|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 6 [7] 8   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Podaljšano dojenje
13.6.2013 15:52:49   
ronja
No, saj mogoče imaš tudi ti glede mene podoben občutek.

Vsekakor: the feeling is mutual;) Jaz se tebi zdim nemogoča, ti pa meni, pa je:). Ni prvič na rr in ni prvič s tabo;).

Glej, zame to, da rečeš, da je čudno in da škoduje, ne da navedeš, zakaj bi to škodovalo, ni argument. Argument je, če navedeš, kako, na kak način škoduje, če imaš primere itd... Pripni mi svoje citate, kjer si navajala dokaze za škodo. Ti praviš, da človek pač mora ta občutek imet v sebi, če je normalen, da itak čuti, da je to zelo zelo narobe. To ni argument.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 151
   RE: Podaljšano dojenje
13.6.2013 16:31:47   
patrino
Ronja, saj sem ti povedala, da takih argumentov, kot jih ti želiš nimam, ker jih verjetno ni. Pa ne zato, ker maratonsko dojenje ni škodljivo in tudi zato ne, ker ne bi znanstveno podprti argumenti obstajali, temveč, ker zate ne pride noben v poštev. Takšne argumente, ki jih ti želiš, so ti posredovale nekatere druge punce, vendar si jih kljub vsemu kar si zgoraj naštela kot zate sprejemljiv argument,znegirala, popljuvala.
Sama na vzgojo otrok žal ne gledam tako kot ti. Sama se v zvezi z njimi dostikrat opiram na lastne izkušnje, nagone, materinske občutke. Zame otrok ne rabi argumentov, ki jih mora prej servirati, da opazim, da je nesrečen. Sama ne zlezem v strokovno literaturo, če vidim otroka, ki je zlorabljan, izkoriščan...v tem primeru, če (skoraj)šolar visi na materini zizi, ne rabim jit preverjati v knjige, če je to ok, .... Ti si pač drugačna. Tako nekako kot ti, razmišlja večina delavcev na CSD-ju. Koliko otrok je zaradi njihovih "agilnih" ukrepov, ki temeljijo le na suhoparnih dejstvih in izjavah odraslih prič in nič na otrokovih čustvih in realnih potrebah, še bolj nesrečnih,je žal škoda govoriti. Nekateri ljudje so pač taki hudi realisti in se hladno držijo znanstveno dokazanih in zakonsko podprtih dejstev v tako veliki meri, da pozabijo biti preprosto ljudje- matere.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 152
   RE: Podaljšano dojenje
13.6.2013 18:19:08   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: sazi

Malo za šalo, malo zares:
nikje tudi ne piše, da je zaužitje 5kg limon na dan vsak dan škodljivo - pa je - probaj



Naj bo bolj za šalo user posted image
... ker to najdeš zapisano, da škodi user posted image

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 153
   RE: Podaljšano dojenje
13.6.2013 23:29:49   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08
Z dojenjem je popolnoma isti šmorn! Otrok se neha dojit, kot se neha pestovat. Zakaj te pri drugih oblikah crklanja ne skrbi, kdaj se bodo odvadili, dojenje te pa tok vznemirja?


Pomlad, ne vem kako ti uspe, da vedno zgresis bistvo. Tudi ce bi ti risali pa barvali s flomasterji je obcutek, da ti ne bi slo... bi se ze razpravljala o tem ali je rdeca res rdeca...

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 154
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 0:03:01   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Kar sama trdim, je le to, da večina mam itak ne doji toliko časa, ker se nam ne da, vendar pa vidim, da so ljudje v stiski, če imajo v glavi reglce, do kdaj je treba nekaj speljat (ne glede na to, kaj je to: kahlica, dojenje, karkoli) in da je po moje tudi kakšna mama, ki doji več kot 3 leta, pa tega ne dela zaradi navezovanja otroka, ampak ima mogoče kak drug razlog - recimo, da noče odstavljat otroka z jokom, mali pa še ni pripravljen. Kdaj so otroci psihično pripravljeni zapustit zizo, ne vem - ker so različni. Mojidve sta imeli 1 leto razlike v tem, recimo.


Tudi ko je otrok psihicno pripravljen "zapustiti zizo" potrebuje spodbudo. Ponavadi matu ustvari situacijo, da se dojenje prekine. Nisme se slisala za dete, ki bi reklo, daj mama vmakni se, ne bom se vec dojil. Enako kot koristimo "letni dopust" za dude, ko gredo na morje in se ne vrnejo...
Z motivom zaradi katerega "psihicno zrel" otrok ne dobi spodbudo se zacnejo devijacije.

