|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 21:51:49   
constanca


Jaz sem vesela vsake druzbe, ki jo je tamal dobi. On pa tudi. Pa je tud ze kaka negativna izkusnja padla, ampak otroka je treba tudi tega navadit, da se zna sam zase postavit itd. Ce ni pac sam naravno nadarjen za to. Itd. Itd.

Dokazano je, da otroci rabijo otroke poleg sebe za boljsi razvoj. Od otrok se bolje ucijo.

Kaj ti govoris z njo Slo?

(odgovor članu malaMravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 21:56:42   
Lukka
Ja ja, jaz samo slovensko govorim z njo, mož norveško. Med seboj pa govoriva v angleškem jeziku. Ker jaz pa norveščina to sva dva kontra pojma user posted image

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 21:58:59   
Lukka
Ona je lepo delila svoje igrače in se tudi socializirala v tej smeri. Ampak zdaj s septembrom je tam spet sama, zato gre samo enkrat tedensko tja, drugih otrok pa nima stika. Enostavno nima.
Zdaj se mi zdi da je obupna glede tega. Ima sedemletno sestrično, s katero sicer nekako deli stvari, ampak zdaj je pa še tega konec, vsaj zdi se mi tako.

(odgovor članu aknela123)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 22:01:26   
Lukka
Glej, da ne bo pomote, meni se gre za te otroke, ki so tukaj okrog. Čeprav pri nas je zdaj kao moderno, da se sprehaja po centralnem parku in ne kar kjer koli, ne vem... Pač tako nekako. In to me moti, ker tam kakih hudih stikov niti ne more bit. Pa tako ali tako gremo tja vedno družinsko. Če greva pa na sprehod, greva pa tukaj po ulici, pa mogoče do pristanišča, kjer pa kakih hudih stikov spet nima. Oz. jih ne more biti...

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 22:08:16   
aknela123
je pa res, da je verjetno hčerka zdaj v obdobju odkrivanja jaz-a, če je stara okrog tri leta in vam bo zdaj lepo napenjala strune in preizkušala, kako daleč lahko gre, kje so meje. zanimivo obdobje.

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 22:09:51   
nyna84
Otroci so nekje do tretjega leta bolj individumi. Se sicer igrajo v skupini, ampak to ni tista prava skupna igra, da sodelujejo in delijo. Npr. se trije otroci skupaj igrajo s kockami, a gradijo vsak svojo stvar, vmes se lahko celo scukajo za kakšno kocko. Po tretjem začnejo počasi med sabo tudi sodelovati (skupaj gradijo en stolp).

Moja starejša hči je bila do tretjega leta v varstvu pri babicah in prababicah. Posledično je imela ob vstopu v vrtec še precej časa težave s prilagajanjem skupini in deljenju stvari. Tamala je šla v vrtec takoj pri enem letu, ni bilo nikoli teh težav. Je vedno rada imela družbo in tudi izven vrtca silila na vse možne konce, samo da je imela družbo nekoga.

Svetujem ti, da svojo polžo čimveč voziš v med vrstnike, pa naj navezuje stike. Kot so že druge predlagale, pojdita na igrala, tam bodo zagotovo tudi drugi otroci, s katerimi bo imela možnost navezovati stike in se učiti socializacije.

Družbe ji ne moreš izbirati, niti vsiliti. Pozabljaš, da ji lahko otroci tvojih kolegov/znancev ne sedejo in se v njihovi družbi niti ne počuti dobro.
Moje imata kolege iz vasi, si jih prosto izbirata. Starši so pa tako, da s tistimi, ki nam sedejo, se večkrat družimo, s tistimi, s katerimi se ne ujamemo ravno (da bi bili kolegi), pa ravno tako kakšno rečemo, pa včasih skuhamo kavo. Konec koncev je treba kakšno stvar sprejeti, če so zato naši otroci srečni.

