|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   vzgoja otrok z majhno starostno razliko
25.9.2012 19:39:44   
smejčica
Pozdravljene.

Tokrat imam tudi jaz vprašanja glede vzgoje otrok. In sicer za tiste, ki imate vsaj dva otroka z majhno starosno razliko.
Kako vozite, sfolgate? Kako jih pripravite do tega, da vas ubogajo?
Mislim, jaz včasih sploh ne vem, koga naj kaznujem in kako, ker sta oba na čase že čisto naspidirana in nobeden ne bi nič ubogal. Stara bota 5 in 3 leta.

Lp, smejcica
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
25.9.2012 19:56:19   
tintin
mi imamo tud podobno starostno razliko (skoraj 5 in 2.5), nevem našadva sta ful fajn (oba fanta), se skup igrata, ubogata...pač postavljanje meja in doslednost od vsega začetka, pa kakšna kazen (v obliki odvzema ugodnosti ali "premora" v predsobi) kadar je potrebno, veliko potrpljenja in ukvarjanja z njima...da se slučajno kateri ne počuti "prikrajšanega"...

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
25.9.2012 19:57:23   
tintin
aja pa čimmanj cukra (ker dela kaos v malih glavicah) in veliiiiiiiko gibanja. če sta naspidirana za brezveze ju skušam umirit (mirne dejavnosti, prekinitev brezveznega divjanja...).

(odgovor članu tintin)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
25.9.2012 20:50:34   
petea
- z jasno pohvalo in pozornostjo tistemu, ki je v redu in ne dela traparij

- s spodbujanjem k samostojnosti (npr. da pospravijo za sabo) in z zdravo mero tekmovalnosti (kdo bo prvi oblečen, umit, obut ...)

- s pritegnitvijo k dejavnostim, ki jih delamo odrasli (trenutno spravilo jesenskih pridelkov)

- z dovolj jasno postavljenimi zahtevami, kaj lahko naredijo sami in da jih tudi dejansko izvedejo - posledično sledijo njim všečne nagrade - v teh dneh je to pri nas ogled posnetkov strojev na spletu

- mlajše motivira pohvala v stilu, da to pa zmore kot veliki fant/brat

- starejše motivira pohvala v stilu, da je pa nekaj res dobro naredil/rešil/pripravil

- z neodobravanjem oz. ignoriranjem neprimernega obnašanja

- z občasnim druženjem samo enega otroka s staršem

- z razporejanjem zadolžitev (priprava mize prej obroki, pomoč pri nakupih, ...)

- s crtljanjem, pogovori, poslušanjem ...


predvsem pa z veliko mero starševske vzdržljivosti in energije; a starejši kot so otroci, lažje je




kdaj pa kdaj pa je preprosto potrebno odklopit in jih pustit, da naredijo neumnosti, ki jih želijo
v končni fazi so samo enkrat tako majhni otroci in jim je potrebno pustiti izvesti kakšne pongruntavščine ter se raje samo nasmejati njihovim domislicam

(odgovor članu tintin)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
26.9.2012 8:58:07   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 9:04:15   
petea
uf, metulj333,
imaš pa nabrita fanta user posted image

no, moji se česa takega še niso spomnili

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
26.9.2012 9:44:03   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 10:06:29   
ronja
Podpis pod peteo.

Sicer pa po moje obstaja zelo malo staršev, tudi staršev edincev, ki se jim čisto nikoli ne rola ob vragolijah njihovih otrok. Vsi imamo kdaj dobre in slabe dni, vključno z otroki. To ni problem. Problem je, če se začnejo slabi dnevi kopičit ali če se počutiš nemočna (in to ne 5 minut, ampak tako daljše obdobje;).

