|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   s čim začnete na vrtu
30.12.2011 14:00:52   
mini86
ok je še neki do takrat ampak me vseeno zanima..

kaj prvo začnete sejat na vrt..

letos imava z mojim na voljo takorekoč njivo cca 10x20m pa bi se rada dobro pripravila..
bova postavila tudi hiško rastlinjak pa me zanima kaj najbol priporočate da je notri..


_____________________________

Opazujem te kako mirno spiš, te pobožam in ti že stotič preštejem vse prstke...In šele, ko tvoja dlan leži v moji, opazim, kako zares majhen si. Tako majhen si-pomeniš pa mi ves svet!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: s čim začnete na vrtu
30.12.2011 18:48:44   
*miska.mcc*
ja, se pridruzujem mini....tudi mi2 misliva naslednje leto malo bolj resno zakmetovat....in bi bila fuuuul vesela kakega vodiča step by step. (za telebane).   kak teden predno se dela, bi bila res hvalezna za napotke in nasvete.


hvala!


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu mini86)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: s čim začnete na vrtu
31.12.2011 9:39:44   
mini86
js sm si že vse knjige v knjižnici sposodila da pregledam pa da bi ti zdj rekla da neki več vem kot prej ne morem..no loh pa da sem že prej znala dostuser posted image user posted image

sm pa že nakupila semena-kr sedaj ker zdj se mi tist euro al pa dva ne poznata tok, pol k je pa vse naenkrat se pa kr nabere..


predvsem pa iščem kšne škornje rečmo do gležnev za na njivo pa da niso tisti grozno zeleni..
pa setveni koledar mam žeuser posted image

no začetek je


_____________________________

Opazujem te kako mirno spiš, te pobožam in ti že stotič preštejem vse prstke...In šele, ko tvoja dlan leži v moji, opazim, kako zares majhen si. Tako majhen si-pomeniš pa mi ves svet!

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: s čim začnete na vrtu
31.12.2011 10:36:04   
MissTerious
Jaz začnem s paradižnikom in papriko ter kakšnimi pekočimi feferoni...posejem jih v drugi polovici januarja oz. začetku februarja in jih imam notri na toplem in svetlem...kasneje jih malo razredčiš in običajno so po 1.maju nekje že sadike lepo na vrtu...drugače pa...redkvice aprila-maja posejem na vrtu, ratajo brez problema...solata pa je praktično celo leto aktualna,čim je toliko toplo zunaj,da mi ne pozebe...v poštev pridejo seveda tudi bučke in kumare,ki jih mi pojemo ogromno...če mi le voluhar ne požre korenin...sadim pa po načelu-kaj res radi jemo in se mi splača saditi. Sem lani sadila tudi korenje in cvetačo, pa mi je bilo žal,ker bi bilo bolj produktivno,če bi imela tam bučke ali kumare,ki jih res radi jemo...

Sem pa tudi večkrat v trgovini pofirbcala,kdaj se kako zelenjavo seje in se odločila na podlagi tega...učimo se na napakah...jaz pravim našemu vrtu naš mali eksperimentalni projekt...

Aja,nasvet...imejte paradižnik toliko narazen, da se ne dotika, redčite mu "perje", da pride sonce do sadežev in obvezno imejte pokrito (lahko samo s prozornim pregrinjalom, lahko pa postavite pravo pravcato strehico vašemu paradajzeku), ker je letos zaradi dežja nam in vsem okoli nas vse gnilo...kot že rečeno, na napakah se učimo.

Jaz tudi komaj čakam, da se začne sejati in vrtičkati...na vrtu se malo sprostim in pozabim na težave...pa še otroke s tem učim spoštovanja do hrane...starejši sodeluje tako pri okopavanju, kot pri zalivanju in najraje pri pobiranju zelenjave...in posledično jo tudi zelo rad je, surovo in kuhano.

(odgovor članu mini86)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: s čim začnete na vrtu
31.12.2011 12:46:54   
mini86
js teh sadikic ne bom vzgajala doma, ampak bom kr maja kupila sadikeuser posted image

bom pa seveda imela tudi strehico nad paradižnikom..zmeraj bolj opažam da jo ima skoraj vsaki vrt..


a se kej orientiraš po setvenem koledarju
kaj imaš po potki..jaz bom dala na potke pa tudi okoli zelenjave kr pokošeno travo da bo manj plevela


_____________________________

Opazujem te kako mirno spiš, te pobožam in ti že stotič preštejem vse prstke...In šele, ko tvoja dlan leži v moji, opazim, kako zares majhen si. Tako majhen si-pomeniš pa mi ves svet!

