|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   noče dodatka
18.12.2005 22:08:18   
popek24
user posted image hoj hojuser posted image

Imam za vas eno vprašanje. Problem se nam je pojavil pri dodajanju. Zgodilo se mi je da mi je malo zmanjkalo mleka in seveda sem posegla po dodatku, ki pa ji kar ni bil všeč. Ko sm ji ga ponudila se je kremžila in ni hotela jest.
Kako je to možno, kakšne so vaše izkušnje, zakaj ga ne mara? Najprej sem pomislila da ji prekuhana voda iz pipe ne diši zaradi usedline vodnega kamna in sem vodo kupila, pa ni kake spremembe.
Skrbi me ker ne vem kaj bom ko pride spet do tega da mi ne bo preostalo drugega kot ponuditi dodatek.

Hvala za vaše odgovore in vsem lep pozdravuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Samo enkrat se živi...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: noče dodatka
18.12.2005 22:13:05   
Anonimen
Ne razumem čisto. Kako pa veš, da ti je "malo zmanjkalo mleka"?

(odgovor članu popek24)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: noče dodatka
18.12.2005 22:14:18   
eva1
Koliko pa je star tvoj user posted image in kako veš, da ti primankuje mleka?

(odgovor članu popek24)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: noče dodatka
18.12.2005 22:38:23   
Aleksandrin
Mogoče pa ni lačen, kako veš, da rabi dodatek user posted image

(odgovor članu popek24)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: noče dodatka
19.12.2005 9:36:17   
minaja
Resnično ne razumem mamic, ki začnejo svojim dojenčkom vsiljevati dodatek user posted image !?!? Zakaj za vraga? A nočete dojiti al kaj? Mleka imaš zagotovo dovolj, če le spiješ 3 l tekočine na dan, če tamalo redno pristavljaš, ko je lačna (ko zajoka), drugo pa je vse njena stvar: če bo bolj lačna, bo še bolj vlekla in ti boš imela posledično še več mleka, če je sita, pač neha prej. Ne posiljuj jo. Na med.over.net je forum dojenje, moderira ga Karmen Mlinar, mamica štirih otrok in tam boš našla odlične nasvete o dojenju. In zaupaj vase, da znaš, zmoreš in imaš dovolj mleka, če seveda želiš dojiti (in te pri tem podpira tudi tvoj partner), sicer pa si priznaj, da bi rada počasi nehala in greš namenoma na flaško. Ki pa je dražja, manj zdrava, bolj komplicirana in manj čustvena zadeva v odnosu mami-otrok. Škoda, če si se odločila zanjouser posted image user posted image , saj je dojenje največ kar mamica lahko da svojemu otroku. Pa srečno!

(odgovor članu popek24)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: noče dodatka
19.12.2005 9:41:47   
minaja
Saj to pa menda veš, da ko enkrat začneš z dodatki in jih tamali sprejmejo, potem vse manj radi pijejo pri mamicah (ker je baje lažje vleči po cuclju, ki ima ogromno luknjo in jim 'mleko kar samo leti v rito') in se počasi zaključuje obdobje dojenja. Odloči se, tvoje mleko je prilagojeno prav tvoji pupi, vsebuje protitelesa, je lažje prebavljivo, tamala si s sesanjem pri tebi krepi čeljust, se pomiri pri tebi in še in še......

(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: noče dodatka
19.12.2005 9:54:52   
muki1
Minaja, bolj se ne bi mogla strinjati.

_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: noče dodatka
19.12.2005 10:27:03   
sky
Da user posted image !!!! Novopečena mamica, ki doji, pride do problema, ko njeno mleko ne zadošča trenutnim potrebam njenega otroka in v upanju na pomoč se obrne na forum, kjer jo kar po tekočem traku napadeo, kako ve, da ima premalo mleka, namesto, da bi jo vzpodbudile. Za user posted image !
Te bom poskusila pa jaz. Tudi meni se je parkrat zgodilo, da sem imela na trenutke premalo mleka. Takrat sem ji pač morala ponuditi dodatek, ki pa ga je sprejela, saj ga je že v porodnišnici (na intenzivi) dobivala. Sem imela doma dolgo časa škatlo zaprto, ko pa je bila res sila, pa sem ji dala. Nikoli ni bilo potrebe, da bi ji dala več kot eno malo dozo (pa še to zvečer), saj je maksimalno spila 70 ml. Dodatek je občasno (mogoče 10x) dobila do nekje 2 mesecev, potem sem cel teden pripravljala flaško samo "za vsak primer". Okoli 3 mesecev je bila spet kriza in sem ji spet pripravila dodatek, pa ni bilo več variante, da bi potegnila po flaški (vmes sva imeli tudi Comformil), tako da sva se dojili vsako uro (razen ponoči), kar je trajalo cca. 3 tedne, sedaj  pa je stanje dokaj "normalno". Pri 5 mesecih se dojiva na 2 uri, ravno sem spet vrgla stran čisto polno vrečko Bebe. Dodajam v bistvu še ne, ker sem alergik... poleg tega ne spije dovolj druge tekočine, pa se bojim zaprtja.
V glavnem: jaz sem, ko je bila res sila, dala dodatek, pa po 2,5 mesecih flaše sploh videt ni smela, tako da mi ni preostalo drugega, kot da sem jo imela nonstop na sebi. In verjemi, da sem bila dostikrat čisto sesuta.
Poleg tega je bila, kjub polnemu dojenju, prejšnji mesec mala na antibiotikuuser posted image .
Možno je res, da ji mleko ne ustreza. Si že poskusila s svojim mlekom preko stekleničke?
Odloči se sama, kaj boš naredila. Gre za tebe in tvojega otroka. Držim pesti, da se porihtata. LP,Saša