Kolikor vem, niti eden otrok nima traum zaradi ostavljanja, pa bi lahko sklepali, da je odstavljanje, kljub joku in zahtevam otroka, za otroka netraumaticno.

Hm, ne vem - ne bi si upala kar tako na pamet trdit.


Dokler nimamo sindroma "odstavljanja" je vse ok. Zal pa imamo sondrom popolne matere in se nekatere druge motnje vezane z materinstvom in vezjo med matero in otrokom.

Tudi za dudo ni starostne omejitve in tudi pri njej se mi fajn jo vzet na mehko, ne na silo, ja. Isto kot z dojenjem.


Nacin ne vpliva na starost otroka. Lahko je zgolj, da sta starsa nespsoobna zadeve uredit mehko in pametno...

WHO in Viva se mi vseeno ne zdita na istem nivoju... Who naj bi sestavljali zdravniki, veliko njih, v Vivi pa se ga. zdravnica o dolgem dojenju samem po sebi ni niti izrekla, samo povedala je, kako naj ga odvadijo, ker si to želijo.


WHO me spominja na drustvo katoliskih zdravnikov, ki propagira kot dokazano medicinsko zdravo zgolj tiszto, kar je v duhu doktrine - politike.

NIso vse mame psihišno zdrave, jih je pa veliko;). Kar se pa dojenčka tiče - joka in če ga podojiš, neha jokat. Joka in ga poizkusiš zamotit, mu ponujaš pijačo, hrano, on pa se želi dojit, kar pokaže zelo nedovumno. iN joka. Potem se podoji in neha jokat. NI treba bit glih genij, da vidiš povezavo;).


Ni treba biti genij, da na doloceni tocki pomislis, da je lahko tudi izsiljevanje. Tvoji otroci nikoli niso nic poskusili dobiti z jokom in vztrajanjem, da pa samo to in to lahko uspava, umiri, osreci....

Že 10tič:: zato, da je prej. Zato, ker jih vedno spodbujamo, da so čimprej samostojni, na raznoraznih področjih, tudi tu.


Otroks e samostojnosti uci oz. ga samostojnosti ucimo. Otrok, ki nikoli ne bo rabil sebi odrezati kos kruha, ga verjetno pri 14 niti ne bo znal odrezati. otrok, ki nikoli ne dobi spodbude, da se prehena dojiti se po mojem mnenju ne bo nehal dojiti ( zakaj bi se odrekel eni prijetni in umirjajoci zadevi) dokler ne bo dobil spodbudo. Obzalovanje, ki ga izrazajo otroci an linkih govori v prid moji tezi.

Pa zato, ker se ti po par letih niti pod razno ne da več dojit:D. Verjetno je to res mati narava naredila tako, da ti gre vedno bolj na živce, da jih imaš motivacijo odstvit. Ne predstavljam si, da ne bi mela poln kufer, to je res. In se potem vprašam, če so morda one samo bolj potrpežljive od mene...


Ze spet sebe jemljes kot etalon. Zenske so razlicne - imajo razlicen odnos do sveta, ljudi, otrok, dojenja...
Bis e ti lahko porocila zgolj zato ker ima tvoj fant denar, bi ti lahkjo bila psonzorusa ins e na zhtevo tvojega ljubija dajala dol z njegovimi poslovnimi partnerji za boljse posle... - bom kar domnevala , da ne. Vendar, to se ne pomeni, da se to ne dogaja. In ce se tebi po dolocenem casiu ne da dojiti si se enkrat poglej linke - ene bo dojile celo zivljenje... in postale supermame !

Res je, da si ne predstavljam vseh možnih zlorab otroka, o pedofiliji se več govori in jo zato bolj poznam. Zato sem te pa spraševala, da mi daš literaturo. Če rečeš samo: ni dobro, pa pika, me namreč težko prepričaš.


Sem ze napisala kje je to skrito. Nimam pa casa niti se mi da iskati.

Kar se pa psihične škode tiče pa tudi nisem tako 100%, da čisto vsaka mama, ki doji dlje kot do 3 leta, otroka nase privezuje in mu s tem škodi. Gotovo se najdejo, ni pa to ravno pravilo po moje. Večina ma dovolj in se trudi nehat, tako na uč... Enim pač rata prej, drugim pa kasneje, pa lahko delaš čisto isto.


Lahko pa se niti ne zavedas kaj delas. Globoka custvena potreba matere, da ima nekoga , ki je od nje odvisen, njeno eventualno prepoznavanje sebe zgolj kot matere, potreba, da bo dostojna mati, ki bo svojemu otroku dala vse ( cankarijanska mati i dr. motnje) privedejo do dolocenega obnasanja tudi z otrokom. Nekatere se verjetno na videz trudijo in morda celo mislijo da se trudijo odstaviti otroka, same sebe pa podzavestno minirajo...
ne bi zahajala v pojavnost motenj osebnosti, custvenih motenj itn... mehanizmi so razlicni.. To je kot zenska, ki boleha za motnjo hranjenja.

