|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   razvoj nedonošenčka
29.7.2011 15:24:13   
barni
Zdravo!

Zanima me, kako so napredovali vaši sončki, ki so bili rojeni med 30. in 33. tednom gestacijske starosti in ob odpustu iz proodnišnice niso imeli nobenih težav (mislim prirojenih ali ugotovljenih zaradi prezgodnjega rojstva)?

Kdaj se prvič nasmehnejo, kdaj pasejo kravice, kdaj se kotalijo, sedejo, plazijo, shodijo? Vem da je to zelo individualno in vem, da odštevajo cca. 2 meseca pri tem, samo vseeno kaka info iz prakse bi mi prav prišla. Jaz upam pri našem na najboljše, da ne bo kakih posledic, menda naj jih ne bi bilo (po mnenju pediatra na EINT ob odpustu), pa vseeno nikoli ne veš.

Hvala vsem, ki boste delile z mano vašo razvojno pot.

PS Seveda naju v kratkem čaka obisk v razvojni.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: razvoj nedonošenčka
29.7.2011 20:12:37   
Najaa
Naša tamala je rojena v 33t. Kakor si rekla, odšteje se 2 meseca s tem, da je vsak otrok drugačen in ne primerjat z drugimi, ker nima smisla. Vse ob svojem času. Nedonošečnki znajo bit včasih hitri, kakor se jim je mudilo na svet, se jim mudi v razvoju.user posted image Moja je hodila v RA od 3.-12. meseca, s tem da je pri 9-ih mesecih že sama stala na nogah. Takrat sem se prav ustrašla in nikol ne bom pozabla besed terapevtke iz RA ko je rekla "ja gospa, razvija se, nazaj je menda ne boste tiščali."user posted image
Naša se je razvijala čisto normalno, vse po knjigi bi lahko rekli. Shodila je okoli 1.leta.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: razvoj nedonošenčka
29.7.2011 20:31:09   
**Tinkara78**
Hčerka rojena v 29.tednu. Odpuščena pri 36. tednu ob teži malo čez dva kg. Ob rojstvu možganske krvavitve. Od vsega začetka smo bili vodeni z razvojni ambulanti -2x mesečno prek zavarovalnice + 2 x mesečno plačljivo + doma vsakodnevne vaje. Začela sedeti pri cca. 7,5 mesecih - popravljeno pri 5 mescih. Hoditi začela pri 16 mescih- popravljeno pri 13,5 mescih (se je plazila). S gosto hrano bi danes začela pozneje. Se pa ne spomnim točno kdaj sem začela. Mislim, da tam pri pol leta. Je pa v začetku imela krče. Drugače pa v začetku tedenski pregledi oči, pozneje mesečni. Do cca. 2 leta.

Pri štirih letih potem ugotovljeno, da ima nitaste motnjave v steklovini in trenutno močno kratkovidna (vodena v ambulanti in pregledi na pol leta). Trenutno čakamo na intezivno obravnano pri fizioterapevtki, ker jo spet  daje mišični tonus (je za svojo starost zelo velika). V rasti prehiteva vrstnike. Ima pa hude alergije na večino pelodov dreves in trav, pasjo dlako, ... s tem, da smo bili preobčutljivi na hrano in je že prerasla. Čakajo nas še specialistični pregledi o katerih trenutno ne bi pisala.

Moje mnenje je, da je potrebno cel čas spremljati razvoj in biti pazljiv na odstopanja. Jaz sem mislila, da je glavno za nami pa se mi zdi, da je čedalje več vsega user posted image .

Drugače je zaključila prvi razred brez problema, edino gibalno malo zaostaja za vrstniki. Finomotorika je v redu.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: razvoj nedonošenčka
29.7.2011 20:48:08   
m_o_i
sicer je bil zahirancek, ampak zahirancke imajo za nedonosencke user posted image o Eliasu sem od vseh zdravstvenih delavcev poslusala kot o nedonosencku...
porodna teza 2070 g-tocno dva tedna pred PDP.

tezave: samo povecan misicni tonus(zategovanje glavice in ramenskega obroca nazaj) in posledicno FTH od rojstva dalje. nasmehi, sprejetje GH kot pise v knjigahuser posted image ,kravice je zacel pasti pri 8ih mesecih(ampak to zaradi refluksa-enostavno dokler ni izzvenel, ni prenesel pritiska na trebuscek), sam se je posedel prvic pri 11ih mesecih, kobacanja se danes ni, se pa ravno intenzivno zacenja postavljat na noge(skoraj 15 mesecev je star).

in...ne primerjaj!!! prihrani si morebitno slabo voljo...pusti pri miru nase dosezke pri dolocenih mesecihuser posted image
glej otroka, daj mu cas, ki ga pac potrebuje, poslusaj terapevtke in RES ponavljaj vaje tudi doma.

srecno!

