|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 13:16:13   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: daddy


IZVIRNO SPOROČILO: liliana


Prav tako kot so izredno redki tisti posamezniki iz družin, kjer je eden ali sta oba starša negativno nastrojena proti veri, proti cerkvi....



Ja, ampak nisem zasledil, da bi bila avtorica teme sovražno nastrojena proti cerkvi, religiji, itd ... opažam, da to pri nas katoliki nikakor ne razumejo - če nekdo ne akceptira njihovih dogem, je pa zdaj že kar nastrojen proti njim. Kar tudi približno ni res. Kakor razumem, avtorice ne moti vera kot taka, nič nima proti partnerju in njegovim staršem, ker jo prakticirajo. Moti jo vsiljevanje. Sicer je pa Arwenko v par stavkih povedal bistvo, tak da ni kaj dodat.


Jaz pa sem nastrojenost proti cerkvi zasledila v njenem pisanju....že v prvem postu.....pa nisem katolik drugače......

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 14:25:08   
daddy

IZVIRNO SPOROČILO: bena

Sama sicer imam vse zakramente, vendar pri nas doma nismo tako verni, da bi hodili k maši. Držimo se zapovedanih dveh postov, barvamo pirhe in okrasimo božično drevo. To pa je tudi vse. zakramente imam bolj zaradi tega, ker živimo na vasi in tam je redkokateri otrok krščen zaradi tega, ker so starši tako verni, kot bolj zaradi tega kaj bodo rekli sosedje, če ne bo (vsaj tako je bilo, ko sem bila otrok). Moje prepričanje je, da otrok ne rabi biti krščen, da je božji otrok. Vsak ko sem jaz hodila k verouku, so nas učili, da bog naše molitve sliši kjerkoli. ne vem, zakaj bi zaradi tega morali biti krščeni in hoditi v cerkev. Ne vem pa, kaj naj naredim s partnerjem, saj je ta tema vedno pogosteje razlog za hude prepire med nama. Stvar je v tem, da sama nimam nič proti, da če se bsta otroka sama odločila, da želita biti krščena, ko bosta dovolj stara, da bosta razumela, kaj to pomeni. Sedaj po mojem še nista.



Če je kdo nastrojen proti veri/cerkvi/religiji ( u name it ), odklanja prav vse. Ne barva pirhov, se ne drži zapovedanih postov, ne postavi in ne okrasi božičnega drevesa. To kar opisuje avtorica posta je zelo, zelo daleč od nastrojenosti. Moti jo, kot rečeno, vsiljevanje. In je to povedala na izredno razumljiv način.

