|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 21:11:19   
patrino
user posted image Ronja- po moje je ni raziskave (, ki bi ti dokazala, da maratonsko dojenje škodljivo vpliva na fizično zdravje otroka ( od tega vodenega mleka ,otrok najverjetneje ne dobi povišan holesterol, pa hemeroide, pa zanohtnico...), razen tega, da sew preko maminega mleka na dojenca pač prenašajo vse bolezni, ki so nalezljive preko telesnih tekočin. Nihče ne govori tu o fizičnem zdravju. Vsi ki smo na tem bregu, že ves čas poudarjamo v takem primeru prizadeto, moteno.... otrokovo psihično in socialno zdravje in nezdrav odnos med materjo in otrokom. Ta odnos je poudarila tudi strokovnjakinja v Vivi, ki si ga ti ( po pričakovanjih) preskočila oz. razumela narobe.
Pedofilija je ponavadi v veliko večji meri škodljiva za otrokovo psihično zdravje, kot pa fizično. Ne rečem, da ni fizične škodljivosti, vendar se le ta ponavadi veliko prej rehabilitira, kot pa psihična.In tu pride skupaj "klasična " pedofilija in dojenje na pol odraslih otrok.In ne ne bom ti lepila takšnih in drugačnih znanstvenih dokazov o tem, ker jih nimam namena iskati. Jih ni potrebno. Sem pač mnenja, da če si le malo človeški in imaš kaj čuta za sočloveka, ne rabiš tega preverjati v znanstvenih raziskavah. Me je pa po svoje groza za tvoje bibe ( eni sem nekaj podobnega že omenila) , če boš tako zategnjena matrona ,
, če se jima kaj podobnega zlorabi zgodi ( sicer Bog nas obvaruj da ne)in se ti bosta hoteli zaupat. Boš tudi takrat zahtevala znanstevne raziskave in črno na belem, da nekdo nekoga zlorablja? Od človeka , ki je čuteč, materinski, realen in empatičen, se pač pričakuje nekaj naravnega inteligentnega sklepanja in ne le kopiranja in slepega naslanjanja na neke teorije.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 21:50:10   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja


Frodo, veš, da se obe strinjava glede vere in tradicionalne vzgoje, vendar mislim, da je dojenje naravno in da te v to sili sama narava.


Naravna funkcija dojenja je prehranjevanje. To je narava. Enako kot privseh ostalih sesalcih.

Še vedno pa nimam nobenih znanstveniih raziskav, ki bi potrjevale, da je dolgo dojenje škodljivo za otroka.


Sem si vzela cas in pogledala mateykine linke (skoda, da nisem prej utegnila) in ugotovila, da je eno od oseb, ki zagovarjajo dolgo dojenje, ameriska socialna sluzba obravnavala zaradi predolgega dojenja, pa ne zato ker je to krasno in neskodljivo, kot tudi ne zato, ker je naravno.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 22:25:15   
ronja
. Vsi ki smo na tem bregu, že ves čas poudarjamo v takem primeru prizadeto, moteno...
pa saj obstajajo tudi raziskave o psihični škodljivosti marsičesa.
Da je zloraba škodljiva, vem. Zato in zaradi samega občutka, ko vidiš, da je otrok nesrečen, bom seveda ukrepala, če bi se jim bognedaj kaj zgodilo. O tem sem se že precej pogovarjala s strokovnjaki na tem področju.

Da bi bilo dojenje 3 letnikov škodljivo, pa ne vem, ker nisem spoznala nobenega otroka, ki bi imel zato težave in ker nisem nikjer prebrala, da bi bilo škodljivo. NImam namreč čisto nobenega pokazatelja, da bi bilo to slabo, razen tega, da to čudno zgleda. To pa za moje pojme ni ravno dovolj dober razlog. Enim pa skupno kopanje babice in dojenčka čudno zgleda, pa jim je to fishy, pa se frodici zdi zakon. Pač to, kaj komu čudno zgleda, nima prav dosti veze s škodljivostjo.

Moja 2,5 letnica ni bila zaradi dojenja nesrečna, kar bi bila ob zlorabi, je veliko manj navezana name in baje zelo samostojna (tako pravijo neodvisne strokovne delavke - vzgojitejlice, druge mamice in pristranske babice). Čisto komot si predstavljam, da bi ji bilo toliko do dojenja čez pol leta - zanjo, zame mal težje:D.
Če je/bo mojemu otroku hudo,je/ bo že to dokaz, da je nekaj narobe. Vendar 3 letnikom, ki se dojijo ni hudo;). Pa verjetno tudi 4 letnikom ne.

Sklepanje: smilijo se mi tvoji otroci, ker jih ne boš zavarovala ob morebitni spolni zlorabi, ker jih dolgo dojiš, je namreč rahlo luknjavo;).

frodo, pa je bila obsojena? Ravno ti namreč ves čas povdarjaš na drugih temah, da ne smemo ničesar sklepat, če človek ni bil za to obsojen... Torej - ali so ji dokazali škodljivost? Če so, bi me zelo zanimalo, kakšne vplive je imelo.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 22:35:09   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ronja, pa kaj to ves čas vlečeš in brez veze trdiš?

