|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

9 razlogov ZA odraščanje ob hišnem ljubljenčku

Uredništvo Ringaraja.net, 20.8.2021
Učenje odgovornosti, discipline, pripadnosti, pa tudi bolj zdrav življenjski slog in razvijanje samozavesti.

image
9 razlogov ZA odraščanje ob hišnem ljubljenčku (FOTO: Freepik.com)
/11


"Mami, za rojstni dan si želim kužka!"

Čeprav starši, ko si otroci želijo hišnega ljubljenčka velikokrat pomislimo na ogromo dela, ki ga ta odločitev prinaša, je odraščanje z domačo živaljo za otroka lahko terapevtsko in pomaga pri njegovem razvoju.

To je 9 razlogov, zakaj bi moral vsak otrok imeti hišnega ljubljenčka:

 

1) Odgovornost

Če imate doma hišnega ljubljenčka, se mora otrok že zgodaj začeti učiti o prevzemanju odgovornosti za drugo živo bitje in seveda skrbi za njih. Ljubljenčki namreč potrebujejo vsakodnevno pozornost - sprehodi, hranjenje, čiščenje, igranje in negovanje.

 

2) Sočutje

Ob tem, ko skrbijo za hišnega ljubljenčka, otroci razvijajo emaptijo in sočutje do drugega bitja.

 

3) Zdravje

Številne raziskave dokazujejo, da so otroci, ki živijo v gospodinjstvu skupaj s hišnimi ljubljenčki, bolj zdravi.

Npr: psi naj bi zaradi mikrobov, ki jih najdemo na njihovi koži in v slini, krepili zdravje dojenčkov.

Dokazano je, da imajo otroci, ki so že v prvem letu starosti izpostavljeni hišnim ljubljenčkom, kasneje v življenju manj alergij ter so manj podvrženi respiratornim boleznim in astmi, ker že zgodaj razvijejo imunost.

 

4) Zdrav način življenja

Poleg že zgoraj opisane imunosti, ki jo otroci razvijejo, pa s skrbjo za domačo žival, predvsem v primeru, ko gre za "najbolj popularnega" kužka, prevzamejo bolj zdrav način življenja, ki vsebuje vsakodnevni sprehod ali celo dva.

 

PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih otroci potrebujejo in 10, ki jih ne

 

5) Manj stresa in več umirjenosti

Navadno hišni ljubljenčki v hišo prinesejo mir. Ko otrokom postane dolgčas ali so jezni in vznemirjeni, se kot odrasli tudi oni obrnejo na hišne ljubljenčke.

Tako mačke kot psi nas pomirjajo in poskrbijo za zniževanje ravni stresa. Ko jih božamo in se z njimi pogovarjamo, se v naši krvi zniža raven stresnega hormona kortizola. Hišne ljubljenčke zato pogosto uporabljajo tudi za različne sprostitvene terapije.

 

6) Učenje discipline

Ko morajo otroci svojega ljubljenčka naučiti, da jih uboga, se hkrati učijo, kako pomembna je disciplina in lažje razumejo, zakaj morajo nekaterim navodilom svojih staršev nujno slediti.

 

7) Naučijo se sprejeti posledice

Pri nobenem drugem domačem opravilu, se otrok ne nauči toliko o posledicah, kot pri skrbi za domače živali. Če psa ne pelješ na sprehod, se lahko polula doma, sredi dnevne sobe.

 

8) Naučijo se pripadnosti

Živali ne moreš kar pozabiti za dva dni. In z odgovornostjo pri skrbi zanjo, se otroci hkrati učijo tudi, kaj pomeni pripadnost.

 

9) Grajenje samozavesti

Če otroci uspešno skrbijo za hišne ljubljenčke, imajo občutek, da so uspešni in ponosni bodo nase. S tem pa se gradi tudi lastna samozavest.

 

PREBERITE TUDI: 13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
16
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
13
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
12
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
10



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?