Postavila si precej splošno vprašanje, zato nimam pojma, kakšne imaš ti probleme in ti težko konkretno svetujem. Lahko ti napišem, kako je pri nas:
- imam 3 otroke: najstarejša je 5 let, srednja 3,5 let (med njima je manj kot leto in pol) in najmlajši ima 8 mesecev (med njima je pa 3 leta).
- na splošno se mi zdi, da nam gre prav fino:). Pridejo taki in drugačni dnevi, ampak večinoma se mi zdi, da sta/so kar pridni. Ok, tamali je še dojenček in ko mu zobki rastejo (zadnijh par mesecev), pač rabi več crkljanja, nosenja po rokah, tu nimaš kaj (mislim, razen da ga puščaš jokat, ampak to ni zame)... Punci pa... rabita samo pozornost, veliko časa, pa sta angelčka.
- imam srečo, da sta punci drugje (ne doma) zelo pridni, vedno in povsod: pridni sta v vrtcu, kadar sta tam, pridni sta na cesti, pri babici, v trgovini,... Razživita se tam, kjer se počutita doma (torej v stanovanju, na igrišču, kjer smo pač velikokrat), tu se počutita najboljše in sta najbolj svoji. S tem ni nič narobe, nekje vendar moramo bit taki, kot smo:). Včasih je prav hecno, ko kdo spozna moji punci zunaj doma, pa misli, da sta čisto mirni. Sploh nista taki, v resnici sta zelo živahni, ampak nista pa destruktivni (večinoma), tako da se da kar zmenit.
- vem, da imam srečo z njunima karakterjema, mogoče je res kaj tudi na tem, da sta punci, povem čez par let:D. Večinoma nista težki - če je vse ok, potem se da vse zmenit. Če se pa kakšna poruši, potem bo pa kaos. Je pa fajn, da se navadno ne zrušita obe hkrati in da druga razume, da prva rabi trenutno več (ne glede na to, katera je v kateri vlogi).
- imam srečo, da se imata radi in se radi skup igrata, to je strašansko praktično, kadar imam delo z malim:). Recimo zdaj ga zibam v slingu, da zaspi, onidve pa se lepo igrata in vsake par minut pride vsaka s svojimi perlicami, da naj kaj pomagam:).

Itak pa ni vedno vse tipitopi:)
- najin največji problem je to, da zelo težko prisiliva tamalo, da pospravi, ker jo tavelika ven vleče. Navadno potem uporabiva način, da pač naročiva vsaki, kaj je njen del (ti knjigice, ti pliškote, recimo, da se vidi, kdo je zdaj v zrak gledal;)), ampak vseeno - prvič bi se zelo rada losala tega deljenja, ker se nama ne dauser posted image , drugič se nama zdi, da bi bilo prav, da se sami zmenita in vse pospravita. Poleg tega težko "kaznuješ" samo enega otroka: če vzameš igračo, je nimata oba. Če jih nekam ne pelješ, naskrata oba... To ej smotano.
Tavelika je eno tako zelo vodljivo dete, ki je strašansko (preveč) pridna, če le ima tisto svojo varnost - rabi veliko (moje) pozornosti, če pa to ima, potem bo pa vse naredila. Meni ni jasno, od kod se je vzela s svojo pridnostjo, ker midva nisva taka, sva bolj kot tamala:D. Ona pa vse tako resno jemlje, tudi naloge v vrtcu, bognedaj, da bi kdaj kaj bolj na hojladri ali da bi pozabili nekaj, kar je bilo treba prinest... Tavelika bo vse za sabo pospravila, takoj, ko ji rečeš, dostikrat kar sama od sebe! Tamala pa... je bolj flegma - se je nekaj časa šlepala nanjo, sva to potem videla in ukinila in potem imamo boje:D. Saj na koncu pospravi, ampak traaaaajaaaa... Ker se baš fejst ne sekira:D.

Kaj je tu problem? To, da ne moreva vzet igrače, ki je od tavelike, ker je tamala ni pospravila. Tamali je namreč veliko bolj vseeno za igrače in ali jih vzamemo ali ne, (se bo pa s čim drugim igrala, njej to ni glih neka ful huda reč), taveliki pa ful pomeni, da ima točno tisto igračo. In včeraj je recimo tamala razsula knjigico s sestavljankami -vse so se zmešale, mali bi jih seveda najrajši pojedel, skratka cela štalauser posted image . Lubi je zagrozil, da bo vzel sestavljanko. Tamala niti trenila ni, tavelika pa v jok, da je to njena sestavljanka, itd... In res je vse lepo pospravila, ni fer, da bi njo kaznovali... In ne moreš prepovedat tamali uporabljat določenih igrač, ker ji jih bo tavelika prijazno odstopila (ta otrok je ful družaben in se res potrudi za vse, ki so z njo, vse deli, itd...), poleg tega so igrače dostopne obema...