Daj mi link do raziskave, pa ne bom več. Sem pregledala google scholar, če bi našla kakšno raziskavo, ki bi to potrjevala, pa je nisem našla, zato sem vaju že parkrat prosila za strokovno literaturo.


Učbenik za naravoslovje za 4. razed OŠ.

Sama sem te raziskave iskala - načrtno prav o škodljivosti - pa jih nisem našla. Gotovo kje obstaja kakšna, zato bi pa rada link.


Ne najdes jih, ker jih noces najti. Skrite so pa tam nekje med motnje osebnosti, ko se raziskujejo viri motnje.

Našla sem pa kup raziskav, ki pravijo, da je dobro ali da ni škodljivo...


Je kje kaksen strokoven in strokovno ali znanstveno relevanten clanek, ki govori o pozitivnih efentih dojenja po 3,4,5... letu starosti? Jaz jih ne najdem, pa te prosim, da mi kaksnega navedes kjer striktno pise, da je dojenje 5 letnika v vseh pogledih pozitivno oziroma dobro in priporocljivo.

Frodo, pedofilija je prepovedana, ker je škodljiva, kar je dokazano, raziskav o tem pa ni noben problem dobit. Če bi bilo podaljašano dojenje tudi zloraba otroka, bi ga verjetno prepovedali, ne? Ali bi vsaj obstajalo kup raziskav, ki bi jih laik brez problemov našel...


Jaz ne bi definirala to kot klasicno zlorabo otroka, spada pa IMO v tiste zlorabe, ko zenske rodijo otroka, da bi zadrzale moza ipd... Vzroki za predolgo dojenje so zgolj potreba zenske za doloceno kompenzacijo ali druga psiholoska potreba matere, ki ima nepredvidljive custvene in psiholoske posledice po otroka.

Pojma nimam, kdaj se je kateri otrok pripravljen odstavit, to zveš pač, ko ga odstavljaš;),


Ce ga ne odstavljas nikoli ne zves? Kot otrok, ki mu nikoli ne puistis da sam hodi ne da bi te nehal drzati za roko.

po moji logiki imamo pač mame prej dovolj, kar je logično in ni nič narobe,


mateykini linki govorijo, da tvoja logika ni vedno logicna. Nekatere mame nimajo dovolj niti pri 8- letnih otrocih. In glej ga zlomkla, otroci obzalujejo, da se ne morejo vec dojiti - ker jim ni vec dovoljeno. Potem tezko recemo, da se odstavijo sami, mar ne?

verjetno je to tudi naravno in bi v naravi takrat enkrat potem naredile drugega otroka.


Zenske so v preteklosti podaljsevale dojenje (pa nikoli tako ekstremno) zgolj zato ker je dojenje neka naravna kontracepcija. KOlikor se ve iz podatkov je dojenje po jaslicnem obdobju ekstrem.

V naravi bi dojile dlje, to mi je kristalno jasno.


In to utemeljujes z ...?

V civilizaciji to ni več nujno potrebno z vidika prehrane, vendar otroci tega ne vejo in imajo še vedno ta primarni nagon - nekateri ga prerastejo hitreje, drugi pa kasneje.


Primarni nagon prehranjevanja? Sesalni refleks? O kaksnem primarnem nagonu govorimo pri dojenju 4 letnika?

Sem prepričana,da bi se vsi sčasoma sami odstavili, samo se nam pač ne da čakat do takrat in jih prej dol vržemo.


Bom ponovila. Obzalovanje, ki ga verbalizirajo otroci dojeni do prepubertnetnistva (7,8 let starosti), da se vec ne morejo, smejo dojiti govori nasprotno.

Nakatere pa pač čakajo - in dokler to ni ne prepovedano, niti ni nikjer na vidiku nobene raziskave, ki bi potrjevala škodljivost tega, pač ne mislim, da je to zloraba ali škoda za otroka. Sploh ker večinoma niti približno ne moreš vedet, kateri otrok je bil dlje časa dojen;).


Hm... torej pretepanje otrok ni bila zloraba dokjler ni bilo 354 raziskav na to temo in dokler ni bilo prepovedano. Ob 355 raziskavi in zakonski prepovedi je pretepanje postalo zlorabljanje ter so v tem trenutku otroci zaradi definirane zlorabe zaceli dobivati traume. pred tem zlorab ni bilo in posldicno zlorab ni bilo. Logika, da te kap.

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 10.6.2013 22:44:26 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 22:40:03   
patrino
Ronja a veš, da se mi ne da več...pa ne zato, ker bi me prepričala v nasprotno. A veš, da če sem poštena, mi je ob takem razmišljanju kot ga imaš ti res neprijetno. user posted image Ali ti bo res dojenje nekega skoraj šolskega ali celo šolskega otroka sporno le takrat, ko bo nekdo to znanstveno dokazal, ali pa ko bodo mater zaradi tega obsodili ? Očitno res. Tiste slike, ki jih je mogoče videti pod Matejkinimi pripopanimi članki, so mi grozljive. Brez vseh znanstvenih dokazov, brez vseh takšnih in drugačnih raziskav. To mi je bolno. In če potuhtam, da tebi to ni samo po sebi umevno, da se tega ne počne, potem mi je res neprijetno sploh misliti o tem.Očitno se te zadeve res dogajajo pred vrati in ne le tam daleč nekje v Ameriki. Mislim, da centrom za socialno delo pri nas ne bo zmanjkalo dela ter boge vzgojiteljice in učiteljice, ki bodo vse te izkušnje, i jih bodo otroci trosili v vrtcu in šolah, primorane posredovati naprej.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 22:43:51   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