_____________________________

BK.

(odgovor članu popek24)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: noče dodatka
19.12.2005 10:37:49   
minaja
Tudi sama sem bila novopečena mamica, ampak sem vedno poskusila rešitev poiskati najprej pri sebi.

JA, vem za poskoke v rasti, ki naj bi prišli okrog 6. tedna in potem spet okrog 3. mesecev starosti, ampak takrat je vse kar mora mlada mamica narediti:

user posted image ŠE VEČ PITI (nesladkanih pijač)
user posted image ŠE VEČKRAT PRISTAVITI DOJENČKA
user posted image IN TAKO SE TVORI ŠE VEČ MLEKA ZA NAŠE SONČKE.

Držim pesti, da uspe!

(odgovor članu sky)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: noče dodatka
19.12.2005 10:42:01   
smrka
Ti minaja kukr da si padla z nebes, in teb je vse samo po sebi logicno in samoumevno!!!!

Jest sem tudi svoji morala dajat dodatek ko je bila stara 1 mesec, ceprav imam velke joske in clovk bi mislu mam ful mleka!!! In zdaj mislis ZAKAJ SEM JI DAJALA????? ZATO ker se je premalo redila, ker moje mleko ni bilo dovolj hranljivo. In seveda ker sem ji morala ponujat dodatek, pa ga ni in ni hotela. Tako da sem nadaljevala z dojenjem redila se je, vendar premalo na mesc. S 3 mescem starosti je pa začela jest dodatek zvečer, potem pa v obdobju do 4 mesca tudi čez dan.. in sedaj tudi ponoči skratka je na dodatku.

Lahko bi bile malo bolj razumevajoče do mamice, ki ima problem in bi rada da ji pomagamo z nasveti. Raje ne komentirajte, kukr da blatite nekoga da je potem še bolj na tleh!!!!


(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: noče dodatka
19.12.2005 10:53:05   
hubi
Mislim, to ni res. Nekdo je v težavah, pol ga namesto nasveta s kolom po glavi. Včasih pač ni dovolj mleka, aneeee!? In hvala bogu za nadomestno mleko. Jaz sem spila na hektolitre vode in čaje, pa ni šlo. Otrok bo zrastel tudi s pomočjo flaše, pa tudi čustven si lahko zraven. Pol se pa čudite od kod obremenjenost mamic pa stres, če take odgovore poslušajo. Bisto je, da je otrok sit in zadovoljen. Jaz sem se skoraj požrla, ker dojenje ni šlo, pol sem se pa lepo sprijaznila in vsi smo začeli uiživati.

(odgovor članu smrka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: noče dodatka
19.12.2005 11:20:56   
minaja
Nisem padla z neba, sem že dolgo zraven na forumu, le da se ne javljam na vse debate, ampak le na tiste, kjer imam kaj za povedat in lahko komu pomagam z nasveti. Tudi žalila nisem nikogar. Velikost jošk pa by the way nima nobene zveze s sposobnostjo mamice dojiti. Doji načeloma lahko vsaka mamica, če le nima prirojenih napak z dojkami, kakšne težave z žlezami, da je prisiljena jemati kakšna huda zdravila ipd., takšnih pa je zelo zelo malo. Sama sem uspešno dojila eno leto in štiri mesece (polno vseh 6 mesecev), brez dodatkov, prebrala veliko literature na to temo, obiskovala sestanke LLL in se za pomoč obračala na njihove svetovalke in ne na flaško. Kot si sama ugotovila smrka, s flaško se počasi preneha dojenje, za dojenje pa vsi vemo, da je koristno, od WHO organizacije naprej, a ne? Kaj sem torej grešnega povedala, da te je zmotilo?