(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 14:43:10   
bena
Če se moje nestrinjanje s krstom otrok kaže kot nasprotovanje cerkvi, moram reči, da nisem hujskač proti cerkvi in tistim, ki zahajajo tja. Kot sem že rekla je cerkev institucija in se kot vsaka raka tvarbo reprezentirano skozi njene predstavnike. Pri tem ne mislim njenih vernikov, temveč duhovnike, škofe, pa vse tja do papeža, kakorkoli so že hierarhično strukturirani. Žal je pač nekaj stvari, ki me pri teh predstavnikih cerkve moti. Če bi cerkev in njeni predstavniki res opravljali svoje poslanstvo tako kot bi to morali, da torej živijo v uboštvu, pomagajo revnim in pomoči potrebnim, ščitijo šibkejše, tudi sama ne bi imela nobenih pomislekov v cerkev. Žal je resnica drugačna. Sploh v zadnjem času od vsepovsod prihajajo novice o pedofiliji cerkvenih predstavnikov, pa tudi o njihovi grabežljivosti. Ne vem, ali vas res nič ne moti, ko vidite duhovnike, kako se vozijo v avtomobilih višjega cenovnega razreda in si razkošno urejajo župnišča ter jim država plačuje zdravstveno zavarovanje. Na čigav račun? Na račun vernikov, tistih ljudi, ki komajda preživijo iz meseca v mesec. Ljudje so tudi tisti, ki vzdržejejo cerkve, čeprav so last RKC, in ne Vatikan kot sedež RKC, ki se bohoti v zlatu. Treba jim je plačat vsako mašo. Nič ne naredijo zastonj. Pa dobro pustimo to grabežljivost, saj tisti, jim ne nič ne da, zaradi tega ni nič oškodovan.
Mislim pa, da je nedopustno in nemoralno kako se ščitijo med sabo zaradi pedofilije. Kot je že napisala ronja, namesto, da bi takega duhovnika javno izobčili iz svojih vrst, ga samo premestijo v drugo župnijo. In prepričana sem, da drži pregovor, da volk dlake ne menja. Takšen duhovnik bo to skoraj zagotovo še naprej počel.
Poznam primer v Sloveniji, ko je duhovnik med pripravami na birmo otipaval dekleta. In veste, kaj se je najprej zgodilo. Dekleta, ki so to upala povedati staršem, ki so to dali v javnost, je cerkev najprej označila za lažnivke in jim onemogočila, da gredo k birmi, čeprav je bil potem tisti duhovnik v kazenskem postopku spoznan za krivega in je na dopustu v zaporu na Dobu.
Drži tudi, da cerkev v naši družbi žal ni edina institucija, v okviru katere se dogajajo takšne zlorabe. To počnejo tudi učitelji, vzgojitelji, pa dogaja se tudi znotraj družin. Vendar glede šole starši žal nimamo velike izbire, saj je vsaj osnovna šole obvezna in če hočeš, da otrok dobi kvalitetno izobrazbo, se pač odločiš, da ga daš v šolo, namesto, da ga šolaš sam doma, sploh če tudi tega ne moreš, ker hodiš v službo, da lahko preživiš družino. S cerkvijo pa je drugače, se lahko sam odločiš, ali boš njen pripadnik ali ne oziroma se moram popraviti, tudi tega žal ne moreš, če o tem odločijo že tvoji starši, ko te dajo krstiti.
Se pa mi res upira, da tistih nekajkrat, ko sem bila pri maši, je duhovnik prisotnim veselo delil moralne nauke in prebral še kakšno škofovsko pismo o tem "nekaj gnilega je v tej naši družbi", čeprav imajo tudi sami hudo gnilobo v svojih vrstah.
Prav tako me moti, da se duhovniki vtikujejo v aktualno politiko in maše izkoristijo za lobiranje za tisto politično opcijo, ki je bolj naklonjena cerkvi.
Zagotovo niso vsi duhovniki slabi, vendar ti, katere sem do sedaj spoznala, me ravno niso prepričali. Če že grem k maši, bi želela tam slišati zgolj molitve, odlomke iz svetega pisma ali cerkvenih beril in petje kora, torej samo duhovno, ne pa da mi to pokvari župnikova graja, sicer diplomstako zapakirana v pridigo, da smo slabi verniki, ker ne volimo bivšega SKD, Nove slovenije in SDS, ali ker ne damo denarja za obnovo cerkve ali župnišča. Pa še tisto obvezno darovanje, ko ti pred nos molijo košaro tako dolgo, dokler ne daš roke vanjo ali pa te "terajo" okrog oltarja.
Če imam zaradi naštetega odpor proti cerkvi in njenim predstavnikom, mislim da sem le-tega zadostno argumentirala. Problem je predvsem njihova dvojna morala.
Tako, predstavila sem svoje stališče. Niti slučajno si ne mislim, da se vsi s tem strinjate. Vendar tistih, ki ne delite mojega mišljenja, sama ne obsojam in jih tudi ne napadam. Vsak ima pravico do svojega mnenja in tisti, ki pač ne mislijo isto kot ti, niso slabi.
Moti pa me, da mi tisti, ki me zaradi mojega gledanja na cerkev kritizirajo, niso predstavili svojih stališč, zakaj pa cerkev po njihovem mnenju je drugačna, kot mislim jaz. Če sem jaz predstavila po mojem mnenju slabe strani cerkve, pa naj oni predstavijo dobre stvari. Ne pa samo zato, ker nekdo nima dobrega mnenja o cerkvi, reči, da se vidi, da je sovražen do cerkve, nastrojen do cerkve.
Razlog, zakaj ne želim jaz biti tista, ki da otroke krstit, temveč jim želim pustiti možnost, da se o tem sami odločijo, pa je tudi v tem, ker ne vem kaj bo prinesla prihodnost. Svet se spreminja. V Jezusovih časih so kristjane preganjali. Kdove kaj bo v prihodnje. Lahko, da pride na oblast politična opcija, ki bo tako naklonjena cerkvi, da bo uvedla cerkveni davek. Zagotovo bodo plačniki tisti, ki jim imajo vpisane v krstno cerkveno knjigo, ali kako se že temu reče. Vem namreč, da ob krstu dobiš krstni list. Obstaja tudi možnost, da ko bo otrok odrasel in bo dobil določene življenjske izkušnje, ne bo želel biti pripadnik RKC, ker pač ta ideologija ne bo blizu njegovim prepričanjem, ali pa bo želel prestopiti v katero drugo vero. Kot ste že pojasnili, pa izstop iz RKC ni tako enostaven. Kaj naj mu potem rečem. Tudi sama sem od moje mame že večkrat zahtevala odgovor, zakaj me je dala krstit. Pa mi je rekla, da zato, ker so tudi vsi ostali otroci v vasi bili krščeni, pa menda ja ne bo potem ona neka izjema, kaj bi sicer rekli ljudje.    