. Vsi ki smo na tem bregu, že ves čas poudarjamo v takem primeru prizadeto, moteno...
pa saj obstajajo tudi raziskave o psihični škodljivosti marsičesa.
Da je zloraba škodljiva, vem. Zato in zaradi samega občutka, ko vidiš, da je otrok nesrečen, bom seveda ukrepala, če bi se jim bognedaj kaj zgodilo. O tem sem se že precej pogovarjala s strokovnjaki na tem področju.


Ves ronja otrok ni nesrecen ce ma na dan 2 cokoladi in ce mama samo kuha kaj se mu sprdne, posebno ko je jesc. vendar ko 7 letni otrok pride do teze ca 80 kg se zacnejo vsi sramezljivo gledati in ugotavljati, da mati s svojim odnosom otroku skoduje. pa tudi to ni zakonsko zloraba ceprav dejansko je. In tudi za ta dejanja matere niso obsojene, pa so krive, da so otroci na robu smrti zaradi prenaziranja.

Moja 2,5 letnica ni bila zaradi dojenja nesrečna, kar bi bila ob zlorabi,


nehaj jo vlacit po forumun in vzemi ustrezno star primer.

frodo, pa je bila obsojena? Ravno ti namreč ves čas povdarjaš na drugih temah, da ne smemo ničesar sklepat, če človek ni bil za to obsojen... Torej - ali so ji dokazali škodljivost? Če so, bi me zelo zanimalo, kakšne vplive je imelo.


So. Zdravijo jo v psihijatricni bolnisnici. O vplivih si ze dlje casa obvescana, ampak jih negiras.

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 10.6.2013 22:47:31 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:07:28   
ronja
Je kje kaksen strokoven in strokovno ali znanstveno relevanten clanek, ki govori o pozitivnih efentih dojenja po 3,4,5... letu starosti?

Tega nisem nikoli trdila - ves čas že govorim, da ni potrebno, niti ni škodljivo. Pač traja, dokler sta oba za. Glede člankov bi ti lahko rekla isto: ne najdeš jih, ker jih nočeš najti;). V resnici ne bo pa noben pameten znanstvenik napisal, da je nekaj izključno pozitivno, ker ima vsaka stvar dve plati. Niti ne bo nihče upal brez trdnih dokazov napisat, da je nekaj škodljivo.

Vzroki za predolgo dojenje so zgolj potreba zenske za doloceno kompenzacijo ali druga psiholoska potreba matere, ki ima nepredvidljive custvene in psiholoske posledice po otroka.

Tu se midve ne strinjava: sama mislim, da lahko pač ne rata otroka zamotit z drugim crkljanjem in ga na lepo odstavit pred 3. letom in da se to komot pač zgodi kasneje. Pa ne zato, ker bi si mama to tako strašno želela. Večina mam, ki so dolgo dojile, je probavala odstavit dete že prej, pa se je otrok jokal in so še počakale, vsaj te, ki jih poznam (kot rečeno, ni velik vzorec, ker pač malo mam tako dolgo doji).

Ce ga ne odstavljas nikoli ne zves? Kot otrok, ki mu nikoli ne puistis da sam hodi ne da bi te nehal drzati za roko.

No, to je pa najino drugo razpotje: mislim, da se otroci sami osamosvajajo - včasih počasneje, kot bi si mi želeli in mogoče tudi včasih hitreje, še ne vem, ampak gotovo pa se vsak otrok neha držat za roko, ker pač dobi samozavest, da lahko sam. Itak je boljše, da jih ne držimo, pa da sami shodijo, če smo glih pri tem;).

Za naravo sem že napisala s čim utemeljujem - s primerjavo s človeku podobnimi opicami in z vedenjskimi vzorci pri primitivnih plemenih. Tudi priporočila WHO so dojenje 2 leti brez omejitev navzgor. Nekak bi si predstavljala, da če je to tako zelo škodljivo za 3+ letnike, da tega ne bi smelo biti tako težko najt - in da bi svetovna zdravstvena organizacija postavila vsaj kakšno mejo...

primarno se dojenček potolaži z dojenjem - zanj je to tisti dotik, ki ga rabi. Novorojenček velikokrat ne sesa, vendar želi imet dojko v ali vsaj ob ustih, da se počuti dovolj varno, da lahko zaspi - zasiguranje, da je mama tu. To ne deluje na razumski osnovi. Štiriletnik deluje že precej razumsko in ga vsekakor lahko potolažiš drugače. Vendar če obema paše, ne vem, zakaj bi škodilo (bom prebrala učbenik za 4. razred, čeprav v OŠ učbeniku piše tudi, da je jezik razdeljen na cone, ki okušajo različne okuse, kar ni res, tako da to ni vedno najnovejša znanost;).