Se strinjam, da niso ista priporočila za vsak del sveta, vendar tudi ni nujno, da je za drug del sveta pa to priporočilo škodljivo - lahko pač nima vpliva -


Vsaka stvar ima vpliv. Morda predolgo dojenje nima fizioloskega vpliva, zagotovo pa ima psihicnega. Zagovorniki trdijo, da se jaca vez med mamo in otrokom, da se otrok potolazi, da mu je lepo.... kar pa vse govori o tem, da vpliv je, vprasanje je pa zgolj ali res pozitiven ali zgolj / vecinoma pozitiven.

Nobena od nas ne pravi, da je treba dojit tako dolgo, niti da je sploh treba dojit - to se zmenita dojenček in mama, kakor jima paše. Pravimo samo, da zaenkrat še nimamo študij, da bi bilo škodljivo, kakor je Frodo napisala - da je pač zadeva še v zametkih, ker je tako majhen vzorec, da še ne morejo kaj pametnega iz tega potegnit - to štekam.


Osebno menim, da je to zgolj nacin za redolocanja mesta zenske in matere ter njenih nalog in vrednosti. Vracanje zensk iz javne v zasebno sfero ter ustvarjanje vrednot, ki bodo ta prehod nazaj v nazadnjastvo olajsale, ko bo zenska vredna samo, ce se bo ostavrila kot zena in mati.... povsem politicna zadeva, ki zlorablja dojenje in odpira vrata neuravnovesenim zenskam, da dojejijo otroke do 10 leta starosti ali vec, brez omejitev. user posted image

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 14.6.2013 0:08:28 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 155
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 5:56:56   
pomlad08
"Frodo, ne vem kako ti uspe, da vedno zgresis bistvo. Tudi ce bi ti risali pa barvali s flomasterji je obcutek, da ti ne bi slo..."

In bistvo je tule, kot tupim že ves cajt:

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Tudi ko je otrok psihicno pripravljen "zapustiti zizo" potrebuje spodbudo. Ponavadi matu ustvari situacijo, da se dojenje prekine. Nisme se slisala za dete, ki bi reklo, daj mama vmakni se, ne bom se vec dojil.


Moj prvi sin se je odstavil sam. Enostavno, vedno manjkrat je pomislil na dojenje, od vsakodnevnega večernega dojenje smo prišli na 2x tedensko, pa potem 1x tedensko, dokler se en teden, pa cel mesec, leto, 3 leta, sploh ni več spomnil na dojenje in to je to. A ti res ne opaziš/čutiš, kako se otroci naravno "odstavljajo" od staršev (pa ne govorim o dojenju, na splošno)?

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 14.6.2013 6:00:45 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 156
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 7:10:29   
saragr
Daleč najbolj zanimiva debata na rr. Imam občutek, da ste vi trije zaključena družba, ki se medsebojno pogovarja in predstavlja argumente za in proti dojenju in se počutim kot vsiljivec, ker želim še kaj dodati, sam vseeno: Otrok se sam težko odstavi, ker kot je nekdo prej omenil lahko začne dojenje izsiljevati. Jaz razumem dojenje kot prehranjevanje in nič drugega ( cartanje, sproščanje itd tu za mene ne pride v poštev ). In stojim za tem, da se dojenje mora prekiniti z otrokovim prvim letom starosti. Nekako logično ( brez strokovnih člankov ) povežem, da beseda dojenček izhaja iz besede dojenje a pod pojmom dojenček se razume človeško bitje do dopolnjenega prvega leta starosti.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 157
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 8:13:36   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

"Frodo, ne vem kako ti uspe, da vedno zgresis bistvo. Tudi ce bi ti risali pa barvali s flomasterji je obcutek, da ti ne bi slo..."

In bistvo je tule, kot tupim že ves cajt:

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Tudi ko je otrok psihicno pripravljen "zapustiti zizo" potrebuje spodbudo. Ponavadi matu ustvari situacijo, da se dojenje prekine. Nisme se slisala za dete, ki bi reklo, daj mama vmakni se, ne bom se vec dojil.


Moj prvi sin se je odstavil sam. Enostavno, vedno manjkrat je pomislil na dojenje, od vsakodnevnega večernega dojenje smo prišli na 2x tedensko, pa potem 1x tedensko, dokler se en teden, pa cel mesec, leto, 3 leta, sploh ni več spomnil na dojenje in to je to. A ti res ne opaziš/čutiš, kako se otroci naravno "odstavljajo" od staršev (pa ne govorim o dojenju, na splošno)?