In še to: Mleko vsake mamice je hranljivo (seveda je potrebno zdravo jesti, ampak to tudi vse vemo še iz nosečnosti in šole za starše) in je bilo tudi tvoje, le na začetku dojenja je mleko vedno bolj tekoče, redko, proti koncu dojenja pa vse bolj gosto in hranljivo, zato naj bi mali vedno spil najprej eno dojko v celoti, potem pa naj ga mamica, če je potreba, pristavi še na drugo, kjer spet teče ven najprej bolj redko mleko in na koncu gostejše (na ta način se tudi izognemo raznim vnetjem in mastitisom dojk :o). Mogoče si prehitro menjavala dojke ali pa so bile težave v nesproščenosti, tvoji obremenjenosti ali pač čem drugem.

Draga mamica Popek24, moji nameni so bili dobronamerni, še enkrat zaupaj vase, bodi sproščena, ko dojiš, mleka imaš dovolj, če mala polula vsaj 4-6 plenic na dan, če je zadovoljna in lepo napreduje in če ji ponudiš vedno ko to hoče in pri tem dovolj piješ. Držim pesti, da vama uspe. Srečno.

(odgovor članu smrka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: noče dodatka
19.12.2005 11:50:55   
muki1
No občutek imam, da še jaz moram kaj napisati, saj sem podprla Minajo pri njeni izjavi.
Popek 24 in vse mamice, ki so nehale dojiti zelo zgodaj, ker jim je zmanjkalo mleka, ne bodite užaljene.
Verjamem, da mleka lahko hitro zmanjka, predvsem pri mamicah, ki so izčrpane, premalo pojejo in spijejo, so pod stresom... verjamem pa tudi, da se ga da hitro dobiti nazaj.
Marsikatera mamica vse prehitro ugotovi,da je zmanjkalo mleka, prehitro obupa.
Meni je pediatrinja rekla, ko smo imeli prvo posvetovalnico, da se mi hčerkica premalo redi, pol kile se je v enem mesecu zredila, normalno je nekje od 750 g pa do 1000 g, če se ne motim. Bilo mi je hudo, sekirala sem se, ampak vedela sem, da nimam premalo mleka, ker je po podoju še zmeraj nekaj ostalo, da sem si izčrpala, kar sem tudi delala. Po vsakem podoju sem si še iztisnila nekaj mleka, se pravi, da ga je bilo dovolj, le dovolj ni popila.
Prav posiljevala sem se s pitjem ogromnih količin vode. Lahko bi izbrala lažjo pot in ji ponudila stekleničko, vendar nisem, ker sem bila odločena dojiti. Dojim še danes. Mala je stara 20 mesecev. Včasih prav zavidam nekaterim mamicam, ki pravijo, da njihovi otroci spijo celo noč, moja je prespala mogoče 10 krat celo noč. Naporno je, res, hoditi v službo in ponoči vstajati. Ampak stojim za svojo odločitvijo, čeprav bom zdaj verjetno res prenehala dojiti.
Kako zdravo je dojenje za otroka in mamico, vam ne bom govorila, ker to itak vse vemo.
Ampak prezgodaj obupati in preiti na flaško, dodatke je meni easy way out, res.
Lahko me linčate, lahko se razburjate, če bom s svojim postom vsaj eno mamico prepričala, da se še malo potrudi, naj ne obupa prehitro, preden preide na flaško, je moje delo dobro opravljeno in bom prenesla vse napade user posted image .

_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: noče dodatka
19.12.2005 12:01:09   
popek24
Pozdravljene spet!

Hvala za vse odgovore tudi tiste malo manj prijazneuser posted image . Po eni strani vas razumem vem da je najboljše dojiti in se trudim, mogoče sem kriva sama ker nisem imela časa da bi vam vse podrobno opisala.

