|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sevanje mobilnih telefonov in wifija je škodljivo

Uredništvo Ringaraja.net, 10.10.2023
Ste kdaj razmišljali, kakšen je vpliv sevanja mobilnih telefonov na otroške možgane? Pa bi morali, saj je obstajajo številni znanstveni dokazi, da je sevanje priljubljenih tehnoloških naprav izjemno škodljivo za otroke, tudi tiste v trebuščkih.

image
Mobilni telefoni niso tako nedolžni kot izgledajo. (Freepik.com)
/11


Številne znanstvene študije opozarjajo na zaskrbljujoča dejstva o sevanju, ki jih povzročajo mobilni telefoni, tablice in računalniki, še posebej tiste naprave, ki so priklopljene na brezžično oz. wifi povezavo. Vse več držav po svetu je zato že prepovedalo oziroma omejilo uporabo brezžične povezave in mobilnih telefonov v bližini otrok.

Francija je že leta 2015 sprejela zakon, ki prepoveduje uporabo wifi-ja v vseh vrtcih, v ostalih izobraževalnih ustanovah pa se prav tako omejuje uporaba wifi-ja in se priporoča uporaba kabelske povezave. Brezžično povezavo so Francozi popolnoma ukinili tudi v nekaterih knjižnicah in na fakultetah. Francoska zakonodaja prav tako omejuje oglaševanje mobilnih naprav, saj je strogo prepovedano oglaševanje uporabe mobilnih naprav pri otrocih.

Podobne omejitve so uvedle še nekatere države, kot so Belgija, Španija, Izrael, Avstralija, Italija, Švica, Nemčija, Avstrija, Indija, Finska, Ciper itd. Jim bo sledila tudi naša država?


PREBERITE TUDI: Je wi-fi sevanje nosečnicam nevarno?


Uporaba naprav je varna – čisto zavajanje!

Številni znanstveno podkrepljeni članki navajajo, da so trenutni t. i. pogoji varne uporabe tehnoloških naprav zavajajoči, saj v bistvu ne varujejo dolgoročnega zdravja uporabnikov. Zlasti nevarna je uporaba pri otrocih, opozarjajo znantveniki, saj nanje deluje sevanje kar desetkrat intenzivneje kot na odrasle. Na sliki spodaj, objavljeni v članku dr. Oma Gandhija (univerza Utah, leta 1996), lahko vidite, kako deluje sevanje mobilnega telefona na možgane petletnika (prva slika na levi), kako na možgane desetletnika (slika na sredini) in kako na možgane odraslega (slika desno). Možgani otrok torej elektromagnetno sevanje mobilnih naprav absorbirajo v veliko večjem obsegu kakor odrasli.


vpliv sevanja na mozgane


In posledice sevanja? Zelo zaskrbljujoče!

Raziskave uporabe elektromagnetnega sevanja wifi povezav pri mladostnikih so pokazale mnogo škodljivih posledic: poškodbe reproduktivnih organov, deformacija DNK, padec imunskega sistema, spremenjena beljakovinska sestava možganov, moten spanec, otežen razvoj možganov, motnje spomina, tumorji, izgubo sluha, vedenjske težave, glavobole … Alarmantno je dejstvo, da so bile te raziskave narejene pri celo stokrat(!) manjšemu elektromagnetnemu sevanju od dovoljenega/legalnega. Naprave, ki so nam na voljo na tržišču in jih vsakodnevno uporabljamo, torej močno presegajo sevanje, na podlagi katerega so znanstveniki prišli do zaskrbljujočih zaključkov o škodljivih posledicah le tega.

Poskusne študije ugotavljajo, da se ob kroničnem izpostavljanju sevanj brezžičnih naprav (npr. mobitela) zmanjša število možganskih celic v središču za spomin in učenje. Kot je pokazala raziskava iz leta 2011 (NHI), že ob 50-minutni uporabi brezžično delujoče naprave naraste vrednost grozdnega sladkorja v možganskem predelu, ki je bil najbolj izpostavljen sevanju.

V še eni poskusni študiji iz leta 2015 je bilo ugotovljeno, da lahko sevanje 2,4 GHz (wifi sevanje) spremeni tudi zapis RNA, dolgoročna izpostavljenost takemu sevanju pa vodi k nevrodegenerativnim boleznim, hudi deformaciji RNA, poškodbam epifize, nadledvične žleze, ščitnice, zmanjšanju proizvodnje melatonina, ki pomembno vpliva na naš ritem spanca, pomaga pri popravljanju poškodovanega DNK-ja in zmanjšuje razvoj rakavih celic.

Študije, ki potrjujejo nevarne posledice sevanja na otroške možgane so javno dostopne na povezavi TUKAJ (kliknite na »Science section« - vsak naslov je povezava neposredno do raziskave).


PREBERITE TUDI: Kdaj lahko otroku zaupamo lastni mobilni telefon?


Kaj lahko storimo sami?

Vse ti škodljivi vplivi in še mnogo več drugih negativnih posledic na delovanje našega telesa zaradi elektromagnetnega sevanja, ki smo mu dnevno izpostavljeni v velikih količinah in na katere znanstveniki opozarjajo že vrsto let, bi morali biti signal, da se začne resno omejevati in prepovedovati uporabo brezžičnih in mobilnih naprav. Dokler na to področje resno ne poseže država in poskrbi za zdravje svojih prebivalcev, lahko nekaj naredimo tudi sami. Odstranite naprave, ki delujejo na brezžično povezavo in preko mobilnih omrežij iz spalnih prostorov, oziroma še bolje, preklopite svoje računalnike in prenosnike nazaj na običajen kabel in recite ne wifi povezavi v svojem domu. Mobilne telefone pa izklopite, ko jih ne potrebujete, kajti nič ni tako pomembno, kot je zdravje naših otrok.


VIR: http://www.collective-evolution.com/2018/03/20/

why-multiple-countries-have-banned-wifi-cell-phones-around-schools-young-children-fetuses/

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
16
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
9
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7
Vročina pri otroku: Ne znižujte je prehitro!
Če ima vaš otrok povišano temperaturo 37,6 stopinj Celzija, to že ni razlog, da mu daste zdravilo za zniževanje le te.
6



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...