Bistvo je v tem, da mati, oce, stars v nobenem delcku otrokovega zivljenja nista le nemi opazovalci otrokovih zrelostnih mejnikov, temvec aktivni usmerjevalci, oblikovalci ustreznih sitiacij, odlocevalci in izvajalci za marsikateri otrokov mejnik (ne glede na pozitivnost ali negativnost).
O tem sem ze pisala, da lahko mati razumsko zeli eno, podzavestno pa dela nekaj drugega. Procesi so lahko polno ozavesceni, lahko so pa situacijski in podzavestni. Mocno jih oblikuje in zaznamuje zivljenjski stil starsev itn... To je bistvo.
Skratka, ti se lahko deklariras kot nema opazovalka mejnikov otrokovega razvoja, grem pa staviti, da si bila tiho ko je preskocil dojenje, da ga nisi spomnila s kazanjem joska itn... In to je usmerjanje, oblikovanje.....

Za boljse razumevanje:
Ce bi se otroci tako "naravno "odstavljajo" od staršev (pa ne govorim o dojenju, na splošno)" ne bi imeli toliko "30 up" otrok , ki imajo tezave v lastni druzini ker se ne morejo locit od strasev, ker so bolestno navezani na starse, ker ce morajo izbrirati raje izberejo mamo kot partnerko... Kdaj se oni to naravno odstavijo od starsev na splosno...

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 14.6.2013 8:20:15 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 158
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 8:16:50   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: saragr

Daleč najbolj zanimiva debata na rr. Imam občutek, da ste vi trije zaključena družba, ki se medsebojno pogovarja in predstavlja argumente za in proti dojenju in se počutim kot vsiljivec, ker želim še kaj dodati, sam vseeno: Otrok se sam težko odstavi, ker kot je nekdo prej omenil lahko začne dojenje izsiljevati. Jaz razumem dojenje kot prehranjevanje in nič drugega ( cartanje, sproščanje itd tu za mene ne pride v poštev ). In stojim za tem, da se dojenje mora prekiniti z otrokovim prvim letom starosti. Nekako logično ( brez strokovnih člankov ) povežem, da beseda dojenček izhaja iz besede dojenje a pod pojmom dojenček se razume človeško bitje do dopolnjenega prvega leta starosti.



Tocno tako. Mati, ki custveno komponento ne zmore ali noce kompenzirati na drugacen nacin kot z dojenjem, ima v ozadju drugacne motive in tezave.

BTW: Dobrodosla v "klub" user posted image



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu saragr)
Neposredna povezava do sporočila: 159
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 9:50:59   
kindersurprise
Ne bom komentirala celotne sage maratonskega dojenja...me je pa malce "zbodla" tale objava

IZVIRNO SPOROČILO: saragr

Daleč najbolj zanimiva debata na rr. Imam občutek, da ste vi trije zaključena družba, ki se medsebojno pogovarja in predstavlja argumente za in proti dojenju in se počutim kot vsiljivec, ker želim še kaj dodati, sam vseeno: Otrok se sam težko odstavi, ker kot je nekdo prej omenil lahko začne dojenje izsiljevati. Jaz razumem dojenje kot prehranjevanje in nič drugega ( cartanje, sproščanje itd tu za mene ne pride v poštev ). In stojim za tem, da se dojenje mora prekiniti z otrokovim prvim letom starosti. Nekako logično ( brez strokovnih člankov ) povežem, da beseda dojenček izhaja iz besede dojenje a pod pojmom dojenček se razume človeško bitje do dopolnjenega prvega leta starosti.



Malo karikirano: torej danes še (ker otrok še ni star eno leto), jutri pa ne več (ker bo že star eno leto). Moja izkušnja? Pri enem letu, ko sem ga skušala odstaviti, je bil jok jok jok....in je ni bilo tolažbe, ki bi zalegla. Pa sem poskušala vse sorte. Tekom naslednjih šest mesecev, pa se je mali sam počasi odstavljal in odstavil,.... brez panike, brez joka, brez stresa (zanj in zame). Torej moje mnenje? Postaviti mejo "samo do enega leta" je ZAME nesmiselno, vsi ostali se pa ravnajte po svoji pameti.


(odgovor članu saragr)
Neposredna povezava do sporočila: 160
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 10:29:59   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Ce bi se otroci tako "naravno "odstavljajo" od staršev (pa ne govorim o dojenju, na splošno)" ne bi imeli toliko "30 up" otrok , ki imajo tezave v lastni druzini ker se ne morejo locit od strasev, ker so bolestno navezani na starse, ker ce morajo izbrirati raje izberejo mamo kot partnerko... Kdaj se oni to naravno odstavijo od starsev na splosno...


