|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Avtomobilska zavarovanja pod drobnogledom

Zveza potrošnikov Slovenije, 6.3.2012
Zavarovanje avtomobila potrošniki zagotovo kupijo vsako leto. Še več, v vsakem gospodinjstvu pogosto nimajo le enega, ampak celo več avtomobilov. Čeprav mnogi pogosto le podaljšujejo preteklo zavarovanje, jih vedno več med seboj primerja ponudbe.

image
/11


Raziskava ponudbe šestih zavarovalnic, ki so jo izvedli pri ZPS na primeru treh tipov avtomobilov kaže, da se primerjava splača. Razlika med ponudbo premij za paketno zavarovanje najdražje in najcenejše zavarovalnice je bila občutna - pri Cliu 200 €, pri Golfu 260 €, pri CMax-u pa 270 €.

 

ABC avtomobilskih zavarovanj

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je po zakonu obvezna. Na ta način se potrošnik zavaruje za primer, ko bi nenamerno povzročili škodo tretjim osebam. Vendar s tem zavarovanjem ni krita škoda, ki jo utrpi kot voznik. Za to poskrbi zavarovanje AO plus. Vsi tisti, ki se želijo zavarovati pred morebitno škodo na svojem vozilu, se lahko odločijo še za zavarovanje avtomobilskega kaska. Kasko lahko sklenejo kot »polni« oz. »splošni« kasko, s katerim zavarujejo svoj avtomobil pred nekaterimi najpogostejšimi nevarnostmi, ki mu grozijo. Lahko pa izberejo le delne kombinacije, s katerim se zavarujejo proti posamičnim nevarnostim, za katere obstaja večja verjetnost, da bi se lahko zgodile. Zavarovanju lahko dodajo še zavarovanje avtomobilske asistence, zavarovanje pravne zaščite in nezgodno zavarovanje.

 

Preverite, kaj zavarovanje vsebuje. Negativna presenečenja niso tako redka!

Raziskava je pokazala kar nekaj presenečenj, ki so bila »skrita« v splošnih pogojih zavarovalnic. Kot primer v nadaljevanju izpostavljamo nekatere izmed njih, ki jih potrošniki ob sklenitvi zavarovanja najverjetneje ne preverjajo, so pa zagotovo pomembna pri poskusu uveljavljanja škode:

  • Predmet zavarovanja je motorno vozilo in pripadajoča serijska (tovarniška) oprema določenega tipa vozila. Kakršna koli dodatna oprema pa je zavarovana zgolj, če za to plačate dodatno premijo.
  • Število škodnih primerov, ki jih lahko v obdobju enega leta uveljavljate iz iste nevarnosti (npr. škoda na parkirišču), je omejeno.
  • Škodo, ki nastane na parkiranem vozilu na parkirišču, morate skoraj vedno dodatno zavarovati, saj je osnovne kasko kombinacije ne krijejo.
  • Zavarovanje proti kraji lahko sklenete le hkrati z osnovnim kasko zavarovanjem.
  • Pri ugotavljanju višine škode se upošteva novo nabavno vrednost zavarovanega predmeta, zmanjšano za izgubo vrednosti. Potrošniki bodo lahko presenečeni, ko bo odškodnina precej manjša, kot so pričakovali …

 

»Natančnejši pregled ponudbe torej nikakor ni odveč. Nekaterim presenečenjem se lahko izognete tako, da razširite kritje in plačate dodatne premije. Pri izključitvah, ki se jim nikakor ne morete izogniti, pa je bistveno, da ste z njimi vsaj dobro seznanjeni«, je poudarila Mojca Štrucl, finančna svetovalka pri ZPS.

 

Primerjava ponudb zavarovalnic še vedno ostaja detektivsko delo

S primerjavo premij za zavarovalnih pakete vso pri ZPS preverjali kakšne ponudbe so dobili kot »običajen potrošnik« in kakšno kot predstavniki potrošniške organizacije. »Ponovno nas je presenetilo, da so ponudbe na podlagi identičnih podatkov, ki jih je »naš potrošnik« zbiral neposredno v zavarovalnicah, pogosto manj ugodne. Očitno imajo zavarovalnice precej maneverskega prostora pri pripravi ponudbe, zato je nujno, da se potrošnik pogaja za ceno«, je povedala Mojca Štrucl in dodala: »Za avtomobilsko zavarovanje so popusti prej pravilo kot izjema. Zato naj se potrošniki ne zadovoljijo s prvo ponudbo. Najprej naj primerjajo ponudbe različnih zavarovalnic, da bodo dobili občutek, v kakšnem cenovnem krogu se vrtijo, nato naj se pogajajo in skušajo izposlovati čim ugodnejšo ceno.«

 

Nasvet ZPS

Potrošnikom svetujejo, da se odločijo za zavarovanje pri tisti zavarovalnici, ki omogoča kar največ prilagodljivosti glede na njihove potrebe za najugodnejšo ceno.

 

Tabela s primerjavo ponudb premij za paketno zavarovanje je na razpolago

na www.zps.si in v reviji VIP 02/2012.PREBERI ŠE:

Avtomobilsko zavarovanje AO+

 

Nosečnica in brezposelnost
Kam se lahko po pomoč obrne ženska, ki je brezposelna in zanosi? Ji pripada denarna pomoč? Kaj lahko stori nosečnica, ki...
3
Tveganje, a z zajamčenim donosom
Dodatno pokojninsko zavarovanje je dolgoročno in namensko varčevanje na osebnih računih, zato od posameznika terja tudi ...
3
Na dopust brez telefona?
Preden se odpravite v tujino, se pozanimajte tudi o načinu uporabe mobilnega telefona v državi, kamor potujete.
2
Ali vam prodajalci vozil lažejo?
Tudi če bodo poskušali, to ni več mogoče. Sedaj na enem mestu lahko zanesljivo preverite avtomobil, preden ga kupite. Pr...
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
Osnovna načela varčevanja v vzajemnih skladih
Pri vlaganju v vzajemne sklade velja osnovno pravilo, da gre za dolgoročno naložbo. Strategija valagnj je odvisna od sit...
noč čarovnic
Lelly28 RR

Ali s svojimi otroki za noč čarovnic izrezljate buče?