|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Kje se je izgubila igra?

Petra Znoj, 12.10.2023
Današnja vzgoja je usmerjena v to, da morajo otroci ves čas početi tisto, v čemer so dobri. Ne vem, kje se je izgubila igra. Ne vem, zakaj se je to zgodilo. Mogoče zato, ker živimo v svetu, kjer sposobnosti in nadarjenost prinašajo denar.
Ključne besede:

image
Včasih mora igra ostati samo igra. (Osebni arhiv)
/11


Pol leta nazaj sem si naročila ukulele. Tisto majhno kitaro, ki je tako prisrčna v rokah. Nikoli nisem bila nek glasbenik. Ne znam igrati po posluhu, igram po notah. Ko pojem, zadanem približno 20 % pravih tonov. Vendar me petje in glasba zares sproščata.

Enako velja za risanje. Če mi rečete, da narišem psa, ne boste vedeli, ali je dejansko pes, oblak ali krava. Pa vseeno vsakič, ko sem pod stresom, vzamem barvice in barvam. Različne oblike, različne barve. To je moja meditacija.

 

Vsaka dejavnost mora imeti »dobiček«

Ko sta moja otroka za rojstni dan dobila harmoniko in kitaro, smo pripravili pravi koncert. Seveda nihče ni zares igral prave melodije (niti jaz), ampak smo neskončno uživali v glasbenem popoldnevu. In kasneje, ko sta dvojčka zaspala, sem začela razmišljati o tem, kako je današnja vzgoja usmerjena v to, da morajo otroci ves čas početi tisto, v čemer so dobri. Vsaka njihova dejavnost mora imeti nek »dobiček«. Vse igrače so didaktične, igra je postala zgolj orodje, da otroci razvijajo svoje spretnosti in darove.

S tem seveda ni nič narobe, prav je, da otroke usmerjamo v to, da se razvijejo v najboljše različice sebe. Vendar se mi zdi, da smo v tem, kapitalistično naravnanem svetu pozabili na to, da včasih pa morajo ostati samo otroci. Včasih mora igra ostati samo igra. Včasih se je treba valjati po blatu in skakati po lužah, ne zato, ker bodo s tem razvili motoriko, ampak zato, da se zabavajo. Včasih je treba peti na ves glas, ne zato, da razvijajo občutek za melodijo, ampak da sprostijo svoja čustva. Včasih je treba barvati, ne zato, da se naučijo narisati krog, ampak zato, da v tem uživajo.

 

To me je spomnilo na dogodek, nekaj let nazaj, ko sem v osnovni šoli, v četrtem razredu imela dramski krožek, ki sem ga kombinirala z improvizacijo. Ko sem pri igri, katere namen je zgolj, da se otroci sprostijo, razložila pravila, so me punce vprašale, katere sposobnosti razvijamo s to igro. Spomnim se, da me je vprašanje šokiralo, ker nanj nisem imela pravega odgovora. Ne razvijamo sposobnosti, igramo se. Igramo se, ker ste otroci, in otroci se morajo igrati.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Ljubki kaos velike družine

 

Zakaj ne spodbujamo tudi dejavnosti, v katerih otroci uživajo?

Ne vem, kje se je izgubila igra. Ne vem, zakaj se je to zgodilo. Mogoče zato, ker živimo v kapitalističnem svetu, kjer sposobnosti in nadarjenost prinašajo denar. In zato želimo otroke usmeriti samo tja, kjer so dobri, ker vemo, da če bodo najboljši, to pomeni, da bodo veliko zaslužili in imeli lepo in polno življenje. Vse to je res. Vendar hkrati jih prav s tem peljemo v stres in izgorelost. Predstavljajte si, da morate v vsaki stvari biti najboljši. Da lahko počnete samo stvari, v katerih ste dobri. Zakaj ne znamo spodbujati TUDI stvari, v katerih otroci samo uživajo?

 

Pri 33-tih letih sem tako začela početi stvari, v katerih nisem dobra, ampak me osrečujejo in sproščajo. Z veseljem se odklopim in uro svojega časa namenim stvarem, s katerimi ne bom nikoli ničesar zaslužila, so pa hrana za mojo dušo.

In to bi rada privzgojila tudi Adamu in Žanu – da bosta znala izbrati tudi sebe. Da ne bosta vedno počela samo tistega, v čemer sta dobra, ampak tudi tisto, v čemer uživata. Tisto, kar ju napolni. Tisto, kar ju vsaj za trenutek odmakne od tega ponorelega sveta, ki naše otroke v želji po tem, da so v vsem najboljši, pahne v stres in izgorelost.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Kako "nastane preveč zaščitniška in panična mama? 

 



petra znoj
Petra Znoj je novinarka na portalu Ringaraja in mamica nedonošenima dvojčkoma Adamu in Žanu. Zaradi vseh zapletov pri dvojčkih, ki sta bila rojena kar dva meseca in pol prezgodaj, je skoraj diplomirala iz pediatrije in razvoja otrok.  A vendar po srcu ostaja novinarka in z veliko strastjo pripoveduje zgodbe drugih, zato tudi ureja portal nedonošenčkov Junaki prvega nadstropja, kjer so zapisane zgodbe otrok, ki so se rodili prezgodaj.

Je zagrizena razkrivalka resnice, ki včasih ni tisto, kar želimo, je pa tisto, kar potrebujemo, odvisnica od dobre kave in marmornatega kolača (pa tudi kozarca vina).   

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
6
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?