|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Balet ni samo za punčke in baletne postave

Helena Primic, 9.10.2019
Pomembno je predvsem to, da otroka balet zanima in sam izrazi željo, da bi rad hodil na balet, ne pa, da je to želja staršev.

image
Dečki na baletu pridobijo na moči in raztegljivosti.
/11


Je balet zares primeren le za deklice in to le takšne s suhljato postavo? In ali so baletni učitelji zares tako strogi kot vidimo v filmih?

O najpogostejših predsodkih glede baleta za otroke in vsem, kar morajo starši vedeti, če želijo svojega otroka vpisati v šolo baleta, smo se pogovarjali z vodjo baletne šole Pirueta Petro Žiher, ki že 29 let v svet baleta uvaja tudi najmlajše ljubitelje tega elegantnega plesa.

 

Za vse otroke!

"Seveda je balet primeren za vse otroke. Mi smo privatna baletna šola, ki sprejme prav vsakega otroka, ki želi plesati balet. Prav zanimivo je vsako leto opazovati, kako so nekatere deklice, ki po uradnih baletnih standardih nimajo ravno idealne postave za balet, izredno sposobne, muzikalne in zelo plesne. Kako imajo nek poseben notranji dar, ki se ga ne da priučiti," starše opogumlja Žiherjeva in dodaja:

"In seveda je balet primeren tudi za fante, saj pridobijo na moči in raztegljivosti hkrati. Imeli smo dečka, ki po predispozicijah ni bil nadarjen za balet in tudi korake si je težko zapomnil. A ko je nastopal v gledališču, je imel tako izjemno mimiko - ki je za balet tudi zelo pomembna - da ga je prav vsak od gledalcev opazil in v njem videl baletni talent."

 

Od četrtega leta naprej in željo naj izrazi sam

Kdaj pa je pravi čas, da otroka, ki pokaže zanimanje za balet, vpišemo v baletno šolo za otroke?

"V naši baletni šoli vpisujemo otroke od četrtega leta dalje, saj otroci pred to starostjo večinoma še niso dovolj samostojni in težko vzdržijo koncentracijo za 45 minut. Pri našem pouku baleta so otroci sami oziroma brez staršev, kar je za nekatere otroke zahtevno, še posebej pred to starostno mejo," pojasnjuje vodja baletne šole, v kateri otroci plešejo v starostno homogenih skupinah, saj so sposobnosti otrok - tako fizične kot v koncentraciji, dojemanju in koordinaciji - zelo različne glede na starost. Program baletne šole Pirueta je tako povsem prilagojen starosti otroka, zato je lažje doseči boljši individualni napredek.

"Kdaj bo določen otrok začel z baletom, pa je predvsem odvisno od otroka in njegovega individualnega razvoja. Pomembno je predvsem to, da otroka balet zanima in sam izrazi željo, da bi rad hodil na balet, ne pa, da je to želja staršev. Zna se namreč zgoditi, da če starši preveč pritiskajo na majhnega otroka, ki še ni zrel, da bi lahko vzdržal uro baleta, da se bo otroku balet zameril in to za vse življenje," dodaja sogovornica.

Ko se otrok odloči za balet, je po mnenju Žiherjeve izjemno priporočljivo, da baletni pouk obiskuje vsaj mesec dni in ne obupa že takoj po prvi uri, četudi mu morda ni bila všeč. "V takšnem primeru je zelo dobrodošlo, da starši otroka spodbudijo, da poskusi vsaj še enkrat, saj je prvič ogromno novih stvari in informacij, kar zna kakšnega otroka odvrniti od baleta. Ker vaje potem vsako uro potekajo po istem principu, je zato z vsako uro bolj domače in lažje," svetuje sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Ne grem več na balet!

 

Naučijo se tudi vztrajnosti, koordinacije, odpiranja čutil ...

Žiherjevo smo tudi vprašali, kaj vse se otroci poleg baletnih korakov (na)učijo na tečaju baleta, kar je pomembno za otrokov razvoj.