Če ti družba ni všeč, se lahko o tem pogovoriš z otrokom in mu pojasniš, kaj ti ni všeč, ampak odločitev je še vedno njegova (pomembno je, da znajo o tem razmišljati in se pametno odločiti). Ampak ne pri treh letih.

Še eno vprašanje: glede na to, da jo bosta vpisala na dejavnost, kaj pa, če bo tam dobila prijatelja, ki vama ne bo všeč? Boste menjali hobi ali prepovedali druženje?

(odgovor članu malaMravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 22:14:37   
Lukka
Ko bi vsaj dobila kake dobre prijatelje... Res si tega želim. Veš česa me je najbolj strah... Pismo, nočem zdaj biti najbolj intimen, ampak vseeno lahko povem. Jaz sem imel v enem obdobju odraščanja hude težave s prehrano. Še zdaj jih imam, ker očitno ne bom nikoli pozdravljen... Ampak ok, to so pač moje težave. Ma ne maram tega, da bi se smrkle med sabo skušale katera ima boljšo igračko, katera je bolj suhica, kje so lepše cunje... Tega ne maram. Naša ne bo angelček, to vem da ne. Ne maram tega. Res ne. Tega kupčkanja, kdo je bolj ugleden, s kom se družit itd. Hočem da ima normalne otroke okrog sebe... Tu pa so bolj haj variante, kolikor uspem videt vse skupaj.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 22:17:46   
constanca
 Gotovo imate v mestu ponudbo kakih dejavnosti, kjer si morda tudi ti zraven. Npr. telovadba za starse in otroke, plavanje, glasbene zadeve itd. Malo se vklopi v druzbo. Tudi, ce se pocutis drugacnega. Saj si tujec, ze zaradi tega drugacen. Drugo pusti ob strani in opazuj ljudi in hcerko kako se vklaplja v druzbo. Zdaj bo pocasi res hotela in rabila vec druzbe.
Se bos mogu mal jezika navadit, da bos lahko kontroliraluser posted image Salo na stran, ne zameri. Vem kaj govorim. Kako bos pa ko bo sola pa vse te dejavnosti. Morda pri vas vecina govori anglesko, ne vem. Prevec pametno se pa ne bi delalauser posted image
Se najde kar kaksna smesna resnicna zgodbica, ko otrok govori vec jezikov kot stars in se potem kaj menita.



(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 22:21:23   
Lukka
Mah glede jezika mislim, da sploh ni več težav. Sicer se res veliko z njo ukvarja tudi tašča, ker mi je to tudi ok, pa lepo se jezika navaja. Jaz pa - ok, tu itak vsi govorijo angleško, to ni panike. Zagotovo se bom pa tudi jaz moral priučit.
Kar se tiče skupnih telovadb še nisem zasledil, bova jo pa dala v individualen šport in potem bomo verjetno tam dobili kake mulčke, da bodo malo socializirano nastopali. user posted image

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 22:25:42   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: Lukka

Ma ne maram tega, da bi se smrkle med sabo skušale katera ima boljšo igračko, katera je bolj suhica, kje so lepše cunje... Tega ne maram. Naša ne bo angelček, to vem da ne. Ne maram tega. Res ne. Tega kupčkanja, kdo je bolj ugleden, s kom se družit itd. Hočem da ima normalne otroke okrog sebe... Tu pa so bolj haj variante, kolikor uspem videt vse skupaj.

To je pa čisto normalen del odraščanja. zato troke učimo, da nekdo je lep, drugi je pameten, tretji pa ima največ najlepših in modernih igrač.
se primerjajo med sabo, točno vejo, kdo je kje "boljši". Starši pajim moramo znati pokazati tudi širšo sliko. Npr. otrok ki ima vse najbolj feni stvari je lahko v resnici zelo osamljen, ker staršev nikoli ni. Tako potem lahko vidijo pluse in minuse. Npr. punčka zanjnovejšo barbiko nima prijateljev. Kaj je bolje? Razumeš?

Tekmovalnost bo vedno. Na vama je, kako jo bo sprejela in razumela.