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 14:47:54   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: bena

Če že grem k maši, bi želela tam slišati zgolj molitve, odlomke iz svetega pisma ali cerkvenih beril in petje kora, torej samo duhovno, ne pa da mi to pokvari župnikova graja, sicer diplomstako zapakirana v pridigo, da smo slabi verniki, ker ne volimo bivšega SKD, Nove slovenije in SDS, ali ker ne damo denarja za obnovo cerkve ali župnišča. Pa še tisto obvezno darovanje, ko ti pred nos molijo košaro tako dolgo, dokler ne daš roke vanjo ali pa te "terajo" okrog oltarja.


user posted image user posted image user posted image
Pa sem mislila, da sem jaz čudna, ker mi gre to na jetra user posted image

(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 14:56:50   
ronja
Nina, več nas je takih, smo pa vsi baje "sovražno nastrojeni do cerkve/vere" zaradi tegauser posted image . Sem bila na poroki, kjer je obred vodil Janković, pa tega obreda ni zlorabil za svojo kampanijo (ne rečem, da sicer nima masla na glavi, ampak ni pa težil tam s tem) in sem bila na par cerkvenih porokah in na VSAKI doslej so vedno VEDNO pridigali tudi o tem, koga je treba volit, da je to naloga dobrega vernika, da se udeleži volitev in voli to in to. Enkrat smo celo letake dobili na cerkvenih klopeh - NA POROKI!!! Ja, sem ful čudna, ampak sama bi bila prav jezna, če bi nekdo mojo poroko tako zlorabil za reklamo... Pa sploh nisem nekaj strašno romantično razpoložena glede porokuser posted image , ampak to se mi zdi pa bedno.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 15:03:16   
bena
Še to bi dodala:
Nekdo je  omenil, da šola in znanje nista isto tako kot tudi ne vera in cerkev. Tudi sama sem poudarila, da vera in cerkev zame nista isto, saj sam verjamem v to, kar uči krščanski nauk in sveto pismo, ki je neka vrste ustava krščanske vere. Tudi, ko začutim potrebo zmolim očenaš in se zvečer, ko gledam otroka, kako mirno in sladko spita zahvalim Bogu za to, da me je osrečil z njima.
In tudi če otrok ne želim krstiti to ne pomeni, da ju ne vzgajam v duhu krščanske vere. Res ju ne učim moliti in jima ne razlagam Svetaga pisma, vendar pa jima privzgajam krščanske vrednote kot so pridnost, poštenost, prijaznost, pravičnost, sočutje do drugega in dobroto.

(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 15:06:53   
Tippi
Torej kako se bosta z možem/partnerjem lotila problema o (ne)krstu? Me pač zelo zanima razplet zgodbe...

(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 15:30:33   
bena
Tako kot je to bilo do sedaj. Jaz sama te teme ne bom načenjala, dokler se ponovno ne bo na to spomnil on, tik pred rojstnim dnevom katerega od otrok.
Stvar je v tem, da kakorkoli hitro se pričneva o tem pogovarjati, se skregava. Tega pa imam dovolj. Moram pa reči, da je to edina stvar, ki se tiče najinih otrok, glede katere sva si tako daleč narazen, da ne moreva doseči kompromisa. Vse drugo, o čemer ravno tako nisva bila enakega stališča, sva se uspela pogovoriti, pa je pri eni stvari eden sprejel argumente drugega, pri drugi pa obratno in sva vse rešila pravzaprav brez prepira, le s pogovorom. Samo tega ne moreva, pa čeprav so bile vse ostale stvari po moji presoji za dobrobit najinih otrok bolj pomembne od te.

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 83
   [Brisano sporočilo]
24.10.2012 15:42:05   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 16:02:48   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: daddy


IZVIRNO SPOROČILO: bena

Sama sicer imam vse zakramente, vendar pri nas doma nismo tako verni, da bi hodili k maši. Držimo se zapovedanih dveh postov, barvamo pirhe in okrasimo božično drevo. To pa je tudi vse. zakramente imam bolj zaradi tega, ker živimo na vasi in tam je redkokateri otrok krščen zaradi tega, ker so starši tako verni, kot bolj zaradi tega kaj bodo rekli sosedje, če ne bo (vsaj tako je bilo, ko sem bila otrok). Moje prepričanje je, da otrok ne rabi biti krščen, da je božji otrok. Vsak ko sem jaz hodila k verouku, so nas učili, da bog naše molitve sliši kjerkoli. ne vem, zakaj bi zaradi tega morali biti krščeni in hoditi v cerkev. Ne vem pa, kaj naj naredim s partnerjem, saj je ta tema vedno pogosteje razlog za hude prepire med nama. Stvar je v tem, da sama nimam nič proti, da če se bsta otroka sama odločila, da želita biti krščena, ko bosta dovolj stara, da bosta razumela, kaj to pomeni. Sedaj po mojem še nista.