V tej točki se popolnoma ujemava, nimam kaj dodat!user posted image Seveda se strinjam (in to je jasno vsakemu, ki je kdaj prebral katerokoli temo o taščah na rr), da je ogromno zelo nezdravih odnosov med mamami in njihovimi odraslimi sinovi (al pa hčerkami). Vendar žal tak odnos lahko posesivna mama scopra ne glede na to, ali doji 1 mesec, 1 leto, 5 let ali 3 dni - kot imajo po drugi strani lahko mame, ki so dojile 3 dni ali 1 mesec ali 1 leto ali 5 let, lahko popolnoma normalen in zdrav odnos s svojimi otroki. Tu je najino razhajanje - ti vztrajaš na tem, da je podaljšano dojenje 100% pokazatelj nezdravega odnosa, jaz pa vidim v praksi, da ni tako. Gledam na igrišču mame - nobena več ne doji, ampak se preko drugih vzvodov čisto nenormalno limajo na svoje otroke. Tako kot tašče na DIPO - saj nobena več ne doji, tud objema in boža ne, pa se sin še vseeno ne odstavi :)

Oz., kot ti je napisala že Ronja:

IZVIRNO SPOROČILO:ronja

To ves čas pravimo - če je nezdrav odnos, bo slabo za otroka ne glede na čas dojenja, če pa ni nezdrav odnos, pa dojenje samo ne predstavlja škode. Frodo pa izključuje zdrav odnos, če je prisotno extremno dojenje.


Ej, bi bilo pa ful zanimivo povezat vse te stokajoče in pritožujoče se snahe na RR (v zadnjem času je bilo vsaj 5 identičnih tem) in narest raziskavo, kako dolgo so njihove zmajevske tašče dojile svoje (na mamico priklenjene) sinove user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 14.6.2013 10:36:37 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 161
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 10:34:38   
pomlad08
...

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 14.6.2013 10:35:28 >

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 162
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 10:57:49   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08
Oz., kot ti je napisala že Ronja:

IZVIRNO SPOROČILO:ronja

To ves čas pravimo - če je nezdrav odnos, bo slabo za otroka ne glede na čas dojenja, če pa ni nezdrav odnos, pa dojenje samo ne predstavlja škode. Frodo pa izključuje zdrav odnos, če je prisotno extremno dojenje.


a ni že sama beseda "extrem" jasna da nekaj tukaj ni ravno najbolj zdravo? beseda extrem in otrok v enem stavku ponavadi ni nekaj kar bi bilo pozitivno ali spodbujajoče za otroka..


jaz meje sicer ne bi ostro začrtala (recimo 3 leta in čao), bi pa rekla, da je približno po 4 letu otrok definitivno mentalno in čustveno zrel da se da odstavit brez travme. razen če ima otrok probleme z navezavo dojenje-crkljanje že od prej. naša ima hude težave s pranjem glave recimo, odkar se je rodila. jo čist v histerijo vrže ko se ji voda rola dol po glavi in sploh če gre v ušesa. se maoram prav psihično pripravit preden gremo glavo umivat. po njenem si je itak ne bi nikoli user posted image samo, treba je, čas je, če se ne umije, bo večji problem kasneje. enim stvarem se ne moreš izognit..
torej, my point - če je situacija taka, da je otrok že 4 leta star in se noče "lepo" ali "sam" odstavit, bi morala mama kaj bolj konkretnega narest (tudi če njo glih ne moti da je na zizi do 10 leta), da se otrok osamosvoji. ne samo "tag along with the addiction". IMHO navezave na določene vzorce in rituale, ki so ostanek (in tipični del) zgodnjega otroštva, ni dobro nosit še v pozno otroštvo, če je razlog temu samo to, da se otrok "noče odstavit" prej.
saj pri 4 letih že marsikaj razumsko pošlihtaš z njimi, zakaj ne bi še tega??
in tudi zakaj ne, mentalno zmožen je vsekakor si dat to dopovedat, tega ne more noben zanikat.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 163
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 11:28:21   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


saj pri 4 letih že marsikaj razumsko pošlihtaš z njimi, zakaj ne bi še tega??