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 23:45:34   
saragr
Zakaj pa ni otrok v vrtcu (ali pa je že bila tema o tem )? Vem, da so otroci prilagodljivi, sam govoriti tri jezike v eni družini, si ne morem predstavljati ( nič slabega ne mislim ). V vrtcu se bo lepo naučila jezik, ki ga bo koristila v šoli, družila se bo z vrstniki in ne glede kakšni so in iz kakšnih družin, tam so vzgojiteljice da jih vse postavijo na isto raven. In nimaš potrebe za druženje z njihovimi starši, ker so tam samo otroci. Drugače pa tudi moji otroci se ne družijo kar z vsemi, čeprav je na ulici mnogo otrok. Ima par izbranih prijateljev iz šole in z njimi mu dovolim, da se druži, kar z vsakim pa tudi ne.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Otroci in prijatelji
17.11.2013 23:56:40   
Lukka
Nismo se odločili za vrtec. Zaenkrat ne. Kar se tiče jezikov - ne gre drugače.
In ja, tako kot ti, tudi jaz ne bom pustil, da se bo družila kar z vsakim. Nekaj je dovoljeno, nekaj odsvetovano, nekaj pa prepovedano. Pač tako je, iz tega res ne bom delal neke drame user posted image

(odgovor članu saragr)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 1:31:40   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: saragr
Vem, da so otroci prilagodljivi, sam govoriti tri jezike v eni družini, si ne morem predstavljati ( nič slabega ne mislim ).


jah, to je tako - ni da bi te družine same izbrale to opcijo, ker se jim zdi tako fino. situacija je taka, da se v tej družinski skupnosti uporablja 3 jezike non-stop. torej se pač otrok "rodi" v to situacijo. to so ponavadi družine, kjer imaš 2 različno jezična starša, ki uporabljata tretji jezik za medsebojno sporazumevanje (noben ne govori aktivno jezika drugega partnerja in oba znata tretjega), ali pa 2 različno jezična starša, ki uporabljata enega od maternih jezikov za medsebojno sporazumevanje, ampak živijo v državi s "tretjim" jezikom (tukaj se sicer lahko odločiš, da bo tretji jezik del družine ali pa tudi ne - odvisno od potreb).

načeloma je tako, da to (večjezičnost otroka) zahteva veliko družinske discipline in samodiscipline, traja dalj časa, da otrok osvoji jezike na primernem nivoju (kot če bi ti študirala na faksu 3 jezike namesto enega = študirala bi dalj časa), ampak ko se to enkrat zgodi, je otrok med 7-10 leti mini poliglot, sposoben simultanega prevajanja.
v bistvu je življenje takih družin kot da bi živel med tolmači user posted image to pomeni, da se sproti prevajajo jeziki in preskakuje jezike po potrebi - odvisno s kom komuniciraš (to govorim specifično za primer trojezičnosti v družini, kjer se za potrebe ponavadi uporablja OPOL* plus sistem z dodatkom"medjezika").
tak način komunikacije je dokaj zahteven za družino (se kar navadiš), ampak mislim, da je na dolgi rok koristen. raziskave so pokazale, da se otrokom vzgajanem v večjezičnem okolju (kjer aktivno uporabljajo več kot en jezik) nevroni v možganih drugače povežejo in so kasneje v življenju sposobni večje miselne fleksibilnosti; glede možganov in večjezičnosti je fajn tale članek: http://dana.org/news/cerebrum/detail.aspx?id=39638
ga priporočam, če te zanima in - če znaš angleško (sorry) user posted image

se pa zavedam, da je večini ljudi večjezičnost otrok še vedno velik baubau in mislijo "da ni zdrava" za njih (jih "nameša", "nazadovanje" v jeziku itd.). ja tudi zdravniki znajo to mislit, ne bi verjela, če ne bi slišala iz prve roke zgodbic in imela tudi svoje (ja, tudi iz šole - kdo bi si mislil, ali pa ne..).

