|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   zakaj ne dojite
16.11.2008 21:53:36   
lilija*
Živijo!

Zadnje čase kar veliko prebiram teme o dojenju in se mi zdi, da je veliko mamic, ki svoje prince in princeske hranijo po flaški - črpajo ali pa dajejo mlečne formule. Pa me iz gole radovednosti zanima, zakaj se tako odločite? Predvidevam, da niso v vseh primerih zdravstvene omejitve....
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: zakaj ne dojite
16.11.2008 22:00:59   
Anonimen
Bereš tudi npr. kaj se zgodi, ko otrok nima sesalnega refleksa? Mama nima dovolj mleka?  Otrok poje več kot je v joški?

Preberi si še malo o tem,. Vsaka ima svoj vzrok in veliko jih je. Še vsak otrok je zrasel, na flaši ali na joški.user posted image

So pa seveda tudi manekenke, ki gredo na modno pisto že 10 dan po porodu. (izjema Heide Klum, ki se je pokazala svetu 6 dan po porodu)user posted image

(odgovor članu lilija*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: zakaj ne dojite
16.11.2008 22:15:53   
lilija*
Saj razumem take primere! Nočem nobene obsojat, sam težko verjamem, da je tega toliko. Kar pa ne pomeni, da ne verjamem. Samo meni je dojenje nekaj tako lepega, da mi je žal, da ni vsem tako lepo (je pa res, da sem to spoznala šele po 2. mesecu, ko so se bradavice za silo pocelile)... Čeprav vem, da ima vsak svoje težave, občuke, mnenja!

Verjamem, da vsaka mama dela za dobro svojega otroka, nobene ne obsojam!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: zakaj ne dojite
16.11.2008 22:19:15   
Petraa
večina zato,ker mislijo da nimajo mleka ipd

(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: zakaj ne dojite
16.11.2008 22:28:00   
N _ B
Pri prvem user posted image  nisem imela nobenih težav. Dojenje je kljub temu, da sem jo prvič šele tretji dan po porodu pristavila, steklo normalno, brez večjih težav, mleka je bilo za izvoz. Dojila se je skoraj leto in pol. GH se začela uvajati v 7. mesecu. Adaptiranega mleka ni poznala.
Pri drugem je bilo malo drugače. Dojenje je steklo bp, ampak je pri otrokem 4. mesecu starosti mojega mleka premalo in sem morala začet dodajat. Od 7. meseca dalje je začel štrajkat in se obračat stran od dojke. Čim sem ga pristavila je začel jokat. In dojenja je bilo konec. Odkrito povedano sem imela občutek krivde, da drugemu otroku nisem nudila oz. dala toliko kot prvemu, ampak sem se sprijaznila, da dva otroka nista enaka in, da škratu očitno to ne ustreza.

Marsikatera bi rekla, kaj se pritožujem itd itd. Hotela sem le napisati, da so si otroci različni in to, kar se je meni zgodilo, ko je bil otrok star 4 mesece (premalo mleka, otrok zahteva več kot je ponudbe), se drugi lahko zgodi, ko je otrok star 14 dni ali celo manj. Kot je Didlinaa napisala je lahko razlogov več. Če se pač mati in otrok v dojenju ne ujameta se pač ne. Dojenje naj bi bilo v zadovoljstvo obeh!

(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: zakaj ne dojite
16.11.2008 23:31:38   
babylove
Vprašanje razumem in se pogosto srečujem s tem, ker je v Fr povsem običajno, da se novorojenčku že v porodnišnici potisne v usta steklenica z otroškim mlekom (kupljenim).

Ne gre za zdravstvene težave, ampak za jasno odločitev matere, ki se že med nosečnostjo odloči, da otroka ne bo dojila. Kolikor sem lahko ugotovila vzroke iz prve roke, je pri prvi kolegici šlo za željo po ohranitvi lepih prsi, pri drugi pa je za praktičnost (ker je nadaljevala z delom zelo hitro po porodu in je pač manj skrbi, manipulacij in izgube časa s kupljenim mlekom).