Ne, pretepanje je bilo zloraba od vedno - ker se otroci ob tem niso dobro počutili. Ob dojenju pa se. V tem je razlika. Če je najhujša zloraba to, da je otrokom žal, da se ne morejo več dojit, potem zlorabljamo tudi dojenčke, ko jih odstavljamo, saj tudi oni nedvoumno povejo, da jim je žal, da se ne morejo več dojit... Ker še ne znajo z besedami, izrazijo to z jokom.
Vseeno pa je razlog, zakaj je pretepanje prepovedano, ni problem najt člankov o škodljivosti in posledicah...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:08:05   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Ali ti bo res dojenje nekega skoraj šolskega ali celo šolskega otroka sporno le takrat, ko bo nekdo to znanstveno dokazal, ali pa ko bodo mater zaradi tega obsodili ? Očitno res.


Ma ves kako je s tem, velja tudi obratno ... Ce ni predpisano, zagotovo ni tako pozitivno.

Ce bi (pre)dolgo dojenje bilo tako dobro, bi bilo zahtevano in katera ne doji po predpisih se ji odvzame otrok, ker za njega ne skrbi kot je treba. Zrcalna logika.




_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:18:08   
ronja
Ali ti bo res dojenje nekega skoraj šolskega ali celo šolskega otroka sporno le takrat, ko bo nekdo to znanstveno dokazal, ali pa ko bodo mater zaradi tega obsodili ?

Dovolj bi mi bilo, če bi videla, da je otrok nesrečen. Samo ga nisem, ker ne poznam nobenega takega primera. V bistvu krepko nad 3 leta dojena poznam samo dva brata, ki sta zdaj že odrasla in je en navezan na mamo, drugi pa ne, tak da nisem pametna, premali vzorec. Nista pa zgledala v otroštvu nič nesrečna, niti se nista nič pritoževala, ko so prekinili z dojenjem.

Ves ronja otrok ni nesrecen ce ma na dan 2 cokoladi in ce mama samo kuha kaj se mu sprdne, posebno ko je jesc. vendar ko 7 letni otrok pride do teze ca 80 kg se zacnejo vsi sramezljivo gledati in ugotavljati, da mati s svojim odnosom otroku skoduje.

Seveda mu škoduje in seveda je otrok nesrečen, če se ne more normalno gibat, če ga zafrkavajo. Dojenje samo nima pa nobenega negativnega vpliva na motorične sposobnosti, zdravje itd... in ostane samo zafrkavanje. Zato bi bilo pa mogoče fajn, da bi se te meje malo razrahljale - da ni več 1 leto tista majka za dojenje. 1 leto mora bit, več pa ne sme bit. To je neumno.

In še enkrat: vedno imaš psihote, ki bojo čisto katerokoli krasno stvar zlorabili in naredili nagnusno, lep primer je spolnost, ki je pri odraslih, ki so za, super stvar, psihoti pa jo naredijo nekaj najbolj groznega. Isto je z dojenjem. To, da ga je nekdo zlorabil za svoje perverzne namene, ne pomeni, da je to običajna praksa.

frodo, tamalo sem dala za primer, ker je pač na meji - med 2 in 3 leta je bila stara, ko je nehala in kot sem napisala, si lahko predstavljam, da bi vztrajala pri svojem še pol leta - in bi bila stara že 3 leta. Ne upam si rečt, da do 4. leta pa se vsi otroci odstavijo, če jih ne spodbujaš. PO moje se jih veliiiika večina sigurno - če bi morala izbrat številko, bi rekla 98%. Vendar bi naredila krivico, če bi trdila brez dokazov, da je to tako, pa konec. En triletnik, ki se je dojil, je recimo potem zamenjal dojenje za avto, druga se je sama nehala, ko je dobila bratca. Noben od njiju ni izrazil obžalovanja ali imel kakršnihkoli osebnostnih motenj. Tadva sta nad 3 leta, da bomo ustrezno stare jemali.

< Sporočilo je popravil ronja -- 10.6.2013 23:25:30 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:24:35   
ronja
Ce bi (pre)dolgo dojenje bilo tako dobro

Nihče ne pravi, da je tako dobro. Samo da ni škodljivo. Kaj je to tako težko razumet? Obstaja še vmesna varianta: ni ti treba, ampak ne škodi. Kot recimo kaka čokoladka tu in tam - ni ne vem kako dobra za otroka, škodi mu pa tudi ne. In vsi kdaj pa kdaj pocrkljamo otroke s čim, kar ni tako dobro zanje, škodi jim pa tudi ne. Sicer pa who priporoča 2 leti dojenja in ne postavlja zgornje meje (kar me je prav presenetilo).

Sama sem ob začetku te debate bila precej nevtralna - ker mi je tako kot vam čudno videt tako velikega otroka, vendar sem hotela ugotovit, zakaj in če imam za to kako podlago. In sem ugotovila, da obstajajo res čudne mame, ki to izvajajo, ampak tudi normalne mame (v ostalih pogledih normalne) in te nič ne škodujejo otrokom po moje.
Mene je recimo zmotilo to, ko je ena napisala, da s tem, ko doji starejše otroke, jim ni treba tolikokrat slišat "Ne zdaj", kar sicer slišijo, ko mora kaj naredit. To se mi pa recimo ne zdi pravi razlog za dojenje.