Če je kdo nastrojen proti veri/cerkvi/religiji ( u name it ), odklanja prav vse. Ne barva pirhov, se ne drži zapovedanih postov, ne postavi in ne okrasi božičnega drevesa. To kar opisuje avtorica posta je zelo, zelo daleč od nastrojenosti. Moti jo, kot rečeno, vsiljevanje. In je to povedala na izredno razumljiv način.


No, med drugim je avtorica zapisala tudi to...

IZVIRNO SPOROČILO: bena

Kar me moti je to, da se s krstom otrok šteje za pripadnika Rimokatoliške cerkve, do katere kot institucije pa ima odklonilen odnos (pedofilija, grabežljivost).


Zdaj se lahko lovimo za besede in razglabljamo o tem, da odklonilen odnos in nastrojenost proti cerkvi (RKC) ne pomenita isto.....

Zdaj pa kaj avtorico v resnici moti, pa itak ve najbolje sama....

ker na razumljiv način je tudi napisala, da ima odklonilen odnos (torej je nastrojena proti njej zaradi pedofilije in grabežljivosti) do cerkve kot institucije.....


(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 16:20:24   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: bena

Moti pa me, da mi tisti, ki me zaradi mojega gledanja na cerkev kritizirajo, niso predstavili svojih stališč, zakaj pa cerkev po njihovem mnenju je drugačna, kot mislim jaz. Če sem jaz predstavila po mojem mnenju slabe strani cerkve, pa naj oni predstavijo dobre stvari. Ne pa samo zato, ker nekdo nima dobrega mnenja o cerkvi, reči, da se vidi, da je sovražen do cerkve, nastrojen do cerkve.


Glede določenih zadev, kot si jih tudi ti opisala, sem tudi jaz negativno nastrojena do cerkve....pa sem iz ralogov, kot sem jih že predstavila, dala krstiti otroka.....

Prav tako sem negativno nastrojena do recimo podkupovanja, korupcije, laganja, brezveznega zapravljanja davkoplačevalskega denarja.....kar je trenutno zelo aktualno v Sloveniji....pa se zato tudi ne selim iz Slovenije......pa mi večkrat kandidati, ki kandidirajo za poslance ali predsednike tudi ne ugajajo, pa grem vseeno volit, čeprav se ne strinjam z vsem kar zagovarjajo.....izbereš pač kar se ti zdi v dani situaciji boljše.....

Pač daš na tehtnico, kaj ti je pomembnejše.....ali vtikovanje starih staršev ali pa družinski mir......zdaj pa če si pri krstu in veri tako zelo načelna, da nisi pripravljena na sklepanje kompromisov s svojim možem, ki ima nekoliko drugačen pogled na te zadeve pa bodi načelna......

kako naj rešiš svoj problem oz. komunikacijo z možem ti jaz ne morem pomagati....jaz ti lahko povem le, kako bi jaz odreagirala....meni pač krst in vera nista tako pomembni zadevi, da bi se morala kot pijanec plota držati svojih neomajnih načel.....ne glede na to, kar si mislim o cerkvi kot instituciji ali o veri.....

(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 86
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 16:41:50   
daddy
IZVIRNO SPOROČILO: liliana


No, med drugim je avtorica zapisala tudi to...

IZVIRNO SPOROČILO: bena

Kar me moti je to, da se s krstom otrok šteje za pripadnika Rimokatoliške cerkve, do katere kot institucije pa ima odklonilen odnos (pedofilija, grabežljivost).




Dobro, to je pač tu iztrgano iz konteksta, meni pove pač to, da je avtorica teme do cerkve kot institucije kritična, kar se mi ne zdi ravno nek minus. Treba pa je post prebrati v celoti in skušati razumeti celoto, tam pa glede na to, da sama avtorica celo prakticira velik del tistega, kar si cerkev pač šteje kot svoj copyright, nikakor ne morem potegnit sklepa, da je pa zdaj nastrojena proti cerkvi/veri. In če upoštevamo še to, da je vera/religioznost osebna stvar vsakega posameznika, lahko samo pozdravim avtoričino stališče. Tudi zato, ker je ona kot odrasla oseba zmožna kritičnega razmišljanja o neki instituciji, mladoletni otroci pa nikakor ne. Najbrž je res najbolje, da pot do višje sile/boga poišče vsak sam, ko ima za to interes ali potrebo.



< Sporočilo je popravil daddy -- 24.10.2012 16:43:38 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 17:10:58   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: bena
... ko začutim potrebo zmolim očenaš in se zvečer, ko gledam otroka, kako mirno in sladko spita zahvalim Bogu za to, da me je osrečil z njima.
In tudi če otrok ne želim krstiti to ne pomeni, da ju ne vzgajam v duhu krščanske vere. Res ju ne učim moliti in jima ne razlagam Svetaga pisma, vendar pa jima privzgajam krščanske vrednote kot so pridnost, poštenost, prijaznost, pravičnost, sočutje do drugega in dobroto.