No, tule zdaj bom probala: Imam 2,5 m staro punčko, ki pa je žal komot in že od samega začetka ne vleče pri meni dovolj. To smo ugotovili z babico in ko pri meni pije je nekaj časa uredu, potem pa začne mahati, se zvijati, kričati. Ni mi preostalo drugega kot da si že dva meseca mleko izbrizgavam oz. izčrpavam. Ena tukaj gor me je kar obsodila da bi rada nehala dojit in da naj priznam. Lepo te prosim. Da bi jo lahko dojila je moja največja želja. Zakaj pa misliš da se trudim in cele dneve opravljam dvojno delo, še takrat ko za deset minut zaspi laufam pumpat in ne mislim na svoje potrebe.
Dodatkov ji ne dajem do zadnjega, to se je zdaj zgodilo le dvakrat da je popila vse načrpano mleko in mi ni ostalo drugega kot dodatek. v tistem trenutku mi nič ne pomaga da se nalijem z vodo ali si skuham čaj. Sicer pa tasaz imaš poplnoma prav, vsak otrok lahko zraste tudi s pomočjo flaše, nežnosti in objemov pa jim nudimo tako ali tako.
Jaz vem da bom kljub temu da je naporno opravljati dvojno delo in da bi dala vse da bi papala pri meni, bom to v dobro svoje punčke delala dokler bo šlo.
Tiste ki pa imate to srečo da vam vse laufa- ne takoj obsoditi nas drugih, se mi zdi da se vsaka mama najbolj trudi za svoje dete in če ni nujno ne bi kar tako dajali dodatkov. Navsezadnje za to pa so.

Kljub temu da ga imava mleka zaenkrat dovolj me še vedno zanima če kdo ve zakaj ji dodatek ne ugaja?

lep pozdrav in še lepši dan.

papauser posted image


_____________________________

Samo enkrat se živi...

(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: noče dodatka
19.12.2005 12:49:34   
minaja
Draga Popek,
 
vse pohvale tvojemu trudu (res si malce malo napisala uvodoma), odgovor na tvoje vprašanje je, da ji najverjetneje okus dodatka ni všeč, poskusi še s kakšnim drugim. Sicer pa je sedaj, ko si mleko iztiskavaš, najbrž res, da ga nimaš več dovolj (pa še vseeno ni prepozno, da začneta znova, s polnim direkt dojenjem), ker otrok je najboljša črpalka in ima veliko močnejšo čeljust kot pa je tisti mehanizem na črpalki.  In zato je manj povpraševanja (črpalka navleče manj kot bi tamala, če bi bila pridna paparica) in posledično vse manj ponudbe (tvojega mleka). Žal ne vem, kako je to če otrok noče jesti (si ne predstavljam in mislim, da to ni mogoče), vem pa, da se vsi otroci med dojenjem zvijajo, krčijo, prdijo in kakajo. To pa zato, ker s tem ko začenjo jesti, spodbudijo peristaltiko, aktivirajo celotni prebavni trakt, to pa je vse povsem normalno. V bistvu jih začne šraufati po črevesju, zato se zvijajo, mamice pa se ustrašimo le kaj neki to pomeni. Vse to je normalno, preverjeno na LLL in pri pediatrinji, s časom pa k sreči mine, mogoče si prehitro obupala (seveda v dobri veri in z namenom biti najboljša mama, v to ne dvomim).
 
Meni je pediatrinja tudi rekla, da se je mali premalo zredil v prvem mesecu, kot tebi muki, vendar se sploh nisem dala zmesti, ker sem vedela, da imam mleka dovolj (joške polne kot kamni, vedno je uspel le eno spiti, pa še to ne do konca) in da mu nudim dojenje vedno ko on hoče. Torej, sem delala vse prav, res pa je da so otroci različni, eni bolj ješči, drugi manj, tretji spet zbirčni, četrti lenuščki ipd.
 
Draga Popek, še vedno lahko poskusiš z direkt dojenjem (jaz sem prvi mesec dojila z nastavki, potem pa brez in je bilo to za malega tudi sprememba...najprej se je nekaj obiral in ni prepoznal bradavice...po parih poskusih pa je steklo). Če bo mala res lačna, bo jedla, sigurno, tudi pri tebi. Čez komot ga pa seveda ni in če iz cuclja bolj teče, je to bolj komot in tamala to ve. Stori, kar želiš, meni je totalno vseeno.
 
Pa še to, večino odgovorov si dobila od mene in Muki in s tem tudi večino pametnih nasvetov (druge niso povedale čisto nič pametnega oz. koristnega, le tolažbo so ponudile, da otroci tudi s flaško preživijo, kar pa je seveda tudi res), čeprav sva bili malo kritični. Pozorno si jih preberi še enkrat, pa boš videla, da nisva slabi punci.

