|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Doma narejen jabolčni kis

Eko Vila, 28.8.2011
Stara jablana je letos bogato obrodila. Odločila sem se, da naredim jabolčni kis po starem receptu moje babice. Jabolčni kis, ki ga pripravimo doma ima veliko zdravilnih učinkov. Pri tem opravilu lahko aktivno sodelujejo tudi otroci.

image
/61



Dobro je, da otroke naučimo kaj vse lahko sami pridelajo iz darov narave, ki nam ležijo pred nogami. Pri nas vsak dan pobiramo jabolka, jih sortiramo, režemo na krhlje, mešamo, dolivamo vodo, opazujemo kako nastaja kis (pri rezanju ustrezno poskrbimo za varnost, da ne pride do ureznin).

Iz jabolk najprej odrežite morebitno gnilobo, peške, peclje (odpadke lahko odvržete na kompost), narežite jih na tanke krhlje. Naše jablane nikoli ne škropimo, zato lupina ne vsebuje pesticidov in drugih škodljivih kemičnih sestavin. Jabolka za kis lahko dobite tudi na kmetijah. Če ne veste ali je jablana škropljena je bolje, da lupino olupite.

Jabolka narezana na krhlje pretresemo v večjo suho posodo, dobro pokrijemo z gazo ali krpo, da  »dihajo«, s tem preprečimo dostop mušicam in osam, ki se rade pasejo na skisanih jabolkih. Tako narezana jabolka pustimo stati 8 dni, da fermentirajo, se »sparijo«. Na jabolkih se nabere goba oz. rjavkasta sluz (gobo sestavljajo celuloza in ocetno-kislinske bakterije, iz česar nastane ocetna kislina). Sluzi ne smemo odstranjevati, če želimo dobiti kis!

Po osmih dneh krhljem prilijemo mlačno vodo, toliko, da so jabolka prekrita z vodo. Počakamo še tri dni (jabolka z vodo imamo ta čas na toplem) in nastane prav domač jabolčni kis. Ko vzamemo kis iz posode, vrnemo enako količino vode v posodo. Dodajajte kvalitetno vodo. Jabolka lahko stalno dodajamo in vsebino večkrat premešamo. Na koncu sezone vse skupaj precedimo skozi gazo in kis shranimo v steklenice.

Domač jabolčni kis je zelo zdravilen, saj vsebuje poleg kalija še fluor, fosfor, kalcij, magnezij, železo. Je tudi bazičen in zato v telesu deluje bazično, kar je izjemno pomembno, saj je večina živil, ki jih uživamo danes kislih. Zakisanost organizma pa ne prinaša nič dobrega…

Je odlično sredstvo za boljše zdravje - pomaga blažiti vnetja, preganjati gripo, blažiti opekline in glavobole, preprečevati izpadanje las in sivenje. Jabolčni kis, zmešan z medom in vodo, je napitek, ki odpravlja številne težave z zdravjem in predvsem zdravje ohranja.

Kis je pozabljeno naravno čistilo, razkužilo in mehčalo.

Tudi iz ekološkega vidika je priprava domačega kisa dobrodošla, prihranimo nekaj transportnih stroškov, porabljenih plastenk, pa tudi nekaj €.

Družino bogati osveženo staro znanje iz narave, ki se prenaša iz roda v rod.

Še zanimivost o jabolku. Jabolko, kot sadež, vsebuje antioksidant kvercetin, ki varuje možganske celice. Privoščite si jabolko za dobro jutro. :)

Če se boste odločili za pridelavo domačega kisa vam želim veliko uspeha!

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdravilnost rose
Rosa predstavlja male kapljice vode, ki se ustvarjajo z kondenzacijo vodne pare na površini zemlje in predmetih na nje o...
3
Presni ajdovi kruhki
Pripravite ajdove kruhke. Ajda ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo.
3
Dnevnik hvaležnosti
Redno pisanje dnevnika hvaležnosti je učinkovit način, da se naučimo pozitivnega načina razmišljanja. Pomaga nam, da vid...
3
Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!
Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskeg...
3



Razgibajmo črevesje
Center telesa, področje trebuha je odločilnega pomena za celotno psiho-fizično zdravje posameznika. Na tem področju se p...
Eko igre za prosti čas
photo
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko