|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj lahko otroku zaupamo lastni mobilni telefon?

Uredništvo Ringaraja.net, 29.9.2015
Izsledki raziskave o uporabi mobilne telefonije med otroki in mladostniki razkrivajo, da ima v Sloveniji mobilni telefon že 64 % otrok, starih od 6 do 12 let, 46 % pa jih že uporablja pametni telefon.

image
Slovenski starši svojim otrokom zaupajo telefon pri desetem letu.
/21


FOTO: FreeDigitalPhotos.net

Našim najmlajšim sta bila digitalna tehnologija in s tem tudi mobilni svet tako rekoč položena v zibelko. Staršem in strokovnjakov se poraja pomembno vprašanje – pri kateri starosti lahko otroku že zaupamo lastni mobilni telefon in verjamemo, da ga bo tudi odgovorno uporabljal?

 

Z namenom boljšega razumevanja omenjenega področja in vpogleda v navade slovenskih staršev je Spar Slovenija opravil raziskavo o uporabi mobilne tehnologije. Izsledki raziskave so pokazali, da večina slovenskih staršev kot najprimernejšo starost ocenjuje 10 let. Tako je odgovorilo 34 % staršev mlajših otrok, starih od 6 do 12 let, in 42 % staršev mladostnikov, starih od 13 do 18 let. 64 % mlajših otrok že ima lastni mobilni telefon, pri mladostnikih pa je ta že stalnica, saj ga uporablja kar 99 % vseh. Pametni mobilni telefon ima slaba polovica (46 %) mlajših otrok, pri mladostnikih pa delež zraste na 92 %.

 

Kaj otroci počnejo na svojih mobilnih telefonih?

Raziskava je razkrila, da največ mlajših otrok telefone uporablja za klicanje (90 %) in pošiljanje SMS-sporočil (68 %), MMS-e pa jih pošilja manj, le 12 %. Skoraj polovica (49 %) jih že uporablja brezžični Wi-Fi internet, medtem ko jih internet s plačljivimi mobilnimi podatki uporablja samo 9 %. Čas na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, od nekajkrat na teden do nekajkrat na dan preživlja 16 % mlajših otrok. Mladostniki svoj način uporabe v veliki meri prilagodijo pametnemu mobilnemu telefonu. 79 % mladostnikov ga uporablja za klice in SMS-sporočila, kar 82 % jih na svojem mobilnem telefonu uporablja Wi-Fi, 62 % pa preko njega dostopa do družbenih omrežij. Kar 91 % mladih uporabnikov družbenih omrežij slednje uporablja večkrat dnevno. Večji delež mladostnikov (37 %) kakor mlajših otrok mobilnik uporablja tudi za pošiljanje MMS-sporočil. S starostjo se poveča uporaba plačljivega prenosa mobilnih podatkov, ki ga uporablja 38 % 13- do 18-letnikov.

 

Starši mlajših otrok se najpogosteje odločijo za predplačniški paket

Ko pride čas za prvi mobilni telefon, se starši soočajo z vprašanjem pametnega vključevanja otrok v tehnologijo, s katerim se bodo ti naučili varne uporabe, navsezadnje pa tudi odgovornega ravnanja z denarjem. Po mnenju staršev so za mlajše otroke najprimernejši predplačniški paketi – tako meni kar 77 % vprašanih, medtem ko je mnenje za starejše otroke precej razdeljeno, vendar še vedno nekoliko bolj v prid predplačniških paketov (58 %). Največ staršev mlajših otrok (60 %) ocenjuje znesek, ki ga namenijo za  mobilno telefonijo svojih najmlajših, na do 5 evrov mesečno, medtem ko 31 % staršev nameni od 6 do 10 evrov. Pri mladostnikih se poraba poveča, največ – tretjina vseh – pa jih mesečno porabi 10 do 15 evrov.

 

Ko pride do dejanske izbire paketa, se 68 % staršev mlajših otrok odloči za predplačniškega, pri tem pa največje prednosti vidijo v omejevanju porabe in zavarovanju pred prekoračitvijo stroškov. 29 % mlajših otrok ima naročniški paket sklenjen preko enega od staršev. Kot pomembna dejavnika ocenjujejo tudi boljši pregled nad porabo storitev in plačevanje zgolj dejanske porabe. Predplačniške pakete uporablja petina vseh mladostnikov (20 %), katerih starši razpoznavajo enake prednosti, več (57 %) se jih že odloči za naročniško razmerje, ki je sklenjeno prek enega od staršev, naročniški mobilni paket na lastno ime pa ima 22 % mladostnikov.

 

Pomen mobilnega interneta

Medtem ko mlajši otroci interneta prek mobilnega telefona v večji meri še ne uporabljajo, se delež otrok, za katere je dostop do interneta pomemben, s starostjo povečuje. Pri mlajših otrokih je ta delež 15 %, pri mladostnikih pa se podvoji na 30 %. Največ staršev se verjetno zgrozi ob misli, da bi najmlajši prek svojega mobilnika nenadzorovano raziskovali splet – tako zaradi njihove varnosti pa tudi zaradi stroškov, ki lahko s tem nastanejo. Predplačniški paketi omogočijo nadzor, kar je pomembna prednost, ko pride do izbire.

 

*** 

O raziskavi - Raziskavo o uporabi mobilne telefonije je v juliju 2015 izvedla agencija Ipsos raziskovanje trga, medijev in javnega mnenja, d. o. o., v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija, d. o. o. Vanjo je bilo vključenih 100 staršev z otroki, starimi med 6 in 12 let, in 107 otrok ali staršev z otroki, starimi med 13 in 18 let.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
11
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
4
8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
3



Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?