_____________________________






(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 0:19:59   
Tanja74
Jaz sem svojega otroka dojila približno 14 dni, ob dodajanju AM. Potem pa enostavno ni šlo več.
Problem je bil v tem, da so otročka takoj po porodu (samo pokazali so mi ga) zaradi komplikacij odpeljali na intenzivno. Prvič sva se zares videla po približno 12-ih urah. Vmes so ga valjda nahranili z AM. Ko je prišel k meni, je bil tako zmeden (seveda jaz tudi) in ko je bil lačen, ni in ni znal zagrabit dojke. Vmes je tako jokal, da je od izmučenosti zaspal. Seveda je sledil dodatek. Ko je končno koliko toliko zagrabil, je šel spet na intenzivno zaradi močne zlatenice. Potem je itak samo spal. Ni imel niti toliko moči, da ko je bil lačen, da bi lahko sesal. Takrat so ga sestre začele hraniti z brizgalko.
Ko pomislim sedaj, bi si takrat lahko črpala mleko in bi pil moje. Ampak sem od vseh teh "selitev" ( na intenzivno so ga odpeljali 3x, v bolnici sva bila 11 dni, jaz pa pred tem že 19 dni), od bolnice, od poroda, itd. bila že tako pod stresom, da ko je prišel čas dojenja, nisem iztisnila niti kapljice! In spet je sledilo AM.
Naj še povem, da sem rodila v MB, kjer 100 na uro forsirajo dojenje. Vse je super, če dojenje steče kot je treba. Jaz sem se tam počutila kot najslabša mama na svetu! Noben(a) P mi ni rekla direktno, ampak med vrsticami so mi pač dali vedeti, da očitno nočem dojiti. Potem sem postala živčna že, če mi je kdo samo omenil dojenje!
Problem je bil v tem, da je moj otrok ob takem "dojenju" toliko izgubil na teži, da je moral imeti posebno nego, zlatenica pa je postajala vedno močnejša!
Potem sem se odločila, da se ne bom več mučila. Začela sem z AM, 1x na dan sem mu dala obrok načrpanega mleka (v celem dnevu sem si načrpala za en obrok!), po 14 dneh pa samo še AM.
Od takrat lepo napredujemo, dojenček je zadovoljen, jaz tu pa tam še preslišim očitke in začudenje "super mam", kako to, da ne dojim.
Mislim, da ni vedno odločitev mame, dojiti ali ne. Zame je bil porod vse prej kot lep, ker je bilo toliko komplikacij (streptokok, ovita popkovnica, aspiriranje, na koncu oživljanje), potem ves čas strah, ali bo z mojim dojenčkom vse vredu. Vse mamice so imele dojenčka pri sebi, jaz sem ga lahko hodila samo gledat, ko je ležal za steklom, priključen na aparat za kontrolo srčka, s cevko za aspiriranje... Ko pomislim, pod kakim stresom so mamice, ko je nosečnost super, vse vredu, potem komaj čakaš porod, da spoznaš svojega sončka, potem pa vse narobe!
Zato mi lahko razne pametne zagovornice dojenja krepko dvignejo pristisk, ker ne poznajo ozadja, zakaj pač nekatere mamice ne dojimo. Verjamem, da ene pač nočejo. Pri nekaterih pa je splet okoliščin bil takšen, da pač ni šlo. In nimam slabe vesti!
ps
joj, sem se razpisala, ampak ta tema me še vedno "razpali" user posted image

(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 4:51:24   
stunfek
zacelo se je s premalo mleka in z dodajanjem formule po dojenju. potem je bilo dojenja vse manj in dodajanja vse vec. zdaj se podojiva samo zjutraj, pa se to ne vsako jutro in okoli dvakrat na dan si izcrpam in dodam formuli. nikoli ni niti priblizn dovolj za en obrok. pocasi vse to opuscam.