Poleg tega pa še potem tavelika tamali pomaga, ker se ji zasmili. To je lepo, da ima rada sestrico in ji hoče pomagat, zato ne bi bilo vzgojno, da to prepoveva, vsaj ne tako na splošno. Ampak se mi zdi, da tamala to izkorišča. Recimo tudi primer od včeraj: mala se zeza s slamico in piha v vodo med kosilom. Ji lubi parkrat reče, mala še kar šprica namesto, da bi jedla, ji vzamem slamico, se zjoka, nakar ji tavelika da svojo slamico. Kaj naj? Ok, saj konec koncev je nehala to delat, vseeno pa nama tavelika s svojo požtrvovalnostjo vse vzgojne ukrepe vzame:D.

Tamala je pa tak svoj kaliber, ona se ne dauser posted image . Zelo težko jo iztiriš, je veliko bolj neodvisna - kar je zelo fajn na splošno, je pa težje za vzgajat, je pa praktično, ker ne rabi toooliko pozornosti, ker je zadovoljna sama s sabo. Taveliki ful pomeni, kaj si mi mislimo, vedno se bo hotela zmenit, tamali pa včasih prav dol visi:). Ok, malo karikiramo, ampak celo kazen, ki jo bo zadela, bo na koncu obrnila. Recimo, ko ni pa ni pospravila, da bi šli na Pikin festival. Če zato ne bi šli, bi prikrajšala taveliko, ki si ga je veliko bolj želela kot tamala. Ne moremo tamale same doma pustit. Če jo damo babici, to ne bo glih kazenuser posted image . Če ostane sama z mano, tudi ne. Če vzamemo igrače, bo tavelika jokala... Zato smo šli, sem pa samo taveliko naredila v Piko - samo njej sem spletla kitke in narisala pegice. Mala je sicer najprej cmizdila (vseeno pa ni lepo v doglednem času pospravila), čez par minut pa veselo pripovedovala, da ona je pa Anica... Mislim - kako si lahko potem sploh resen?user posted image Nekaj se trudiš, ampak tamali te itak pogruntajo:D.

Kar se cukra tiče, pri nas veliko pečemo, vendar tamalidve nista neobvladljivi zato. Res pa je, da ne dobita dosti kupljenih sladkarij, ki so precej bolj koncentrirane, da pojesta veliko zelenjave in da ne pijemo sokov ali drugih sladkih zadev.

Sicer pa sta moji res podivjani samo, kadar se jima zamaje varnost in takrat ne poamga nič drugega kot čas zanjo. To pa dela 100%. Ampak kot rečeno - vem, da imam malo tudi srečo, kaj pa verjetno tudi prav delam, ker še tako fajn otroka se da zafrknit, če se mu ne posvečaš.

Kaj točno je pa tvoj problem?

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 10:07:50   
ronja
aja, glede uboganja... mulca tocno vesta, kdaj resno mislim

Enako. Res pa je, da to tavelika veliko prej upošteva, večinoma ko še ni kriza, tamala pa malo čezuser posted image

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 10:30:50   
sanelaa
Uf, v tej temi se zelo najdem, ker imam dva fantka, med njima je 20 mesecev razlike. Velik je star 4, mali pa dve in 3mesece.

Splošno gledano sta kar pridna in obvladljiva, predvsem zato ker sem jaz izjemno stroga in nepopustljiva, ampak še vseeno sem njuna mamica.
Dnevi so takšni in drugačni, včasih lepši in mirni, včasih bolj divji.
Ta velik je bolj ubogljiv in miren kot mali, mali je namreč pravi vragec.
Vse bi rad delal kot velik, vse ponavlja za njim, je bolj težek karakter (dvojček po horoskopu) in mora bolj ali manj biti po njegovo, drugače je ogenj v strehi. Mali veliko bolj trmari, cmizdri in poskuša izsiljevat, je veliko bolj predrzen in samosvoj.
Načeloma sta oba skupaj kot papiga, ponavljata vse, od lepih do neumnih stvari, mali od tavečjega, tavečji od tamalega.

