|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 6 7 [8]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
28.10.2012 1:27:27   
Vijoličarka
IZVIRNO SPOROČILO: jelena.m

Pozdravljeni.Vidim,da imate tudi nekateri probleme z krstom otrok.Pri meni je tudi takšen problem.Jaz hočem dati otroke krstiti pa moj mož ni za takšne stvari.Pravi,da nič ne verjame v kar ne vidi.Vprašala sem ga že če bi pa le mogoče hotel iti z mano na priprave pa je rekel,da zaradi njega lahko grem na priprave in da lahko dam otroke krstit.Jaz brez njega nočem tega delat,ker se mi zdi da je nekaj najlepšega da gresta oba sarša h krstu.



Mož ima neko svoje prepričanje in to precej trdno. Človek s trdnim ateističnim prepričanjem se zdi sam sebi hinavec na kvadrat, če bi hodil na te priprave s figo v žepu in s srcem, ki ni pri stvari.

Mislim da je pripravljenost na kompromise pokazal s tem, da se strinja, da daš otroka krstiti, če ti to toliko pomeni.

In če tebi to toliko pomeni, potem daj otroka krstiti, naj te ne ustavi dejstvo, da si on ne želi biti pri pripravah. Upam da ne bo to kakšne zadržek proti krstu? Ker če si to želiš in tega ne boš storila, ti bo mogoče potem kasneje zelo žal.

V bistvu je tudi nesmiselno, da on tam posluša, kakšne naj bi bile njegove dolžnosti, če jih on ne namerava izpolnjevati, ampak jih boš v celoti prevzela ti sama.

Bi se pa skušala dogovoriti, naj pride na obred in si ga ogleda, pa vseeno če iz klopi. In potem skupaj praznujte. Na tak način od njega nihče ne bo zahteval, da dela nekaj, kar ni v skladu z njegovim prepričanjem, praznovanje pa tudi ni ne vem kakšna nadlega.

To bi se mi zdel en dokaj sprejemljiv kompromis. Tudi ateisti hodimo na cerkvene poroke in smo pač tam, se lepo vedemo, kdaj kaj zanimivega slišimo in nihče se ne zgraža, če se ob vstopu v cerkev ne pokrižamo, pa če ne odgovarjamo, kar je treba odgovarjati ali če zadnji vstanemo. To mislim da ni  izdajanje lastnega prepričanja, ampak neko spoštovanje do mladega para, ki mu to pač nekaj pomeni. Na tak način bi lahko tudi on tebi izkazal spoštovanje, ker ti to pač nekaj pomeni, brez da bi kdo od njega zahteval, da se nekaj hinavi.





_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu jelena.m)
Neposredna povezava do sporočila: 176
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
28.10.2012 8:08:37   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Tehnofil, ti bom kar cel članek citirala, ker imaš očitno težave z branjem.

Ti imaš težave z razumevanjem... .

Pritožujete se, da ste zapisani v bukvah in ne morete izstopiti. Ko pa lahko izstopiš pa se pritožuješ, da ne moreš biti pripadnik. user posted image .

Davek kot vir financiranja nima nobene zveze z zakramenti. Z zakramenti ima vezo le pripadnost. Če si se opredelil, da nisi katolik (pa čeprav zaradi davka), potem tudi zakrament ni za tebe. Ker nisi več katolik (po svojem prepričanju). Namreč zakramenti so SAMO za pripadnike. In so še vedno zastonj. Pripadnik je vsak, ki je krščen in (v tvojem primeru) se ni posebej opredelil da ni pripadnik.

"da se je treba z izstopom iz Cerkve odpovedati tudi cerkvenem pogrebu, je resnično nespravljiva tudi po smrti,"

Po smrti itak ni več sprave. Po smrti si več ne moreš premisliti, ne ker bi ti bilo prepovedano ampak ker ne zmoreš. Stanje v katerem si ob smrti je stanje v katerem si. Potem greš pač tja, kjer je tvoje srce. Če pa je že kaj sprave, pa je ta odvisna le od izredne Božje milosti.
»Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.«

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 28.10.2012 8:12:09 >

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 177
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
28.10.2012 10:37:01   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil


Ti imaš težave z razumevanjem... .

