|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Hvala za hobotnice

Petra Znoj, 15.2.2021
Letos sem se odločila za hobotnice. Malo zaradi tega, ker pri enem letu in pol včasih zgleda, kot da imata 8 nog in rok, malo pa zato, ker me na njih vežejo lepi (pa tudi žalostni) spomini.

image
Moji hobotnici (FOTO: osebni arhiv)
/11


Koliko časa traja, da izdelaš pustni kostum za dvojčka in ju oblečeš? Izdelava mi je vzela kakšni dve uri, oblačila sem ju pol ure, potem pa igrala dvornega norčka tri minute, da sem ju lahko slikala, preden sta se začela slačiti. Uspeh!

Po lanskoletnih polžih (kar je bila edina možna odločitev, saj še nista hodila) sem se letos odločila za hobotnice. Malo zaradi tega, ker pri enem letu in pol včasih zgleda, kot da imata 8 nog in rok, malo pa zato, ker me na njih vežejo lepi (pa tudi žalostni) spomini.

 

hobotnica

Žan in njegova hobotnica

 

Rojena prezgodaj

Adam in Žan sta bila rojena dva meseca in pol prezgodaj – Adam je tehtal 900g in meril 38cm, Žan pa 1540g in 42cm. Samo mame vemo, kako hudo je, ko 10 dni ne moreš prijeti svojega otroka, ga ne moreš objeti in ga ni ob tebi, ampak priključen na cevke leži v inkubatorju na enoti za intenzivno nego. Zato so mi solze tekle kar same, ko so mi sestre pokazale njuni prvi prijateljici. Vsak nedonošenček dobi v inkubator ročno izdelano hobotnico. Tjaša Bevc je idejo iz tujine prinesla k nam in ona je tista, ki že več kot 3 leta vodi Projekt hobotnica. Gre za to, da so lovke na otip podobne popkovini, naši mali borci se z njimi igrajo in crkljajo ter tako ne vlečejo vseh tistih cevk, na katere so priključeni. Po bolečem šoku, ko sem videla moji ljubezni, tako majhni in nebogljeni z vsemi cevkami, sta tudi mene hobotnici, ki sta ju borca tako ljubeče stiskala k sebi, potolažili.

 

hobotnice

V inkubatorju 

 

7 tednov v porodnišnici

Zdaj, ko gledam nazaj v tiste prve mesece, se mi zdi, da sem nekako plavala nad vsem tem, da sem živela dan za dnem, brez pričakovanj, samo z upanjem, da bo vse v redu. Ker sta fanta pred porodom dobila injekcije za razvoj pljuč, sta od drugega dneva naprej sama dihala. Imela sta znižano število trombocitov (kri se ne strjuje, zato je nevarnost notranjih krvavitev), imela sta razširjene dele ledvic in razširjene ventrikle v možganih, kar nakazuje, da so bile mogoče kakšne možganske krvavitve. Vendar sta bila moja borca v resnici srečneža, saj njune težave niso bile nič proti težavam drugih nedonošenčkov, ki so se borili ob njima v prvem nadstropju ljubljanske porodnišnice. Nikoli ne bom pozabila našega pediatra, kako me je na zadnjem pregledu, preden smo odšli iz porodnišnice, vprašal, če se sploh zavedam, kakšno srečo smo imeli, da smo prišli do konca brez hudih zapletov. Takrat me je presekalo, kaj se je sploh zgodilo in kaj vse bi lahko še bilo. Mislim, da sem takrat prvič zares jokala – za vseh 7 tednov sreče, žalosti, strahu, poguma, utrujenosti, zmag in porazov.

 

In zdaj?

Trenutno gledam moja junaka, kako s tistimi 8 nogami tekata po dnevni sobi in delata neumnosti. Smejim se skozi solze, srečna, da se je tako razpletlo. Hobotnice pa bodo imele v mojem srcu vedno posebno mesto. Zato, Tjaša, iz vsega srca, hvala za hobotnice.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: "To do" seznam 18 mesečnih dvojčkov

 


 

petra znojPetra Znoj je urednica portala Ringaraja in mamica nedonošenima dvojčkoma Adamu in Žanu. Zaradi vseh zapletov pri dvojčkih, ki sta bila rojena kar dva meseca in pol prezgodaj, je skoraj diplomirala iz pediatrije in razvoja otrok.  A vendar po srcu ostaja novinarka in z veliko strastjo pripoveduje zgodbe drugih, zato tudi ureja portal nedonošenčkov Junaki prvega nadstropja, kjer so zapisane zgodbe otrok, ki so se rodili prezgodaj.

Je zagrizena razkrivalka resnice, ki včasih ni tisto, kar želimo, je pa tisto, kar potrebujemo, odvisnica od dobre kave in marmornatega kolača (pa tudi kozarca vina).   

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
132
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
10
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
6
Kako z otrokom slaviti svetovni dan čebel?
Vsi poznamo rek, da »Brez čebel ne bo življenja«. In ker so čebele tako zelo pomembne za ljudi in okolje, od leta 2018 2...
6



BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?