Ko smo sami doma velikjo stvari teče bolj gladko in mirno kot pa takrat, ko je doma še partner. Oba želita njegovo pozornost, takrat jaz ne veljam, ko rečem da je nekaj treba narediti me dasta kar na ignore in morem zagrozit s kaznijo, da me dejansko upoštevata.
Torej, ko smo vsi skupaj, je težje kot ko sem sama, čeprav res ogromno kvalitetnega časa preživljamo skupaj, pomaga tudi to, da si jih s partnerjem razdeliva in potem grem jaz s tavelikim npr. na kolo, on pa s tamalim v trgovino in kontra.
Biti samo z enim otrokom je balzam tako za otroka kot za starša, veliko bolj se mu posvetiš, pogovoriš, otrok je ubogljiv...........mah milina.


Mislim da se starši otrok z majhno razliko spopadamo bolj ali manj z istimi stvarmi, verjamem pa da se jih da s kakšno vzgojno kaznijo hitro poštimat, kljub temu pa jim večkrat povedat da jih imamo radi, da se cartamo, predvsem pa si je res treba vzeti čas, se z njimi vsest dol, se igrat, prebrat knjigico........

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
26.9.2012 10:48:52   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 10:54:48   
ronja
Biti samo z enim otrokom je balzam tako za otroka kot za starša, veliko bolj se mu posvetiš, pogovoriš, otrok je ubogljiv...........mah milina.

Res je. Ampak je pa ogromno igric, ki se jih ne moreš it samo z enim:D. Pa fajn se je stiskat z vsemi skup;). Pa plesat, pa brat knjigice (OK, včasih se ti nič ne da, ampak na splošno mislim).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu sanelaa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 12:30:13   
sanelaa

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Biti samo z enim otrokom je balzam tako za otroka kot za starša, veliko bolj se mu posvetiš, pogovoriš, otrok je ubogljiv...........mah milina.

Res je. Ampak je pa ogromno igric, ki se jih ne moreš it samo z enim:D. Pa fajn se je stiskat z vsemi skup;). Pa plesat, pa brat knjigice (OK, včasih se ti nič ne da, ampak na splošno mislim).


Ja, res je, dejansko si je treba vzet čas za otroke, biti z njima, da sta vesela, srečna, nasmejana..........in da sem hkrati jaz srečna in da uživam v njuni družbi. Ker na silo nič ne gre. Doma je določena opravila res treba znati dati na stran, jih pustiti za drugič in čas v prvi vrsti posvetit otrokom. Je težko, sploh pri tem tempu ko nas doma čaka toliko dela, ampak se splača.
Drugače smo mi v lepem vremenu cele popoldneve zunaj, kadar pa smo doma je pa seveda tako, da imata tudi onadva slab dan in se zgodi da ni nič od njunega igranja, medtem ko pridejo dnevi ko se zaigrata do onemoglosti, ponavadi predvsem proti večeru ko je treba it spat. Včasih jima npr. ni do skupne igre pa jima jaz malo pomagam pri sestavljanju železnice ali postavljanju kock, pa jima potem zalaufa. Veliko jih vključujem v opravila doma; sesanje, pomivanje, prelaganje perila iz koša v stroj, pa brisanje prahu........tudi pečemo veliko, ni jih čez domače čokoladne kukije. :)

Ampak ne vem, enkrat na teden pa mislim da je priporočljivo otroke in starše malo ločit. Itak je pri nas tavelik super za iti v kino, mali pa npr.še ne.


Sva pa par tednov nazaj s partnerjem šla sama na dopust in razvajanje, sta pa v tem času tudi otroka bila ločena. Eden je bil pri moji, drugi pri njegovi mamci. In ko sta se tudi onadva po petih dneh spet videla sta se eden drugega zelo razveselila. Tudi otroci namreč potrebujejo time out.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 13:00:45   
ronja
Ampak ne vem, enkrat na teden pa mislim da je priporočljivo otroke in starše malo ločit. Itak je pri nas tavelik super za iti v kino, mali pa npr.še ne.

