|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 prednosti pozne zanositve

Helena Primic, 2.4.2024
Danski raziskovalci so ugotovili, da mame, starejše od 31 let, svoje otroke manj zmerjajo in fizično kaznujejo. Na splošno so bili otroci starejših mam bolje socializirani in čustveno zdravi.

image
Otroci starejših staršev imajo bolj zdrav odnos do tehnologije. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


V resnici ni enoznačnega odgovora, kdaj je bolje imeti otroka. Čim prej v mladosti, ko imata starša še veliko energije, ali raje kasneje, ko imata s partnerjem že bolj urejeno življenje?

Če še razmišljate o otroku in niste več rosno mladi oziroma ste tudi vi med tistimi, ki ste se za starševstvo odločili krepko po 30. letu, si preberite, katere so prednosti pozne zanositve.

 

1. Bolje čustveno pripravljeni

Poleg po navadi bolje urejenega stanovanjskega in finančnega področja, pozna nosečnost otroku omogoči tudi čustveno bolj zrele starše. Ne glede na to, kako zelo se posvečamo osebnostni rasti, nas življenje skozi leta samo "oklesti" in marsikaj nauči. Zaradi česar smo najpogosteje bolj čustveno razviti, kar seveda vpliva tudi na starševstvo. 

Danski raziskovalci so leta 2017 objavili raziskavo, v kateri so ugotovili, da mame, starejše od 31 let, svoje otroke manj zmerjajo in fizično kaznujejo. Na splošno so bili otroci starejših mam bolje socializirani in čustveno zdravi kot otroci mlajših mam.

Če sta se s partnerjem za otroka odločila po več letih skupnega življenja, je večja verjetnost tudi ta, da sta že predelala določene partnerske težave in jih zato ne bosta reševala pred otrokom. Ki pa nam seveda na plano vedno potegnejo še kakšne nerazrešene osebne in partnerske rane.    

 

2. Otrok bo imel manj poškodb

Starejši starši smo po navadi bolj previdni in "ziheraški"tudi, ko gre za otrokovo varnost, kar pa ima tudi svoje prednosti. Številne študije so namreč dokazale, da starejša kot je mama, manj je verjetnosti, da se bo otrok tako močno poškodoval, da bo potreboval medicinsko oskrbo.

V študiji, ki je bila objavljena v britanski medicinski reviji leta 2012, so tako razkrili, da je verjetnost, da bo triletnik doživel nesrečno poškodbo, pri 20-letnih mamah 36,6%, pri 40-letnih mamah pa je padla na 28,6 %.

Tisto paničarjenje starejših mam ima vendarle tudi statistično dokazljiv učinek. Če z varnostjo in pretirano skrbjo seveda ne pretiravamo.

 

PREBERITE TUDI: Kaj reči otroku namesto PAZI in PREVIDNO?

 

3. Pozna nosečnost lahko spodbudi delovanje vaših možganov

Postati starš medtem, ko študirate, gradite hišo ali iščete službo je seveda veliko bolj stresno, kot če se za otroka odločite, ko imate vsa ta življenjska področja že urejena. Poleg manjšega stresa pa pozna nosečnost lahko tudi spodbudi delovanje vaših starajočih in starejših možganov.

Študija, ki je bila objavljena v ameriški reviji za starejše in je testirala 830 starejših mam, ki so ugotavljale povezanost med poznim otrokom in vitalnostjo možganov, je pokazala, da so imele mame, ki so imele zadnjega otroka po 35. letu, ostrejšo kognicijo in boljši verbalni spomin.

Študija je tudi ugotovila, da so bile mame, ki so imele prvega otroka po 24. letu, boljše v reševanju problemov kot mame, ki so imele prvega otroka pred 24. letom.

Za dobro delovanje možganov seveda ni dovolj le to, da imate še kakšnega otroka tudi po 35. letu. Gotovo pa vpliva tudi to, da smo starejši starši dlje v družbi radovednih in vedoželjnih otrok.

 

4. Otrok z bolj zdravim odnosom do sodobne tehnologije in bolje izobražen

Različne raziskave so pokazale, da dlje kot čakate na otroka, bolj verjetno je, da bo otrok imel bolj zdrav odnos do sodobne tehnologije in bo bolje izobražen.

Starejši starši smo se namreč na lastni koži že naučili, kaj je učinkovito in kaj ne ter katere so pomanjkljivosti sodobne tehnologije in izobraževanja. In vsa ta spoznanja lahko predamo svojim otrokom.

"Otroci starejših staršev enostavno profitirajo od izobrazbenega, tehnološkega in socialnega napredka, ki so ga naredili starši v tem času, ko so zavlačevali z zanositvijo," je povedala dr. Kameelah Phillips iz New Yorka. Iz istega razloga so otroci starejših staršev ne le bolje socialno opremljeni, temveč tudi bolj zdravi. 

 

PREBERITE TUDI: 7 zvezdnic, ki so imele težave z zanositvijo

 

5. Morda boste zaradi pozne zanositve celo dlje živeli!

Veliko ljudi je prepričanih, da ni dobro imeti otrok v preveč pozni starosti, saj potem starši nimajo dovolj energije za majhne otroke in dojenčke. Ali še huje - morda ne bodo mogli biti prisotni pri otrokovih pomembnih trenutkih, ko bo odrasel; recimo na poroki ali ko bodo imeli svoje otroke.

Raziskave kažejo, da tile strahovi ne bi mogli biti dlje od resnice!

Študija, ki je bila leta 2015 objavljena v reviji Menopavza, je pokazala, da imajo ženske, ki imajo otroka po 33. letu dvakrat večjo možnost, da bodo doživele starost 95 let, kot ženske, ki so imele zadnjega otroka pred 30. letom. Kar nikakor ni nepomemben podatek in gotovo še en plus za pozno zanositev. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Sanje o nosečnosti so pozitivne
Se je tudi vam kdaj sanjalo, da ste noseči? Pomenijo te sanje, da si želite otroka oziroma še enega otroka? Preverite, k...
3
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
3



Numerološka analiza: Kaj nam prinaša leto ...
Kaj nam glede na številke prinaša leto 2022? Poglejte si numerološko analizo.
Podnebne spremembe vplivajo na spol zarodka
Znanstveniki so odkrili presenetljiv pojav, in sicer da so zarodki moškega spola občutljivi na stresne dejavnike, ki so ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?