|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
dodaj dodaj fotografijo
Sestavine

SVETLI BISKVIT
3 srednje jajce
12 dag sladkorja
12 dag moke
1/2 žličke pecilnega praška
1 žlica olja
3 žlice vrele vode
TEMNI BISKVIT
enake količine kot za svetli biskvit
1 žlica kakava
KVAŠENO TESTO
60 dag moke
3/4 žličke soli
3 žlice sladkorja
1 srednji rumenjak
1 limonina lupina
3 žlice ruma
2,5 Fala kvasa
9 dag masla
4 dl mleka
OREHOV NADEV
45 dag mletih orehov
15 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 limonina lupina
noževa konica cimeta
noževa konica kave
1 dl kisle smetane
2 srednji jajci
0,5 dl mleka
SKUTNI NADEV
50 dag skute
1 ščeš soli
1/2 soka in lupine limone
1 dl kisle smetane
2 srednji jajci
1 vanilijev puding
PRELIV
1 dl ruma
1/2 dl vode
1 jajce za premaz

Potratna potica
Najokusnejša potica
Šef: Jelly1
Vrsta jedi: Sladice, Jedi iz kvašenega testa, Potice, Pecivo, Božične jedi, Velikonočne jedi
Posebnosti: Za alergične, Primerno za majhne otroke, Primerno za nosečnice
Čas priprave: 2 uri
Zahtevnost priprave: 4/5
Število oseb: 12
(št. glasov 22)
Navodila za pripravo jedi
SVETLI BISKVIT
Biskvit: Iz beljakov stepemo trd sneg, vtepemo sladkor, rumenjake, olje, vrelo vodo in dobro zmešamo. V to zmes ročno vmešamo moko s pecilnim praškom. Pekač ( 30 x 40 x 5 cm )obložimo s papirjem za peko, vlijemo maso, ter pečemo pri 190 st. C ~ 10 min.

TEMNI BISKVIT
Medtem ko se peče svetli biskvit, enako naredimo še temni biskvit, ki mu primešamo kakav.

KVAŠENO TESTO
Vzhajamo kvas z malo sladkorja in mlačnega mleka. V skodelici razstopimo maslo. V moko ob steni sklede dodamo sol, v jamico pa limonino lupino, sladkor, rum, rumenjak in polovico mleka. Malo zmešamo, nato dodamo vzhajan kvas in po potrebi še malo mleka. Z električnim mešalnikom (gnetenje) ali ročno zamesimo testo, dodamo maslo in gnetemo nekaj minut. Testo pokrijemo in naj vzhaja 1 uro. Medtem pripravimo nadeve.

OREHOV NADEV
Iz beljakov naredimo trd sneg. V orehov nadev dodamo vse naštete sestavine ter rahlo vmešamo sneg iz beljakov.

SKUTNI NADEV
Enako kot orehov nadev naredimo s skutnim nadevom. Puding kar vsipamo, brez kuhanja.

PRELIV
Sestavljanje: Vzhajano testo razvaljamo v 2x velikost pekača ( ~ 35x75 cm ). Pod testo položimo papir za peko. Najprej namažemo testo s 1/2 orehovega nadeva in ga pokrijemo s svetlim biskvitom. Biskvit navlažimo s 1/2 mešanice ruma in vode ter čezenj razgrnemo ves skutni nadev. Pokrijemo s temnim biskvitom, ki ga navlažimo s preostalim rumom ter namažemo z orehovim nadevom. Kvašeno testo ob robovih zapognemo navzgor in pokrijemo čez orehov nadev. Potico lahko sestavimo tudi drugače, kakor želimo. Sestavljeno potico večkrat prebodemo in pustimo počivati 25 min. Nato jo namažemo z jajcem in pečemo pri 180 st. C 45 - 60 min. Pečeno pustimo še nekaj časa v pekaču, nato jo obrnemo na desko. Režemo popolnoma ohlajeno.

Družinski nasveti in namigi za izboljšavo
Biskvitne plošče lahko spečemo že kakšen dan prej. Ne glede na to, da je recept precej dolg ni zahteven. Z izkušnjami in racionalizacijo porabiš približno 2,5 ure (s peko vred). Splača pa se delati 2-3 potice naenkrat, poraba časa je tako precej manjša. Ohlajeno potico razrežeš na večje kose, zaviješ v alu folijo in vrečko ter brez težav shraniš v zamrzovalniku. Taka potica ni prav nič slabša, pa še vedno je pri roki.


Slonček Fala bonus pike tala!

Če vaš družinski recept kot sestavino vsebuje kvas, ali pa je označen s katero od spodaj navedenih oznak, vam slonček Fala podari bonus točke!

OPOMBE:
Bonus točke za posamezen recept se lahko seštevajo. Bonus točke so avtomatično vštete v vsoto vseh tock (glasovi + bonus točke = skupno število točk oz. rumenih zvezdic). Bonus točke ne vplivajo na povprečno oceno recepta. Organizator natečaja si pridržuje pravico, da odstrani neustrezne oznake.
Za vsak recept lahko glasujete le enkrat.
Za ta recept ste že glasovali. Hvala za razumevanje.
Izberi fotografijo na računalniku in jo prenesi s
klikom na gumb DODAJ!