po mojem, da bi dojenje lahko steklo, ce bi se jaz bolj "potrudila" ampak roko na srce meni dojenje ni vsec. dojim lahko samo doma, ce me nihce ne moti, pa me skoz kdo moti (tast in tasca konkretno) in dojenje v javnosti mi niti pod razno ne pride v upostev. meni je flasa z vsem steriliziranjem in kolobocijami priprav sto krat bolj enostavna kot dojenje! :) vse priprave mi niso odvec in tocno vem koliko poje na obrok. redi se itak sto na uro in so od pediatrinje same pohvale tko, da ne vem...sem mislila, da ko tast in tasca koncno spokata domov (tu sta bila ves mesec) in to je danes user posted image da bom probala vec dojit in spet vzpostavit zalogo mleka ampak ne vem, ce se bom tega lotila. enostavno se mi ne da. ta sistem, ki je zdaj vplejan s flaskami mi je ful vsec in dejstvo, da pri dojenju ne ves koliko poje me enostavno prevec moti.

tko, da jaz nimam nobenih konkretnih razlogov. ne zdravstvenih ne kaksnih drugih ampak pac, vse je v glavi, pravijo. in v moji glavi dojenje ni tista alfa in omega za katero bi stremela.


_____________________________

Mamica Anoushke (2002) in Akasha (2008)

Stunfek

(odgovor članu Tanja74)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 7:26:30   
Gordana-3
prvo pupo sem dojila 17 mesecev, en mesec sem bila noseča že z drugo pupo. bilo je absolutno predolgo, ker se je dojila tudi ponoči večkrat, v bistvu se je samo pocartala in spala dalje. zbujala se je tudi do 5x na noč. zjutraj smo zgodaj vstajale, jaz neprespana, potem dolga pot v službo .... rekla sem, da druge ne bom tako dolgo dojila. rodila drugo, dojila kakšne tri mesece, potem je prišča selitev, letala sem k hiši, čistila, bila živčna, pa tudi moja odločitev, da ne bom tako dolgo dojila, so vplivale na to, da sem mleko potem kar izgubila. sprva me je pekla vest, ker sem starejšo dojila 17 mesecev, ta malo pa le 3 ....

(odgovor članu stunfek)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 8:25:11   
MAŠKA
Mama nima dovolj mleka


Tako je bilo pri meni. Dojila pa sem ob dodajanju do otrokovega 8. meseca. Pri 8. mesecih deklica enostavno ni hotela več sesat.
In še zdaj sem besna na sestro, ki mi že v porodnišnici ni hotela dati dodatka. Ne veš koliko je moj otrok prejokal v tistih 4 dneh - od lakote. Jaz pa sem bila že vsa izčrpana, na prsih pa sem že imela rane.

Če je volja, se da dojiti tudi ob dodajanju. In če kateri ne steče, je prav nič ne obsojam, ker vem, kako je težko, če je mleka premalo, ali če nastopijo kakšne druge težave v zvezi s tem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 8:49:57   
ANIME
mene osebno pa najbolj moti, zakaj tiste ki dojijo morajo vedno delati tako "pozitivno reklamo" da je to nekaj najlepšega sploh. Ja super ... jaz bi tudi rekla, da je hranjenje po flaški nekaj full dobrega. Vsaka se odloči po svoji vesti in že sama ve zakaj se je tako odločila.




_____________________________

Kot pravi pregovor: Be careful what you wish for.
03.10.08 sva dobila kar dva razgrajača.

(odgovor članu MAŠKA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 8:51:24   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: Tanja74
joj, sem se razpisala, ampak ta tema me še vedno "razpali" user posted image



Zato jo je najbolje preskočit, ker se it takih tem znova in znova razraste kregarija. Tvoj srček bo zrasel tudi brez tvojega mleka, pa če te druge obsojajo ali ne.

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Tanja74)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 9:21:56   
polona25
SPOROČILO: ANIME

mene osebno pa najbolj moti, zakaj tiste ki dojijo morajo vedno delati tako "pozitivno reklamo" da je to nekaj najlepšega sploh. Ja super ... jaz bi tudi rekla, da je hranjenje po flaški nekaj full dobrega. Vsaka se odloči po svoji vesti in že sama ve zakaj se je tako odločila.



