|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

6 lepih imen za fantke z le tremi črkami

M. T., 28.12.2022
Kratka imena so zelo priljubljena, zato smo izbrali pet lepih imen za fantke s samo tremi črkami in poiskali njihov pomen. Zraven pa smo dodali še nekaj sodobnih predlogov za imen s tremi črkami.

image
Otroška imena, sestavljena iz treh črk,so vedno bolj pogosta izbira slovenskih staršev. (Freepik.com)
/11


Trendi poimenovanja novorojenčkov v zadnjih letih kažejo vedno večjo priljubljenost kratkih imen in tako so otroška imena, sestavljena iz treh črk, vedno bolj pogosta izbira slovenskih staršev. Veliko teh kratkih imen včasih nibilo mogoče slišati, razen v obliki vzdevkov. V uredništvu smo izbrali šest čudovitih kratkih imen za fantke, sestavljene iz treh črk,  in poiskali njihov pomen.


PREBERITE TUDI: 5 nasvetov za lažjo izbiro otrokovega imena


VID: Obstaja več razlag tega imena. Prvi je, da je latinskega izvora in izhaja iz besede "vita", kar pomeni "živeti". Obstaja tudi teorija, da izhaja iz stare nemške besede "vidu", kar pomeni "drevo", "gozd" ali besede "vitus", ki se prevaja kot "voljen". Najlepši in nam najbližji pomen je zagotovo »vid«, pomembno čutilo, ki bi ga lahko tolmačimo tudi kot »moč gledanja«.


LEV: Čeprav je to ime pogosto v Rusiji, ni rusko. Gre pravzaprav za slovansko ime grškega (leon) in latinskega (leo) izvora. Pričakovano ga prevajamo kot "lev", je pa simbol ponosa, poguma in moči.


TEO: Je različica imena Theodore in izhaja iz grškega "Theodoros" (Θε?δωρος), ki izhaja iz theos (Bog) + doron (dar) v pomenu "božji dar".


LAN: Je ime slovanskega izvora in je pravzaprav ime rastline z drobnimi modrimi cvetovi - lana, ki je bila za naše prednike zelo pomembna. Ime Lan se je pojavilo v devetdesetih, do leta 2000 se je pri nas rodilo nekaj več kot 100 dečkov s tem imenom. Danes jih je več kot 1500. Ime vsekakor sodi med moderna imena. Možno ga je povezati z imenom kulturne rastline lan, lahko pa gre za kratko različico imena Alan (latinsko ' pripadnik nomadskega ljudstva Alani').

Sicer pa, izven naših meja, Lan velja za vietnamsko in tudi kitajsko ime, ki pomeni 'orhideja' in z njim poimenujejo večinoma deklice. Lan pa je tudi kitajsko (večinoma) moško ime, ki pomeni 'gorska megla'.


PREBERITE TUDI: Otroška imena povezana z naravo


GAL: Ime Gal izhaja iz latinskega imena Gallus z nekdanjim pomenom »prebivalec Galije, Galec«. Galci, kar je drugo ime za Kelte, so nekdaj prebivali v Galiji, tj. na ozemlju, ki ga danes zavzema Francija. Ime ljudstva Galli, tj. Galci, se povezuje s kimbrijskim gallu 'moč, zmožnost, oblast, vpliv; biti zmožen', kornvelško gallos 'sila, moč, oblast', bretonsko gal 'sila, moč, oblast'. Glede na to bi ženska oblika Gala prvotno pomenila 'Galka'. Gallus je bil tudi starorimski priimek (cognomen), ki so ga imeli številni slavni ljudje že v predkrščanski dobi. 


JAN: Ime Jan je različica moškega osebnega imena Janez. Tako ime Ivan kot Janez izhajata iz grškega imena Johánnês, to pa iz hebrejskega Jehohannan, skrajšano Johann z nekdanjim pomenom »Jahve (to je Bog) je milostljiv, se je usmilil«. Ime je torej teoforično (to je, da ima sestavino Bog) in so ga prvotno dajali v zahvalo Bogu, ki jim je dal dolgo pričakovanega otroka.


Najpogostejša kratka fantovska imena v Sloveniji

Vseh šest analaziranih imen sodi tudi men najpogostejša imena na tri črke pri nas. Poleg teh so pogosta tričrkovna imena za dečke še:

  • Nik
  • Žan
  • Tim
  • Maj
  • Val
  • Bor
  • Rok


PREBERITE TUDI: Imena s čudovitim pomenom: čudež oziroma dar


Sodobna otroška imena iz treh črk

Danes so starši pri poimenovanju svojih novorojenčkov zelo inovativni in domisleni. Tako se začnejo po letu 1991 pojavljati nekatera kratka imena, ki jih prej niso poznali - ta imena štejemo med sodobna otroška imena. Naslednja imena iz treh črk se pred letom 1991 niso pojavljala, v zadnjem času pa njihova priljubljenost raste. Najpogostejša kratka sodobna imena za dečke so:

  • Tai
  • Mai
  • Nej
  • Nai
  • Tej
  • Job
  • Ruj
  • Zal
  • Lun
  • Tay
  • Noe
  • Tio

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4
9 romantičnih imen za nežne fantke
Kakšno ime dati fantku, ki je že kot novorojenček pokazal, da je zelo nežen in občutljiv deček? V članku preverite devet...
4
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
3



Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
Najbolj srčkana imena za deklice
photo
V galeriji spodaj preverite najbolj srčkana imena za deklice v angleškem jeziku, ki so pospremljena s kratkim opisom ime...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?