Vzgoja v duhu krščanske vere niso vrednote. V duhu krščanske (katoliške) vere je molitev, branje SP, pred tem pa so prvi še sedem zakramentov (krst, spoved, obhajilo, birma, zakon, bolniško maziljenje in mašniško posvečenje). Prej navedene vrednote so sicer del katolištva, vendar niso vera. Pridnost, poštenost, prijaznost,... zato še nisi veren, namreč mnogo je ljudi nevernih, pa gojijo enake vrednote. Še celo bolje kot marsikateri vernik.

Moliš. Lepo. Ko začutiš potrebo, se v molitvi ... umiriš,... Ampak. Ravno tega, kar lepo pišeš kako uporabljaš, ne prenašaš na otroke. V bistvu jih s tem "oropaš" tistega izkustva, ki ga sama doživljaš in se tudi vanj zatekašuser posted image . To pa zato, ne ker je molitev brezveze, ampak ker gojiš zamero do RKC. O tem ti govorim. Tvoja zamera vpliva na tvoje odločitve, ne da bi se sploh zavedala, te omejuje.

Veruješ v Boga, Jezusa, Marijo. Otroke pa hočeš obvarovati pred tem? user posted image

Pa tudi ostale stvari, ki jih navajaš izhajajo zgolj iz tvoje zamere. Namreč če ne daš v nabirko, pač ne daš. To je tvoje, kot je tudi njegovo če namenjen denar izkorišča. Vsak bo dajal odgovor za sebe, ne za druge. Pa tudi od tistega evra, dva, pet ali nekaj deset centov ne bo nihče obogatel. Sploh ne, če jih itak ne daš (kaj se potem razburjaš).

Ne vem, ali imam jaz srečo ali pa imaš ti nesrečo, da "poznaš" same takšne, pokvarjene "župnike". Prav gotovo so v vsaki organizaciji tudi pokvarjeni ljudje, tudi takšni ki so del organizacije le zato, da se okoristijo. Ampak poznam veliko duhovnikov, ki se žrtvujejo za druge. In meni so vzor ti, ne tistih nekaj isprijenih, pa čeprav so mediji polni le njih. Kar pa se zlorab tiče, "prosecution will be exsercised to the full extend of the law" pravijo američani. Tako da tudi za namerno prikrivanje bi lahko konec koncev sodili nadrejenim v instituciji, saj o tem odloča tožilstvo. Pa te ne slišim se zgražati nad sodstvom, kot da si se že navadila da je sodstvo pač sestavljeno iz ljudi, ki niso popolni. Vse kar je sestvaljeno iz ljudi, vse kar je odvisno od ljudi, je vedno nepopolno. Vsak župnik še ne postane svetnik. Zato pa je takšna posebnost posameznik za katerega se ugotovi da je bil že za časa življenja "popoln".

Kako smo ljudje res nepopolni lepo piše v SP. Še apostoli so bili nepopolni. Peter je tri krat zatajil. Jakob in Janez sta si hotela "zrihtati" da bi "sedela na desnici", Petra ko je hotel Jezusa ustaviti, da ga ne bi križali je Jezus rekel "satan izgini", Juda je Jezusa izdal, Tomaž ni veroval, .... Niso bili slabi samo cestninarji, farizeji in "vlačuge". Čim si človek si z napako. Ampak ni katoliška vera zaradi apostolov, ker če bi bila zaradi njih, bi itak lahko rekli enako kot ti govoriš danes. Institucija (apostoli Peter, Jakob, Janez, Juda, Tomaž,...) je pokvarjena, zato ločim vero in Cerkev. Cerkev je bila postavljena takrat, za takrat in za danes. Nič se ni spremenilo. Ljudje smo še vedno z napakami, pokvarjeni. Še celo Jezus je lepo rekel "... vi (človek), ki ste hudobni ...". In Cerkev je postavil Jezus, kljub temu da je povedal, kaj si misli o nas.

Praviš da veruješ v Boga, Jezusa, Marijo. Kaj pa, a da Bog je, da Jezus je bil in da je Marija rodila Jezusa? Katoliška vera je veliko bolj kompleksna in težja kot to. Verujemo, da je Bog vsemogoče. Verujemo, da je Jezus njegov Sin (mi nismo sinovi, smo pa lahko božji "otroci"), da je Marija brezmadežno spočela (in rodila). Za to pa je potrebno kaj več kot se samo krstiti. Krst je le začetek spoznavanja tega.

Zato ni res, da naj imajo otroci se možnost odločiti. Res pa je da starši otroku lahko preprečijo, da bi sploh imel "orodje" s katerim bi se ne samo odločil ampak celo prepričal o resničnosti tega, kar verujemo. Nekako tako bi rekel, šele če otroka naučiš čitati mu daš možnost da se odloči ali bo čital ali ne bo, ker tisti, ki čitat ne znajo se o tem ne morejo niti odločiti, ker čitanja ne poznajo.