Se mi zdi pa dober razlog to, da nočeš odstavljat z vikom in krikom. Nekateri dojenčki se sami odstavijo že zelo mali, drugi pa protestirajo. In to slednje se mi zdi kasneje veliko lažje, ker otroci že razumejo in se jih da bolj zamotit, da ne rabijo več tega. Kdaj se pa to zgodi, pa ne znam povedat, ker še nisem imela dovolj otrok, da bi lahko naredila kako statistiko.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:27:26   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Je kje kaksen strokoven in strokovno ali znanstveno relevanten clanek, ki govori o pozitivnih efentih dojenja po 3,4,5... letu starosti?

Tega nisem nikoli trdila - ves čas že govorim, da ni potrebno, niti ni škodljivo. Pač traja, dokler sta oba za.


Dokler sta oba za velja za dve odrasli samostojni in zreli osebi, sicer bi lahko obveljalo, da lahko sosedov stric slata malo deklico dokler je ona za in se ne zbuni, da ne bi.. to namrec ne bi bila pedofilija, ker detece ni proti.
Logika vzajemnega strinjanja pri otrocih ne deluje (tako kot predpisano z zakonom, ko te to ze mika).

Glede člankov bi ti lahko rekla isto: ne najdeš jih, ker jih nočeš najti;). V resnici ne bo pa noben pameten znanstvenik napisal, da je nekaj izključno pozitivno, ker ima vsaka stvar dve plati. Niti ne bo nihče upal brez trdnih dokazov napisat, da je nekaj škodljivo.


Torej se strinjas, da je tvoje insistiranje na tocno dolocenih clankih zgolj sarada.

No, to je pa najino drugo razpotje: mislim, da se otroci sami osamosvajajo - včasih počasneje, kot bi si mi želeli in mogoče tudi včasih hitreje, še ne vem, ampak gotovo pa se vsak otrok neha držat za roko, ker pač dobi samozavest, da lahko sam. Itak je boljše, da jih ne držimo, pa da sami shodijo, če smo glih pri tem;).


Vsak otrok se na ne neha dojiti po lastni volji, ker to ni zgolj fizioloski proces kot hoja ampak pretirano custveno navezovanje. zato obzalujejo, da se ne smejo vec dojiti.

Za naravo sem že napisala s čim utemeljujem - s primerjavo s človeku podobnimi opicami in z vedenjskimi vzorci pri primitivnih plemenih.

zdaj bomo prisli do tega, da je naravno, da smo nagi in bomo otroke nage posiljali v solo.

Tudi priporočila WHO so dojenje 2 leti brez omejitev navzgor.


No, ko bodo ameriske socialne sluzbe upostevale navedeno, bom premislila o tem.

Vendar če obema paše,


Otroku pase tudi da se drogira - sicer se niti en mulo ne bi.... , pa da mu pase, ne pomeni, da je to zdravo, dobro in brez slabih posledic.

ne vem, zakaj bi škodilo


Irelevantno. Tvoje zavedanje ali nezavedanje ne spremeni nicesar. Tudi mama, ki prenazira otroka ne ve zakaj je slabo, ce detetu skuha kar ima rad.

(bom prebrala učbenik za 4. razred, čeprav v OŠ učbeniku piše tudi, da je jezik razdeljen na cone, ki okušajo različne okuse, kar ni res, tako da to ni vedno najnovejša znanost;).


Torej najnovejsa znanost trdi, da je povsem ok ( ker ni meje navzgor, tako kot trdi tudi WHO) dobro dojiti 15 letnike?

Ne, pretepanje je bilo zloraba od vedno - ker se otroci ob tem niso dobro počutili. Ob dojenju pa se.


1. Na podlagi cesa trdis, da se vsi otroci ob dojenju dobro pocutijo? Resnicno se upas trditi, da ni otroka, ki se dobro pocuti ob pretepanju? Kaj pa mazohisticno nastrojeni posamezniki, ki vec kot ocitno kazejo sklonosti ze kot otroci?

2. Torej zakonodaja in raziskave niso merilo zlorabe.

3. 12-letna deklica, ki je imela spolne odnose z odraslimi moskimi se je v odnosu odlicno pocutila in je prostovoljno stopala v intimne odnose s temi moskimi, starejsimi tudi po 30 let... da je v ozadju psiholoska devijacija je jasno, ampak ona se je ob tem dobro pocutila.
Skratka - obcutek ni relevanten - vse kar je prijetno ni zdravo, ni dobro in ni v dobro otroka.

V tem je razlika. Če je najhujša zloraba to, da je otrokom žal, da se ne morejo več dojit, potem zlorabljamo tudi dojenčke, ko jih odstavljamo, saj tudi oni nedvoumno povejo, da jim je žal, da se ne morejo več dojit... Ker še ne znajo z besedami, izrazijo to z jokom.


Odlicne parapsiholoske sposobnosti. Dete ne joka ker je lacno, dete joka ker nima joske ima pa flaso. Zanimivo...

Vseeno pa je razlog, zakaj je pretepanje prepovedano, ni problem najt člankov o škodljivosti in posledicah...