< Sporočilo je popravil m_o_i -- 29.7.2011 20:49:10 >


_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: razvoj nedonošenčka
29.7.2011 20:51:21   
**Tinkara78**
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i

in...ne primerjaj!!! prihrani si morebitno slabo voljo...pusti pri miru nase dosezke pri dolocenih mesecihuser posted image
glej otroka, daj mu cas, ki ga pac potrebuje, poslusaj terapevtke in RES ponavljaj vaje tudi doma.



Pod to se podpišem! Mi se družimo z eno družino, ki imajo rojeno hčerko v 30. tednu in vidim potem primerjavo med njima in ostalimi normalno rojenimi otroci. Težko je primerjati, je pa vsekakor vmes dobrodošlo.

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: razvoj nedonošenčka
30.7.2011 8:15:21   
**Tinkara78**
Moram razložit moje primerjanje. Če bi primerjala hčerko z normalno rojenimi otroci in se obremenjeval z malenkostmi bi me verjetno že pobralo. Če že samo povem, da je bila do 10 meseca po navodilih fizioterapevtka v vozičku večinoma v ležečem položaju in še polno malih in velikih stvari, ki so odstopale od razvoja normalno rojenih otrok.

Pri meni se to primerjanje bolj nanaša npr. na gibanje, ker smo res dolgo obiskovali fizioterapijo in prav zaradi primerjave sem jo sama odpeljala na preglede in je ugotovljeno, da potrebuje pomoč in ji s tem prihranim težave v poznejšem obdobju. Ne gre zato, če je pasla kravice pri osmih mescih kot otrok od prijateljice in če odstopa ta razvoj takoj panika.


< Sporočilo je popravil **Tinkara78** -- 30.7.2011 8:17:31 >

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: razvoj nedonošenčka
30.7.2011 9:27:07   
barni
Hvala vsem. Točno to sem želela, da malo vidim okvirje znotraj katerih naj bi bili.

Naš je sedaj star 2 meseca korigirano torej 0. Zdaj čakamo na prvi nasmeh. Bomo videli. Po odpustu ni bilo nobenih posebnosti, ni imel nobenih težav, pridno izvajamo hendling, to imam že kar malo v krvi. Otroka ne dajem v naročje nikomur razen očiju, dokler ne bomo imeli prve razvojne, da vidim, kakšen je njegov motoričen status.

Pediatrinja je rekla, da se ji zdi ok, da je lepo mehek in da se ji ne zdi, da bi imel kake težave. Kar je že majhen plusek. Tudi sicer se je zdaj zelo začel zanimati za okolico, več je buden in gleda naokoli.

Meni je že totalen uspeh to, da sva se takoj po prihodu domov praktično pričela polno dojiti, sem in tja je padla kaka flaška mojega mleka, da se ni kao preveč utrudil, samo je tako lepo napredoval na teži, da je sedaj že nekaj časa polno dojen.

Če bo še katera zapisala kake izkušnje bo seveda zelo dobrodošlo. Mi nismo imeli možganskih krvavitev, v porodnišnici so mu 2x delali UZ glave in je bio vse ok. Upam, da tako tudi ostane.

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: razvoj nedonošenčka
30.7.2011 10:46:28   
Najaa
No najina sta si precej podobna, ker tudi z mojo ni bilo praktično nič narobe razen tega, da je 2x nehala dihat še na EINT sam to ni pustil posledic. Sem pa imela precej večje probleme s hranjenjem, ker nisem imela dosti mleka in preden sem ugotovila, da je mala lačna... v glavnem, od začetka je bila na dodatku in kasneje pri GH je bila totalna izbirčna Metka.user posted image
Na nasmeh boste pa še malo čakali. Računaj, da se je zdaj kao rodil, če odšteješ 2 meseca.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: razvoj nedonošenčka
30.7.2011 17:17:54   
pinkyneza
Evo, še moja malenkost... Naša je bila rojena v 35 2/7 in so nam tudi v razvojni že pri starosti 6 mesecev (korigirano 5) rekli, da je njen razvoj na stopnji 6 mesecev in več... Takrat se je že konkretno obračala, kar dobro sedela... V torek bo stara 8 mesecev (korigirano seveda 1 mesec manj)... Včeraj se je sama vsedla, vstala je že 14 dni nazaj... Tako da se mi zdi, da je njen razvoj kar hiter... SICER PA - Vsak otrok je zgodba zase in tudi sorojencev ne moreš primerjati med seboj...