(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 17:25:07   
pelin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja


in sem bila na par cerkvenih porokah in na VSAKI doslej so vedno VEDNO pridigali tudi o tem, koga je treba volit, da je to naloga dobrega vernika, da se udeleži volitev in voli to in to. Enkrat smo celo letake dobili na cerkvenih klopeh - NA POROKI!!!

V bistvu smo že vsi stalni RR-jevci že parkrat povedali in predstavili svoje versko prepričanje, tako, da v bistvu neke Amerike ne bomo odkrili, prepričali drug drugega in postali iz zavednih ateistov še bolj zavedni kristjani...vendar pretiravati pa tudi ni treba,....vsi smo dojeli bistvo....
Pa če sem poštena....res sem tudi jaz večkrat že zasledila kakšno politično med pridigo v cerkvi in tudi meni smrdi...vendar to ni nič novega....cerkev in politika sta bili in bosta vedno povezani....oz. cerkev in duhovščina je že v preteklosti zelo diktirala politiko....pa ne samo krščanska....čisto vsaka....tudi muslimanska, budistična .....
V bistvu pa ni to bistvo teme...bistvo teme je vprašanje avtorice, kaj storiti če je nekdo v partnerstvu proti krstu....
Bena....berem in spremljam debato, preveč se pa ne vtikujem, ker je spet ena tistih meni na kožo pisanihuser posted image ...skratka...hočem reči, da se mi zdiš iz posta v post bolj razpištoljena in negativno razpoložena....veš...o pozitivnih plateh verske vzgoje (tisto, ki jo ti opisuješ, da jo izvajaš pri svojih otrokih ni to....ti otroke učiš človeških vrlin, ki jih naj bi poznala vsa človeška bitja ne glede na vero....verska vzgoja te vrline podpira , vendar je v bistvu učenje vere še marsikaj drugega), ki jih želiš izvedeti in prebrati, si lahko mirne duše prebereš v prejšnjih debatah, kjer smo to že velikokrat predebatirali....Lahko ti jih tudi še enkrat serviram jaz....ali pa morda Tehnofil, ki je v tem zelo podkovan....vendar mislim, da nima smisla, ker si ti v svojih občutkih in prepričanjih naredila eno veliko zmedo....jezna si na cerkev kot institucijo, ker te tera dajati denar, kleče lesti okrog oltarja, ti vsiljuje poleg verskega še politično prepričanje....( Če bi se nekoliko distancirala in realno pogledala na zadevo, bi videla, da močno pretiravaš in v bistvu marsikoga neprijazno blatiš)......jezna si na tasta in taščo, ker ti vsiljujeta nekaj, kar ni njuna zadeva ( če bi ti v bistvu z njima normalno komunicirala in jima odločno povedala svoje prepričanje, bi zagotovo prenehala težiti...kajti le v neodločnega in konfliktnega človeka, se takšni ljudje radi zapičijo), jezna si na moža, ker hoče narediti po svoje in te čisto odpikati stran ( po mogoče enostavno ne more čez tvoje planke)....Kaj pa nase...nase nisi nič jezna...te nič ne jezi, da se s partnerjem ne moreta odraslo pomeniti....brez vmešavanja drugih....ti bi to najverjetneje rada, vendar po drugi strani se zdi, da enostavno partner nima tega interesa, ker si tako nasilna in neuklonljiva v svojih prepričanjih....človek dobi občutek, da se ne premakneš niti za ped...niti en korak ne stopiš nazaj....veš...praviš, da se bosta otroka sama odločila po svoje, ko bosta zadosti stara....to je ena velika hinavščina, kajti ti svojih otrok ne boš vzgajala v krščanski veri....ne boš ju vodila k maši, ne boš jima brala Svetega pisma, ne boš jih učila božjih zapovedi, ne bosta mogla uživati pri verouku, na verskih izletih, romanjih, oratorijih, verskih srečanjih, dogodkih in letovanjih....otroka bosta ob tebi in tebi podobnem govorjenju in prikazovanju vere enostavno vero , cerkev, duhovščino... nekako skozi tvoje oči zasovražila...v bistvu jima ne boš dala možnosti sploh zadevo spoznati v drugačni luči, kot je tvoja....temu se bi potem lahko reklo da bi se otroka odločila...to kar ti želiš, je distanca, je pokazati jima vero skozi tvoje oči, ki jo žal prikazujejo zelo negativno....In na podlagi takšne vzgoje skozi otroštvo, se niti pod razno ne bosta v odrasli dobi odločila za kaj takega....če pa se bosta, ko ima bo morda kdo predstavil še drugo plat, imam pa občutek, da jima boš vse zelo zamerila...Tako kot nekako zameriš možu,....
Veš, vse se tudi ne da nadomestiti....odraslega človeka ne moreš več popeljati nazaj in mu potem ponuditi otroštvo ob verski vzgoji....seveda se zakramenti v odrasli dobi naredijo za čas posla....vendar to ni tisto o čemer govorim....


