|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 glavnih nalog vsake družine

Helena Primic, 15.5.2018
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samohranilsko družino, sestavljeno družino ali družino istospolnih partnerjev.

image
V družini se moramo počutiti ok takšni, kakršni smo.
/11


Ni važno, ali gre za "klasično" družino, samohranilsko družino, razširjeno ali sestavljeno družino, družino z istospolnima partnerjema ali družino s posvojencem oz. rejencem, vsaka družina mora opraviti pet glavnih nalog zdrave družine, da se bodo v njej vsi družinski člani zares dobro počutili.

 

1. Varno zatočišče

Da se lahko otroci zdravo razvijajo in odrasli sproščeno skrbijo za osebnostni razvoj, mora družina prav vsem družinskim članom nuditi varno zatočišče. Prostor, kamor se lahko zatečem, ko mi je težko, ko je svet enostavno prevelik, preveč neznan in nevaren. Prostor, kjer vem, da bom vedno našel vsaj eno osebo, ki mi bo prisluhnila, me vzela resno in me potolažila. Mi pomagala, da si v varnem okolju zacelim rane in ponovno odhitim v nove življenjske dogodivščine.

Takšno varno zatočišče je v resnici najboljša preventiva pri vseh najstniških težavah in morebitnih odvisnostih, saj če otrok čuti, da se v težavah lahko vedno obrne na svojo družino, rešitev ne bo iskal izven doma.

 

2. Prostor 100 % sprejemanja

Če kje, potem je dom prostor, kjer tako otroci kot odrasli potrebujemo zaupanje, da smo sprejeti takšni, kakršni smo. Z vsemi slabostmi in napakami vred. Brez tega temeljnega občutka "Ok sem." ni možno zdravo samospoštovanje, zato je za vsako družino tako zelo pomembno, da kljub družinskim vrednotam in pravilom uspe ustvariti dovolj sproščeno ozračje.

Otroci so v takšnih sprejemajočih družinah navzven morda videti nekoliko bolj "jezikavi" in predrzni, toda ne pozabite, da bistvo vzgoje ni dobro postavljanje meja otrokom, temveč uspešno sporočanje o lastnih mejah drugim družinskim članom. V resnici v vseh odnosih vsak dan iščemo zdravo ravnovesje med mojimi in tvojimi mejami. Pri čemer se seveda tudi motimo in delamo napake. Tako otroci kot starši. 

 

3. Model odnosov

Starši pogosto pozabljamo, da nas otroci ves čas opazujejo in posnemajo. Pa to ne le tiste reči, ki bi jim jih radi predali in o katerih jim navdušeno pripovedujemo, temveč tudi tiste reči, ki nam ne gredo dobro in ki se jih morda niti ne zavedamo. Družina je namreč za otroka prvi in najmočnejši model odnosov, ljubezni in življenja. Ko nas otrok opazuje, kako se vedemo v odnosih do drugih in do samega sebe, kako se soočamo s čustvi in kako razmišljamo, kako se vedemo in kako živimo, dobi sporočilo, da je vse to "normalno", pa četudi je kaj morda škodljivo. Tako za njih kot za druge.

Za starše je zato zelo smiselno, da se pogosto ustavijo in premislijo, kakšen vzgled so svojim otrokom. Prava vzgoja se namreč veliko manj dogaja takrat, ko otroka zavestno vzgajamo, in veliko bolj takrat, ko se ne ukvarjamo z vzgojo in nas otrok le opazuje.

 

4. Življenjski poligon

Odrasli radi poudarjamo, kako se vse življenje učimo, v isti sapi pa se zmrdujemo nad otroci, ker še vedno niso usvojili nekaterih lekcij. Zelo pogosto od otrok zahtevamo nekaj, kar še sami ne zmoremo. "Pa saj sem ti že stokrat povedal/a!" se jezimo in enostavno ne dojamemo, da vsako učenje terja svoj čas. Čas, ki ga ne moremo prehiteti, tako kot nosečnica ne more otroka donositi v treh mesecih.

Zato vsak dan trenirajte potrpežljivost in razumevanje ter ne pozabite, da je zdrava družina najvarnejši življenjski poligon, kjer se lahko tako otroci kot odrasli najlažje učimo. Učenje je namreč veliko lažje ob ljudeh, ki te imajo radi in verjamejo vate kot v družbi neznancev in tujcev.

 

5. Vir ljubezni

Družina je nastala zaradi ljubezni in ljubezen je tudi tista, zaradi katere smo tudi zelo različni ljudje pripravljeni živeti skupaj. Dan za dnem, pa tudi vse življenje. In kar je najpomembneje: prav vsi ljudje potrebujemo ljubezen. Zato je dobro, da se starši vsake toliko spomnimo na to bistvo družine, še posebej, ko začutimo, da smo se ujeli v vse tiste vzgojne "moram", "dobro je za otroka" in podobno.

Tako kot rastlina za rast potrebuje sonce, tudi otrok za zdrav razvoj potrebuje predvsem ljubezen. Občutek, da ga ima nekdo neskončno rad, mu ni vseeno zanj, ga skrbi, kako se počuti in vsak dan skrbi za kakovosten odnos. Starši namreč ne smemo pozabiti, da smo za kakovost odnosov z otroki in družinsko "melodijo" 100% odgovorni starši oz. odrasli. Zato poskrbimo, da bomo zares ljubeči vodje družine.

Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
3
S sladkanjem pomagali slovenskim risom
V mesecu septembru je potekal projekt Bodi car živali, v okviru katerega so del sredstev od nakupa čokoladic Životinjsko...
3
Vročinski krči
Vročina nad 38,5°C, je najpogostejši vzrok krčev v otroški dobi, ki pa so večinoma benigni. Krči so podobni epileptičnem...
3
Sankanje v Kandršah
Otroci, starši in strokovne delavke vrtca smo imeli 23. januarja tradicionalno sankanje v Kandršah
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Ponovna vloga za otroški dodatek
Odločba za otroški dodatek velja eno leto od prejema in ne več do konca koledarskega leta. Zato je dobro biti pozoren na...
Izpoved mame "divjega" otroka
V vseh teh letih sem zaradi sinovih težav veliko prejokala. Toda bolj kot vse diagnoze me je prizadel odnos staršev sino...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?