Pocakaj 40 let, pa bos videla clanke o skodljivcosti dojenja 32-letnikov... Tudi za pretepanje je bilo potrenbo kar nekaj casa...

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:29:22   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Dovolj bi mi bilo, če bi videla, da je otrok nesrečen.


Ves da novorojencek zasvojenke dozivlja apstinencno krizo in je nesrecen ker nima svoje doze? je to dovolj nesrecnosti, da mu omogocimo tisto, kar ga osreci?

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:36:10   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
In še enkrat: vedno imaš psihote, ki bojo čisto katerokoli krasno stvar zlorabili in naredili nagnusno, lep primer je spolnost, ki je pri odraslih, ki so za, super stvar, psihoti pa jo naredijo nekaj najbolj groznega. Isto je z dojenjem. To, da ga je nekdo zlorabil za svoje perverzne namene, ne pomeni, da je to običajna praksa.


Na sreco (se vedno) ni praksa dojiti otroke stare 5, 6, 7 let "brez omejitve navzgor" (by priporocilo WHO). Ko se na josek pripopa 50 kilsko dete, ki zasede cel kavc in ima nogo st. 39/40 - je perverzno.
zato je nepostavljanje meja skodljivo ker vsebuje vse perverznosti oziroma sama bi rekla devijacije in jih z neko generalioztacijo opravicuje in utemeljuje kot pozitivne. Odpiras vrata ludim glavam.


frodo, tamalo sem dala za primer, ker je pač na meji - med 2 in 3 leta je bila stara, ko je nehala in kot sem napisala, si lahko predstavljam, da bi vztrajala pri svojem še pol leta - in bi bila stara že 3 leta. Ne upam si rečt, da do 4. leta pa se vsi otroci odstavijo, če jih ne spodbujaš. PO moje se jih veliiiika večina sigurno - če bi morala izbrat številko, bi rekla 98%. Vendar bi naredila krivico, če bi trdila brez dokazov, da je to tako, pa konec.


Enostaransko ja, ce pa imas na drugi strani kolickaj labilno mati .....



< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 10.6.2013 23:44:23 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: Podaljšano dojenje
10.6.2013 23:43:40   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Sama sem ob začetku te debate bila precej nevtralna - ker mi je tako kot vam čudno videt tako velikega otroka, vendar sem hotela ugotovit, zakaj in če imam za to kako podlago. In sem ugotovila, da obstajajo res čudne mame, ki to izvajajo, ampak tudi normalne mame (v ostalih pogledih normalne) in te nič ne škodujejo otrokom po moje.


Utemeljitve ni, to je pac tvoje mnenje in ni mujno pravilno, posebej, ko je neutemeljeno.

Mene je recimo zmotilo to, ko je ena napisala, da s tem, ko doji starejše otroke, jim ni treba tolikokrat slišat "Ne zdaj", kar sicer slišijo, ko mora kaj naredit. To se mi pa recimo ne zdi pravi razlog za dojenje.


Tehtnega vzroka (neke dokazane dodane vrednosti) ni, pa se zato postavi vprasanje motiva - ce sploh lahko govorimo o pravih razlogih.

Se mi zdi pa dober razlog to, da nočeš odstavljat z vikom in krikom. Nekateri dojenčki se sami odstavijo že zelo mali, drugi pa protestirajo. In to slednje se mi zdi kasneje veliko lažje,


Torej, gre za odlocitev matere in njeno stalisce, da med vikom in krikom, ter dojenja do 5 leta ni nicesar vmes. Bi lahko rekli, da mati ne zna pristopiti zadevi?


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 8:53:11   
Masha_M
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
razen tega, da sew preko maminega mleka na dojenca pač prenašajo vse bolezni, ki so nalezljive preko telesnih tekočin.
Draga patrino, zagovedena in omejena si da je kar hudo! Vidi se, da nimaš pojma o pojmu in lupetaš nekaj kar na pamet na podlagi svojega sfaljenega osebnega mnenja, ki ni vredno počenega groša in se potem ven vlečeš z raznimi bednimi: "...če si le malo človeški in imaš kaj čuta za sočloveka, ne rabiš tega preverjati v znanstvenih raziskavah..."

Just for you, da ti malo razsvetlim obzorja:
- z dojenjem se na otroka prenaša bore malo bolezni (in to same take, ki predstavljajo problem tudi pri dojenju do tvojih magičnih opevanih dopustnih 12 mesecev, tako da je najbolje dojenje kar kriminalizirati pri tej priči!), se pa na drugi strani prenaša ogromno protitelesc proti ogromno boleznim, kar otroku nedvomno koristi
- materino mleko ne povzroča kariesa (za razliko od sokov in sladkanih čajev, ki jih za žejo dobiva večina otrok)
- dojenje ne škoduje razvoju zob (kar absolutno ne drži za dudo in flaško).

Aja pa še tole: "Če imaš vsaj nekaj možganskih celic in nekaj osnovne kmečke logike, zgornjih izjav ne rabiš preverjati v nobenih znanstvenih raziskavah."