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: razvoj nedonošenčka
3.8.2011 13:54:19   
minca_n
Jaz imam dvojčici rojeni v 30 tednu. Ko sta se rodili sta že dihali sami, edino kaj jima je manjkalo je bila teža, drugih težav ni bilo. Samostojno sta začeli sedet pri 10.mesecih, splazili sta se pri 11.mesecih, stali sta pri 12.mesecih, shodili pa sta pri 19. mesecih ( s tem da sem počakala da sta začeli hoditi sami, brez hojic, držanja za roke... po nasvetu fizioterapevtke in mislim da je pomagalo, ker ko sta shodili sta enostavno začeli hoditi brez padanja...). Sedaj sta stari skoraj 3 leta, sta manjši od vrstnikov, imata 12 kg, govorita že na veliko... Tako da razen teže in velikosti jima ne manjka nič ;)


_____________________________

20.8.2008 sva dobila največje bogastvo: ob 14:58 Zoja 1400g, 39 cm in 15.23 Nia 1550g, 39,5cm

(odgovor članu pinkyneza)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: razvoj nedonošenčka
28.8.2011 17:58:34   
Katy78
Moj je rojen 32 4/7. Ob rojstvu ni bilo nobenih posebnosti, par dni so mu dodajali malo kisika, da se ni preveč matral z dihanjem+topla posteljica, ostalo je bilo vse ok. UZ glavice so mu naredili ko je bil še na EINT in je bilo ok.

Kolikor se spomnim, se je razlika od drugih dojenčkov najbolj opazila prva dva, tri mesece, sploh na začetku, ko se začnejo zanimati za okolico, se je videla razlika, potem pa ni bilo več tako zelo opazno. Za prvi nasmeh se ne spomnim točno, kar pa se motorike tiče, je bil pa kar hiter, obračanje na trebuh in nazaj je bilo v okviru starosti, ki je predvidena za ob roku rojene dojenčke, prav tako kobacanje (pri 8 mesecih, korig. 6 in pol), sam se je vsedel potem pri 9. mesecih, shodil pa pri 13,5. mesecih (korigirano 1 leto). Res je brezveze primerjati z drugimi, ker tudi ob roku rojeni otroci napredujejo zelo različno. Dojenje nama ni steklo, ker se je v P navadil na flaško in po flaški hitreje teče user posted image , mesec in pol sem si mleko črpala, potem pa je počasi prešel samo na AM. Z GH smo začeli okoli 6. meseca (5,5. korigirano) in jo je lepo sprejel.

Mi nismo preveč komplicirali, sem pa vztrajala, da so ga vsi pestovali po handlingu in prve mesece (ker je bil rojen pozimi) smo malo omejili obiske, da niso k nam nosili virusov. Drugače pa je razvoj potekal brez posebnosti, tudi bolan skorajda ni bil, gre pa zdaj v vrtec, pa bomo videli, kako bo. user posted image   

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 28.8.2011 18:01:24 >

(odgovor članu minca_n)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: razvoj nedonošenčka
4.11.2011 19:40:27   
katka katy
no naj napišem še jaz... rodila sem v 30t. 1640g težko in 41cm veliko punčko... po porodu ni imela nobenih težev, razen zlatenice ki se je vlekla do 24 dneva starosti...po rojstvu ni potrebovala kisika.. utrazvoka glave ji niso delali, ker ni bilo potrebno... v porodnišnici smo ostale skoraj 1,5m in odšle domov pri 35t gestacijske starosti... v razvojni sva bile do sedaj 3x ker zaenkrat ne kaže nobenih težav... obračati se je začela pri cca 8m, pri cca 9m je začela puzati pri enem letu je že orng stala na nogah. shodila je pri 15,5m... gosto hrano sem začela uvajati pri 6m vendar smo potem zaradi bolezni dobro začele jesti šele pri 8m.. sedaj je že orng babnca in ji prav nič ne manjka...
je pa res da je za nedonošenčke zelo značilno da želijo vse hitro narediti, in po eni strani zgledajo mal hiperaktivni, vendar se to običajno do vstopa v šolo umiri...
vsi naši malčki rabijo čas, potrpljenje, razumevanje... marsikdo ne želi zastopiti, da ne želim pridet na obisk zato ker je njihov otrok nahoden... raje grem z njo na frišen zrak, pa je glih tako dobro...pusti času čas..

ps: vse je napisano za dejansko starost..

_____________________________

naši sončki prehitro rastejo

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?