Lulanje v pleničko?
Prehranjevanje?

user posted image




_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 164
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 12:07:37   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08
V tej točki se popolnoma ujemava, nimam kaj dodat!user posted image Seveda se strinjam (in to je jasno vsakemu, ki je kdaj prebral katerokoli temo o taščah na rr), da je ogromno zelo nezdravih odnosov med mamami in njihovimi odraslimi sinovi (al pa hčerkami). Vendar žal tak odnos lahko posesivna mama scopra ne glede na to, ali doji 1 mesec, 1 leto, 5 let ali 3 dni - kot imajo po drugi strani lahko mame, ki so dojile 3 dni ali 1 mesec ali 1 leto ali 5 let, lahko popolnoma normalen in zdrav odnos s svojimi otroki. Tu je najino razhajanje - ti vztrajaš na tem, da je podaljšano dojenje 100% pokazatelj nezdravega odnosa, jaz pa vidim v praksi, da ni tako. Gledam na igrišču mame - nobena več ne doji, ampak se preko drugih vzvodov čisto nenormalno limajo na svoje otroke. Tako kot tašče na DIPO - saj nobena več ne doji, tud objema in boža ne, pa se sin še vseeno ne odstavi :)

Oz., kot ti je napisala že Ronja:

IZVIRNO SPOROČILO:ronja

To ves čas pravimo - če je nezdrav odnos, bo slabo za otroka ne glede na čas dojenja, če pa ni nezdrav odnos, pa dojenje samo ne predstavlja škode. Frodo pa izključuje zdrav odnos, če je prisotno extremno dojenje.


Ej, bi bilo pa ful zanimivo povezat vse te stokajoče in pritožujoče se snahe na RR (v zadnjem času je bilo vsaj 5 identičnih tem) in narest raziskavo, kako dolgo so njihove zmajevske tašče dojile svoje (na mamico priklenjene) sinove user posted image user posted image


Kot sem ze zdavnaj napisala - predolgo dojenje je rizicen dejavnik pri ustvarjanju bolestneega odnosa ( to se vedno ne pomeni, da se taksnega odnosa ne da ustvariti na drugacne nacine).
Zagovarjas, da dojenje ponujna neko edinstveno povezanost med materjo in otrokom, da ponuja intenzivne ucinke na obcutek varnosti in sprejetosti pri otroku ... torej - zelo mocna custvena in navezujoca se komponenta.
Ko izgine funkcija prehranjevanja ostane samo izjemno mocna custvena komponenta dojenja, ki se ohranja zaradi dolocenega razloga. Bozanje in crkljanje ni enakvredno dojenju - boza in crklja lahko vsak ( tudi oce, staramama, stariata, teta....), doji pa le mati kot podaljsek procesa prehranjevanja. Je edinstvena custvena komponetnta, ki deluje izkljucno an relaciji mati - otrok in izkljuci vse druge osebe. Je edinstveno in zato je motiv za insistiranje na tej custveni povezavi ( ker prehrambena zagotovo ni vec) je vprasljivo. zakaj mati insisitira na razvoju custvene povezave, ki izkljucuje vse druge osebe. Ze s tem, da izkljuci vse ostale mati pricne s procesom "custvene" izolacije otroka in navezovanja izkljucno nase.

Predolgo dojenje je zelo velik rizicen faktor za razvoj bolestnih odnosov, ker ni drugega vzroka za predolgo dojenje kot navezovanje oz/ali podaljsevanje navezanosti, saj je cas dojenja edini cas v otrokovem zivljenju, ko je ta odvisen od matere. Dokler mati doji je otrok od nje odvisen. In to je tisto kar je slabo, ker je nespametno negirati in neupostevati obstoj te (psihofizicne) odvisnosti, ki se s predlgim dojenjem podaljsuje v obdobje ko le ta odvisnost ne bi smela vec obstajati.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 165
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 14:57:57   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Zagovarjas, da dojenje ponujna neko edinstveno povezanost med materjo in otrokom, da ponuja intenzivne ucinke na obcutek varnosti in sprejetosti pri otroku ... torej - zelo mocna custvena in navezujoca se komponenta.




?? Sploh ne! Kvečjemu obratno - ves čas poudarjam, da tole podaljšano dojenje res ni noben "big deal". Pač, imam dojke in ga lahko podojim, ne zdi se mi nič edinstvenega in močno čustvenega in navezujočega ... Doji se 1-2x na teden, obema pride prav, ker se nama npr. še ne da vstat. Oči ima pa močne roke, zato ga lahko nese gor po stopnicah in ga na ta način pocrklja. Babica ima pa dopoldne čas in ga pelje na sladoled. Seveda ima otrok z vsakim drugačno vez in prav je tako.