Se strinjam, sicer ne rata vsak teden (so ipak 3je...), ampak je to malo prilagojeno potrebam: kadar ima ena kriizo, takrat dobi tista malo večkrat mami zase, kadar druga, pa druga. Tamala si recimo vedno želi it sama z mano v trgovino. V kino bi šli pa po moje obe radi, samo moramo organizirat varstvo za malega, ker bi rad šel tudi očiuser posted image .
Mojidve sta sicer ko rit pa srajca in še v vrtcu, če le imata priliko, stečeta skup (recimo na igrišču)... Tako da je po moje veliko odvisno od otrok. Kadar ene ni, druga skoz teži, kdaj bo že prišla...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu sanelaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 14:11:06   
smejčica

Vidim, da ste podale kar nekaj nasvetov. Super, da se razvija debata. :)

Pri nas je tako. Ta večja je bila vedno pridna deklica. To ne pomni, da ni kaj fajnega ušpičla, pač pa res je bila dokaj priden in nezahteven otrok. Z njo sem se veliko ukvarjala, kakor tudi vsi ostali, ki so bili v stiku z njo. Rada je sestavljala sestavljanke, risala, brala knjigice, se učila pesmice, kuhala, mi pomagala pri opravilih, .... vse je delala rada z veseljem, še pospravljat ji ni bilo težko. Bila je otrok, ki se je znal sam zamotit in otrok, ki je užival ob bilo čem. Bila je lahko vodljiva. Nismo imeli nekih hudih problemov z njo. Je sicer imela obdobja trme, ki smo jo tudi uspešno krotili, kadar je bilo to potrebno. Dovolilo se ji je veliko, kar se ni smelo se pač ni smelo.
Potem se je rodil ta mali in ga je lepo sprejela. Tako je bilo lep čas. Razumela sta se, se skupaj igrala,...je bilo naporno, ampak ni blo zdaj ful hudo. Smo kar lepo vozili.
Zdaj je pa tako. Naenkrat nič ne bi ubogala. Malega bi kar skozi nekaj šuntala(mali pa jo precej posluša). In pol nastane problem. Koga kaznovat? Ta prvega ali ta drugega, ki potem izvede, to kaj prvi reče? Ali pride tako, kot je napisala Ronja-enega kaznuješ in enostavno je pol na nek način še drugi kaznovan, čeprav ne bi smelo biti tako. (odvzem večerne risanke recimo, ..)

Ker moja dva sta tudi takšna, da se znata zelo lepo razumet in se lepo igrat. Včasih pa bi mu ta večja vse stran pobrala. In vidim, da postaja ta večja prav nesramna do malega. Prav z jezo gre do njega in mu stran vzame(ko ji kaj ne paše). Se celo zgodi, da ga udari. Takrat sledi kazen. Samo, vedno me ni zraven, da bi videla, kdo je začel in kako se razpleta.

Se nekaj igrata in hodita iz sobe v sobo...pol pa na enkrat nekaj. Zdaj kdo je začel, kako je bilo? Pa en reče...ona mi je to nardila, pa ta drugi reče-on mi je pa to nardil, ... kaj naredite v tem primeru?

Mali je sedaj v obdobju, ko se enostavno poči na tla. (recimo, ko mora očistit nos, ...). Uh. In pol je cela živčna vojna že zjutraj navsezgodaj. Ta večja se je danes zjutraj ob 6 zbudila in šla ta maleg budit. Uh, mali pa čist zaspan. Ja, ne morem je zdaj kaznovat za to.

Ma ful je primerov ki bi zdaj lahko na dolgo in široko pisala....

Samo včasih se mi zdi, da ne vem koga in kako naj sploh kaznujem. In kako naj ukrotim jezo ta večje? Ta malega že ukrotim. Sam ta večja...je pač postala taka, da ji trenutno nebena kazen ni prava kazen. (če ne bo risanke, je pač ne bo. Če bo mogla bit par minutk na samem, pač bo, ...in tak dalje.