"Otroci se poleg osnovnih baletnih korakov učijo vztrajnosti, koncentracije, discipline, koordinacije, sposobnosti prilaganja dela v skupini, urjenju spomina in ritma, poslušanja glasbe in odpiranja čutil. Pridobijo tudi na samozavesti in pravilni drži telesa, kar je za sodobne otroke, ki imajo pogosto problem z nevzravnanim hrbtom tudi zelo dragoceno."

Toda, nekateri starši se bojijo, da bo na otroški šoli baleta še preveč discipline in trdega dela - kot v kakšnih filmih o ruskih učiteljih baleta. So takšni strahovi upravičeni?

"Poznamo rusko in angleško šolo baleta. Vsem je seveda znano, kako v Rusiji delajo s svojimi učenci baleta, kjer si to očitno lahko privoščijo, saj imajo izjemno velik izbor otrok, med katerimi izberejo le najbolj nadarjene in jih potem zares trdo trenirajo. Pri angleški šoli je sistem prijaznejši in hkrati tudi enako učinkovit. Je pa res, da je balet na splošno zares trdo in garaško delo, toda kakšen način poučevanja bo uporabljala učiteljica, pa je seveda odvisno od nje same oziroma baletne šole.

Sama osebno sem mnenja, da je potrebno oboje - da je treba znati postaviti meje in zahteve, a hkrati znati otroka tudi pohvaliti in spodbuditi. Moramo se pa seveda zavedati, da če otrok pleše balet ljubiteljsko, torej dvakrat ali trikrat tedensko po uro ali uro in pol, se ne morejo zgoditi takšne poškodbe, kot če otrok pleše šest dni v tednu po pet do šest ur dnevno," odgovarja sogovornica.

 

Pomemben je individualen napredek otroka!

Žiherjeva je baletno šolo Pirueta odprla pred 29 leti v telovadnicah vrtca in osnovne šole, saj jo je navdihnila želja, da bi prav vsak otrok dobil priložnost in možnost plesanja klasičnega baleta - ne glede na znanje, predispozicije, starost in težo.

Prve baletne ure so tako potekale v telovadnicah vrtca in osnovne šole, v šestih letih pa je število baletnih navdušencev tako naraslo, da je Žiherjeva morala poiskati dvorane, namenjene le baletu, ki jih je našla na Plečnikovem trgu v centru Ljubljane, kjer baletna šola Pirueta deluje še danes.

"Nikoli ne bom pozabila deklice, ki so jo starši dve leti vsak teden vozili v našo baletno šolo iz Novega mesta, saj v svojem kraju ni imela možnosti za balet. Danes ta deklica zelo uspešno nadaljuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet.

Lep spomin imam tudi na učenko, ki ni bila zelo nadarjena in je zaradi svojih motoričnih omejitev ves čas štrlela iz skupine. A po letu in pol, ko smo imeli v baletni dvorani nastop za starše, je do mene prišla njena mama s solzami v očeh in mi povedala, da hčerke z možem sploh nista prepoznala, ker je naredila takšen neverjeten napredek. Sicer je še vedno zaostajala za drugimi v skupini, toda njen individualen napredek je bil zares neverjeten.

Ganljiv občutek me je prelil tudi, ko me je septembra obiskala mamica s hčerko in šopkom rož ter mi rekla: "Pred petindvajsetimi leti ste mene poučevali balet, sedaj pa sem k vam pripeljala svojo hčerko," se spominja Žiherjeva.

 

Več o baletni šoli Pirueta najdete na njihovi spletni strani Pirueta.si, Facebook strani ali jim pišete na e-naslov info@pirueta.si.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Obolenja dihal
V Sekciji za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu (SPM) opozarjajo, da v obdobju po hitri ohladitvi v...
5
Prešeren »na otroški način«
Prešernova poezija je resna, težka za šolarja, kaj pa šele za predšolskega otroka. Kljub temu pa je Prešeren napisal nek...
4
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
4
Malček gre na morje
Pa smo ga le dočakali, dolgo pričakovani dopust. Težko pričakovane vodne aktivnosti, morje, sonce, poletje … juhu, to bo...
4



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?