|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Ko te skrbi za otroke ...

Moderna babi, 24.7.2019
Tako daleč stran sem bila povsem nemočna. Takrat še ni bilo pametnih telefonov in računalniki še niso bili v tako pogosti uporabi, zato je bil stres, ki sem ga ob tem doživljala, iz dneva v dan večji.

image
Na kaj lahko vplivam in na kaj nimam nobenega vpliva?
/11


Ko se poskušam spomniti, kdaj sem se prvič srečala s situacijo, ko sem bila brez moči, idej in nadzora nad življenjem, mi misli uidejo v čas, ko sem hči Anjo, takrat še komaj 15-letno dekle, na njeno veliko željo pospremila na letališče, od koder je poletela na tritedensko izobraževanje v Oxford.

Prav v tistem času so namreč Veliko Britanijo zajele poplave z močnim dežjem, od koder so iz določenih predelov ljudi celo evakuirali.

Še vedno se zelo dobro spominjam, da je bilo to moje prvo zelo težko obdobje v življenju, saj hčerki nikakor nisem mogla pomagati. Tako daleč stran sem bila povsem nemočna. Takrat še ni bilo pametnih telefonov in računalniki še niso bili v tako pogosti uporabi, zato je bil stres, ki sem ga ob tem doživljala, iz dneva v dan večji.

V resnici se je takrat zame čas ustavil. Ni čudno, da sem zbolela.

 

Občutek, da ne obvladujemo življenja ter da nas drugi vodijo in nadzirajo je v današnjem času vse bolj pogost. Zadnja leta se tako pojavlja veliko navideznih rešitev, kako obvladovati stres in kako si urediti življenje, da bo spet v naših rokah. V resnici se še prepogosto dogaja, da si ravno s temi "rešitvami" nakopljemo dodatne težave in tako še poslabšamo lastno situacijo.

Številni guruji na svetovnem spletu tako ponujajo raznovrstne rešitve, kako obvladovati stres. Pa vendar je med njimi veliko takšnih, ki so resnično dobri, saj na prvo mesto postavljajo zavest o sebi. Naše miselne predstave o sebi, ki si jih zgradimo v glavi, so namreč bistvene za izhod iz navidezno brezupnega položaja.

 

Miselna vizualizacija trenutne stresne situacije in doživljanje le te je izrednega pomena. Šele, ko se zavemo, katere naše potrebe so ogrožene (če sploh so!), smo že na dobri poti razreševanja stresne situacije.

Obvladovanje stresa namreč pomeni, da zberemo pogum in se soočimo z določenimi dejstvi, ki nas zavirajo pri nadaljnjem funkcioniranju. V kolikor imamo nedokončane in neozaveščene misli o težavni situaciji, ki nas je postavila v brezupen položaj, enostavno ne moremo pristopiti k razreševanju težave.

Šele, ko zmoremo razmejiti, na kaj dejansko imamo vpliv in na kaj nikakor ne moremo vplivati, pa ne glede na to, kako zelo se trudimo, lahko postopoma začnemo iskati pot do rešitve.

 

Moderna babi

 

Stresnih situacij je v življenju ogromno. Stres najdemo na delovnem mestu, v družini, v družbi in v nas samih. Ne glede na to, kje nas je doletel, vedno pomeni nekaj, na kar nismo bili pripravljeni ali/in nismo pričakovali.

In kako ga torej obvladati? Obvladovanje stresa je možno le, če imamo zgrajene strategije in ideje reševanja konfliktov, jasna pričakovanja in dobro oblikovana življenjska stališča ter nenazadnje dovolj veliko samozavest in dovolj dobro samopodobo.

 

Če se vrnem v mojo stresno situacijo iz začetka bloga. Sama si pred tem dogodkom nikoli v življenju nisem predstavljala, da bom šla skozi niz stresnih situacij, ki sem jih prvič doživela ob ločitvi od 15-letne hčerke. Anja je namreč od tega prvega odhoda od doma več let zaporedoma svoje poletne počitnice izkoristila za učenje angleškega jezika v tujih državah.

Ker je bila moja prva izkušnja tako zelo slaba, sem se za vsak njen odhod v tujino psihično pripravljala skoraj pol leta. Ko je pri 21. letih odšla na enoletni študij v Španijo, sem imela že kar trdo kožo in bila sposobna razumeti njeno željo po odkrivanju novega.

Pa vendar sem kljub računalnikom in telefonom njen odhod na izobraževanja in kasneje tudi selitev v tuje dežele doživljala kot velik stres in breme. Da sem vse skupaj lahko zares predelala, je moralo preteči kar nekaj časa.

Opogumljala sem se tako, da sem si v zavest vedno znova priklicala močno voljo, ki me je spodbudila k pozitivnim mislim in jasno zastavljenim ciljem. S pomočjo svoje hčerke Anje sem se tako naučila svoj stres obvladovati s trdno voljo, pogumom in željo po sreči.

Svoje misli sem zavestno usmerjala v hčerino srečo in si tudi tako pomagala pri ozaveščanju dejstva, da moja Anja ni nič več otrok, temveč postaja odrasla oseba, ki se osamosvaja, zato je prišel čas, da se tudi sama razbremenim te pretirane skrbi zanjo.

 

Danes tako ne hči ne jaz ne živiva v svojem rojstnem kraju, kar ni ravno značilno za Slovence. Čeprav Anja geografsko živi daleč od mene, sva si vendar zelo blizu. V dobi virtualnega življenja namreč razdalje v kilometrih ne štejejo več, saj lahko še vedno vsak dan prejmem fotografije in videe svojega vnučka ter tako vsaj nekoliko nadomestim čas, ko nismo skupaj. 

Kljub temu, da se stres seveda še vedno pojavlja, saj je del življenja, se sama zavestno osredotočam na pozitivne misli, srečo in vse dobro, kar nas obdaja.

Tudi, ko me poskušajo odnesti skrbi glede hčerke in njene družine, ki živi daleč stran od mene.

 


 

moderna babiModerna babi ali Mojca Cimerman je profesorica razrednega pouka in že vrsto let zaposlena kot učiteljica na osnovni šoli, sicer pa mama in babica, ki je skupaj s svojo hčerko ustanovila podjetje BOOST UP - digitalno agencijo za internetni marketing. Več o njej najdete na njeni spletni Modernababi.si in na njeni Facebook strani.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9
Banini mafini s kvinojo in čokolado
Ti bananini mafini so ne le slastna sladica, temveč jih lahko v zdravi različici - z naravnimi sladili in ekološkimi ses...
7
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
6
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
6



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?