|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 12:50:11   
1aneja1
Uh, vidim, da se je cela debata razvila tu...

Chocolatecake, ja res je, če so v to statistiko zajete tudi druge, manjše nepravilnosti (oz. pač take, ki se jih da s sodobno medicino zelo omiliti), potem ta statistika ni tako zastrašujoča. Tudi jaz nisem več sigurna, kaj je čisto zares mislil Pušenjak.
Čeprav meni se zdi 5% še vedno veliko... res dvomim, da ima povprečna ženska 1/20 možnosti, da bo z njenim otrokom nekaj narobe (pa tudi, če je to manjša napaka). (Vem ne, ampak resnično upam, da ni tako)

Seveda ti pri ICSI postopku nihče ne more nič garantirati. Ampak kdo ti pa kaj garantira pri naravni zanositvi?
Kakorkoli že, to statistiko lahko računamo na dolgo in široko, na koncu koncev pa se ti pri verjetnosti 1:10 lahko rodi zdrav otrok, ali pa pri verjetnosti 1 proti milijon otrok z napako. In kaj ti potem tu pomeni tistih nekaj procentov več tveganja pri IVF?


(odgovor članu tastara)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 15:04:05   
*storm*
No, da se še jaz priključim debati :)
Seveda, da je Pušenjak mislil na 5% oz 1/20 vseh tistih, ki imajo povečano nuhalno svetlino in ne celotno populacijo nosečnic. Potemtakem bi bil pregled nuhalne svetline skoraj da nesmiseln in bi bile vse nosečnice upravičene do invazivnih preiskav in kariotipizacije ploda. To pa vemo, da nosečnici pripada le pri določeni starosti ženske in ob povečanem tveganju. Meja po katerem se smatra za povečano tveganje pa je 1/300, kar je v bistvu še vedno bistveno manjše kot pa 1/20.

Kar se tiče dostopnosti do podatkov glede postopkov, (ne vem sicer kako je drugje) se v Lj pred postopki vsak par lahko udeleži informativnih predavanj o IVF/ICSI postopkih, kjer sodelujejo tako ginekologi kot embriologi. In če kogarkoli kaj zanima, lahko povpraša tudi tam.
Chocolatecake, tako kot ti, se tudi sama določeni stvari, sploh ko gre o odločitvah glede otrok in zanositve lotim precej analitično. Iščem čim več raziskav, poiščem vse možne pluse in minuse in se šele na to odločim. Informiraj se, povprašaj strokovnjake in upam, da informacije, ki jih dobiš, deliš tudi z nami :)

In lahko rečem, da povsem razumem tvoj strah pred določenimi možnimi nepravilnosti pri plodu, sploh če imate že težave v družini. Ampak, kolikor sem te razumela, so težave predvsem s tvoje strani, se morda motim? Potemtakem predvidevam ,v vajinem primeru postopek ICSI niti ne bi bil problematičen. Si morda kdaj pomislila še na kak posvet pri genetikih? Da ti morda malce bolje obrazložijo glede morebitnih tveganjih v primeru zanositve? Po moje ne bi bilo slabo. Imam z njimi veliko izkušenj in lahko rečem, da si za vsakega pacienta res vzamejo čas in vse lepo razložijo, da so tudi nam laikom stvari čim bolj jasne.

No, pa še komentar glede tistega, ko omenjaš, da se ti ne zdi prav da ženske ne razmišljajo o tveganjih in postopke vidijo kot edino možne. Ja, se strinjam, da postopki niso edina možna pot do otroka. Vendar si morda pomislila, da je postopek posvojitve v Sloveniji zeloooo dolgotrajen in marsikateri par nikoli ne pride na vrsto za posvojitev? Da so za posvojitev nemalokrat potrebni visoki finančni zneski, ki si jih večina ne more privoščiti? Da o darovanih moških in spolnih celicah odloča zdravstvena komisija in morajo za to biti zdravstveno utemeljeni razlogi? In slab spermiogram, nepojasnena neplodnost ipd…žal niso utemeljeni razlog. Tudi darovani zarodki pri nas niso dovoljeni. Seveda se vsak par lahko odloči še za tujino, kar pa spet za sabo povleče enormno visoke stroške, ki si jih večina spet ne more privoščiti…

Dejstvo je, da z vsako odločitvijo sprejmemo tudi določeno tveganje, pa naj gre za naravno zanositev, umetno, z darovano ali ne darovano spolno celico, konec koncev tud z posvojitvijo.