Pritožujete se, da ste zapisani v bukvah in ne morete izstopiti. Ko pa lahko izstopiš pa se pritožuješ, da ne moreš biti pripadnik. user posted image .




S tem se strinjam....če izstopiš, pač izstopiš zato, ker ne želiš biti pripadnik in te tudi zakramenti ne zanimajo....

Davek kot vir financiranja nima nobene zveze z zakramenti. Z zakramenti ima vezo le pripadnost. Če si se opredelil, da nisi katolik (pa čeprav zaradi davka), potem tudi zakrament ni za tebe. Ker nisi več katolik (po svojem prepričanju). Namreč zakramenti so SAMO za pripadnike. In so še vedno zastonj. Pripadnik je vsak, ki je krščen in (v tvojem primeru) se ni posebej opredelil da ni pripadnik.


Odvisno kako gledaš.....davek je res vir financiranja cerkve, da se med drugim lahko opravijo tudi zakramenti.....verjetno župnik v Nemčiji tudi dobi od države plačo (ali vsaj prispevke plačane, kot pri nas) da lahko podeli zakramente....vseeno je župnik tisti, ki ti jih podeli....

Zakramenti pa so zastonj ja....noben župnik ne sme računati in ne sme imeti definirane cene za opravljanje zakramenta....če bi jo namreč imel, bi se sistem "cerkvene prostovoljnosti" sesul v prah in bi cerkev morala plačati davek od zaračunanih storitev....zato pa namesto 50 ali 100 EUR za krst, da VSAK (skroraj povsem brez skrbi lahko rečem, da vsak) 50 ali 100 EUR, nekateri več, nekateri manj "na cerkev" ali pa "župniku".....

Pravno formalno so pa zakramenti res zastonj....ker MORAJO biti zastonj, če je cerkev organizacija, ki se financira zgolj iz prostovoljnih prispevkov in iz strani države in zaradi tega tudi ne plačuje davkov, ker so prostovoljni prispevki oproščeni plačila davka.....realno pa zakramenti niso zastonj.....ker vsak plača določen znesek za zakrament.....

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 178
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
28.10.2012 10:51:42   
ronja
Pelin, če prav razumem, te jezi, če starš reče, da je ok, da otrok obiskuje verouk, vendar ga potem ne spodbuja dovlj pri tem. Čeprav ej ta starš ateist in čeprav je bil verouk želja drugega starša. Tu sva se nekak razšli... Se strinjam, da je potem boljše, da otrok ne obiskuje verouka, pa je mir. Prej sem te razumela, da praviš, da je fer, da ateistični starš omogoče otroku verouk in s tem mora tudi sam hodit k maši in na cerkvena srečanja. S tem se pa ne strinjam, mislim, da to ni naša dolžnost, če pač ni v skladu z našimi prepričanji.

Ali je tu mišljeno res vseeno ali je mišljeno, da gre za ateista, ki ne podpira partnerja, ki je veren?

podpis. Če ne veruješ, ne pomeni, da ti je vseeno, lahko imaš trdno drugačno prepričanje.

Podpis pod vijoličarko, vse, do zadnje pike:).

In to res ni fer. Ker temu drugemu staršu pa VELIKO pomeni njegovo ateistično prepričanje. Razen seveda, če se trdi, da je katoliška vera 'veliko', ateistično prepričanje pa 'nič'. V tem primeru, če se partner z ateističnim prepričanjem strinja, naj partner z verskih prepričanjem nudi otroku tudi versko vzgojo, potem se mi zdi to že dovolj in je 'breme' na partnerju z verskim prepričanjem. On je to hotel, ker mu veliko pomeni, zato naj za to tudi poskrbi.

Približno tako, kot mama nima nič proti, če gresta oče in otrok skupaj kampirati ali oče nima nič proti, če mati in hči obiskujeta balet. Saj nimamo vseh stvari z obema staršema skupnih.

Bingo. Ateizem ni nič, je ravno tako prepričanje kot vera, če ne verjameš, še ne pomeni, da ti je vseeno. Lahko imaš eno svojo vero, lahko ne verjameš nič, v vsakem primeru ni to za moje pojme nič manj pomembno od enega organiziranega verovanja. In se mi ne zdi prav sežigat harekrišnovskih bukel;).

Če si se opredelil, da nisi katolik (pa čeprav zaradi davka), potem tudi zakrament ni za tebe.