< Sporočilo je popravil pelin -- 24.10.2012 17:28:57 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 89
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 17:28:14   
pelin
Joj...Tehnofil...a midva sediva v isti klopi pri istih mašahuser posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 90
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 18:34:29   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: daddy



Dobro, to je pač tu iztrgano iz konteksta, meni pove pač to, da je avtorica teme do cerkve kot institucije kritična, kar se mi ne zdi ravno nek minus. Treba pa je post prebrati v celoti in skušati razumeti celoto, tam pa glede na to, da sama avtorica celo prakticira velik del tistega, kar si cerkev pač šteje kot svoj copyright, nikakor ne morem potegnit sklepa, da je pa zdaj nastrojena proti cerkvi/veri. In če upoštevamo še to, da je vera/religioznost osebna stvar vsakega posameznika, lahko samo pozdravim avtoričino stališče. Tudi zato, ker je ona kot odrasla oseba zmožna kritičnega razmišljanja o neki instituciji, mladoletni otroci pa nikakor ne. Najbrž je res najbolje, da pot do višje sile/boga poišče vsak sam, ko ima za to interes ali potrebo.




Nič bolj ni iztrgano iz konteksta kot tisti del, ki si ga ti iztrgal......user posted image

Saj zato sem pa že prej povedala, da je odvisno s kakšne perspektive gledaš......

Drugače pa skušam razumeti post v celoti....in avtorica res ni nastrojena proti veri oz. religiji, ampak proti cerkvi kot instituciji, pa malo je vseeno proti moževim staršem nastrojena(ne morem, da ne biuser posted image ), vendar to baje ne sme biti predmet debate, ker je povsem nepomembno......

Verjamem, da pozdravljaš avtoričino kritično stališče do neke institucije....samo jaz še vedno trdim, da si mladoleten otrok težko izoblikuje drugačno kritično stališče do neke institucije kot ga ima starš......recimo, prej sem dala primer jehovih prič in baptistov, praktično vsi otroci se dajo krstiti, ko so zmožni kritičnega razmišljanja kot že skoraj odrasle osebe....otroci ateistov redko zahajajo v cerkev, ker jim starši predstavijo svojo verzijo religije in jih praktično nikoli ne peljejo v cerkev k maši......prav tako je recimo tudi na volitvah....otroci "desničarjev" so sami "desničarji"....otroci "levičarjev" pa prav tako "levičarji".....ker je tako z vzgojo pogojeno.....

in to, da damo otroku kao možnost odločitve, da se bo že sam odločil za krst je meni isto kot pri jehovovih pričah, ko mu tudi dajo možnost, da se sam odloči za krst, ko je dovolj razumen in zrel......eden in drugi kao kritično razmišlja in prihodnost o religiji prepusti samostojni odločitvi otroka.....vede ali pa nevede, pa mu vsili svojo odločitev, prav tako kot tisti starš, ki da krstiti otroka.....razlika je edino ta, da prvi način vsilitve izgleda zelo demokratičen, pa v bistvu ni......




(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:07:51   
mateyka
lilana, jaz skoz govorim da ni nepristranske vzgoje, pa mi skoraj nihče ne verjame user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:17:16   
ronja
prav tako je recimo tudi na volitvah....otroci "desničarjev" so sami "desničarji"....otroci "levičarjev" pa prav tako "levičarji"

Hehe, na zadnjih volitvah je v naši primarni družini vsak volil drugače - en član leve, en član desne, en član kao vmesne, en član tretje, ki tudi niso baje nič od tega. Tako da... mogoče se v enih družinah ipak naučiš kritičnega razmišljanja, pa potem odločaš po svoje, kot odrasel;)

Še vedno pa ne razumem, zakaj bi ona morala krščansko vzgajat svoje otroke, če jih noče. Všeč so ji vrednote, ki so obče človeške, kar smo že ugotovili in jih imajo vse vere in nevere skupne. Če pa ne želi brat sp otrokom, ga pač ne bere. Ne mislimo vsi, da je to edino pravilno. Enim sp pomaga, eni imamo pa druge načine, ki nam pomagajo, ni samo ene poti skozi življenje, da si srečen;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:21:09   
ronja
Nepristranske vzgoje ni, jasno, da ne, vsak pove otroku tako, kot misli, da je, ker z ne vem se ti noben 5 letnik ne zadovolji (vsaj ne moji;).