Vse bolj mi je jasno, da vsa ta debata izhaja samo iz tega, da imajo mame, ki pod. dojenja niso izkusile, niti kje v bližnjem okolju doživele, zelo popačene predstave o podaljšanem dojenju V vaših očeh in možganih se odvijajo ene nore, sick predstave o mamah, ki dojijo 50kilaše in si medtem s težavo utrgajo čas za RR, realnost je pa precej druga ...
Saj je tudi o tem že Ronja pisala:
Vseeno pa se mi zdi, da si ljudje to podaljšano dojenje napačno predstavljajo - tu ne gre za dojenje ves čas, otrok se podoji mogoče 1x na dan za 5 minut - zato seveda razne škode za zobe ne more bit, da ne bi padrino spet ven privlekla;). Kar se pa psihične škode tiče pa tudi nisem tako 100%, da čisto vsaka mama, ki doji dlje kot do 3 leta, otroka nase privezuje in mu s tem škodi. Gotovo se najdejo, ni pa to ravno pravilo po moje.


< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 14.6.2013 15:05:55 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 166
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 16:25:37   
patrino
MHO navezave na določene vzorce in rituale, ki so ostanek (in tipični del) zgodnjega otroštva, ni dobro nosit še v pozno otroštvo, če je razlog temu samo to, da se otrok "noče odstavit" prej.

Ja Matejka, brez znanstveno podprtih dokazov in argumentov tu nimaš kaj kvačkatuser posted image - velja samo tisto, kar je vklesano v kamen. Sicer je moje mnenje enako kot tvoje, vendar to povem samo tebiuser posted image

< Sporočilo je popravil patrino -- 14.6.2013 16:26:20 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 167
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 16:31:36   
patrino
Vse bolj mi je jasno, da vsa ta debata izhaja samo iz tega, da imajo mame, ki pod. dojenja niso izkusile, niti kje v bližnjem okolju doživele, zelo popačene predstave o podaljšanem dojenju V vaših očeh in možganih se odvijajo ene nore, sick predstave o mamah, ki dojijo 50kilaše in si medtem s težavo utrgajo čas za RR, realnost je pa precej druga ..


Hja, mene osebno že ob teh sik predstavah, ki so se mi pojavile pred očmi in ki so jih sproducirali tvoji možgani oblije zona ...kaj šele tebe, ki si del take krute realnosti. To more biti šele grozljivka. Da imaš takšno sliko v reali pred sabo in jo v bistvu ti zrežiraš, si glavni akter in še kritik. user posted image

< Sporočilo je popravil patrino -- 14.6.2013 16:33:18 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 168
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 16:34:46   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Vse bolj mi je jasno, da vsa ta debata izhaja samo iz tega, da imajo mame, ki pod. dojenja niso izkusile, niti kje v bližnjem okolju doživele, zelo popačene predstave o podaljšanem dojenju V vaših očeh in možganih se odvijajo ene nore, sick predstave o mamah, ki dojijo 50kilaše in si medtem s težavo utrgajo čas za RR, realnost je pa precej druga ..


Hja, mene osebno že ob teh sik predstavah, ki so se mi pojavile pred očmi in ki so jih sproducirali tvoji možgani oblije zona ...kaj šele tebe, ki si del take krute realnosti. To more biti šele grozljivka. Da imaš takšno sliko v reali pred sabo in jo v bistvu ti zrežiraš, si glavni akter in še kritik. user posted image


Make no mistake: o doječem se 50kilašu je pisala Frodo :)

Si pa potrdila mojo tezo, hvala, ko pišeš o naši kruti realnosti in grozljivki ipd. - spet ena tvoja zgrešena predstava.
Realnost? Glih smo pojedli pire z blitvo, se skregali glede popoldanskega spanja, pospravil dnevno sobo, zdaj se pa kidamo ven. Ni glih romantična komedija, se strinjam, ampak grozljivka pa tud ne.

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 14.6.2013 16:44:12 >

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 169
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 16:50:11   
patrino
Prav imate in imejte se super, kajti danes je čudovit dan za živ žav na prostem. Še dobro, da se mali ni odloču, da bi se raje dojil. Potem bi šel super dan in živ žav na prostem po gobe. user posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 170
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 19:52:32   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Zagovarjas, da dojenje ponujna neko edinstveno povezanost med materjo in otrokom, da ponuja intenzivne ucinke na obcutek varnosti in sprejetosti pri otroku ... torej - zelo mocna custvena in navezujoca se komponenta.


?? Sploh ne! Kvečjemu obratno - ves čas poudarjam, da tole podaljšano dojenje res ni noben "big deal". Pač, imam dojke in ga lahko podojim, ne zdi se mi nič edinstvenega in močno čustvenega in navezujočega ... Doji se 1-2x na teden, obema pride prav, ker se nama npr. še ne da vstat.


Ne razumem... ker se ti ne da vstat dojis, ker imas potem dober izgovor? Zakaj pa rabis sploh izgovor, mislim, kako pride prav dojenje... user posted image

Oči ima pa močne roke, zato ga lahko nese gor po stopnicah in ga na ta način pocrklja. Babica ima pa dopoldne čas in ga pelje na sladoled. Seveda ima otrok z vsakim drugačno vez in prav je tako.