[/quote]


user posted image user posted image user posted image  se strinjam!

Če ne moreš pač ne moreš. Sem probala kar 2x pa ni šlo (kljub temu da sem se že v nosečnosti odločla, kako zelo si želim dojit, da ne bo pomote!)

(odgovor članu ANIME)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 9:47:32   
AnciM
najboljše kar sem kdaj slišala na to temo je: Za dojenje morata bit oba; mama in otrok.

Mama se lahko ob tla meče in hoče za vsako ceno dojit. Ampak če je mali požeruh, tako kot moj, pride samo do zelo velike izčrpanosti in slabe volje. Pomembno je le, da sta OBA; mama in otrok; zadovoljna. Nama sedaj sistem dodajanja super deluje. Polivamo veliko manj, spimo celo noč...

(odgovor članu polona25)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 10:26:03   
Mesečnica
IZVIRNO SPOROČILO: AnciM

najboljše kar sem kdaj slišala na to temo je: Za dojenje morata bit oba; mama in otrok.

Mama se lahko ob tla meče in hoče za vsako ceno dojit. Ampak če je mali požeruh, tako kot moj, pride samo do zelo velike izčrpanosti in slabe volje. Pomembno je le, da sta OBA; mama in otrok; zadovoljna.



Se strinjam!

Pri nas je problem na strani otroka: enostavno postane ves paničen, ko ga želim podojiti, nikakor se ga ne da pomiriti. Poskusila sem že vse možno, pa ne gre. Na srečo imam mleka dovolj, tako da ga črpam in malega hranim po steklenički. Pa se tudi pri steklenički občasno repenči user posted image .

Pa da ne bo kdo mislil, da je črpanje mleka in hranjenje po steklenički enostavno opravilo - si predstavljate, koliko dela je že samo s vsakokratnim čiščenjem črpalke (jaz si zdaj mleko črpam 4 do 5-krat na dan, v otrokovem prvem mesecu sem si ga pa tudi po 10-krat na dan!)? Če bi imela možnost izbire, bi jaz osebno vsekakor izbrala dojenje, tako pa pač potrpim s črpanjem mleka, ker je to za otroka še vedno  boljše kot hranjenje z adaptiranim mlekom. Če mi bo mleka prehitro zmanjkalo, bom pa seveda brez slabe vesti posegla po adaptiranem mleku. Hvala bogu, da imamo v današnjem času tudi to možnost, da nahranimo otroka, ko mati narava odpove.

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 10:30:15   
fricka
Res ni za obsojat mame, ki ne dojijo. Če mene vprašaš, si zaslužim plaketo čez celo steno, pa nisem dojila. Pač otrok ni in ni hotel sesati. Trudili smo se v porodnišnici- bila sem 14 dni, tdrudila se je patronažna pa ni šlo. A si predstavljaš kaj pomeni na dve uri čprat mleko, tolažit jokajočega otroka sredi noči v eni roki in hkrati stekleničko iz hladilnika greti v vroči vodi ali celo črpati mleko. Najbrž ne. In zato prosim, ne obsojajte nobene mamice, ki ne doji. Tri mesece sem bila kot zombi. Začela se je dojiti šele četrti mesec, pa še to samo kadar je bila pri volji. Logično je posledično tudi manj mleka, ne?

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 10:36:12   
Mišni
IZVIRNO SPOROČILO: Petraa

večina zato,ker mislijo da nimajo mleka ipd


Meni spraševanje o tem, zakaj katera ni dojila, nikakor ne gre na živce, saj je res lahko zanimivo.

Ampak taki odgovori, kot je zgornji, mi gredo pa blazno.

Kako pa ti veš, kaj kdo misli? A to imaš kar kakšne telepakste zmožnosti ali kako?