Se strinjam, vendar se tudi z liljaninim nadaljevanjem;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 179
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
28.10.2012 11:25:00   
Vijoličarka
Tehnofil, mi je prav žal, če si ti razumel, da se sploh kaj PRITOŽUJEM glede pripadništva v zvezi s cerkvenim davkom. Prav nič se ne pritožujem. Cerkveni davek je popolnoma jasen in iz mojega stališča, pravičen.  

Avtorica je namreč omenila, da otrok ne želi krstiti tudi zato, ker bi pri nas lahko uvedli cerkveni davek in je zmotno mislila, da morajo cerkveni davek plačevati vsi, ki so krščeni. S primerom cerkvenega davka v Nemčiji sem ji hotela samo malo bolj nazorno razložiti, da temu ni tako.

Ker dobi zakrament in ostale storitve v Nemčiji samo tisti, ki plačuje cerkveni davek, torej ni zastonj, pa čeprav se ga ne plača direktno, po računu.

Članki niso navedeni zato, ker bi podpirali ljudi, ki nočejo plačevati cerkvenega davka, hočejo pa storitve cerkve, ampak zato, ker dovolj nazorno opišejo sistem v Nemčiji. Samo sistem.  Osebno sem tudi mnenja, da imajo škofi in Vatikan prav. Če se nekdo odloči, da ne bo plačeval cerkvenega davka in se zaradi finančnih koristi izrekel, da ni vernik, potem pač ni vernik in nima kaj zahtevati od cerkve.

Meni je ta sistem zelo všeč. Samo to.

Kar se tiče mojega statusa, pa ne da se pritožujem in vsak dan mečem ob tla s penami na ustih, ampak mi ni prav, da me RKC smatra za Katoličana (in zablodelo ovco), samo zato, ker so proti moji volji, ko sploh nisem bila opravilno sposobna, krstili.

Uradno stališče RKC je namreč tako, da se svojim dolžnostim ne morem odpovedati, četudi se odpovem pravicam. Smatram, da je moja pravica, da se mi zdi neumno, da me tudi po formalnem izstopu še vedno vežejo Božji in cerkveni zakoni. Vse to zaradi 'neizbrisljivosti krsta'.

Čisto iz filozofskega in čustvenega stališča, se mi to zdi, kot da nimam pravice do lastne volje in lastnega prepričanja. Ker so mi z neizbrisnim znamenjem vsilili da moram biti nekaj, kar nisem in mi sicer dovolijo, da formalno izstopim iz organizacije, ampak to pomeni samo, da nisem dober Katoličan in menda se zame celo moli, da bom našla 'resnico'.

Sploh pa, kot sem že v svojem prvem postu v tej temi povedala, menim da vprašanje avtorice sploh ni verskega ali celo institucionalnega značaja. Gre samo za vtikanje starih staršev v vzgojo otrok. Ker vsiljujejo svoje prepričanje in vsiljujejo ga grdo.





_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 180
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
27.11.2012 13:52:03   
kalbo
Ko se človek prebije skozi tako temo je kristalno jasno, zakaj je v Sloveniji stanje takšno kot je. Pa da nebi spet o tem, lahko samo povem, kako je bilo in je še vedno tako pri nas. Pri nas sem jaz tisti, ki sem bil "proti" in moja je imela željo po krstu. No pa sem vprašal, če si tega res ona sama želi, al je to zarad tega, da bo dala njena familija mir, ker če je razlog familija, potem niti pod razno ni šans, ker mi gre to vsiljevanje kakršne koli vere na živce. V kolikor bi bla pa to njena želja, bi bil pa seveda za stvar, nebi bil to sicer moj srečni dan, ampak tok hudo pa tud nebi blo.
No in očitno želja ni bla zadosti močna, da bi se šla zmenit z župnikom in je pri tem ostalo, seveda ne brez galam, izsiljevanja in obrekovanja njenih sorodfnikov. No potem smo v enem močnem šusu temu nardil konec in to je bilo to. V kolikor bo pa katerikoli od mojih otrok izrazil željo po obisku maše, pa ga seveda peljem tja in ga pri tem podpiram.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 181
Stran:   <<   < Prejšnja stran  4 5 6 7 [8]
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 6 7 [8]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?