In pol je še to tako. Mali spi v vrtcu, čeprav mu je premala tista urca. Ta večja pa v vrtcu ne spi. In pol imam doma še bolj naspidirana otroka. Ko se prav vidi, da sta zaspana. Sledi večerja, kopanje, čiščenje noskov, pravljica....in pol bi se še kako uro pogovarjala v postelji in delala norčije. Dddddd. Ja kako ju naj spravim do tega, da bi prej zaspala, če se pa pred spanjem še zabavata sama? Pa en bi imel lučko prižgano, drugi ne, ...in spet slaba volja, pa štritanje, .. zjutraj sta pa ko zombija in smo spet tam, ko ne bi nič ubogala.
Sploh ta večjo na čase tako težko umirim. Se mi zdi, bolj sta utrujena, težje je z njima, ker sta pol čist naspidirana.

Saj vem, da imajo probleme tudi starši z enim otrokom. Seveda. Na vsak način. Ampak je pa vseeno čisto drugače porazdelit pozornost, če sta dva, ali celo več. Drugače je pri kaznovanju, ,.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 14:14:53   
smejčica
Kako narediti, da nekdo ne prevlada nad drugim? Rescimo ta večja bi rada, da je večino stvari po njeno. Tam malemu sicer to včasih odgovarja, včasih pa ne.

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 14:16:24   
smejčica

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

hja, men najvecjo tezavo predstavlja, ko br. 2 naredi kak kazin (ker brezpogojno sledi starejsemu bratu) - za katerega se na koncu izkaze, da ga je sprozil br. 1. npr. starejsi rece mlajsemu, naj vrze jajce na tla - in ga mali brez razmisljanja zabrise na tla. pa je to se najmanj, enkrat sta navozila vode iz kopalnice v sobo, da je blo morje tam - seveda sta potem se prisla na idejo, da je treba zidove prat (ne vem, od kod jima to, jz ziher nikoli ne perem zidov user posted image ) in po cistem naklucju sta zgresila vticnice. se mi je kr zrolal takrat...
aja, seveda je mlajsi prisel na to idejo user posted image

aja, glede uboganja... mulca tocno vesta, kdaj resno mislim user posted image sicer pa se v principu res trudim, da se zunaj cimbolj izdivjata - pac potrebujeta ful gibanja: potem pa se da z njima vse zmenit user posted image


Joj, sta pa res nabrita. :) In kako ste to pol rešili? So bile sankcije?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 14:55:03   
ronja
Imam malo občutek, da zna bit tavelika majčkeno ljubosumna na malega, zato ga budi, včasih udari, mu vse vzame. Če je to to, bo pomagalo, da si boš vzela čas SAMO zanjo, da gersta kam sami. Mojima puncama ogromno pomeni, če rečem, da bomo nekaj "same, me punce". Ful se jima fajn zdi. Ali pa da ma vsaka mami samo zase.

Ja kako ju naj spravim do tega, da bi prej zaspala

Ne mene gledat, nimam pojma, moji grejo vsi pozno spat... Samo da zjutraj oni naju zbudijo...

Kar se prevlade tiče, pri nas je obratno: dostikrat Ronja popusti, ker se ji ne da kregat in ji da: na, pa mej, če že hočeš. In kaj naj? Ji prepovem, da je prijazna do sestrice? Tamala pa se potem nauči, da s teženjem doseže svoje... super... No, saj ni vedno tako, ampak včasih ma pa dneve, ko je res prav smešno. Po drugi strani se mi pa zdi, da se mogoče pa čutita: kadar ima ena krizo, ji bo druga večkrat odstopila, je tudi obratno, kadar ima tavelika krizo... To se mi zdi pa dobro. Samo potem vedet, kdaj je nekaj narobe, kdaj pa si otrok samo zmišljuje, pa navadno je vse skup mal pokombinirano...