(odgovor članu MissTerious)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: s čim začnete na vrtu
31.12.2011 18:38:38   
MissTerious
Nekak nisem za to, da bi imela travo na vrtu...preprost razlog...tak sluzast, ogaben in škodljiv je....polž!user posted image Jaz sem old school, dam na potko kar lesene dile, da stopim nanje, ko je zemlja mokra, pa še plevel tam minimalno raste. pa še nekako se mi zdi, da se lepše vidi meja med gredicami.

(odgovor članu mini86)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: s čim začnete na vrtu
1.1.2012 16:48:35   
zvoncki
Paradižnikom zelo pomaga nekakšna streha zaradi rje, katera na njih zelo rada nastane in zaradi tega tudi prej fučnejo. In ja, če ne mislite same delat sadik, potem mislim, da ni še čas za sajenje zunaj.

(odgovor članu MissTerious)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: s čim začnete na vrtu
5.1.2012 12:25:41   
noranate
Sama že velik let "kmetujem" na moji mali njivi in kaj naj rečem. Velik sem se naučila pri tastarih vrtičkaricah, torej ustno izročilo, drgač pa tista oddaja Na vrtu mi je bla super, še največ pa sem se naučila sproti, na napakah.
Kar se tiče pokošene trave, jo pustim da mal ovene in jo namečem samo okol sadik paprike, bučk, kumar. Drgač pa ne  zarad polžev in  krta. Ker v suši gospodič išče vlago in potem še  bolj rije.user posted image
Začnete pa na vrtu s tazgodnjo solato (berivka, ameriška rjavka, ledenka,.. odvisno katero imate rade). Pa korenček lahko bolj zgodaj,ker bolj dolgo kali. Zgodnji krompir tudi pa peteršilj, ki ponavad ne rata v prvo. Sam jaz to vse pokrijem s kopreno, da zaščitim pred slano. Ko pa otopli, konec aprila, začetek maja, gre ven vse, od paradižnika, paprike, bučk, kumare........

Srečno pri kmetovanju, težave pa bomo reševale skupaj, skoz leto. user posted image

(odgovor članu zvoncki)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: s čim začnete na vrtu
9.1.2012 12:03:02   
nananaja
Jaz sem vrt dobila od tašče, ko sem se poročila, sva se zmenili, da ga bova nekaj časa urejali skupaj, pa je žal v naslednjem letu zbolela in umrla. Pri vrtnarjenju uporabljam nasvete od mame, sosed in iz interneta. Počasi se učim, kaj imamo radi in se nam splača sejati in saditi. Prva leta mi je mami dajala vse sorte sadik, ki jih je vzgojila, sedaj sem se navadila odkloniti naprimer brokoli, radič in podobno, ker tega enostavno ne pojemo.

Prva stvar na našem vrtu je česen, sadim zimski česen, a sem ga lani dala v zemljo šele marca, ravno toliko zgodaj, da je še zmrznil (menda je vredu ga dat tud za en dan v skrinjo :)). Potem sejem berivko ali ameriško rjavko, vedno pa tudi kakšno sadiko mehke solate, tudi potem sredi poletja, ko ostali sadijo radič in endivjo. Lansko jesen sem sejala motovilec, bom videla, kaj bo pomladi z njim, tega do sedaj še nisem imela. Na pomlad v vrtu čakata tudi por in brstični ohrovt, tudi to letos prvič. Mama mi vedno naloži obilico sadik paradižnikov in paprik. Med prvimi sejem tudi grah in nizki fižol, zemljo prej pokrijem s kopreno, ki jo pustim potem dokler ne kali. Sadim še obilo kolerabice in nekaj cvetače, čeprav letos od slednje ni bilo nič. Na njivi na drugi parceli sadimo zgodnji krompir, zelje, čebulo in korenje. Pa verjetno sem še kaj pozabila povedat.

(odgovor članu noranate)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: s čim začnete na vrtu
9.1.2012 13:12:43   
Anonimen
Jaz bom začela tako, da bom kupila semena za češnjev paradižnik, ga vsadila v lončke in ga do maja imela na okenskih policah ... med tem bom pomila balkon in ograjo, pripravila korita in z majem vanje vsadila sadike paradižnika in jagod, zraven pa posejala peteršilj, baziliko, krešo, meto in to bo počasi že to ... za kaj več v mojem balkonskem vrtu ne bo prostora user posted image
Sem pa lani zvedela eno info, da paradižnik pa šeena zadeva ful dobro skupaj rasteta pa sem pozabila kaj je tista druga zadeva ... bazilika mogoče?