Ampak kljub temu si se pa ti želela pri 9ih krstit, čeprav so bili vsi okoli tebe ateisti...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 94
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:23:30   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ampak kljub temu si se pa ti želela pri 9ih krstit, čeprav so bili vsi okoli tebe ateisti...


samo to ne pomeni da me niso čudno gledali, ne?

ok, bom bolj natančna - imeli za čudno.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 24.10.2012 19:24:07 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:25:48   
mateyka
no, ampak nima veze, sej se maš tud ti za čudno user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 96
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:28:57   
ronja
samo to ne pomeni da me niso čudno gledali, ne?

ok, bom bolj natančna - imeli za čudno.

Ja, ampak očitno te pa niso uspeli zatret s svojo vzgojo, ne? O tem govorim - da če bo en otrok to zelo rabil, čutil, kakorkoli, pa če ga glih ful ne zatiraš ali ščuvaš proti vsemu temu, potem bo lahko vseeno prišel na isti nivo verovanja kot nekdo, ki so mu vero vsejali že v otroštvu. Tako da kljub pristranski vzgoji si se lahko odločila čisto drugače kot so te vzgajali, ne?

Ja, meni se ne zdi nič narobe, če je kdo čuden. Vsi smo po svoje čudni, en bolj, drugi manj. Čudnost je fajn, ker povprečje v večini reči ni nič tako strašansko krasnega, da bi si morala glih tam želet bit;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:30:52   
ronja
no, ampak nima veze, sej se maš tud ti za čudno

Jaz sem sebi normalna - človek, s katerim živim že celo življenje, taklo da mi je to normalno. Da sem čudna, so mi povedali drugi. In ok, zaradi mene sem komot čudna;). Zato mi pa ni čisto vseeno, ali so me vpisali nekam, od koder ni izpisa ali ne;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:34:50   
pelin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Hehe, na zadnjih volitvah je v naši primarni družini vsak volil drugače - en član leve, en član desne, en član kao vmesne, en član tretje, ki tudi niso baje nič od tega. Tako da... mogoče se v enih družinah ipak naučiš kritičnega razmišljanja, pa potem odločaš po svoje, kot odrasel;

Še vedno pa ne razumem, zakaj bi ona morala krščansko vzgajat svoje otroke, če jih noče. Všeč so ji vrednote, ki so obče človeške, kar smo že ugotovili in jih imajo vse vere in nevere skupne. Če pa ne želi brat sp otrokom, ga pač ne bere. Ne mislimo vsi, da je to edino pravilno. Enim sp pomaga, eni imamo pa druge načine, ki nam pomagajo, ni samo ene poti skozi življenje, da si srečen;).

Nihče ne pravi, da bi ona morala vzgajati otroke krščansko....ona sama poudarja, da jih vzgaja krščansko, čeprav njena vzgoja ob njeni razlagi tu gor, to ni....Prav nihče tu gor je ne sili naj da otroka krstit...večina nas je takih, ki pravimo, da naj bi to dorekla skupaj z možem in naj bi sklenila nek kompromis....ona pravi, da je zanjo kompromis, če otrokom da kao neko izbiro, da se sam odloči ko je odrasel....nekaj nas je takih, ki pa se nam ta njena izbira ne zdi izbira, temveč vsiljevanje oz. tako kot je dobro razložila Liljana.....če v bistvu otroku ne ponudiš dveh možnosti, ampak ga seznaniš le z eno, se temu še nikoli ni reklo, da ima otrok možnost izbirati in se odločati, temveč je to zanj edina možna izbira....
Glede primarne družine , ki jo omenjaš pa.....v družini, kjer je veliko kominikacije in razumevanja, se seveda da zrasti gor v eno kritično osebo z lastno voljo....takšni so tudi otroci iz navadnih vernih krščanskih družin ali družin ateistov, kjer se upošteva in spoštuje mnenje vsakega posameznika in ne le ene osebe, ki je slučajno najbolj trmasta, oblastna in nepopustljiva. Da je pa tvoji družini navajen vsak odločati po svoje, so pa pokazali tudi s tem, ko je babica pohopsala tebe in te kar po svoje odnesla h krstu....user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:35:19   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

samo to ne pomeni da me niso čudno gledali, ne?

ok, bom bolj natančna - imeli za čudno.

Ja, ampak očitno te pa niso uspeli zatret s svojo vzgojo, ne?


ma ne vem če si predstavljaš kako se otrok počuti in kako lahko prakticira to, če nima podpore in spodbude, če vse informacije zbira sam in se o tem ne more aktivno pogovarjat s starši (ker mislijo da je to itak larifari in posledično zguba cajta). da niti kot otrok določenih stvari ne moreš ubesedit (kar čutiš) in da se posledično počutiš precej sam. odtujen od "skupine istomislečih". nisi toliko liberated kot je to breme za otroka - da imaš drugo gledanje na svet in boga kot tvoji starši.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?