*One LAnguage One Parent

p.s. se opravičujem, da sem tok naklofala in na nepovezani temi, samo bi rada malo razsvetlila to področje, če smem. se mi zdi potrebno user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 18.11.2013 1:41:04 >

(odgovor članu saragr)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 1:38:35   
Lukka
Se v celoti strinjam z Mateyko. Bi pa te samo še nekaj vprašal. Pri nas sicer jaz s tamalo samo v slo, mož v nor. Ampak veš da je tamala ubrala finto ha ha ha. Ne vem, mogoče naključno.
Jaz govorim mojemu eno stvar, tamala pa mirno njemu v angleščini dva stavka. Sicer malo manj povezana, ampak njemu v angleščini, tako da sem še jaz razumel. Sva pogledala ko nora! Nikoli, NIKOLI, s tamalo v angleščini. Enostavno spregovorila! Nekaj v zvezi z večerjo. Čisto spontano. Se ti je to kdaj dogajalo?

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 1:44:47   
mateyka
seveda. ponavlja kar vidi vaju počet (govorit angleško). to je dobro, spodbujajta to.

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 1:49:26   
Lukka
user posted image Ja, ampak saj veš... Želja je pa vendarle, da čimprej osvojimo primarni jezik države. Tudi jaz skupaj z njo. Bo še najlažje.
Ampak a veš, da mi je pa mož rekel, da naj to enostavno spregledava, ker da pa ni to ravno najboljše. Ok, nisva poglobljeno o tem nadaljevala, ampak pravi, da ta nekakšen povezovalni jezik ni ravno kakšna super v teh okoliščinah. user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 2:16:40   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Lukka
Tudi jaz skupaj z njo. Bo še najlažje.


najlažje zate.
zjasni se ali želiš da zna dobro slovensko ali ne. ti si njen edini učitelj. edini, ki z njo redno govori slovensko.

Ampak a veš, da mi je pa mož rekel, da naj to enostavno spregledava, ker da pa ni to ravno najboljše. Ok, nisva poglobljeno o tem nadaljevala, ampak pravi, da ta nekakšen povezovalni jezik ni ravno kakšna super v teh okoliščinah. user posted image


naredita kakor hočeta. meni je vseeno.
nam je super in praktično, da zna in uporablja vse 3 - midva ne nameravava nje izkjučit iz najinih pogovorov; koneckoncev tudi enojezični ne izključijo svojih otrok iz medsebojnih pogovorov. s tem, da je aktivna v angleščini in se po želji/potrebi vključi v najin medsebojni pogovor, kot bi bila v enojezični družini, je zame najbolj naraven pristop.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 18.11.2013 2:19:43 >

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 2:28:43   
Lukka
Ja seveda je praktično. Ampak še bolj praktično zame bi pa bilo, da bi se jaz čimprej naučil norveško! Ker tako bi lahko s partnerjem govoril norveško, s tamalo pa pač slovensko. Ne, s tamalo sam ne bom nikoli spregovoril drugega jezika, niti ne bom dopuščal, da mi ona odgovarja v drugem jeziku. to sem pa se odločil in drži ko pribito.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 9:07:51   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Lukka
Ja seveda je praktično. Ampak še bolj praktično zame bi pa bilo, da bi se jaz čimprej naučil norveško! Ker tako bi lahko s partnerjem govoril norveško, s tamalo pa pač slovensko. Ne, s tamalo sam ne bom nikoli spregovoril drugega jezika, niti ne bom dopuščal, da mi ona odgovarja v drugem jeziku. to sem pa se odločil in drži ko pribito.


ja kaj zdaj, a se bosta skupaj učila norveščino ali ne? ali pa bi se rad z njo učil norveščino v strikni slovenščini? kako pa to zgleda?