(odgovor članu nananaja)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: s čim začnete na vrtu
10.1.2012 8:25:42   
noranate
Mislim bazilika, ja. Je pa še ena dobra stran sajenja paradižnika na balkon. Odganjal naj bi mrčes. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: s čim začnete na vrtu
16.1.2012 13:07:05   
artista7
ja, bazilika in paradižnik sta "dobra soseda". vsem začetnikom toplo priporočam knjigo Miše Pušenjak "Na vrtu", založba Kmečki glas (ni draga, dobiš jo tudi na nekaterih poštah). Tu je zelo dobro in na kratko napisano tudi za začetnika, kaj skupaj sejati in kako po mesecih sejati in obdelovati. Midva sva lani tako imela eko vrt in lahko se pohvalim celo s sojo, ki mi je uspešno rodila. Letos nadaljujeva, imam pa sicer nekaj izkušenj od prej, ker sem bolj s kmetov doma. Glede na ceno zelenjave v trgovini in njeno poreklo se definitivno splača,midva sva marsikaj prihranila pa še veš kaj ješ. Jeseni sem sicer posadila zimski česen oz staro sorto t.i. ptujski jesenski, motovilec in špinačo, vse je sedaj odgnalo ko so sončni dnevi, vse imam pokrito. Lani sem v aprilu začela z redkvico in korenjem ki sem ju sejala enega poleg drugega (dobra seseda) in je uspelo!
me pa zanima, če sejete kaj že zdajle? sklepam da obstaja nevarnost, da bo š zima in bo pomrznilo...

_____________________________

"I never said to be like me, I say be like you and make a difference." (MM)

(odgovor članu noranate)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: s čim začnete na vrtu
29.1.2012 12:52:21   
takotako
V kakšni posodi imate posejene paradižnike na balkonu? Pa a jih imate na sončnem balkonu? jaz imam dell balkona čisto neuporabnega, in bi mgoč s tem mal zapolnila prostor... s kakšnimi začimbami bi lahko tudi posadila. Hmmm

(odgovor članu artista7)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: s čim začnete na vrtu
29.1.2012 12:58:18   
Anonimen
Jaz imam na balkonu 2 plasticni metrski koriti s podstavkom, siroki in visoki pol metra. Balkon je pa pokrit in sonce sveti gor samo popoldne kake 4-5 ur, pa je paradiznik cisto lepo uspeval.

< Sporočilo je popravil Otika -- 29.1.2012 13:00:50 >

(odgovor članu takotako)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: s čim začnete na vrtu
29.1.2012 13:09:45   
noranate
Za paradižnik je lahk balkon tudi ves dan na soncu, sam bolj bo treba zalivat. Drgač pa imaš v lončkih lahko tud ostre papričice, sladke feferone, baziliko, peteršilj, meto, žajbelj,.... Tud blitva menda lepo uspeva. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: s čim začnete na vrtu
29.1.2012 23:50:19   
takotako
Hvala. Bom poskusila

(odgovor članu noranate)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: s čim začnete na vrtu
6.3.2012 21:51:51   
Izabelina
mi smo se letos odločil, da bomo mal "delal na vrtu"... nimam pojma o tem ampak zdej bo menda počas čas da prekoplem gredice a ne?

mel bomo pa bučke, mal petršilčka, baziliko, paradajzke in js bi mela tut špinačo (sam bomo vidl kaj bo v.d. tašča rekla),,, bom pa pršla sm kej pogledat, če boste taizkušene dale kšne nasvete, da ne bom čis bosa pred taščo user posted image

lp, Izabelina

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu takotako)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: s čim začnete na vrtu
6.3.2012 21:56:28   
mayci
Tale tema je pa zame user posted image
Tudi mene je letos prvič zagrabilo, da bi pridelala nekaj svoje zelenjavice (korenček, paradižnik, začimbe, solata,...) in se moram še s taščo zmenit za en košček vrta, potem pa začnem. Kako in kaj bom pa še sproti ugotavljala. user posted image

_____________________________

Lepo je biti mamica.. :))

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: s čim začnete na vrtu
7.3.2012 10:55:55   
*miska.mcc*
jaz sem prejsnji teden posejala kumare, paradiznik, drobnjak in petersilj. do konca tedna imam namen se zelje.

letos me čaka ogromno dela. celo njivo imam za obdelat, jaz pa še nedolzna na tem področju. user posted image

tale stran se mi zdi kr fajn:

http://marmelina.si/kot-iz-skatlice/poganjki/zelenjavni-vrt-januar-februar-marec


< Sporočilo je popravil *miska.mcc* -- 7.3.2012 10:57:37 >


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu mayci)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: s čim začnete na vrtu
7.3.2012 11:20:45   
Tutan
Pri nas je nekako tako: tašča poseje v lončke paradižnik že januarja, prav tako papriko, potem pa te sadike vmes 1x presadi in jih dobim direktno za v zemljo.
Imam manjši vrt, organiziram pa si nekako takole - en konec so samo jagode - lani sem jih gnojila, zato jih letos ne bom, bom pa letos med njimi enako potresla lublje. Lepo izgleda, pa še plevel se ne razrašča.
Potem začnem ponavadi s kakšno solato berivko, v eno vrsto, sejem z razmakom kakšnega tedna, tako da ni potem vse na 1x zunaj. Korenček, peteršilj tudi posejem kar hitro, pa redkvico, absolutno user posted image
Hitro sejem tudi rukolo, potem pa počasi še en mal stročjega fižola, pa spet razne solatike (po navdihu) in redkvico večkrat. Rukolo nekaj časa režem, potem pa jo vržem ven in posejem drugo, rukola je izredno hitra. Aprila bučke.
Nekje maja dam ven sadike melancan, paradižnika, paprike, pora, mogoče kakšno sadiko ali dve cvetače (pri cvetači je vedno pri nas loterija, kakšno leto noro uspeva, kakšno leto pa sploh ne, zato sem rekla letos samo dve ali tri).
Letos se definitivno ne mislim zafrkavat z raznimi čebulami in česnom - ok, je res bio pa eko in oh in sploh, ampak imam vsako leto probleme s čebulo - ali ji kaj ne paše, ali jo kaj napade, ali začne gnit...za tistih par čebul se mi enostavno ne da user posted image
En kotiček je zeliščni - timijan, majaron, rožmarin, meta, poprova meta, melisa, žajbl, materina dušica in še kaj bi se našlo.
Desk pa načeloma ne uporabljam - možek mi z lopato naredi med gredicami potke in jaz jih posujem z lubjem (sem videla, da so imeli prejšno soboto v Lidlu akcijo lubja, pa nekako pozabila nanj :S ... grem danes čekirat).
Ob rob vrtka pa nasadim rožice - tam kjer mejimo s sosedi dam not sončnice in kakšno višje cvetje (vsa semena za njih kupim kar v Lidlu), tam kjer pa meji na našo travo pa dam nižje in raznobarve....
Luštno zgleda in super je, ko lahko malo migaš, pa še tamalemu je vrt eno veliko veselje.

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: s čim začnete na vrtu
7.3.2012 12:21:23   
Nina00
Mene je tudi letos prijelo. Me pa zanima, tiste, ki vrtnarite na balkonu, kje in kakšno zemljo kupite za v korita.

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: s čim začnete na vrtu
7.3.2012 13:13:45   
Anonimen
Za sadike vzgojit sem kupila namensko zemljo v Samu, potem za korita napolnit sem pa tudi tam kupila 2 žaklja zemlje za zelenjavo ... samo če bi samo zemljo dala v korita, bi šlo čisto preveč zemlje, tako imam pa korita do polovice zapolnjena z navadno polno opeko in je šlo manj zemlje, pa še v vročih poletnih dneh mi fino vlago zadržuje user posted image

(odgovor članu Nina00)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: s čim začnete na vrtu
7.3.2012 14:24:34   
Nina00
Hvala! user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: s čim začnete na vrtu
10.3.2012 9:55:03   
*žaži*
Pozdravljene!

Jaz sem s prvim sejanjem v striporne platojčke pričela 28.02. posejala pa sem:
PAPRIKO -Roumanian Rainbow oranžna
-Mini Red Bell rdeča
-Corno di toro Giallo oranžna
PARADIŽNIK - Yellow Pear
- Red Pear
- Ponderosa rumen
- Litchi tomato
MELANCAN - Egg plant
KUMARA - Kitajska

Drugo sejanje v platoje je bilo 6.03.:

KUMARA -Mehiška
POR
BAZILIKA
ZELENA
DROBNJAK
PETERŠILJ
ZELJE Filderkraut koničasto
Mešanico okrasnih buč
BUČKE Cucurbita pepo zelene

Namen imam sejati še BROKOLI (ko bo dan za cvetnice (čeprav se vedno ne držim setvenega koledarja), JAJČEVEC Bianca Sfumata.

Vrt sem prekopala (no moj ljubi user posted image ) 7.3., ko je bil primeren dan za delo na vrtu (po koledarju) zrahljala zemljo in posejala REDKVICO (dvobarvno) IN grah. Tašča pa je nekaj SOLATKE. Te dni bom pa še gnojila z konjskim gnojem, da bo do pravega sajennja (ki bo konec aprila pripravljena zemlja).

(odgovor članu mini86)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: s čim začnete na vrtu
14.3.2012 19:12:46   
malaMravljica
IZVIRNO SPOROČILO: *žaži*

Vrt sem prekopala (no moj ljubi user posted image ) 7.3., ko je bil primeren dan za delo na vrtu (po koledarju)


Kako pa gledas kateri je dan za prekopat vrt? Sicer delam kolikor toliko po koledarju, pa nisem vedela, da je tudi za prekopat kaksno pravilo.

(odgovor članu *žaži*)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?