(odgovor članu popek24)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: noče dodatka
19.12.2005 13:47:59   
sky
No, minaja, da ti povem, s kakšnim problemom se sedaj sama srečujem. Že dva meseca se mi otrok skoraj pri vsakem dojenju (ponoči je malo boljše) joče in vpije med dojenjem. Zagrabi z vso silo in vleče, potem pa v trenutku v jok, pa spet zraven, pa 3x poveleče, pa jok, pa greva na drugo stran, pa je O.K., pa spet jok, pa zraven, pa jok, pa na prvo stran itd.. Čez dan si ne morem načrpati niti 10 ml, tako da se čudim, kako mala sploh kaj dobi, saj se mora pošteno namučiti. Poleg tega imam eno dojko skoraj "neuporabno", če je kaj mleka notri, samo ven teče, pa še tisto je bolj vodeno.
Je pa res, da sem sama vedno do zadnjega trenutka vztrajala (in to še vedno počnem) pri dojenju, kljub stalnemu poslušanju babic, ki so videle, kako se mučiva, zakaj ji ne dam dodatka. Zadnjič sem mojo mami prav nadrla (kar se je zgodilo prvič), da user posted image mala noče pit po flaški in naj da mir. Pa si želim, da bi ji lahko kdaj dala pit po flaški, vendar ne gre.
Verjemi, da ni prijetno, ko se skoraj vsak dan user posted image iz obupa in ne veš več, kaj narediti, ko se ti otrok joče med hranjenjem. LP, Saša


_____________________________

BK.

(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: noče dodatka
19.12.2005 15:47:53   
simona2
No tudi mene je po eni strani tale debata kar malo razžalostila. Jaz imam doma 3,5 mesece staro dojenčico, še vedno polno dojeno, čeprav imam občutek, da se bom vsak čas sesula.

Prvi mesec je namreč dojenje šlo super, mleka dovolj, dojili smo se na 1,5 ali 2 uri in teža je šla gor za 1300g. Potem, pa kot bi odrezal, se moja user posted image  ni hotela več dojit in v naslednjih dveh mesecih pridelala samo 1100g. Imam grozovite muke, da se sploh pristavi in začne vleči, mleka pa imam dovolj oziroma vsaj imela sem ga, saj če bo šlo tako naprej ne vem kako bo že zaradi psihične izčrpanosti. Tudi jaz sem že v obupu pomislila na dodatek, pa ne zaradi sebe temveč  zaradi nje, saj več ur sploh ni hotela prijeti. Joče že ko jo dam v položaj za dojenje, le redki so trenutki, ko prime in se doji normalno. Poslali so naju celo na pediatrično, kjer so jo špikali pa pravzaprav nič odkrili, jaz pa sem bila še samo bolj sesuta ker sem se krivila, da je bogi otrok trpel zaradi mene.

V takem primeru res ne vem kakšen nasvet lahko date mamimci, npr Minaja. Jaz se trudim kot konj in si govorim, vsaj še en mesec pa pol do 5 meseca, potem pa ji bom začela dodajati gosto hrano, samo ne vem če bom zdržala, čeprav se bom trudila do konca. Jaz sicer mislim, da je nekaj narobe ali alegrija (kožnih testov ji niso naredili, kerso bile vrednosti v krvi nizke)  ali pa morda kakšna sprememba v meni (pediatrinja me je opozorila na ščitnico), da se je spremenil okus mleka druge ni. In v tem primeru razumem mamice, ki se zatečejo k dodatku, tudi sama pa mislim, da je grozno če ne dojiš ker si komot ali pa celo iz estetskih razlogov.

_____________________________

LP Simona

Maša (1.9.2005) je dobila sestrico Evo (1.8.2008)!
Ni je večje radosti od otroškega smeha.

(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: noče dodatka
19.12.2005 18:53:05   
Grascakinja
Draga Popek, katero mleko pa uporabljaš? Predvidevam, da ji ni všeč okus. Mi dodajamo Hipp in smo zelo zadovoljni z njim, medtem ko Aptamil ni odgovarjal.
Lahko pa se ji tudi ne dopade cucelj na steklenički ali pa ima ta premalo luknjic.
Za boljši okus mleka ti priporočam, da si kupiš Brita filter vrč za vodo, ki odstrani primesi in vodni kamen - z veseljem ga boš tudi sama uporabljala za kuhanje kave in čaja in podobno.

Vem, kaj preživljaš, ker sem sama imela kup problemov pri dojenju in te podpiram, ker vem, da hočeš najbolje za svojega otroka.

NI RES, da če dodajaš, se ti tvori vedno manj mleka in si obsojena da ti ga zato zmanjka. Sama dodajam od porodnišnice, pa ima moja 5 mesecev in pol, se lepo redi in napreduje, dojim pa še vedno. Če bi bilo to res, bi vsaki mamici presahnilo mleko ob uvajanju goste hrane, pa dojijo po 2 leti. Larifari.