Kako lepo razdeljeno ... oci ga nosi, babi futra s sladoledom, mama pa ima joske, ki jih nimata ne oci, ne babi.
Za otroka je mati edinstvena in neprecenljiva tudi, ce ga ne doji - sploh.

Vse bolj mi je jasno, da vsa ta debata izhaja samo iz tega, da imajo mame, ki pod. dojenja niso izkusile, niti kje v bližnjem okolju doživele, zelo popačene predstave o podaljšanem dojenju V vaših očeh in možganih se odvijajo ene nore, sick predstave o mamah, ki dojijo 50kilaše in si medtem s težavo utrgajo čas za RR, realnost je pa precej druga ...


Popacene predstave o dojenju ima lahko tudi tista, ki doji v nedogled (da ji ni treba vstati zjutraj , ko se ji ne da). kaksna je funkcija dojenja, ko se ti ne da vstati?
O moji predstavi (!?) ti vseskozi pisem, pa ne trznes...

Saj je tudi o tem že Ronja pisala:
Vseeno pa se mi zdi, da si ljudje to podaljšano dojenje napačno predstavljajo - tu ne gre za dojenje ves čas, otrok se podoji mogoče 1x na dan za 5 minut - zato seveda razne škode za zobe ne more bit, da ne bi padrino spet ven privlekla;). Kar se pa psihične škode tiče pa tudi nisem tako 100%, da čisto vsaka mama, ki doji dlje kot do 3 leta, otroka nase privezuje in mu s tem škodi. Gotovo se najdejo, ni pa to ravno pravilo po moje.



Se enkrat bom ponovila in pocasi zakljucila to vrtenje v krogu:
Ronja je decidno dolocila starostno mejo 3 let. Jaz decidno cel cas govorim o otroku, ki ni vec v jaslicni skupini, kar pomeni, da je optrok starejsi od treh let. O navezovanju pa se enkrat - ne+i zdeva crno bela, vecinoma je pa predolgo dojenje crno, ker nima resnicno pozitivnih motivov (da dete ne joka in ker dete to zeli ni pozitiven motiv).

Tebi pa ostane premislek ali dojis se vedno zaradi otroka ali zaradi sebe - pa bodi postena ter ugovoti zakaj pravzaprav dojis, ko se ti ne da vstati pa ti prav pride dojenje.

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 14.6.2013 19:54:03 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 171
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 19:53:17   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Vse bolj mi je jasno, da vsa ta debata izhaja samo iz tega, da imajo mame, ki pod. dojenja niso izkusile, niti kje v bližnjem okolju doživele, zelo popačene predstave o podaljšanem dojenju V vaših očeh in možganih se odvijajo ene nore, sick predstave o mamah, ki dojijo 50kilaše in si medtem s težavo utrgajo čas za RR, realnost je pa precej druga ..


Hja, mene osebno že ob teh sik predstavah, ki so se mi pojavile pred očmi in ki so jih sproducirali tvoji možgani oblije zona ...kaj šele tebe, ki si del take krute realnosti. To more biti šele grozljivka. Da imaš takšno sliko v reali pred sabo in jo v bistvu ti zrežiraš, si glavni akter in še kritik. user posted image


Make no mistake: o doječem se 50kilašu je pisala Frodo :)


A ce ima 48 kil pa je vse ok???


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 172
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 19:55:02   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Prav imate in imejte se super, kajti danes je čudovit dan za živ žav na prostem. Še dobro, da se mali ni odloču, da bi se raje dojil. Potem bi šel super dan in živ žav na prostem po gobe. user posted image


Zakaj, pa saj lahko v parku podojis, ni se treba skrivati...
Vsaj v Sloveniji to ne velaj za nekaj nesprejemljivega, kot v Ameriki...

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 173
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 20:29:22   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Za otroka je mati edinstvena in neprecenljiva tudi, ce ga ne doji - sploh.



Točno! A tu je tvoja bolečina?


< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 14.6.2013 20:35:37 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 174
   RE: Podaljšano dojenje
14.6.2013 21:40:04   
Taddy78

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


The most fascinating studies show that the longer and more frequently a mom nurses her baby, the smarter her child is likely to become.





In v tem je ravno fora...a baby je dojenček,kar pomeni do enega leta, child, torej otrok bo pa mogoče zaradi tega kaj bolj pameten...in dvomim, da je potem bolj pameten zaradi tega, ker je vlekel zizo do 4.leta.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 175
Stran:   <<   < Prejšnja stran  4 5 6 [7] 8   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 6 [7] 8   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?