|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Atopijski dermatitis: Naturopatska pomoč

Helena Primic, 11.11.2023
Naturopatija zdravljenje začne s krepitvijo imunskega sistema z dobrimi bakterijskimi sevi in krepitvijo jeter, kar storimo predvsem s presličino kopeljo, nam je zaupala Erika Brajnik.

image
Atopijski dermatitis je posledica šibkega imunskega sistema.
/11


Le starši otrok z atopijskim dermatitisom in drugimi podobnimi težavami s kožo vedo, kakšen velik izziv je to tako za otroka kot starša, ki bi naredil tako rekoč vse, samo da bi otroka njegova koža prenehala srbeti, peči in boleti.

Koža je človekov največji organ, kar otroci z atopijskim dermatitisom in njihovi starši vedo vsak trenutek, ko je otrokovo razbolelo kožo treba umiti, obleči, negovati in celiti ter pri tem otroku omogočiti čim bolj "normalno" otroštvo.

 

PREBERITE TUDI: Atopijski dermatitis: kako ga prepoznamo?


Naturopatska pomoč pri atopijskem dermatitisu

Žal največkrat tudi najagresivnejša kortikosteroidna terapija dolgoročno ne pomaga. Iz začaranega kroga atopijskega dermatitisa se lahko izvlečete tudi s pomočjo naturopatije.

"Naturopatija zdravljenje začne s krepitvijo imunskega sistema z dobrimi bakterijskimi sevi in krepitvijo jeter, kar storimo predvsem s presličino kopeljo," nam je zaupala predsednica Združenja naturopatov Slovenije Erika Brajnik, predstavnica naturopatov za Evropo v svetovni naturopatski organizaciji ter avtorica številnih knjig, člankov in oddaj o naturopatiji.

"Kopel iz njivske preslice je dobro izvajati enkrat na teden tudi potem, ko več ni izbruhov na koži, za preventivo," dodaja Brajnikova, ki je na 4. Naturopatskem kongresu Slovenije, poleg drugih tujih in svetovno priznanih strokovnjakov, spregovorila tudi o atopijskem dermatitisu. 

Kot nam je zaupala naturopatinja, ki jo v njenem centru Saeka obiskujejo tudi družine in starši iz vse Slovenije, je v času naturopatskega zdravljenja atopijskega dermatitisa iz otroškega jedilnika treba črtati vso hrano, ki šibi jetra: čokolado, sir in druge mlečne izdelke, razhudnike, oreščke, kis ...


Presličina kopel, ferrum fosforicum in pravi sev bakterij

Kaj pa nega kože, obolele z atopijskim dermatitisom, kako jo negovati v skladu z naturopatskimi načeli? Kar je še posebej težko, ko je otrokova koža pekoča, boleča in polna ran.

"V takšnih primerih svetujem, da starši na otrokovo kožo nanesejo emulzijo, ki jo naredijo sami iz olja in pravih sevov bakterij, ki lokalno pomagajo koži pri regeneraciji," odgovarja Brajnikova, ki je za Ringaraja.net zaupala tri "čarobne naturopatske zvarke" za kožo, obolelo in nagnjeno k atopijskem dermatitisu:

  • presličina kopel,
  • tkivna sol ferrum fosforicum in
  • dober oziroma "pravi" bakterijski sev

 

PREBERITE TUDI: Naredite sami naravno kozmetiko za dojenčka


In kakšni so vzroki za atopijski dermatitis?

"Najpogostejši vzrok za atopijski dermatitis pri dojenčku oziroma otroku je otrokov šibak imunski sistem. Največkrat je za otrokov oslabel imunski sistem prišlo zaradi materinega nepravilnega prehranjevanja in stresom med nosečnostjo ter v času dojenja," pojasnjuje Brajnikova.

Kaj pa povezava med atopijskim dermatitisom in stranskimi učinki cepiv? "Atopijski dermatitis se pojavi, ko je imunski sistem šibak in ko so jetra obremenjena. Gotovo so lahko tudi cepiva kriva za preobremenjenost jeter in imunskega sistema, čeprav mi moje izkušnje kažejo, da se ta bolezen pojavlja tudi pri necepljenih otrocih. V resnici je prav vsak primer treba obravnavati individualno, saj je vzrokov za atopijski dermatitis lahko zares veliko," je prepričana sogovornica, ki starše opozarja:

"Imunski sistem otroka se gradi do 11. leta starosti, zato je zelo pomembno, kaj otrok v tem obdobju razvoja uživa - kakšno hrano in prehranska dopolnila, predvsem pa zdravila. Znanstveno je dokazano, da je pri otrocih, ki v času do prvega leta starosti že uživajo antibiotik, kar 80 odstotkov več možnosti, da zbolijo za kolitisom (vrsta kronične vnetne črevesne bolezni)."

 

vrsta kronične vnetne črevesne bolezni

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
7
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
6
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
6
10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
6



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?