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu Petraa)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   [Brisano sporočilo]
17.11.2008 10:52:09   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu stunfek)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 10:54:09   
Naja31
Samo to, kar si pa ti napisala mi je pa tako bedno


Na žalost se strinjam.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 10:58:25   
Nataan
Meni je bilo dojenje na začetku ful naporno, ker sem morala dojit na vsake pol ure, s tem, da se je dojil po eno uro in pol skupaj, tudi ponoči. Bila sme totalno izčrpana, pa še krče smo imeli. Potem sem začela dodajat in sem se ful sekirala, še vedno sem vztrajala z dojenjem. Bilo je grozno - otrok je jokal, ker ni hotel več na joško... bila sem na robu živčnega zloma. Potem se je mali kar naenkrat odločil, da mu je dojenje kul in sedaj se pri petih mesecih še dojiva, mu pa dam tudi AM, ko pri meni ni dovolj oz. ko se mu ne da več vlečt:) Ne vem, če je bilo vredno, pa vseeno sem zdaj zadovoljna, da dojim, pa čeprav ni lahko, ker on se doji še vedno skoraj vsako uro, včasih na dve. Jaz mislim, da se vsaka potrudi po svojih močeh in res je, odvisno je tudi od otroka. Ne razumem pa, da se mama odloči, da ne bo dojila npr. ker je flaška bolj enostavna. če ne gre, pač ne gre, sam da se pa zavestno odločiš, da otroku daš raje umetno mleko? Hm, no to jaz osebno ne bi mogla. ampak odločitev je še vedno v rokah vsake posameznice.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 11:45:49   
aprilčica07
Ker nisem imela mleka, mali je vlekel in vlekel, ampak ni šlo, nazadnje je iz prsne bradavice pritekla kri.. po posvetovanju  z patronažno, sem se nehala mučit.. trajalo je pa slabe tri tedne, pol pa sem enostavno obupala, od bolečine, od izčrpanosti, ker je bil mali skoz na meni in skoz lačen (ker pač ni blo hrane), od njegovega joka, ker je tulil non stop.. je zalaufala flaška in se je stanje normaliziralo. zdaj me pa lahko popljuvate, če hočeteuser posted image  

_____________________________


Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm


(odgovor članu Nataan)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   [Brisano sporočilo]
17.11.2008 12:04:45   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu aprilčica07)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 12:56:51   
aprilčica07
Kap me bo zadela! Resnično! Sploh ne pridem do sape. A veš zakaj? ZATO, KER SI MI "UKRADLA" PODPIS!!!!


Zakaj????? O, le zakaj??????


Oprosti, ma nisem vedla, da ta podpis že obstaja. Ko se domislim drugega, ga takoj spremenim:)


_____________________________


Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 13:31:49   
Skye
IZVIRNO SPOROČILO: Petraa

večina zato,ker mislijo da nimajo mleka ipd


ali pa zato, ker ga res dejansko nimajo user posted image ...kot npr. jaz...matrali smo se 1. mesec ampak enostavno ni zneslo...sta se moji dve frači kar same na koncu odstavile (beri: dojke nista več hotele).


_____________________________

Vse, kar lahko storiš,
ali o čemer sanjaš,
da lahko narediš,
poskusi narediti.
V drznosti je genialnost,
je moč in čarovnija.
Začni zdaj! (Goethe)

(odgovor članu Petraa)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: zakaj ne dojite
17.11.2008 14:10:18   
srki
Nisem samo dojila ampak dodajala tudi zato, ker mi je tako rekla patronažna. In tako se pač otrok kasneje navadi samo na flašo.

Zdaj, mene konkretno to ne spravi več ob živce, če mi kdo kaj omeni v stilu, da se nisem dovolj trudila in potrudila. Lahko samo še katerega užgem, da ne rečem kje, ker nobeden ni videl mojega prizadevanja.

Lahko bi marsikaj opisala, kako je vse potekalo, pa se mi ne da oz. škoda besed, ker ene pač nikoli ne bodo razumele oz. nočejo razumet......

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?