Me je pa po svoje groza za tvoje bibe ( eni sem nekaj podobnega že omenila) , če boš tako zategnjena matrona ,

Tudi mene je groza za tvoje male hroščke, ker ima zagovedenost katastrofalne posledice za otroke. Tebe ne vodi razum in objektivnost, ampak fanatična religioznost v stilu: "Tako je kot jaz pravim in pika. Izjava je s tem neizpodbitno dokazana, ker sem jaz tako rekla!"

Ne predstavljam si tvojega intelektualnega dometa na ostalih področjih, če nikakor ne uspeš dojeti razlike med izjavama "to je bolano in nagnusno in grdo zgleda, to je zloraba otroka KER SEM JAZ TAKO REKLA" ter "dojenje 3+ res ni nujno potrebno, a tudi ni škodljivo, kar potrjujejo tudi znanstvene raziskave in svetovne organizacije".

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 11:29:48   
mateyka
ok, zdaj pa gresta malo predaleč - patrino in Masha_M;
glejta na to da se bosta še kdaj pogovarjae na RR in da če si bosta take hude metale v faco zdaj, se zapaca vsa komunikacija prihodnosti. kako bosta potem v čudnem položaju, ko bosta kdaj prišle na kaki temi v isti mnenjski tim in se bosta vseen grdo gledale?
dejmo se zavedat da je to virtuala in tud če nam en reče bedak, so what, sej vas ne pozna, tud če si misli svašta, kaj pol? let go. zdej si preprucavata do te mere, da bom še mislila da dojenje nima nič veze s tem kako bogi so vajini otroci user posted image user posted image

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 11:35:51   
Masha_M
Morda ji bo tak primitiven nivo komunikcije dal kaj misliti. Očitno ji je pisan na kožo. Ker jaz itak VEM kakšna je ona in kakšni bodo njeni otroci. user posted image user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 11:40:50   
astrid1
Na žalost je tako, da ko zmanjka argumentov, se začne zmerjanje.

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 11:52:43   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Masha_M

Morda ji bo tak primitiven nivo komunikcije dal kaj misliti.


mogoče pa to ni tvoj problem. mogoče pa raje vzgajaj svoje otroke, enega virtualnega odraslega pa pusti naj klati svoje - nisi ji mama. sigurno se pa ne rabiš spuščat na nivo ki ga preziraš, ali pač? user posted image

patrino ti pa tud - dej ne bodi tok zaPMS-ana; debata je debata in če bi rada kake pozitivne rezultate, ga s tem da žališ "nasprotnico", ne boš dosegla. če ti je to res cilj seveda.

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 12:09:51   
Masha_M
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
mogoče pa to ni tvoj problem. mogoče pa raje vzgajaj svoje otroke, enega virtualnega odraslega pa pusti naj klati svoje - nisi ji mama. sigurno se pa ne rabiš spuščat na nivo ki ga preziraš, ali pač? user posted image

Moj problem je v toliko, da mi dvigne pritisk in požre živce in če se spiham ti občutki prej minejo. user posted image Grem zdaj vzgajat svoje otroke. Uvajanje GH pri otrokih s PP je cela j*ba. user posted image


< Sporočilo je popravil Masha_M -- 11.6.2013 12:13:00 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 15:44:02   
patrino
Masha, iskreno upam, da ti je po vsem tem žaljenju, ki si ga stresla name, vsaj toliko odleglo, da se ne boš znesla nad otrokom. Tako kot sem jaz bolj malo kriva za tvoje takšne in drugačne težave ( oprosti, te sploh ne poznam in tudi posebej debatirali nisva , če ne štejem eden sam post, ki bi bilo bolje, če ga ne bi bilo) in ti svetujem , da se zaradi njih obrneš na temu primerne strokovnjake da ti pomagajo , tako tudi tvoje dete ni.


patrino ti pa tud - dej ne bodi tok zaPMS-ana; debata je debata in če bi rada kake pozitivne rezultate, ga s tem da žališ "nasprotnico", ne boš dosegla. če ti je to res cilj seveda.
Matejka- mislim, da tvoje nage opičje riti tudi niso nek hud pokazatelj nekega kvalitetnega debatiranja v resni temi, kot je tale. In vse teme , ki govorijo o zlorabljenih otrocih so resne in je po svoje žalostno, da se ob takih fotkah stvar nehote prikaže komična- kar je daleč od resnice. Pa mi ni padlo na pamet, da bi ti žugala, ker je pač takšen tvoj stil in se pač ne vtikam v to. Zato te prosim, da se tudi ti ne v mojega.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 16:43:11   
ronja
Dokler sta oba za velja za dve odrasli samostojni in zreli osebi, sicer bi lahko obveljalo, da lahko sosedov stric slata malo deklico dokler je ona za in se ne zbuni, da ne bi.. to namrec ne bi bila pedofilija, ker detece ni proti.
Logika vzajemnega strinjanja pri otrocih ne deluje (tako kot predpisano z zakonom, ko te to ze mika).

Se do neke mere strinjam, vendar če pedofilija ne bi imela posledic, ne bi bila prepovedana. Posledice se pokažejo, prej ali slej. Za podaljšano dojenje pa jih še nisem nikjer videla, niti brala o tem (zato pa že ves čas prosim za literaturo). NI šarada, čisto res bi rada razumela, zakaj bi samo dojenje škodilo - ne dojenje bolestno navezane mame - to škodi v vsakem primeru (mislim bolestno navezana mama).