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 9:22:25   
Polona31
Ne da se mi brati vseh odgovorov, ker...ampak otrok pri treh letih POTREBUJE družbo sovrstnikov. To kar si napisal da ne išče družbe, da se jih boji...sigurno ne bo takoj stekla k nekomu ki ga ne pozna, pa naj bo to otrok ali odrasel...je pre vidna, kar je prav. Pojdita na igrišče, na igrala in naj poišče stik z drugimi otroci.
Pri nas je bil ta večji fantek do treh let v privat varstvu in je bil zadnji čas da je še v vrtec, ker...je potreboval družbo, pa tudi lekcijo da ni on bog in batina, da se ne vrti svet okrog njega, tako da...
Glede tega da te je strah oz si tudi ti previden pri izbiri prijateljčkov...punčka bo že sama presodila kdo je njej všeč in kdo ne...

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 10:59:49   
tashq
Lukka, do katerega leta ji pa boš ti izbiral prijatelje?enkrat se to konča, veš...
da so okoli vas sami haj?2-3letniki sigurno niso haj!
kaj ni bolje, da vajino polžo naučita se samo odločiti, kateri otrok ji bo všeč in kateri ne?vcepita ji vrednote pa bo kmalu sposobna sama izbirati "prave" prijatelje. pri treh letih sigurno ne bo bežala od haj otroka, bo pa od tistega, ki jo npr. tepe.
če ji boš pa ti vedno diktiral, kaj sme in kaj ne, se bo pa najkasneje v najstništvu uprla.takrat jo boš pa res lahko zapiral v sobo pa nagonu k mačka,kako sam praviš.pa ni bolje, da vzgojiš otroka, ki ga ni potrebno pregonit?
glede angleščine:kaj pa je narobe, če bo znala še ta jezik?če pri vas že vsi govorijo ta jezik, bo ona edina, ki ga ne zna, ker si se ti odločil, da ga ne bo znala?

(odgovor članu Polona31)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Otroci in prijatelji
18.11.2013 14:17:23   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: Lukka

Ja seveda je praktično. Ampak še bolj praktično zame bi pa bilo, da bi se jaz čimprej naučil norveško! Ker tako bi lahko s partnerjem govoril norveško, s tamalo pa pač slovensko. Ne, s tamalo sam ne bom nikoli spregovoril drugega jezika, niti ne bom dopuščal, da mi ona odgovarja v drugem jeziku. to sem pa se odločil in drži ko pribito.

In kako bo potem nekaj povedala obema hkrati? Bo morala vedno vsako stvar povedati dvakrat, da bosta oba razumela?
Če ne sme govoriti angleško, to pomeni, da jo izolirata od svojih pogovorov. In en skupni jezik morate imeti.

Tako kot se ti počutiš, ko se tvoj mož z nekom pogovarja v norveščini (in nimaš blage veze o čem se gre - lahko govori tudi o tebi), tako se tudi ona počuti, ko se vidva pogovarjata v angleščini.

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Otroci in prijatelji
19.11.2013 0:03:07   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
načeloma je tako, da to (večjezičnost otroka) zahteva veliko družinske discipline in samodiscipline, traja dalj časa, da otrok osvoji jezike na primernem nivoju (kot če bi ti študirala na faksu 3 jezike namesto enega = študirala bi dalj časa), ampak ko se to enkrat zgodi, je otrok med 7-10 leti mini poliglot, sposoben simultanega prevajanja.


To o simultanem prevajanju ne drzi. Ostalo je tudi precej diskutabilno.
Simultani tolmacenje je dalec nad enostavnim jezikovnim prenosom iz enega v drugi jezik in zahteva se vrsto kompetenc, za katere ni nujno, da jih vecjezicni govorci imajo. Vecinoma jih nimajo. Jezikovno znanje je zgolj osnova na kateri lahko gradis naprej do simultanca.
Da bo pa otrok od 7-10 let (do 6/7 leta otrok se "vpisuje" jezikovne kode) je mocno prenapihnjeno.

v bistvu je življenje takih družin kot da bi živel med tolmači user posted image to pomeni, da se sproti prevajajo jeziki in preskakuje jezike po potrebi - odvisno s kom komuniciraš (to govorim specifično za primer trojezičnosti v družini, kjer se za potrebe ponavadi uporablja OPOL* plus sistem z dodatkom"medjezika").


