|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali potrošim preveč denarja za otroke?

Uredništvo Ringaraja.net, 6.11.2018
S tem kratkim kvizom preverite, ali ste tudi vi med tistimi starši, ki potrošijo preveč denarja za otroke.

image
Ali otroku v trgovini z igračami težko rečete ne?
/11


Raziskave kažejo, da starši vsako leto za svoje otroke potrošijo vse več denarja. Tudi, če ga nimajo dovolj oziroma jim ga zato vse bolj primanjkuje za druge družinske potrebe. 

S tem preprostim kvizom preverite, če ste se tudi vi znašli med temi starši.

 

1. Ste tudi vi otroško sobo popolnoma opremili še preden se je dojenček rodil?

Seveda si starši želimo, da novorojenčka pričaka čudovita sobica z vso potrebno opremo. Toda pogosto se zgodi, da kasneje ugotovimo, da marsikaterega kosa sploh ne bomo rabili oziroma niti enkrat uporabili (ko dojenček recimo noče spati v zibelki), zato je bolje še pred prihodom dojenčka kupiti le najnujnejše kose. 

 

2. Ste tudi vi kupili veliko opreme, ki je izdelana samo za dojenčke?

Pri nakupu opreme za dojenčka je dobro izbrati takšno, ki se lahko "spremeni" v opremo za otroka. Tako bo otrok isto posteljo ali stolček uporabljal več let in bo vaš družinski proračun manj trpel. Četudi se namreč odločimo za prodajo rabljene "dojenčkaste" opreme, ki jo otrok lahko uporablja samo nekaj mesecev ali leto dni, smo po navadi v kar precejšnji finančni izgubi.

 

3. Ali za otroka kupujete vse novo?

Če želite prihraniti kar nekaj denarja, je smiselno, da preverite tudi možnosti nakupa ali izposoje rabljene otroške opreme. Preverite pri sorodnikih in prijateljih, če vam morda lahko posodijo otroška oblačila (posebej tista za majhne dojenčke, ki jih otrok po navadi obleče le parkrat, pa jih že preraste) ali kakšen kos otroške opreme ter preverite oglasne strani, kjer lahko najdete veliko zelo ugodnih in dobro ohranjenih otroških stvari. Le predsodek pred rabljenim je treba premagati.


4. Vas mikajo novi otroški izdelki, ki pred leti še niso obstajali?

Trg izdelkov za otroke vse bolj raste in skoraj vsak dan izvemo za kakšen nov praktičen izdelek, ki bi ga moral imeti prav vsak starš oziroma otrok. Toda, ali menite, da ga vaš otrok (in vi) za to, da bo srečen, zares potrebuje? Če ste nagnjeni k temu, da vas novosti rade privlačijo, se pred nakupom raje ustavite in si vzemite dovolj časa, da dobro premislite, kaj pravzaprav kupujete.


5. Ali pred nakupom pogosto preskočite "fazo raziskave"?

Preden se lotite nakupa otroških reči, je vedno dobro prej izpeljati "fazo raziskave" - povprašati prijateljice o njihovih izkušnjah, preveriti forume in spletne strani, se dobro poglobiti v ponudbo in predvsem ugotoviti, kaj pravzaprav zares iščete. Če to fazo prekoskočite, se vam lahko prepogosto zgodi, da se boste znašli z otroškim izdelkom, ki ga v resnici sploh ne potrebujete in ga ne boste niti enkrat uporabili.


 6. Ste se tudi vi že večkrat lotili "minimalne" prenove otroške sobe?

Finančni strokovnjaki opozarjajo, da je vse več staršev, ki jih pri prenovi otroške sobe preveč zanese, tako da v resnici sploh ne vedo, koliko denarja so potrošili za samo za "minimalno" prenovo otroške sobe - od postelje do posteljnine in vseh "majhnih" dodatkov.

 

7. Potrošite za drugega otroka enako kot za prvega?

Strokovnjaki opozarjajo, da starši lahko veliko privarčujejo pri drugem otroku - ne le pri oblačilih, otroški opremi in igračah, temveč tudi pri hrani. Če torej za drugega otroka potrošite enako denarja kot za prvega, imate še nekaj skrite rezerve.

 

8. Kupujete veliko plišastih igrač?

Plišaste igrače so ne le nabiralci prahu, temveč so lahko za majhne dojenčke tudi nevarne zaradi možnosti zadušitve. Zato jih nikoli ne polagajte k spečemu dojenčku. Ko otrok nekoliko zraste, pa je teh mehkih in srčkanih "plišotov" pogosto vse preveč, tako da otroku tudi vse manj pomenijo. Zato velja tudi, ko gre za plišaste igrače: manj je več.

 

Rezultati:

A) Če ste več kot štirikrat odgovorili z DA, najverjetneje potrošite preveč denarja za otroka/e oziroma bodo vaši otroci povsem enako zadovoljni, če boste zanje potrošili manj kot do sedaj. Pa brez skrbi, gre za potrošniško past, v katero se starši pogosto ujamemo povsem nevede. 


B) Če ste z DA odgovorili manj kot štirikrat, si lahko čestitate, saj ste očitno ozaveščen potrošnik tudi, ko gre za otroke.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vedno večje zlorabe osebnih podatkov
Vedno pogosteje prihaja do zlorab osebnih podatkov. Za varstvo pravic posameznika so še posebno pomembni tako imenovani ...
3
TEST: Sredstva za pranje barvastega perila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli sredstva za pranje barvastega perila. V raziskavi so ugotovili, d...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?