Da več pristavljanja pomeni več mleka, drži samo do neke mere. Ne moreš imet otroka stalno priklopljenega, pa pričakovat, da boš imela mleko.

Torej, morda poskusi drugo znamko mleka, obsojanje pa ignoriraj. Slabo vest si že tako verjetno sama delaš zaradi vse te fame okoli dojenja, vsakič, ko držiš v rokah stekleničko in ne rabiš prilivanja olja na ogenj. Naredi, kar je najbolje zate in za tvojega otroka. Srečno!

(odgovor članu popek24)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: noče dodatka
19.12.2005 21:18:14   
minaja
Draga Sky in Simona2,

sem vama napisala ful dolg odgovor, pa se mi je vmes računalnik sesul. Kriza. Sedaj bom bolj kratka, ker v leže ful težko pišem in to le z eno roko...

Za Sky user posted image :

* Razumem tvoje skrbi in težave okrog joka male pri dojenju. Kot sem ti napisala to počne večina otrok, čeprav to ni najboljša tolažba. Mogoče ima tvoja pupa še posebej občutljiv želodček...Če je res prehudo, se posvetuj s svojo pediatrinjo, sicer pa toplo priporočam Karmenin forum o dojenju, kjer je že sigurno kaj napisanega ravno na to temo ali pa kar telefonski klic eni od svetovalk za dojenje pri LLL (so zelo prijazne in vedno pripravljene pomagati). Telefonsko dobiš na Štorkljinih spletnih straneh ali v revijah o mamah, nosečnostih ipd...Da ti povem, da mi je moj lumpek, ko sva se dojila včasih skoraj joško izpulil, tako ga je šraufalo...Bi se dojil, je vlekel, a obenem bi se najraje kar odtrgal od nje, tako ga je dajalo...pa smo prerasli tudi to.
* Priporočam, da se nehaš sekirati (ker stres pa res vpliva na količino mleka, zato bodi sproščena, vesela mamica, ki zaupa vase), če le mala dobro napreduje in pridobiva na teži (glavno da pridobiva, ni važno koliko), da je zadovoljna, pomirjena in obenem radoživa, če polula vsaj 4-6 plenic (s kakanjem se ne obremenjuj, saj nekateri kakajo več, drugi manj: moj je po nekem času kakal le 1x na teden, pa ni bil zaprt. Enostavno sva postala tako uigran tim, da je skoraj popolnoma absorbiral moje mleko, tako da ni nič ostalo za kakanje - če je otrok zaprt, potem kaka takšne kozje ali zajčje bobeke, če teh ni, potem je vse o.k.). Mame se pri prvem otroku velikokrat preveč sekiramo (sebe in otroka), pri drugem pa potem poenostavimo stvari: sedaj je za jesti, če boš jedel boš, sicer se vidiva pri naslednjem obroku, pač ni časa, ne da bi bile slabe mame in obenem sprevidimo, da prvi mulc ni umrl od lakote, ampak kvečjemu zasovražil naše posiljevanje itd...ko se nehamo sekirati, ponavadi tudi težave izginejo same od sebe...
* Glede iztiskanja mleka; sama sem to naredila samo 1x in nikoli več. Zakaj? Zato, ker nisem načrpala niti 10 ml, tako kot ti, joške pa polne mleka in trde kot kamen. Očitno nekaj nisem prav delala al kaj. Bodi brez skrbi, tamali znajo to bolje kot me s pumpicami, zato bodi sigurna, da dosti navleče tudi če so sise bolj uvele (mleko se tvori sproti), če ti ne iztiskaš nič...
* Mleko vsake mamice je na začetku podoja bolj vodeno in v tem nisi nobena izjema in bodi prepričana, da sta obe tvoji joškici povsem o.k., res pa je, da se včasih otroci na kakšni strani bolje počutijo ali je nam lažje na kakšno stran dojiti in potem mora res ena sisa bolj garati kot druga...
* To, da si nadrla mamo povsem razumem, saj tudi sama nisem pustila niti tašči niti mami (pa imam obe rada), da bi mi kaj pametovali okrog dojenja, saj sta sami dojili le za vzorec. Generacija naših mam je pač generacija flašk in one bi vse prihitro obupale, me pa se trudimo in trudimo in verjemimo, da nam bodo naši otroci hvaležni...
* Še enkrat čestitke za ves tvoj trud, še naprej imej tako rada svojo pupo in verjamem, da delata najbolje! Srečno.

