|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čajota - jo poznate?

Mateja Reš, 11.10.2011
Čajota, bodičevka, bodeča buča, kristofina, čoko, zelenjavna hruška – koliko različnih imen za eno rastlino! Jo že poznamo?
Ključne besede:

image
/11


Foto: J.P.

 

Čajote so doma v Srednji Ameriki, a se tudi v Sloveniji iz leta v leto bolj množijo. Čajota je grmasto plezava rastlina iz rodu bučevk, z izredno dekorativno, vitalno rastjo. Konec poletja zarodi številne bodičaste plodove hruškaste oblike. Navzven so temno, svetlo zeleni ali rumeni, meso pa je nežno zeleno, podobne barve kot kolerabica. Zanimivo je, da je v kulinarične namene uporabna vsa rastlina, od odebeljenih delov korenin, listov, mladih poganjkov in plodov. Zaradi vsestranske uporabe plodov v kulinariki in hranilne vrednosti jo bomo Slovenci hitro vzeli za svojo.

 

V Kostariki in Mehiki množično gojijo čajoto. Pridelajo je dovolj, da jo izvažajo po vsem svetu. Le da tam gojijo čajote brez bodic. Upajmo, da bodo primerki te vrste prišli tudi v naše kraje. Tako bi bilo navdušenje nad čajotami med kuharji še večje. Kajti bodice, ki obdajajo do pol kilograma težak plod, so zelo ostre, zato se čajote lotimo previdno. Najbolj preprosto jih za kuho pripravimo, če jih najprej prerežemo, po potrebi odstranimo pečko in olupimo. Čajot z gladko lupino ni potrebno lupiti! Te, ki jih gojimo pri nas, pa olupimo temeljito, saj se bodice tudi med kuhanjem ne zmehčajo.

 

Meso čajote je masleno, enovito, po teksturi vmes med kumaro in krompirjem. Okus je nežen, podoben poletnim bučkam cukinom, a z rahlim nadihom po limoni. Zanimivo je, da ima čajota v nasprotju z bučami le eno peško, ki ima okus po oreščkih. Lahko jo pojemo narezano v sadni ali zelenjavni solati, ali kar tako.

 

Čajote, ki niso popolnoma dozorele, imajo nežnejše bodice. Tudi meso takih čajot je bolj sočno, nežnejše po okusu. Te plodove porabimo najprej, saj se bodo prej zgubali in postali uveli. Če bomo dozorele čajote hranili v shrambi za krompir, bomo v njihovem okusnem in zdravem mesu uživali pozno v zimo. Proti koncu zime otrdijo, težko jih lupimo in izgubijo okus. Če je čajota v celoti dozorela, bo med zimo s spodnje strani začel izraščati zeleni poganjek.

Meso in pečka čajot sta bogata z aminokislinami in vitaminom C. Odebeljena korenina vsebuje škrob. Listi in plodovi imajo diuretični in protivnetni učinek ter ugodno delujejo na krvnožilni sistem. V rodni deželi čaj iz listov kuhajo proti arteriosklerozi, povišanemu krvnemu pritisku in kot prvo pomoč pri ledvičnih kamnih.

 

Na Tajvanu čajote gojijo celo izključno zaradi odebeljenih korenin in listov, ki jih uporabljajo kot vsakdanjo zelenjavo. Posamezni poganjki v enem letu dosežejo prek 30 m v dolžino. Listi so krpati in podobni kot pri kumari.

 

Plodove lahko uživamo presne, dušene, ocvrte ali popečene na žaru, za nadeve ali namesto jabolk v pitah, omletih in zavitkih, kompotih. Iz presnih lahko pripravimo sok ali jih dodamo vsakdanjim zelenjavnim ali sadnim solatam. Otroci, ki ne jejo kuhane zelenjave, so nad presnimi čajotami navdušeni. Koščki čajot se skuhajo v 15 do 20 minutah in med kuho ne razpadejo. Okus dušenih kock je izredno prijeten, morda spominja na cvetačo, le da ni tako izrazit.

 

Na kocke narezane plodove lahko shranimo v zamrzovalnik. Mladi listi so bogati z vitamini B skupine in lahko nadomeščajo špinačo, poganjki pa šparglje.

