|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Kaj vse mi je podaril veliki Jesper Juul?

Helena Primic, urednica Ringaraja.net, 31.7.2019
Jesper na različne načine prikazuje, kaj vse počnemo starši v odnosu do otrok, partnerja in samih sebe narobe. Toda hkrati iz njegovih besed veje izjemna nežnost in sprejemanje - sporočilo Kljub vsem starševskim napakam si ok točno takšen, kot si.

image
Jesper Juul je preminil v 71. letu starosti.
/11


Ko sem izvedela, da je umrl izjemen in zares velik človek Jesper Juul, sem v resnici začutila olajšanje, saj sem vedela, da se že nekaj let muči s težkimi bolečinami.

Veliko kolegic iz Familylaba Slovenija je jokalo, saj so ga za razliko od mene uspele tudi večkrat srečati, spoznati in doživeti v živo.

Sama sem bila z njim osebno v kontaktu le enkrat in sicer preko maila, ko sem z njim naredila intervju. In tudi takrat me je s svojimi odgovori popolnoma navdušil. Kot v vseh njegovih knjigah, kolumnah in člankih. 

Kaj je tisto, kar me pri Jesperjevih besedah najbolj dotakne in je name naredilo največji vtis?

 

Ko berem Jesperjeve tekste, je v njih neka posebna čarovnija. Drugače ne vem, kako naj pojasnim to, kar ob njih začutim.

Jesper namreč na različne načine prikazuje, kaj vse počnemo starši v odnosu do otrok, partnerja in samih sebe narobe. Toda hkrati iz njegovih besed veje izjemna nežnost in sprejemanje - sporočilo "Kljub vsem starševskim napakam si ok točno takšen, kakršen si!"

To, kar nas poskuša starše naučiti v odnosu do otrok (in tudi drugih odraslih), ves čas sam počne v odnosu do bralca.

1) Ga zares jemlje kot enakovrednega. Četudi nismo vsi svetovno znani družinski terapevti in avtorji knjižnic uspešnic o vzgoji, se Jesper v svojih delih nikoli ne postavlja ne dobesedno ne med vrsticami nad povprečnega starša, ki pač ne ve toliko o odnosih in vzgoji kot eden od ustanoviteljev Kemplerjevega inštituta.

2) Je v svojem izražanju zares popolnoma avtentičen in prav nič zaigran. Zaradi tega so njegovi teksti tako zelo polni življenja in tudi humorja. Saj nam popolnoma brez olepšav prikaže družinske situacije, pa tudi tiste skrite starševske misli, ki si jih včasih še sami sebi ne upamo priznati. Tak'le imamo!

3) Nas starše oziroma odrasle vztrajno spodbuja, da prevzamemo polno odgovornost tako za odnose z otroki kot odnos do samega sebe in lastnega življenja. Po branju Jesperjevih knjig in prispevkov sem sama vedno polna motivacije in zagona, saj se z njegovo pomočjo še toliko bolj zavem, da odgovornosti zase in za svoje odnose enostavno ne morem preložiti na druge. 

4) Jesperjeve besede so vedno kljub opozorilom in kritiki polne empatije in globokega spoštovanja, zato negujejo integriteto bralca. Se tudi sama ob njih vedno počutim spoštovano, sprejeto, ok ... vredno. Zato sem prepričana, da njegove knjige delujejo tudi zdravilno. Predvsem za nas, ki smo do odraslosti prilezli z bolj ali manj ranjeno integriteto.

 

Zato Hvala ti, dragi Jesper Juul za vse, kar si podaril temu svetu. Prepričana sem, da bo tvoje ime zapisano v učbenikih, leksikonih in vseh tistih knjigah, kjer so zbrani spomini na največje Ljudi.

Zagotovo pa boš živel tudi v srcih vseh nas bralcev tvojih del. Vseh nas, ki si nam spremenil družinske odnose in življenja.

Meni si pomagal postati bolj ozaveščena mama, partnerka in ženska. Pravzaprav si mi pomagal postati boljši človek.

Zato večna Hvala in pozdrav na drugi svet! 



 

helena primicHelena Primic je urednica portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
6
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
4



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?