(odgovor članu 1aneja1)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 15:31:12   
chocolatecake
*storm* lepo, da si se priključila debati. Več glav - več ve, al kako že pravijo. user posted image
Upam, da imajo tudi v MB tale informativna predavanja, ki jih omenjaš, ker se jih bom definitivno udeležila.
Ja prav si razumela, težave s srcem so po moji strani, po partnerjevi jih ni, ampak po moji logiki če imam jaz par % več tveganja, pa potem če je še zaradi ICSI kakšen % več tveganja, potem vse skupaj ni več samo par % tveganja, ampak kar nanese precej.
Zato bom definitivno želela tud posvet pri genetiku in zato mi tistih par % tveganja več, ki jih prinaša ICSI zelo veliko pomeni. Upam, da res naletim na kakšnega vredu, tako kot ti in da vse skupaj ni preveč slaba kombinacija.

Glede postopkov posvojitve, pa sem tudi že veliko brala o tem, o dolgih vrstah v Sloveniji in ogromnih stroških trenutno najbolj aktualne Rusije in se strinjam, da je grozno, da moreš vzet kredit, oz. da si marsikdo tega nemore privoščiti. Mene sicer zelo zanima tudi rejništvo, to je baje pri nas malo bolj dostopno.

O tem kakšni so kriteriji, da imaš potem sploh pravico do darovane celice, pa žal nevem nič, tako daleč z mojim raziskovanjem še nisem šla. Sem nekako sklepala, da je dovolj, če je spremiogram zelo slab. Načeloma me ta možnost osebno niti ne zanima tako zelo, je pa dobro, da vem, da tudi to obstaja.

Kot praviš, nobena pot ni lahka, vsaka ima svoje prednosti in slabosti, je pa prav, da se pozanimamo in si pomagamo z različnimi informacijami in mnenji, da se potem vsaka odloči, kaj je zanjo najbolj primerno.


(odgovor članu *storm*)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
19.1.2015 8:01:46   
1aneja1
Chocolatecake, kakršnakoli so že naša mnenja oz. pogledi, tvoja pravica je, da se pozanimaš prav o vseh tveganjih, da dvomiš, da se sprašuješ, in seveda - da na koncu dobiš vse odgovore. Da dejansko izveš v kaj se spuščaš in koliko pri tem tvegaš. Navsezadnje gre zate, za tvoje telo, tvojega otroka in tvojo družino.

Še vedno pa verjamem (in upam), da so ti % tveganja pravzaprav tisočinke procentov ali pa še manj (tudi ko vse sešteješ skupaj). Želim ti, da dobiš odgovore na vsa svoja vprašanja, ki te bodo zadovoljili in pomirili, ne pa le še bolj prestrašili.

Še najbolj pa bi ti privoščila, da vaju še pred tem preseneti kak čudež v obliki user posted image . Uglavnem - vso srečo!

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
19.1.2015 8:26:07   
chocolatecake
1aneja1 hvala ti za lepe želje iz tvojih ust v veš ćigava ušesa user posted image

(odgovor članu 1aneja1)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
2.2.2015 11:34:04   
molekulca
Okej punce... kolikšen odstotek tveganja pa je pri naravni zanositvi? Nikoli ni nobene garancije, da bo z otrokom ali pa s tabo vse okej, pred, med in po porodu. Zato se meni zdijo tale ugibanja in računanja malo tako tako. Tudi pri čisto rutinski operaciji umreš. Resnično še nisem zasledila na kakem forumu (pa jih nisem prebrala malo) komentar, da je pa kateri žal, da se je odločila za umetno. Če pa ima kdo moralne zadržke, potem pa naj razčisti v glavi. Poznam nekaj "korajžnih" ženski, ki imajo že svoje otroke po naravni poti, in so strogo proti umetni (vera).Korajžnih pa zato, ker niso imele problema pri zanositvi. user posted image

