo(so) picajzlaste... vse je treba analizirati, zapisano, narisano ali je pa samo v mislih.

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: govorilne ure v šoli
17.10.2012 12:50:28   
Tippi
Veliko uspeha pri tvoji želji, ampak imam dvom user posted image
RR-ovke smo(so) picajzlaste... vse je treba analizirati, zapisano, narisano ali je pa samo v mislih.


user posted image . bingo! Sem že dojela kako to gre na RR user posted image , pa se nekako ne dam. ostajam zvesta sama sebi, svojemu načinu pisanja in ne padam na provokacije. želja pa, če bo bo, če ne pač ne. se bom prišla pa ob določenih komentatorkah še kdaj iz srca nasmejat. to je pa tudi največ vredno. dobro počutje namreč user posted image Aja, pa drugo leto mam plan laufanja in bom sodelovala user posted image

< Sporočilo je popravil Tippi -- 17.10.2012 12:51:33 >

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?