|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Alergija na strupe žuželk

mag. Simona Eva Žitnik, 3.6.2015
Lažja oblika alergije na strup se kaže z intenzivno rdečino, oteklino in bolečino, ki nastane nekaj minut po piku na mestu, kjer je žuželka pičila.

image
Čebela po piku pusti v koži želo in pogine.
/11


Pik čebele, ose, sršena in čmrlja je največkrat nenevaren, pri nekaterih ljudeh pa povzroči alergijsko reakcijo. Žuželka piči, če se počuti ogroženo, zato je zelo pomembno, kako se v naravi obnašamo. Čebela je med strupenimi žuželkami edina, ki po piku pusti v koži želo, nato pa pogine. Pri nas povzročijo največ strupenih pikov žuželk ose, zaradi česar je največ alergijskih reakcij ravno po piku os.


Kakšni so klinični znaki po piku strupene žuželke?

Velikokrat se po piku strupene žuželke na koži pojavi rdečina in manjša oteklina, kar lahko srbi in boli hkrati. Ti znaki in simptomi izzvenijo v nekaj urah. V tem primeru govorimo o lokalni reakciji, ki je pričakovana in se pojavi tudi pri ljudeh, ki na strup žuželke niso alergični.

Nekateri ljudje, med njimi tudi otroci, po piku žuželke razvijejo lažje ali hujše oblike alergijskih reakcij. Lažja oblika alergije na strup se kaže z intenzivno rdečino, oteklino in bolečino, ki nastane nekaj minut po piku na mestu, kjer je žuželka pičila. Pri hujših alergijskih reakcijah se poleg lokalne otekline in rdečine pojavijo še sistemski znaki preobčutljivosti. Otrok ima po koži številne srbeče izpuščaje, ki jih imenujemo koprivnica. Izpuščaj je zelo podoben ožigu koprive. Ob tem se lahko pojavi še občutek dušenja ali pa kar jasen astmatični napad. Nekateri preobčutljivi otroci močno otečejo okrog oči, v ustnice ter ušesa, tako da jih je težko prepoznati. Nemalokrat imajo krčevite bolečine v trebuhu, sili jih na blato in vodo ali celo bruhajo. V najhujših alergijskih primerih pride do odpovedi srčno-žilnega sistema zaradi izrazitega padca krvnega tlaka in motene zavesti, v končni fazi pa nastopi smrt.


Pri komu nastopi alergijska reakcija?

Zelo težko je napovedati, pri komu bo prišlo do alergijske reakcije po piku žuželke. Skoraj nemogoče je, da bi že prvi pik žuželke v življenju povzročil hudo reakcijo. Imunski sistem mora namreč priti v stik z beljakovinami strupa ter na te beljakovine razviti preobčutljivost s tvorbo krvnih protiteles razreda IgE. Da organizem razvije preobčutljivost, potrebuje običajno 7–14 dni. Ko ima otrok v krvi protitelesa enkrat prisotna, pa se ob ponovnem piku alergijska reakcija lahko pojavi takoj. Strupi nekaterih žuželk so si sorodni. Tako sta si na primer sorodna strupa ose in sršena ter čmrlja in čebele.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

TOP petkove ideje za družinske vikend izlete
V TOP petkovih idejah vam bomo v sodelovanju s portaloma Družinski izleti in Kam z mulcem v naslednjih tednih predstavil...
3
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
3
12 idej za popoln oddih v slovenski Istri
V Istri si lahko privoščite razgibane, aktivnosti polne počitnice ali umirjen, sproščujoč oddih. Oglejte si nabor dožive...
3
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
3



Ringarajin izbor: TOP počitnice 2021
Preverite atraktivne in ugodne počitniške ponudbe za družine, da bo letošnji poletni oddih zares čim bolj sproščen, nego...
Ustvarjalne ideje za počitnice
Jesenske počitnice so idealen čas za skupno ustvarjanje z otroki. Zakaj ne bi tokrat izdelali kakšnega starega glasbila ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?