Za Simono2 user posted image ,

razumem tudi tebe in tvoje skrbi, a kot sem že napisala, mamice smo včasih preveč dobre in nas skrbi tudi po nepotrebnem. Če pupa noče piti, pač noče. Počakaj, da se spomni, da je res lačna, pa bo še kako pila...Ne vem, po čem ocenjuješ, da premalo je; a je pediater ugotovil, da premalo pridobiva? Jaz pravim, da če otrok lepo lula (beri zgoraj), napreduje, pridobiva na teži in je dobrovoljen, potem ni razloga za skrb. Smo si pač različni, eni bolj ješči, drugi manj. Pride obdobje, ko tudi moj lump ni toliko jedel (polna luna, menstruacija, začinjena moja hrana, izrast zob ali neke njegove interne fore, za katere ne bom nikoli zvedela :o), pa kaj. Potem je pa prišlo naslednjih nekaj dni, ko je jedel kot utrgan. A nismo mi odrasli tudi takšni? Včasih nam paše več, drugič manj.
* Meni je moja pediatrinja tudi nekaj mahala s tehtnico in premalo pridobljene teže v prvem mesecu, pa se nisem dala zmesti, ker sem bila prepričana, da vse delam prav. Nasledji mesec je dobil toliko, da je pokril vso izgubo od prej in še več. Naj nas ne omejujejo, če ni treba. Drugo je, če sumimo, da je z otrokom nekaj narobe, potem je seveda treba ukrepati, iti do zdravnika, dodajati mleko, opraviti dodatne preiskave ipd.
* O zvijanju med dojenjem si preberi malo višje, ko sem odgovarjala Sky. Moramo razumeti naše lumpke, da se po eni strani radi dojijo, po drugi pa jim je prava muka, saj jih takrat vse napenja, boli, šraufa...spomni se kako je, če imaš drisko in te hoče razklati, tako boli po črevesju. Bodi sproščena in tolaži malo pikico takrat, ker še kako čutijo naše vibracije, če smo mamice nervozne, bo nervozen tudi otrok, če smo me sproščene, pomirjene, usklajene same s sabo, bo tako tudi dete, spokojno.
* Vedi, da si najboljša mama, da se zelo trudiš in rečem ti lahko le to, da vztrajaj, že zaradi alergij, kot si rekla, saj je tvoje mleko najboljša zaščita za tvojo pupo. Še malo, pa bosta začeli dodajati kašice in sokove. Potrpi, sprosti se in uživajta v cartanju, pa razumi, da ima mala težave, za katere ji lahko pomagaš le ti s tem, da jo razumeš, potrpiš z njo, jo ljubkuješ, pristaviš...Srečno!

(odgovor članu sky)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
19.12.2005 22:27:57   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu minaja)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: noče dodatka
20.12.2005 8:24:30   
amy26
Naš bo star en mesec pa sem mu že prejšnji teden dodajala dodatek Novalac. V začetku ko sem bila še frišna iz bolnice in je bilo veliko mleka je mali dobival na teži, drugi in in del tretjega tedna po porodu je bil pa čez dan skos jok sem mislila da so krčki. Pol smo pa tehtnico nabavili pa smo videli da iz dneva v dan mali ne dobiva nič na teži čeprav sem ga skos pristavljala vendar enostavno joške niso bile nikoli dosti polne in hitro jih je izpraznil.
Takrat vem da sem premalo pila in jedla zato tudi mleka ni bilo. Prejšnji teden sem pa dodajala 1-2 obroka Novalaca, jaz sem si pa takrat ko je dobil dodatek izbrizgala mleko, v začetku je šlo bolj malo ven, zdej pa že izbrizgam 100ml z obeh jošk, vsakič več.
Zdej pa ko otrok joka oz. zvečer pred spanjem mu dodam poleg dojenja še dodatek - svoje mleko in potem pridno spančka. 

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: noče dodatka
20.12.2005 8:28:43   
minaja
Ja, Bagi, tudi to je seveda res. Jaz sem izhajala iz tega, da je mleka dovolj, kar bi ga moralo biti, če mama veliko pije, je sproščena in ni pod stresom, če zadosti pristavlja...in še vse ostalo kar sem naštela v prejšnjih odgovorih. Pa lep pozdrav in 'živeli dodatki', če ste to hotele slišati.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: noče dodatka
20.12.2005 8:43:39   
simona2
Minaja iskreno hvala za odgovor; jaz sicer nisem "kritizirala" nikogar, samo hotela sem opisati svoj primer. In zares pridejo trenutki, ko se mamice, vsaj tiste začetnice, pa tudi že izkušene znajdejo v veliki stiski in zares ne vejo kako naprej.

