|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bodo menstrualni pripomočki manj obdavčeni?

M. T., 10.3.2022
Ali lahko pričakujemo, da bodo menstrualni pripomočki cenejši oziroma celo brezplačni? Za to se zavzemata Zveza potrošnikov Slovenije in Inštitut 8. marec.

image
Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so tudi pri nas manj obdavčeni že od maja 2021. (Freepik.com)
/11


Menstruacija ni izbira in tega bi se morali zavedati, zato Zveza potrošnikov Slovenije in Inštitut 8. marec pozivata odločevalce k dodatnem znižanju davka (DDV) na menstrualne pripomočke. Zahtevata tudi, naj bodo ti brezplačno dostopni v zdravstvenih in izobraževalnih ustanovah (osnovne, srednje šole in fakultete). »Naj ženske ne bodo bolj prikrajšane za dostop do osnovnih storitev samo zato, ker so ženske. Poleg tega se zavzemamo za nacionalno kampanjo ozaveščanja o tej pri nas še vedno spregledani tematiki,« so zapisali v sporočilu za javnost.

 

PREBERITE TUDI: Motnje menstrualnega ciklusa

 

Zbranih več kot 8300 podpisov podpore

Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so sicer manj obdavčeni že od maja 2021 tudi pri nas. Zanje se obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV, in ne več 22-odstotna.

Pobudo za tovrstno znižanje so sicer na ZPS dali že leta 2016 in zbrali več kot, so spomnili na zvezi. Podpisniki poziva so prepričani, da bi davek lahko še dodatno znižali na 5 odstotkov, kar že velja za določene skupine izdelkov.

V obeh organizacijah namreč menijo, da je obdobje epidemije razkorak v dostopnosti do dobrin še poglobilo, zato je zdaj odlična priložnost za uvedbo tovrstnih ukrepov. »Ne zaradi všečnosti ali predvolilnih obljub, ampak ker vsi tovrstni ukrepi na svoj način pripomorejo, da socialno šibkejši niso izločeni iz družbe,« so zapisali.

 

To niso luksuzni izdelki

Tveganje revščine je v Sloveniji za ženske višje, še posebej v primeru mater samohranilk. Z znižanjem davka bi ženskam znižali nujne življenjske stroške in hkrati sledili dobrim praksam iz tujine, pravijo na ZPS. Nekatere države, na primer Irska, že imajo ničelno stopnjo obdavčitve menstrualnih izdelkov.

 

»Ne gre za luksuzne izdelke, ampak so to nujni izdelki, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat na mesec. Tako, kot se pričakuje, da sta v toaletnih prostorih brezplačno na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki,« poudarjajo v organizacijah.

 

PREBERITE TUDI: Središče ženskega cikla je ovulacija, ne menstruacija


Menstrualna revščina prisotna tudi pri nas

Podatki študij iz tujine, kot so zapisali v sporočilu za javnost, kažejo na to, da je tudi pri nas prisotna menstrualna revščina, a se o tem ne govori. Menstruacija ni izbira, kar bi se morale zavedati predvsem izobraževalne ustanove, izpostavljajo. Prav je, da so dekletom, ženskam ti proizvodi brezplačno dostopni. »Tako jim je odvzeta skrb, ali si te izdelke lahko privoščijo in jih tudi dovolj pogosto zamenjajo in tako poskrbijo za primerno higieno v tem obdobju, ključno pa je, da ne izostanejo od pouka,« menijo.

 

V nekaterih državah je že dobro poskrbljeno

- Velika Britanija: Uvedli so t. i. Period product scheme for schools and colleges in England, ki zagotavlja vložke in tampone vsem, ki jih potrebujejo, ko jih potrebujejo, z namenom dostopa do izobraževanja.

- Škotska je leta 2021 postala prva država na svetu, v kateri so soglasno potrdili predlog zakona, da bodo ženski higienski izdelki, tamponi in higienski vložki brezplačno na voljo »vsem, ki jih potrebujejo«.

- V Varaždinu in na Reki v sosednji Hrvaški so v letu 2021 v vseh osnovnih šolah zagotovili menstrualne pripomočke.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pravilno meriti bazalno telesno tempe...
Morda si želite povečati verjetnost zanositve, ali pa se bolje seznaniti s svojimi ciklusi. Merjenje bazalne telesne tem...
4
Beremo: Refleksologija za začetnike
Težave z maternico ter menstrualne in menopavzne težave lahko omilite tudi z refleksno samomasažo.
2
Hormonski motilci
Vzroki in posledice motilcev hormonskega ravnovesja – kje se nahajajo in kako se zavarovati pred njimi
2
NOVO: Homeopatija in shiatsu masaža
Spoštovani uporabniki portala Ringaraja, obveščamo vas, da smo med Ringarajine strokovnjake dodali dve novi imeni. Izve...
2



Numerološka analiza: Kaj nam prinaša leto ...
Kaj nam glede na številke prinaša leto 2022? Poglejte si numerološko analizo.
Podnebne spremembe vplivajo na spol zarodka
Znanstveniki so odkrili presenetljiv pojav, in sicer da so zarodki moškega spola občutljivi na stresne dejavnike, ki so ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?