Na splošno se pri nas najbolj obnese to, da tisti, ki je tečen/divji/... enostavno dobi to, kar mu resnično manjka - navadno varnost - te male zamaje marsikaj, kar se nam ne zdi tako pomembno... Potem so pa spet cukri. Je pa težko to, da se navadno zamajeta takrat, kadar sem jaz kaj bolna in itak ne morem vsega najlažje folgat, potem mi je pa še težje dat še več od sebe, če pa že komaj za sproti folgam...

Če je tak dan kot zdaj, ko je mali celo nekaj spal, ko sem lahko jedla in nisem bolna, celo kosilo sem mela že pripravljeno, potem mi ni problem: lahko se gremo lutke, lahko preberemo pravljico, vse je izi... Včasih pa res komaj sebe dohajaš:D.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   [Brisano sporočilo]
26.9.2012 15:35:42   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu smejčica)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
26.9.2012 15:42:59   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu smejčica)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 15:53:18   
skuštrana
...

< Sporočilo je popravil skuštrana -- 26.9.2012 15:54:43 >


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 15:54:12   
skuštrana
vzgoja otrok z majhno starostno razliko



....je LUDA kuća!


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu smejčica)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 16:00:37   
skuštrana
Tole, kdo je začel kdo ni začel ..Koma. Ampak jaz sem ugotovila da je najboljša taktika da jim rečem da me spoh ne zanima kdo je začel, da naj pa takoj nehajouser posted image Če je problem kakšna igrača okoli katere se kregajo, jim rečem da se naj zmenijo sam, če se ne morejo jo umaknem in konec. Je pa tako, da je odvisno kdo od treh je vpleten, pri nekaterih varijacijah so možna tudi pogajanjauser posted image Pri drugih pa pač ne...

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 16:37:18   
petarda
Jaz imam tri fante. Največji bo kmalu 7, najmanjši bo januarja 2. Med prvim in drugim je tri leta in 4 mesece razlike, med drugim in tretjim 22 mesecev.

Nasplošno se imam tako fino, kot pri Ronji user posted image . Ko sem brala opise njenih punc, sem v vsakem stavku, v vsaki besedi videla moja dva - starejša. Najstarejši je priden za znort. Res. Čisto preveč priden, ubogljiv otrok. PREVEČ. VSE me uboga. user posted image . Mlajši je podoben ronjini mlajši. Navihan, vesel, sproščen...briga njega za cel svet user posted image . Pri najmlajšem še čakamo kam se bo obrnil user posted image user posted image user posted image user posted image .... Pa če me kdo vpraša, bi raje videla, da je malo nagajiv, kot preveč priden....Čeprav je prvega lažje vzgajat.... a mu bo težje v življenju. user posted image

Glede pravil... Se v glavnem držimo istih kot Petea. Jaz se skušam držati še enega, ki sem si ga zapomnila - Nikoli ne dajaj take kazni, ki je ne boš izpolnila. Nikoli. Ne reci recimo...ali pospravi ali boš pa ostala sama doma...če že vnaprej dobro veš, da je ne boš pustila same doma.... Jaz se niti nisem zavedala kolikokrat sem "grozila" s kaznijo, ki je ne morem izpolniti, dokler nisem nekje tega prebrala. Je pa težko dati kazen, ki naj bi bila učinkovita, ki jo dejansko lahko izpelješ in zaradi katere ne bo drugi otrok nič prikrajšan.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: vzgoja otrok z majhno starostno razliko
26.9.2012 17:28:49   
aprilčica07
Med našima je razlike dve leti in pol. In se najdem v marsikaterem vašem stavku. Še najbolj pa v  Petardinem in Ronjinem opisu starejših otrok. Pri nas je čisto enako, ta velik priden in res neproblematičen fantina, mala čisto druga zgodba. user posted image  Pa me tle nekaj zanima.. Kako naj ta velikemu na "pravilen" način dopovemo, da ni prav, da tamali non stop popušča? Da naj kdaj zaropta nanjo? Smo provali na stop in en način, pa vedno začne: pa saj je moja sestrica, ji pustim, da bom imel mir... Ni to dobro zanj, sploh ne.  Seveda je isto v vrtcu, vsem popušča. Meni se pa smili, pa mu ne znam pomagat.user posted image

_____________________________


Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm


(odgovor članu petarda)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?