Vecjezicni govorci sproti ne prevajajo, temvec koristijo vec jezikovnih kod. Dokler moras prevajati jezike nisi vecjezicni govorec.
Preskakovanje iz jezika v jezik je normalno za vecjezicnega govorca, vendar ce je dejanko vecjezicni govorec ne bo prevajal iz enega v drugi jezik temvec zgolj preskocil iz jezika v jezik in celo ne bo vedel alis e zavedal, da je zamenjal jezik.

raziskave so pokazale, da se otrokom vzgajanem v večjezičnem okolju (kjer aktivno uporabljajo več kot en jezik) nevroni v možganih drugače povežejo in so kasneje v življenju sposobni večje miselne fleksibilnosti;


Vzgajanje v vecjezicnem okolju ne da nujno vecjezicnega govorca. Za vecjezicnega govorca je nujno , da so uporabljani jeziki na isti ravni, enakopravno zastopani ne samo v rabi, temvec tudi v avtomatiziranih postopkih.
Ce vecjezicnemu govorcu das nekaj stavkov, da prebere in "prevede" v drug jezik in ob tem na glas razmislja, je zelo zanimiv jezik v katerem bo komentiral zadevo.

se pa zavedam, da je večini ljudi večjezičnost otrok še vedno velik baubau in mislijo "da ni zdrava" za njih (jih "nameša", "nazadovanje" v jeziku itd.). ja tudi zdravniki znajo to mislit, ne bi verjela, če ne bi slišala iz prve roke zgodbic in imela tudi svoje (ja, tudi iz šole - kdo bi si mislil, ali pa ne..).


Dokazano je nasprotno.

p.s. se opravičujem, da sem tok naklofala in na nepovezani temi, samo bi rada malo razsvetlila to področje, če smem. se mi zdi potrebno user posted image


Se strinjam, da je o tem malo premalo govora.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Otroci in prijatelji
19.11.2013 0:06:54   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Lukka

user posted image Ja, ampak saj veš... Želja je pa vendarle, da čimprej osvojimo primarni jezik države. Tudi jaz skupaj z njo. Bo še najlažje.
Ampak a veš, da mi je pa mož rekel, da naj to enostavno spregledava, ker da pa ni to ravno najboljše. Ok, nisva poglobljeno o tem nadaljevala, ampak pravi, da ta nekakšen povezovalni jezik ni ravno kakšna super v teh okoliščinah. user posted image


Pustita tako kot je in ne komplicirajta. Otrok jezike povezuje z osebami in vaju ima skupaj v vajinem skupnem jeziku. Iz tega je ne zelite izkljuciti! Otrok se bo naucil jezikov kar spontano in ce poslusa anglescino bo "kodo" za anglescino tudi usvojila. Slabo je edino, ce vidva nista rojena govrca anglescine bo po vama prevzela se napake, ki ju delata, vendar je to manj pomembno. Ne oddaljujte je od katerega koli jezika, za njo so to intimne, povezovalne niti in pomenijo sprejetost v notranji, intimni druzinski krog.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Otroci in prijatelji
19.11.2013 0:11:16   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Lukka

Ja seveda je praktično. Ampak še bolj praktično zame bi pa bilo, da bi se jaz čimprej naučil norveško! Ker tako bi lahko s partnerjem govoril norveško, s tamalo pa pač slovensko. Ne, s tamalo sam ne bom nikoli spregovoril drugega jezika, niti ne bom dopuščal, da mi ona odgovarja v drugem jeziku. to sem pa se odločil in drži ko pribito.


Nepomembno je kaj je za tebe najbolj prakticno. Ti se bos potrudil.
Ce bos pa tako nadaljevakl bos lahko srecen, ce ti bo sploh odgovarjala - v katerem koli jeziku.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?