Naravno smo bili goli, ja. Vendar smo takrat živeli v savani in precej manj časa. Nič ni narobe prilagodit se civiliizaciji in izkoriščat njene prednosti. Vseeno je pa pametno pogledat, zakaj se je nekaj razvilo, ker se navadno ni za brezveze.

Govorili sva o tem, da je otrok srečen, ne kaj mu paše. Otrok, ki se drogira, ni srečen. Otrok, ki se doji, pa lahko je čisto srečen. Lahko tudi ni, če ga mama navezuje nase ali če je karkoli tretjega narobe. Vendar samo dojenje ne povzroča nesreče. Droge pa in to je dokazano in nikjer ni nobenih člankov o tem, da bi bile droge dobre za otroke.

To, da ne vem, zakaj bi škodilo, ni irelevantno - ker če me želiš prepričat, mi lahko daš ustrezno literaturo, da se izobrazim v tej smeri - drugi smeri. Zagovornice dolgega dojenja so pripopale svoje, nasprotnice pa samo tisti članek iz Vive...

Kot rečeno je tudi meni čudno, da ni nobene omejitve navzgor (by who), vendar sklepam, da glede na to, da te zadeve raziskujejo, bi jo verjetno dali, če bi samo dojenje škodovalo.

Verjetno obstajajo otroci, ki se ob dojenju ne počutijo dobro, vendar kot rečeno: normalna mama ne bo otroka silila, da se doji, vseeno pa se lahko zgodi, da se pač otrok ne želi odstavit prej.

Dete joka, ko ga na silo odstavljaš - pa ga takrat ne stradaš, frodo. Dete ne joka, ker bi bilo lačno, ker ima dovolj hrane in pijače v naši družbi, ne? Joka zato, ker se nemore več dojit, pa bi se rado. Izrazi obžalovanje, da se ne more več dojit, na svoj način (ker pač še ne govori).

Ravno za utemeljitev te ves čas prosim! Sicer imam na drugi strani samo tvoje in padrinino mnenje.

Tehtnega vzroka (neke dokazane dodane vrednosti) ni, pa se zato postavi vprasanje motiva - ce sploh lahko govorimo o pravih razlogih.

To je še nekak najbolj utemeljeno. Ti misliš, da otrok sam ne bo nikoli tega želel in zato vidiš samo vzroke v bolestni navezanosti mame. Sama pač vidim še druge možnosti.

Torej, gre za odlocitev matere in njeno stalisce, da med vikom in krikom, ter dojenja do 5 leta ni nicesar vmes. Bi lahko rekli, da mati ne zna pristopiti zadevi?

Ne, vidve sta postavili mejo 3 leta, zato sem govorila o 3 letnikih. Gotovo dosti mam ne zna pristopit k odstavljanju, sploh ker obstaja več načinov in ni vsak za vsakega pravi. Meni je všeč bolj nežen način, brez joka, zato pač traja malo dlje, kot če bi jih enostavno vrgla dol, pa naj tulijo in jih samo tolažila vmes. nekomu drugemu bolj paše, da je vse skup čimprej fertig. Nekateri pravijo, da se vse zrihta, če gre mama za nekaj dni stran - pri nas to recimo ni delovalo, me ni bilo 5 dni, pa ko sem se vrnila, se je dojila veliko več kot prej. Potem je pa nehala.

mateyka, boljše da se spihamo tu, kot kje drugje;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 17:42:19   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Matejka- mislim, da tvoje nage opičje riti tudi niso nek hud pokazatelj nekega kvalitetnega debatiranja v resni temi, kot je tale.


resnost je izpuhtela že nekaj strani nazaj, ko se je začelo prepucavanje. in če si dojela komičnost fotk kot smešenje teme in ne kot absurdnost prepucavanja, ti manjka širina - verjetno ti satira ne leži..

kar se tiče stila - sej ti pravim, ta tvoj "stil" ni resno "kvalitetno debatiranje", če se spusti na zmerjanje. pa tud to ni tok problematično, če se ne vleče kot čreva čez več kot 5 strani v dveh debatah. zato pravim chill - ker traja in traja. ne se razburjat, ko ti povem da tvoj stil nima efekta na Masho (ker to je vsem jasno do sedaj), če ti je cilj nekomu nekaj dopovedat - a to res želiš ali je tvoj namen kaj drugega?

moj stil - neresen, ko se spusti debata na ta nivo in ga jaz refleksiram; čaki, kdo je že rekel da je dobro če se "drži ogledalo"? ok, verjetno bi morala dat gor kako smešno kravo, ker ste govorile o zagovedanosti, samo recimo da mi pogledate čez prste in bo opica vseeno dovolj. user posted image

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 123
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 17:46:54   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
mateyka, boljše da se spihamo tu, kot kje drugje;)


sigurno, sam sta se res grdo zagrable in ne kaže da mislita spustit user posted image skušam mal narazen spravt ta maraton, pa vidiš da zdaj še jaz rahlo kasiram user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 18:18:43   
LuLu
A to, da napišem, da sem kokice stran vrgla in mi je zdaj žal... bom ga fejst fsrala?


(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
video
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?