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
2.2.2015 17:50:53   
chocolatecake
molekulca Glede vernic in moralnih zadržkov, mislim, da nobena tukaj nima nič proti umetni oploditvi in da jih je večina že v tem, za druge (mene) so pa dobre šanse, da še bom, oziroma bi bila lahko že, pa sem se odločila drugače. Vsak se odloča zase, kakor čuti in misli, da je najbolj prav, vernice in nevernice, pa se imam za ateistko, da nebo pomote.
Ampak debata ni imela veze z nobenimi korajžnimi mamicami, ki so z lahkoto zanosile, niti z vero, niti z razlogi za ali proti umetni oploditvi.
Debata je potekala zgolj na podlagi izjave dr. Pušenjaka o ICSI, ki si jo lahko prebereš v mojem prvem postu, tekom teme sem pa tudi napisala zakaj imam skrbi in zakaj so zame že tako povečana tveganja. To lahko razumeš, ali ne, v bistvu mi je vseeno.
Temo sem odprla zgolj za izmenjavo podatkov in mnenj, ker me je zanimalo kaj o tem vedo druge punce in sem dobila par super podatkov.
Seveda so tveganja povsod, že ko se zjutraj vstaneš in greš na cesto, ampak vsak ima pravico, da se pozanima s kakšnimi tveganji se bo soočil, ko gre za njegovo zdravje in zdravje njegovih otrok. Če tega ne želiš, ker meniš, da imaš več uspeha, če se sam pri sebi prepričaš, da bo vse OK, je pa tudi to čisto vredu, ampak ne kritiziraj mene in me ne primerjaj z tistimi zgoraj opisanimi tipi korajžnih mamic, ker nisem ne eno, ne drugo.

(odgovor članu molekulca)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
2.2.2015 21:15:40   
molekulca
chocolatecake
, iskreno se ti opravičujem, če imaš občutek,da sem tebe ali pa katero drugo napadla. Mislila sem, da je tema odprta za debato oz. da lahko izrazim mnenje. V zameno pa sem dobila nazaj kajlo user posted image
Želim ti vse najboljše, se umikam iz tvoje teme.user posted image

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
2.2.2015 22:07:10   
chocolatecake
Molekulca ni bilo mišljeno kot kajla, prvi del tvojega posta mi je bil zelo všeč, drugi kjer apeliraš na vero in naj si razčistijo v glavi tiste, ki imajo moralne pomisleke, pa precej manj.
In ja glede na to, da sem v tej temi predvsem jaz izrazila pomisleke oziroma strah pred postopkom in strah, da bi bilo tekom nosečnosti, ali kasneje kaj narobe, nekako razumem, da je letelo (tudi) name. user posted image
Dopuščam možnost, da sem v tistih dneh, ko smo ženske preobčutljive in sem narobe razumela drugi del tvojega posta.
Vso srečo tudi tebi! user posted image

(odgovor članu molekulca)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
3.2.2015 13:01:42   
molekulca
Moj namen ni bil delitev na verne in neverne. Ker vem, da vera ne podpira umetne oploditve, sem pač napisala, da imajo verne ženske večjo dilemo pri odločitvi. Zaradi tega nasprotovanja sem tudi jaz dolgo tuhtala ali v postopek ali ne. Nobena moja izjava pa ni letela direktno nate, ker mislim, da je veliko punc oz. parov, ki so morali idejo o ICSI enostavno prespati in se niso na vrat na nos odločili.
Nič hudega, chocolatecake, smo u istem šmornuuser posted image user posted image

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 35
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
8 slabosti vsakodnevnega seksa, za katere ...
Kakšne so slabosti vsakodnevnega seksa? Ali nam lahko preveč seksa res škodi? To je vprašanje, ki si ga zastavlja veliko...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?