Čajot na policah naših trgovin še nekaj časa ne bomo zasledili, z njimi pa se lahko oskrbite pri branjevkah na mestnih tržnicah in pri znancih, ki so odprti za zelenjavne novosti.

 

Naša recepta zvenita s povsem domačim, preprostim naglasom.

 

 

KREPKA JUHA S ČAJOTO

 

2 čajoti

1 manjša čebula

1 strok česna (po želji)

2 žlici oljčnega olja

150 g ovsenih kosmičev

1 ½ l vode

1 žlička kumine

1 žlica jušne zelenjave

poper

neprečiščena sol po potrebi

peteršilj

čili v prahu (po želji)

 

Čajoti olupimo, po želji odstranimo pečko in narežemo na koščke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Oljčno olje razgrejemo, posteklenimo čebulo, dodamo ovsene kosmiče, pražimo toliko, da zadišijo, dodamo česen, rahlo opražimo in prilijemo vodo. Začinimo s kumino, jušno zelenjavo in poprom. Segrevamo do vrenja in kuhamo 20 minut. Juha je izredno okusna tudi, ko jo pogrejemo. Po želji proti koncu kuhe dodamo na kolobarčke narezane hrenovke ali nekaj kuhane leče. Če želimo izostriti okus, juhi dodamo še malo soli. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in za mehiški priokus še z malo čilija v prahu. Česen in čili v prahu po želji izpustimo. Juha je neverjetno polnega okusa in hranljiva.

 

Količina: za 4 osebe

Čas priprave: 30 minut

 

 

RAHLI OMLETI S ČAJOTO

 

80 g ovsenih kosmičev

11/2 dl vrele vode, 2 jajci

3 žlice rjavega sladkorja

stržen ¼ vaniljevega stroka

ali 1 vanilin sladkor

za noževo konico cimeta

3 žlice moke

1 večja čajota

olje za ponev

Za okrasitev:

brusnična marmelada

kisla smetana

ali limonin sok s sladkorjem

 

Ovsene kosmiče poparimo z vrelo vodo in pustimo, da nabreknejo. Čajoto olupimo in drobno naribamo. Medtem penasto stepemo jajci skupaj s sladkorjem. Odišavimo z vaniljo in cimetom. Med mešanjem dodamo nabrekle ovsene kosmiče in dodatno zgostimo z moko in zmešamo skupaj z naribano čajoto.

 

Ponev ogrejemo in pomažemo z malo olja. Če uporabljamo s teflonom prevlečeno ponev, dodatna maščoba med peko ni potrebna. Na segreto ponev polagamo po žlico mase. Ko porjavijo, so pečeni po eni strani, nato jih obrnemo in pečemo še po drugi. Otrokom bodo teknili omletki, posuti s sladkorjem ali drugim sladilom in s kančkom limoninega soka, odraslim pa z brusnično ali kako drugo marmelado in žličko kisle smetane.

 

Količina: za 4 osebe

Čas priprave: 30 minut

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Priročnik nevarne kemikalije v našem življ...
Društvo ECHo je pripravilo priročnik za gospodinjstva z naslovom »Nevarne kemikalije v našem življenju in kako se jim iz...
4
Polnozrnat ploščat kruh po indijsko NAAN
Naan, beseda za ploščat kruh, originalno izhaja iz Irana, kjer pomeni kakršenkoli kruh. Severnoazijski pomeni te besede ...
4
Na BIO kmetiji je lepo!
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo užival...
4
Škrat Vodo se predstavi
Pozdravljeni otroci, starši, babice in dedki. Ko vidite kakšen sem, me lahko zagledate prav v vsaki vodi. V njej boste z...
3



Priročnik nevarne kemikalije v našem življ...
Društvo ECHo je pripravilo priročnik za gospodinjstva z naslovom »Nevarne kemikalije v našem življenju in kako se jim iz...
Počastitev Mednarodnega leta gozdov
V gozdu je očem marsikaj skrito. Me drugim so totudi razne glive, ki so zelo pomembne v življenjskemkrogu gozda ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?