In jaz nisem za dodatek, je pa res da v kolikor vidiš, da z vstrajanjem delaš škodo otroku, verjetno nimaš izbire. Kot sem napisala, Maša sedaj zelo malo pridobiva na teži, čeprav je res da je imela izhodiščno nizko in daje vseeno v treh mesecih in pol to podvojila iz 2700 na 5400. Kljub temu pa pridobiva res zelo malo, čeprav je živahna, veliko lula in tudi kaka dovolj. Spi pa lepo celo noč od 20-6.


_____________________________

LP Simona

Maša (1.9.2005) je dobila sestrico Evo (1.8.2008)!
Ni je večje radosti od otroškega smeha.

(odgovor članu minaja)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   [Brisano sporočilo]
20.12.2005 9:00:16   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu simona2)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: noče dodatka
20.12.2005 9:36:39   
Seven*
Hmnja. Saj ne vem kje naj zacnem. Pri tem postu ne bom mislila nobene tukaj osebno, govorila bom na splosno. Moje misljenje pac..

Prva stvar za uspesno dojenje je, da si preprican v to, da bos dojil. To je skoraj nujno. Je pa res, da v danasnji poplavi starih mam in zensk iz prejsnjih generacij, ki te bombandirajo s vprasanji: Ali dojis? Imas dovolj mleka? A je tvoje mleko dovolj nasitno? A ni prevodeno? , vcasih to zelo tezko. Da ne govorim o reklamah za mleko, ki nas podzavestno bombandirajo na vsakem koraku. Tako je cisto normalno, da mamica ni vec nic prepricana in je popolnoma zmedena.
Torej: 1. BOM DOJILA.

Druga stvar je, da je potrebno prebrati nekaj literature ali se udeleziti kaksnega srecanja LLL skupine. Brez tic ni nic, al kako je ze ta pregovor. Se posebej priporocam knjigo: Dojenje in materinstvo iz srca. Tako krasna knjiga, da se vam bodo orosile oci. Izvedele boste marsikaj zivljenjskega, ne samo teme o dojenju.
Torej: 2. PREPRATI NEKAJ KVALITETNIH KNJIG

Tretja stvar je, da moras biti precej vztrajen. Ne smes prehitro obupati. Ko sem imela Emo na intenzivni, mi je iz bradavice namesto mleka spricala kri. Dobesedno. Bradavica se mi je namrec odprla. Na njej sem dobila kraste. Poleg tega sem 2x fasala mastitis zaradi zastoja mleka. Mleko sem si CELE DNEVE crpala, ker je bila Ema 14 dni na intenzivni. Vecina se jih je cudila, na kak nacin imam jaz mleko.. So vsi rekli, da je to dokaj cudno, se pediater. Ampak jaz v tistem casu niti enkrat nisem podvomila v to, da ne bom dojila. Pa sem tisti cas kar malo jokala, ko sem v tistem lakatirju prezivljala po VEC UR. Prakticno nisem nic drugega delala, kot crpala mleko. Na roki sem dobila zulj od crpalke.
Torej: 3. BITI VZTRAJEN




Ampak vcasih tudi zgoraj navedene tocke odpovedo. In takrat lahko mamica mirno rece, da se je do konca potrudila in da pac ne gre. Tudi tako je prav.. Vcasih pac ne gre.. Ampak ce mama napise (oprostite izrazu) neumnosti, v stilu, da je bilo mleko vodeno (vodenega mleka ni, vsako mamino mleko je dobro), da njeno mleko ni dovolj hranljivo ipd..potem bom vedela, da ni prebrala niti ene knjige in da se ni dovolj pozanimala.. Pa me lahko vse napadete koliko hocete, ampak za tem pac stojim.. Afriske zenske imajo popolnoma enolicno prehrano, spijejo dokaj malo tekocine, pa se otroci dojijo in rastejo normalno ob njih. Kljub bednemu zivljenju lahko njihovi otroci napredujejo.. In ko se vam bo zazdelo, da se vas otrok ne redi dovolj (ne govorim o ekstremih), poglejte sebe in partnerja. A sta bolj suhcena? Potem je mozno, da bo tudi otrok bolj droben (genetika pac). Na sreco imam pediatrinjo, ki je en mesec, ko Jakob ni pridobil dovolj rekla: Ja saj je ata tud ko suha veja.. (Bigwhale ima namrec 62 kil)..

Zaupajte naravi in zaupajte sebi pa se bo vse srecno izteklo.. Tiste, ki ste pa flasarice, pa brez slabe vesti in predsodkov. Naredile ste vse kar je v vasi moci.

user posted image

(odgovor članu popek24)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





12 imen z močnim pomenom
To je 12 imen – 6 fantovskih in 6 dekliških, ki nosijo močen pomen.
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?